Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

no ta ścieżką to musisz się pochwalić, bo wszyscy czekają na efekt. musi być intrygujący.
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Jacek P.... pisze:Nareszcie przywiozłem podkłady kolejowe i z miejsca zabrałem się za robienie z nich ścieżek. Wszystko mnie boli od tych ciężarów, ale jedną ścieżkę udało się zrobić.
Jacku jestem bardzo ciekawa jak wygląda Twoja ścieżka...koniecznie pokaż...
Mój M w tamtym tygodniu też przytargał na działkę podkłady kolejowe, ale będzie robił z nich mur oporowy na skarpie...
Faktycznie te podkłady są ciężkie :? i wyobrażałam sobie, że są jakieś mniejsze.. :) to nieźle musiałeś się ich nadźwigać...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witam Was bardzo serdecznie! Dziś dałem upust moich tęsknot ogrodowych i prawie cały dzień w nim przepracowałem. Trochę ciężko było się schylać po wczorajszej gimnastyce z podkładami, ale nic to :) Pewnie pamiętacie moją ścieżkę z kafli? W końcu ją oczyściłem z trawy - nie chciałem, by poszła w zapomnienie, gdy teraz powstają takie wypasione ścieżki z podkładów. Tamta kaflowa będzie dla mnie zawsze ważna, bo łączy się z moimi pierwszymi krokami tutaj w ogrodzie :) I przy tej dzisiejszej pracy wspaniałe odkrycie - kruszczyk wyszedł z ziemi :!: Zaraz polecę do Izy-Tu.ji, bo to przecież od niej. A szczerze mówiąc, nie dawałem mu już większych szans.
Nowe rośliny zakwitły: floks kanadyjski, ubiorek wieczniezielony, miesiącznica i pierwsza ze skalnic - Arendsa też powolutku się rozwija. Tak samo pierwsza żurawka. Zapomniałem o tiarelli, kokoryczkach i konwaliach, które zakwitły wcześniej.

Pelagio, podkłady są drewniane, takie brązowe, bo nasączali je naftą. Dzięki temu są nie do zdarcia (przez robactwo :wink: ). Hiacynty dziś już wyglądały jak przypalone. Nic nie pomogło obfite podlewanie każdego dnia :cry:

Witaj Moniko68 :!: Wiosna to chyba u wszystkich śliczna. No a dla mnie radość tym większa, bo jest to moja pierwsza wiosna ogrodnicza TUTAJ. Fiołki są ładne i cieszą, bo przypełzły "na gapę" z innymi kwiatkami :) Teraz zaczną się pewnie rozsiewać, jak zobaczą, ile miejsca wolnego u mnie :wink:

Cynthio, sam jestem szczęśliwy z tych podkładów, porobię zdjęcia, jak tylko będzie czas jutro. Wygodnie się po nich chodzi i nie zarosną na pewno zielskiem. Z kafli muszę wyciągać trawę. Trzeci rodzaj ścieżek będzie z kamieni, ale pod nie zastosuję folię, by nie dopuścić do zarastania. Na razie zrobiłem takie niby-schody z kamieni. Pomysł dość śmiały i na razie waham się przed jego pokazaniem...

Janku, jesteś niesamowity, za trzy dni matura a Ty znajdujesz czas na forum :shock: Ale to pewnie w ramach relaksu i oderwania od nauki :?: Pamiętam, że ja też tak miałem przed maturą. Zdjęcia z nową ścieżką w roli głównej wkrótce :)

Jolami, ja też sądziłem, że te podkłady mniejsze, ale niektóre to miały ponad 80kg :!: Oprócz ścieżek z jednego chcę zrobić ławkę. Dzięki za odwiedziny.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki za dobrą wiadomość! Bardzo się cieszę, że kruszczyk zadomowił się u Ciebie. U mnie też odbija ta kępa pod brzozą.
Z tymi podkładami to się nadźwigałeś. Podziwiam. To super sprawa i do wykorzystania na wiele sposobów w ogrodzie ( choć różnie o nich mówią). Też mi chodziły po głowie, ale nie mam dostępu. Podobnie jak Jola-jolami chciałam zrobić z nich taki murek. Z niecierpliwością czekam na zdjęcia Twoich poczynań( tych kamiennych schodów też :wink: ) i kwitnących roślinek. Życzę miłego i udanego weekendu!
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podkłady na ścieżki? :shock: Chcę to zobaczyć! I schody z kamieni! ;:49 ;:48 ;:50
Kaflowej ściezki chyba tez nie widziałam ... Zrób, proszę, Jacku, dużo zdjęć :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku ja też chciałabym zobaczyć jakieś zdjęcia z Twojego ogrodu ,
Widzę że ostro pracujesz .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może wreszcie uda mi się wstawić zdjęcia, które zaczynają się dezaktualizować:
miałem już nie pokazywać cieszynianki ale ona wciąż ładna i wypuściła jeszcze dwa kwiatuszki, czyli w sumie ma ich 6 :!:
Obrazek
rodgersja sprawiła mi miłą niespodziankę; to jej pierwszy liść
Obrazek
szachownica michajłowskiego - nigdy nie rozwija się bardziej ale i tak jest urocza
Obrazek
psiząb 'Pagoda'; niestety już przekwitł
Obrazek
tulipany Greiga
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, piękne rośliny :) Fiołków nie sadziłam, ale przyszły od sąsiada :lol: :lol:
Miłego dnia :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Witaj Jacku, widzę, że eksperymentujesz z rodgersją. Ja posadziłam w zeszłym roku trzy do gruntu i widzę, że dwie wypuściły liście. Trzecia albo jeszcze śpi albo zmarzła. Dam jej jeszcze kilka dni:-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

