śnieżka pisze:Dendrobium w kokosie faktycznie szaleje- widać mu tam dobrze. Niech szybko rośnie i pokaże swoje kwiatki.
U mnie chyba jest idealne miejsce dla wszystkich Dendrobiów bo rąsną i kwitną bez większej opieki. Niekiedy sama nie rozumiem tego, ale się cieszę.
trzynastka pisze:masz farta śliczny
Niektórzy mają więcej szczęścia jak rozumu. Ja do nich należę w sensie storczyków. Nie mam jeszcze wiele wiedzy o nich a takie cuda same do mnie przychodzą.
Baryczka pisze:Koniecznie muszę poeksperymentować. A nuż uda mi się!
Spróbój. Tylko łupiny kokosu musisz dobrze wymoczyć i oczyścić. Tą są trzy części łupiny kokosowej. Na dole są przyklejone do glinianej podstawki. Wypełnione włóknem kokosowym. Najlepiej zasadzić tam kilka młodziutkich. Powodzenia w eksperymentowaniu.
AnnaL pisze:A jak to wszystko potem zakwitnie to będzie niebiański widok
Widziałam takie kwitnące, oczu nie mogłam od nich oderwać. Cudnie to wygląda. Skoro inne Dendrobia u mnie chętnie kwitną to mam nadzieję, że i ten zakwitnie.
Sylki3 dziękuję.
gogi pisze:Powiedz jak się sprawdza ten kokos podczas podlewania
Ja je moczę raz na dwa miesięce przez ok. godziny w wiadrze. A tak to co kilka dni spryskuję Siedzi sobie w dużym wazonie szklanym. Na dole jest zawsze mokry keramzyt, który utrzymuje odpowiednią wilgotność powietrza. Opis jak jest zbudowany jest wyżej.
Storczykowa jak chcesz to Ci mogę załatwić. Albo dorosłą, albo sadzonkę.
justus27 pisze:Moje tylko jeden przyrost od tamtego roku ma
A ile ma starszych łodyżek. Bo moje inne też mają 1 lub 2. W tym kokosie było mnóstwo sadzonek i teraz każda z nich puszcza 1 lub 2. Myślę, że jest to jakaś miniaturowa forma.
Agita dzięki ;:25