Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród
- madziarynka
- 200p
- Od: 21 maja 2009, o 00:34
Sama jestem ciekawa co się będzie działo z tym oczkiem ;) i innymi rzeczami na działce. Jak na razie planuję tygodniowy wyjazd w górskie okolice. Kto wie może po przyjeździe nie rozpoznam działki. Krety zrobią krecią robotę. Jeszcze tylko podlać trawę i już.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie, Magda
- madziarynka
- 200p
Witaj Moniko!! Fajnie, że zajrzałaś. Mam nadzieję, że wakacje się udały. Coś tam rośnie, jak podleję. Myślę, że jak wrócę z wakacji to mi się jakiś plan w głowie ułoży i coś wymyślę. Za płytkę z góry dziękuję, miło że o niej pamiętasz. A może jak Ci mało miejsca to rozejrzyj się za siatką. może ktoś chce sprzedać swój ogródek działkowy za niewielkie pieniądze, byłby większy teren i dodatkowe miejsce do wypoczynku. Za to mi się zawsze chciało wyjść z domu do ogrodu i takie zalety ma właśnie Twój mały ogródeczek.
- madziarynka
- 200p
Witam serdecznie nową Forumowiczkę i stałych forumowych wyjadaczy również ;) Właśnie wróciłam z wakacyjnego wypadu w górskie okolice i pragnę poinformować o tym, że w trawie są chwasty, jeżówka żyje podlewana siłami natury, a mi przybyło 7 worków kamieni i jeden murek oraz masę chwaściorów.
- madziarynka
- 200p
Z tymi kamulcami to tak było. Dwie siateczki przypałętały mi się w drodze powrotnej z gór, tak jakoś same wskoczyły do samochodu, a resztę nazbierała mi dobra dusza. Deszczu u nas był dostatek raz się chmura nawet u nas oberwała i było wody na ulicach po kolana. Trawa też podskoczyła i trzeba robić pierwsze koszenie, bo inaczej chwaściki ją zagłuszą. murek się stał za sprawą taty jak dorwę zdjęcia to się pochwalę.
- madziarynka
- 200p
Faktycznie samochód sobie przysiadł i tylko się modliłam, żeby mnie z tymi kamieniami nie wyrzucono
więc je cichcem na początku przemycałam, a potem jak już się nie udało to udawałam, że ważą mniej. Z podroży przyniosłam jeszcze garść barwinku do posadzenia, a dla Was parę widoków na góry i rosnące tam ciekawe okazy kwiatowe.

Na szlaku na Trzy Korony spotkałam takiego osetowca.

Piękna złota dziewanna z wąwozu Homole.

A tu już pole naturalnie rosnącej mięty. Od razu chciałam tajemną mocą przenieść je do swojego ogrodu. Pokuszę się o stwierdzenie, że mięta to taka nasza polska lawenda. Polskie miętowe pola zamiast francuskich lawendowych.

Widok na słowackie Tatry Wysokie z ukwieconymi łąkami.

I Strbske Pleso. Niezly patent z tymi łódeczko doniczkami, nieprawdaż ?

Sosny reliktowe na szczycie Sokolicy budzą podziw i szacunek dla możliwości przyrody. Roślinki trzymająco się kurczowo skały mają też swoje miejsce na ziemi. A tak w ogóle to czuję niedosyt, pojechałabym gdzieś jeszcze tego lata.

Na szlaku na Trzy Korony spotkałam takiego osetowca.

Piękna złota dziewanna z wąwozu Homole.

A tu już pole naturalnie rosnącej mięty. Od razu chciałam tajemną mocą przenieść je do swojego ogrodu. Pokuszę się o stwierdzenie, że mięta to taka nasza polska lawenda. Polskie miętowe pola zamiast francuskich lawendowych.

Widok na słowackie Tatry Wysokie z ukwieconymi łąkami.

I Strbske Pleso. Niezly patent z tymi łódeczko doniczkami, nieprawdaż ?

Sosny reliktowe na szczycie Sokolicy budzą podziw i szacunek dla możliwości przyrody. Roślinki trzymająco się kurczowo skały mają też swoje miejsce na ziemi. A tak w ogóle to czuję niedosyt, pojechałabym gdzieś jeszcze tego lata.
- madziarynka
- 200p
Pogoda marudna i senność człowieka ogarnia. Deszcz mnie z działki skutecznie dziś przegonił. Ale pokażę już murek, który nie wygląda specjalnie okazale i trzeba będzie jakoś go udoskonalić, czy podwyższyć żeby wyglądał ciekawiej. W ten sposób, powstał taras ziemny z wystawą południową. Co tu posadzić??

I jeszcze jeden murek zabezpieczający skarpę od strony świerka. Przesadziłam tam paprocie które rosły od frontowej strony domku.

Paproci i groszek wcześniej rosły tu. Teraz pozostało wolne miejsce do innych nasadzeń.
Jest to strona wschodnia więc słonko raczej świeci tu z rana, a przez resztę dnia utrzymuje się cień. Szukam jakiś ciekawych pomysłów, co by tu można posadzić...

I jeszcze jeden murek zabezpieczający skarpę od strony świerka. Przesadziłam tam paprocie które rosły od frontowej strony domku.

Paproci i groszek wcześniej rosły tu. Teraz pozostało wolne miejsce do innych nasadzeń.
Jest to strona wschodnia więc słonko raczej świeci tu z rana, a przez resztę dnia utrzymuje się cień. Szukam jakiś ciekawych pomysłów, co by tu można posadzić...