ta cieszynianka jest naprawdę genialna! :) a co do matur?! to co się będę przejmował. teraz już i tak sie nie naucze. choć pewnie potem będę się wkurzał, ale co tam. trzeba się starać z tym co się ma w głowie :D
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Jacku piekne kwiatuszki pokazujesz.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Jacek, wziąłbyś tam jakiś taniec Apacza o deszcz wykonał to może i by u mnie popadało :lol:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Jacku przepiękna kolorowa wiosna w Twoim ogródku :D hiacynty wspaniałe, moje w tym roku troszkę marniejsze, koniecznie muszę je wykopać :? Tulipany przepiękne, wspaniale wygląda ta kompozycja czerwonych i żółtych :D , szachownica bajeczna, choruję na nie , jesienią muszę koniecznie kupić kilka odmian, bo naprawdę bardzo mi się podobają :D Psiząb cudo, kolejne moje chciejstwo :roll:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie i cieszę się z Waszych odwiedzin :) A ja odwiedziłem dziś łazienkowski ogród botaniczny. Potem trochę żałowałem, że wybrałem dzisiejszy dzień, bo były tłumy, ale ciekawostek się naoglądałem i znalazłem wiele roślin, które rosną u mnie a nie znałem dokładnych nazw. Więc chodziłem i notowałem sobie wszystko. Z roślin utkwiła mi w pamięci żółta magnolia, kłokoczki kwitnące oraz piwonia delikatna o pięknych koperkowatych liściach. Poza tym piękne miodunki i żurawki, i wiele innych roślin kolekcjonerskich.

Moniko68, mi też wiele roślin dostało się nie wiem skąd (może od sąsiada :?: ) Nawet jedna z ostróżek - dziś duża kępa, pojawiła się jako maleństwo, choć nikt jej nie sadził. To zazwyczaj miłe niespodzianki. Wczoraj wybierałem z różnych miejsc cebulice syberyjskie, które też przywędrowały z innymi roślinami i zebrałem je w jedno miejsce.

Witaj Ewo-Kocico :!: Fajnie, że wpadłaś :) . Od dawna chciałem mieć rodgersje i cieszę się, że to pierwsze kłącze zadołowane z doniczką na zimę teraz odpuściło. Muszę poczytać, czy oprócz cienia ma jeszcze jakieś wymagania glebowe, i posadzę ją do ziemi. Moja ma bordowe liście a widzę, że są jeszcze z zielonymi. Daj szansę tej, która jeszcze nie wyszła. U mnie jeszcze niektóre rośliny też się budzą.

Janku, tak trzymaj - zdrowe podejście :lol: . Jeśli uda mi się rozmnożyć cieszyniankę, będziesz ją miał ode mnie :)

Dziękuję Eukomis, miło to słyszeć :) Wiesz, że urodziłem się w Twoim mieście? :)

Alu, ja i taniec Apacza :?: :shock: A dlaczego piszesz "i u mnie" :?: Przecież u mnie taka sama susza (mieszkamy parę km od siebie :lol: )

Agness, tyle zachwytów, że nie wiem co powiedzieć :oops: . To powiem po prostu - dziękuję :) Szachownice też dziś widziałem w ogrodzie botanicznych. Ciekawe, że kostkowane sadzą w strefie bagiennej :?: One mi się marzą, no i inne też, bo prócz tych Michajłowskiego nie mam rzadnych.
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

oj oj. w takim razie trzymam za to kciuki :D :shock:
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Zablokowany