Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Agnieszko, a kiedy pokażesz nam kolejne nowości :?: 8-)

Miłego dnia życzę ;:196
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj Asiu Asiu, a skąd Ty wiesz, że ja mam coś do pokazania? :D
No dobra, niech będzie, że przecież sama napisałam, że cdn... ;) A więc pokazuję:

Na początku część druga prezenciku od Asi-Art, czyli keiki od różowego dendrobium nobile (strasznie podoba mi się ten połysk na jego liściach!):

Obrazek

Oraz wczorajsze nowe nabytki: masdevalie- tylko dwie, ale za to jakie... Mrauu! ;:92

Masdevallia peristeria x coccinea alba:
Obrazek

Oraz Masdevallia Falcons Gold:
Obrazek

I siewka phal. equestris prosto z agaru, największe listki mają tylko 1cm szerokości- po prostu mały słodki klejnocik (coś mnie bierze na siewki...) :D Tutaj w akwa, "w cieniu" moich keików phal., które przy nim wyglądają na olbrzymy :lol:

Obrazek

Tak przy okazji, w moim mikroskopijnym akwarium w końcu zrobiła się tak pożądana ciasnota, że ani palca wcisnąć. Na parapecie też już niemal piętrowo rośliny układam. Ciekawe co będzie dalej... :;230

Dziękuję też za wszystkie komentarze- strasznie mi miło, kiedy zaglądacie i jeszcze chce się Wam coś napisać! ;)
Marto, basal keiki na razie nie rośnie, te 2 listki co ma, osiągnęły pewnie już swój max. wzrost, teraz czekam na kolejny listek. Justyś, dzięki, ale stwierdzam, że dendrobium phal. jakoś szybko u mnie przekwitają- a może tak mają po prostu? Nie zapisałam dokładnie, ale wydaje mi się, że to od Marty kwitło jakieś 5-7 tygodni. To "moje" też już zrzuciło pierwszy kwiatek, ledwo się rozwinął. Hmm... ;:24
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

O rany, jakie śliczne nowości u Ciebie :;230 A te Masdevallie gdzieś już widziałam ;:224 Ktoś ma bardzo podobne ;:224 A może takie same :;230
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Agnieszko widzę, że i Ty upolowałaś Masdevallie :D W tym jedna taka sama jak moja : peristeria x coccinea alba ;:138 I też ma kwiatek skierowany do nieba :lol: Masdevallia Falcons Gold także piękna... żałuję , że się na taką nie skusiłam ;:223 Ale wiosna tuż tuż ..wszystko przede mną ;:224
Siewka Phal tetraspis to prawdziwy gigant :D Niech szybko i zdrowo rośnie :)
Phal equestris jakie ma grubaśne korzonki :shock: WOW :shock:
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko nowości oczywiście cudowne, a ja trzymam kciuki za te maleństwa w akwarium oraz czekam na zakup :?: nowego (w tym jak napisałaś już się palca nie wciśnie) bo przecież kolejne sieweczki pewnie niedługo zapukają do Twych drzwi ;:224
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Kasiu, Mikołaj z przyniesie kolejne sieweczki :;230
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Massdevalie są przecudowne, a sieweczka equestrisika maleńka, ale equestrisy dość szybko zakwitają, więc może już za parę lat będzie miał kwiaty.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Agnieszko, ta siewka ma bardzo ładne korzonki ;:108
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto, niemożliwe, kto taki śmiał powielić moje śliczne okazy?! ;)

Moniu, Masdevallii Falcons Gold naprawdę Ci życzę, dla mnie jest jedną z najpięknieszych! :) Na szczęście jeszcze będzie niejedna okazja. Tym bardziej, że masdevalie dają się łatwo dzielić na mniejsze kępki ;)
Siewka equestrisa listki ma jeszcze mniejsze od tetraspisa, tyle, że jest ich więcej. Dla mnie rewelacja- im roślinka mniejsza, tym ciekawsze wyzwanie ;)

Kasiu, większe akwarium nawet mam, gorzej z parapetem, który jest na nie za wąski. Ale spoko, działam- namawiam męża na poszerzenie parapetu... :;230

Marto, oby tak było! Chyba napiszę list do Mikołaja... ;) [Zresztą mój synek już malował taki "list"; w swoim imieniu klocki lego, w moim- kwiatki!]

Dusia, to mnie pocieszyłaś- za parę lat?! Szczerze mówiąc, zakładam, że to będzie max. dwa! ;) I proszę mnie nie wyprowadzać z błędu; jak widzę pędziki u moich rocznych keiki, u sadzonki stuartiany Justus i u sadzonki phal. parishii Kasi, jestem wielką (hurra)optymistką! :D

Wioletko, prawda, dużo ładnych korzonków, i listków też b. dużo, bo chyba z 7, podczas gdy tetraspis ma ich tylko 2 (za to większe) ;:108
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Noooo to pracuj, pracuj Agnieszko bo Mikołaj już niedługo :;230 ;:15 ;:91

