Storczykowe szaleństwo Joane
Re: Storczykowe szaleństwo Joane
Kapitalne to Dendrobium
Powiedz jak się sprawdza ten kokos podczas podlewania, czy od spodu sa jakieś dziurki? Pomysł wart skopiowania 
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No niestety życie jest tak podłe, że jedni muszą na coś czekać wiele lat, a innym takie cudo dostaje się przez przypadek. Ja zawsze miałam duże trudności ze spełnianiem storczykowych marzeń, bo u mnie ciężko nawet o ciekawszą hybrydę, a co dopiero o botanicznego (po sklepach są najczęściej najzwyklejsze, białe i różowe Phalaenopsis). Ja się koncentruję tylko na Phalaenopsis i Vanda, bo np. Dendrobia zawsze sprawiały mi bardzo dużo kłopotów, nie chciały kwitnąć, tylko stały takie brzydkie, bezlistne badyle.Storczykowa przykro mi za Ciebie. Czasami tak to jest Ktoś czegoś bardzo pragnie a nie umi zdobyć a inni nie mają pojęcia a trafi im się cudo. Ja do tej pory nie przykładałam uwagi do Phal. bo się skoncentrowałam na Dendrobiach.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Faktycznie rozszalało się to dendrobium...
Moje tylko jeden przyrost od tamtego roku ma...Może by go do jakiego kokosa wsadzić... 
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Stuartiana, no no, ale fajnie, gratuluję!
Piękne ma kwiatki!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie chyba jest idealne miejsce dla wszystkich Dendrobiów bo rąsną i kwitną bez większej opieki. Niekiedy sama nie rozumiem tego, ale się cieszę.śnieżka pisze:Dendrobium w kokosie faktycznie szaleje- widać mu tam dobrze. Niech szybko rośnie i pokaże swoje kwiatki.
Niektórzy mają więcej szczęścia jak rozumu. Ja do nich należę w sensie storczyków. Nie mam jeszcze wiele wiedzy o nich a takie cuda same do mnie przychodzą.trzynastka pisze:masz farta śliczny
Spróbój. Tylko łupiny kokosu musisz dobrze wymoczyć i oczyścić. Tą są trzy części łupiny kokosowej. Na dole są przyklejone do glinianej podstawki. Wypełnione włóknem kokosowym. Najlepiej zasadzić tam kilka młodziutkich. Powodzenia w eksperymentowaniu.Baryczka pisze:Koniecznie muszę poeksperymentować. A nuż uda mi się!
Widziałam takie kwitnące, oczu nie mogłam od nich oderwać. Cudnie to wygląda. Skoro inne Dendrobia u mnie chętnie kwitną to mam nadzieję, że i ten zakwitnie.AnnaL pisze:A jak to wszystko potem zakwitnie to będzie niebiański widok
Sylki3 dziękuję.
Ja je moczę raz na dwa miesięce przez ok. godziny w wiadrze. A tak to co kilka dni spryskuję Siedzi sobie w dużym wazonie szklanym. Na dole jest zawsze mokry keramzyt, który utrzymuje odpowiednią wilgotność powietrza. Opis jak jest zbudowany jest wyżej.gogi pisze:Powiedz jak się sprawdza ten kokos podczas podlewania
Storczykowa jak chcesz to Ci mogę załatwić. Albo dorosłą, albo sadzonkę.
A ile ma starszych łodyżek. Bo moje inne też mają 1 lub 2. W tym kokosie było mnóstwo sadzonek i teraz każda z nich puszcza 1 lub 2. Myślę, że jest to jakaś miniaturowa forma.justus27 pisze:Moje tylko jeden przyrost od tamtego roku ma
Agita dzięki ;:25
- Storczykowa

Bardzo chętnie, stuartiana to moje marzenie... Chciałam kupić na OG, ale brakło. A szkoda, bo w pędach były. Chciałabym dorosłą roślinę, im tańszą tym lepiej.Storczykowa jak chcesz to Ci mogę załatwić. Albo dorosłą, albo sadzonkę.
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Tak rozrośniętego dendrobium jeszcze nie widziałam!"Zapasowe" oczy na klawiaturze
Po prostu masz szczęście i już
.
-
Joane

Dusia wysłałam Ci PW.
Grażynko myślę, że każdy z nas ma szczęście, tylko do innych kwiatków. W zależności do miejsca zamieszkania lub warunków, jeden ma to drugi co innego.
A tak kwitnie moja Bifrenaria.

Grażynko myślę, że każdy z nas ma szczęście, tylko do innych kwiatków. W zależności do miejsca zamieszkania lub warunków, jeden ma to drugi co innego.
A tak kwitnie moja Bifrenaria.

- dorotakol

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
cudny i niezwykle elegancki

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- śnieżka

- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
niesamowicie piękna.
-
Joane

dorotakol, śnieżka dziękuję za odwiedziny i miłe słowa o moich kwiatkach. ;:25
Niestety nie wszystko idzie tak dobrze i gładko. Ostatnio zgniło mi moje Angraecum Longiscott.
Zamówiłam nowe i te dam na podkładkę, mam nadzieję, że mu będzie lepiej.
We wtorek i środę przesadzałam moje storczyki. Wszystkie Phalaenopsis wsadziłam do nowego podłoża typu seramis do storczyków. Skład tego podłoża to granulki gliniane (seramis) i kora sosny piniowej. Pierwszego w tym podłożu mam od listopada i jest mu dobrze więc dałam do niego te, które wymagały przesadzenia. Na próbę wsadziłam też jedną Cambrię. Zobaczymy jak będzię jej to podłoże służyć.
Niestety nie wszystko idzie tak dobrze i gładko. Ostatnio zgniło mi moje Angraecum Longiscott.
We wtorek i środę przesadzałam moje storczyki. Wszystkie Phalaenopsis wsadziłam do nowego podłoża typu seramis do storczyków. Skład tego podłoża to granulki gliniane (seramis) i kora sosny piniowej. Pierwszego w tym podłożu mam od listopada i jest mu dobrze więc dałam do niego te, które wymagały przesadzenia. Na próbę wsadziłam też jedną Cambrię. Zobaczymy jak będzię jej to podłoże służyć.
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Jest taki wysmukły ten kwiatek
i kolor cudny 
-
Joane

Bardzo go polubiłam bo jak go kupiłam w październiku to miał 3 kwiatki a u mnie już drugi raz zakwitł i za każdym razem ma po 5 kwiatków. Wypuścił też dwie nowe pseudobulby z czego się bardzo cieszę.

- śnieżka

- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Szkoda tego Angraecum, no ale czasem tak się zdarza, że nie wychodzi nam uprawa. Na swoich błędach się uczymy jak postępować z konkretnym storczykiem. Mam nadzieję, że ten nowy będzie chętnie współpracował.
- Storczykowa

Ten pomarańczowy całkiem ładny. On się nie do końca otworzył czy po prostu taki jest?