A co do pędzików na młodych roślinkach oraz ich wzrostu, wydaje mi się, że mają tu niezwykle ważne znaczenie warunki w jakich są hodowane. Ja jestem przekonana, że Twój Agnieszko equestris zakwitnie szybciej niż za kilka lat.
Nie wiem, jak szybko u Ciebie Dusiu przyrastają sadzonki ale wiem, jak to się dzieje u mnie czy innych osób, które trzymają je w akwariach czy innych podwyższających wilgotność i temperaturę pojemnikach. Inaczej jest gdy hodujesz je na parapecie jak dorosłe rośliny ;:108
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Agnieszko ;:224 ;:224 ;:224 ale cudności u Ciebie :shock: ;:138
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusia, to mnie pocieszyłaś- za parę lat?! Szczerze mówiąc, zakładam, że to będzie max. dwa! I proszę mnie nie wyprowadzać z błędu; jak widzę pędziki u moich rocznych keiki, u sadzonki stuartiany Justus i u sadzonki phal. parishii Kasi, jestem wielką (hurra)optymistką
Nie wiem, za ile zakwitnie, bo nie wiem, ile ma mniej więcej cm. Equestrisy szybko zakwitają. Mam sadzonki equestris ilocos alba, są małe, ale już zdolne do kwitnienia, jedna puszcza teraz pędzik. Od początku je trzymam na parapecie, są już u mnie z rok. Jakiś czas temu sobie dokupiłam 2 malenkie sadzonki ok. 8 cm, trzymam je jak dorosłe rośliny, bez żadnych udziwnień typu sphagnum, bo nie mam zbytniego zaufania do takich dziwacznych sposobow uprawy, zwłaszcza, że dotychczasowe doświadczenia z uprawą w samym mchu mialam raczej kiepskie. Stosuję go tylko czasami w niewielkich ilościach jako domieszkę, ale wszystkie Phal. trzymam w korze. A keiki szybciej rosną, więc i szybciej zakwitają, więc nie mozna ich porównywac z sadzonką. Basal keiki już po pól roku od wyrośnięcia może kwitnąć, keiki na pędzie może po roku.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

No to chyba pokażę coś u siebie na rozweselenie...
Byłem u Asi-Haim,u nas też paskudna pogoda więc przyszedłem się rozweselić i...przywitać ;:109

No i co :?: Oczywiście,znowu Masdevallie :!: I to jakie piękne.
A zieleninka?,dorodna jak rzadko! ;:138 ,jak w przysłowiu:zdrowa jak...storczyki Agity.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Same pięknoty z tych nowości, Masdevallie na żywo rewelacyjnie wyglądają ;:138 ;:138 ;:138
Dendrobium faktycznie ma lśniące listki, one chyba tak mają, bo moje białe nobile tez ma połysk ;)
Oj, szykuj Aguś większe akwarium, bo jak przyjdzie Mikołaj, to gdzie wszystko upchasz ;:224 :;230
A może postawić to drugie akwarium na szafeczce i zamontować jakieś oświetlenie ?
Ja też patrzę dla siebie na all i powiem Ci, że wcale aż takie drogie nie są ;:108
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ech ech, dziewczyny, Wy mi tu o Mikołaju, a ja wpadkę zaliczyłam i nie wiem jak będzie... Mój Szanowny Pan Mąż (nie uprzedzony o kolejnych zakupach), wziął się za nowy sposób i zamiast robić przegląd na parapetach, zaczął zaglądać na forum. No i wszystko ma jak na dłoni! Strach się bać! :;230

Kasiu- cieszę się, że we mnie wierzysz! Jakichś super warunków to ja im nie zapewniam, nie doświetlam, mają dość chłodno (trzeba się hartować, nie? ;:52 ), ale jakoś sobie radzą, więc... byle do wiosny! ;)

Arletko, dzięki wielkie, życzę Tobie podobnych piękności i tej radochy... ;:108

Duśka, pewnie masz rację, że keiki szybciej dorastają i kwitną, ale cóż, ja mimo to bezczelnie SPODZIEWAM SIĘ! :twisted: , że moje siewki zakwitną w ciągu dwóch lat. Grunt to odpowiednie nastawienie! ;) Ja mam prawo mieć swoje oczekiwania, one- swoje widzimisię. Zobaczymy, kto kogo przekona :;230

Henryku, fajnie, że wpadłeś :)
Henrykbb pisze:A zieleninka?,dorodna jak rzadko! ,jak w przysłowiu:zdrowa jak...storczyki Agity.
Dzięki wielkie, ale... oby nie było to przedwczesne stwierdzenie! Moje roślinki są zwykle zdrowe i dorodne, dopóki... nie złapie ich zaraza ;) Patrząc pół roku wstecz i mając ciężką zimę przed sobą, mam spore obawy... Obyś jednak miał rację! [Tfu tfu tfu, co też mi chodzi po głowie! ;:125 ]

Asiu, oświetlenie pewnie nienajdroższe, za to gorzej z użytkowaniem. Na razie postaram się poradzić sobie bez (w poprzednich latach jakoś tragedii z opadaniem pąków u mnie nie było), zainwestuję raczej w wentylatorek- naprawdę boję się tej zimy bez otwierania okien i wymiany powietrza. Tym bardziej, że stawka rośnie... Miało nie być nowości do wiosny, a tu klops! ;:128

Dobrej nocki wszystkim!
Pozdrawiam, Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”