One pomogły mnie, teraz ja spłacam dług wdzięczności. Limona

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko- mój propolis nie jest gęsty, raczej powiedziałabym - wodnisty.
Smarowałam tylko zmienione miejsca. Po posmarowaniu pod światło było widać jakby "tłustą" warstewkę, ale raczej cieniutka była. Jak pisałam wcześniej - smarowałam też maścią i ta była naprawdę tłuusta, a roślina jakoś to przeżyła :wink: No i chyba spirytus lepiej odkazi niż 3% (standardowa, z apteki) woda utleniona? :D
Może ten Twój roztwór zawiera za dużo propolisu, a za mało spirytusu? A może porządnie wstrząsnąć nim przed użyciem, żeby składniki się porządnie wymieszały?
Przepraszam jeśli piszę o rzeczach oczywistych, ale czasem człowiek na czymś się zakręci i o takiej oczywistości nie pomyśli....mnie się przynajmniej czasem zdarza... :oops:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Dzięki Madziu za odpowiedź. Podejrzewam, że ta moja mikstura propolisowa jest jednak za gęsta- a mam ją w tak małej buteleczce (takiej grubości palca), że chyba nie da się wstrząsnąć. Zresztą nie jest rozwarstwiona. Pewnie że spiryt z propolisem lepszy, ale jeśli choroba nadal postępuje- tak jak było u mnie- dochodzi się do wniosku, że widać propolis nie pomógł i szuka innego środka, i tu pojawia się problem, bo roztwór np Topsinu na wodzie już przez warstewkę propolisu się nie przedostanie, a np zmiana chorobowa w najlepsze się pod nią rozrasta... Tak przynajmniej było u mnie. Dlatego na przyszłość z propolisem będę się wstrzymywać, wypróbowując najpierw inne możliwe środki.
Ale to oczywiście moje zdanie :)

Justysiu, sorki za samowolkę w Twoim wątku ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

ha ha ale mi samowolka, przecież o liściu mowa a to ostatnio bardzo nurtujący mnie temat więc i te informacje, które tu wymieniacie są na wagę złota. Będę przekorna i nawet nie skarcę a jeszcze powiem: dziękuję

I jeszcze dzięki wszystkim, którzy trzymają kciuki za moje "keiki". W połowie sierpnia wyjeżdżam na Mazury, tydzień spędzę na wodzie a to będzie ten odpowiedni czas... oj będzie się działo... ;:105
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A zmiana klimatu służy, oj słuzy takim "akcjom"... :D Raz jeszcze powodzenia, no i kupy radości na Mazurach, też kocham ich klimat: woda, żagle, lasy, Pan Samochodzik i takie tam... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Agnieszko, już się cieszę na te akcje ;:166, hmm wakacje :;230 :;230 :;230

Kasiu/Grymasello, troszkę późno się za to zabrałam ale na Twoje specjalne życzenie wklejam fotki rodzeństwa.

'Luluś' kwitnie sobie w najlepsze. Kiedy go kupiłam miał poobijane pączki, widać to na pierwszym zdjęciu, na kwiatuszku odwróconym tyłem - takie ciemne obtarcia ale nic to mu nie przeszkadza i postanowił wypuścić kolejny pączek a na drugiej łodyżce widzę, że też będzie się coś działo bo końcówka się ożywiła :P
Obrazek
Obrazek

'Soufi' też wesoły i rozkwitnięty lecz troszkę z czasem wypłowiał - młodsze kwiaty ma w żywszych kolorach. Może wkrótce się obudzi i też mnie ucieszy nowym pączkiem, jednak na razie cisza.
Obrazek

I na koniec wspólne zdjęcie:
Obrazek

A dla przypomnienia linki do miejsc, gdzie widać jak oba storczyki wyglądały tuż po przyniesieniu ich ze sklepu: Soufriere i Llullaillaco.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Ale piękne zdjęcia ;:111 ;:111 ;:111 Jestem zachwycona :lol:
Storczyki przecudne masz Limonko ;:79
Laluś hehe,pasuje jak ulał :lol:
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Agatko "Laluś" ha ha ha, napisałam 'Luluś' ale masz rację laluś z niego aż się patrzy ;:198 ;:190 ;:191
Dzięki za pochwały. Za to u Ciebie jakie cuda! właśnie czytam Twój wątek i z podziwu wyjść nie mogę, jeszcze sobie poczytam bo dotarłam dopiero do 20 stronki... a Twoje orchidarium - ach! och!
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Aleeeeeeeeeeeee, jakie piekne łatki :)
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Limonko to teraz ja bardzo dziękuję za pochwały ;:31
Powiem Ci że u mnie na parapetach storczyki lepiej rosną i kwitną jak w orchidarium,nie wiem ale chyba oświetlenie mam do kitu..Muszę nad tym popracować bo nic a nic mi tam nie kwitnie..To fakt że mam tam więcej młodziaków ale i jest kilka dorosłych :lol: No i podłoże mam do wymiany ale nie mogę się jakoś zebrać hehe ;:112
Laluś śliczny,dziewczyny mi napisały że on nazywa się Pink panther,też mam takiego ale już nie kwitnie mi takimi kwiatami jak w dniu zakupu ale całkiem innymi,zobaczysz sama jak troszkę dalej poczytasz ;:113
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Justynko - Limonko, jak zawsze udane zdjęcia i super kwiaty !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Grymasella
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:37

Post »

Limon,a bardzo dziękuję za zdjęcie bliźniąt: są przepiękne :)
Awatar użytkownika
Enida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2009, o 11:55
Kontakt:

Post »

Alez piękne te ciapatki! Jak nigdy specjalnie takich nie lubiłam, to właśnie zmieniłam zdanie :D
Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Wszystkie chwalone falusie aż prężą się z radości :P
Meniu, dziękuję pięknie.
Agatko, dalej będę czytać z ogromną niecierpliwością bo już się boję czym mnie zaskoczysz...
Justynko, Kasiu, również dziękuję za pochwały.
Iza, Ty jeszcze nie zdajesz sobie sprawy z tego ile jeszcze razy zmienisz zdanie na temat storczyków, które Ci się podobają. One zaskakują taką różnorodnością gatunków i barw, że nawet jak nie lubisz danego koloru a będzie on w połączeniu z innym co daje kompletnie inny wizerunek kwiatuszka, do tego te wszelkiego rodzaju paseczki, ciapeczki... ach oszaleć można... To forum zmieniło moje spojrzenie na świat i odkąd się tutaj zalogowałam zawsze mówię: "nigdy nie mów nigdy" a w szczególności odnosi się to do nowych nabytków, na które w zasadzie miejsca już brak a potem wychodzę ze sklepu z kolejnym... i bądź tu konsekwentna w postanowieniach... :roll:
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Limonko, jak Twoje zdechlaczki się mają? I jak ten storczyk, któremu masowałaś liście? :D Powtarzałaś zabieg, widać jakieś efekty? Pytam, bo postanowiłam spróbować "masażu" z obumarłym jakby listkiem na mojej roślince, która wypuściła basal keiki (zdjęcia ostatnio u mnie w wątku), anuż go pobudzę do zycia? ;)

Co do Twoich bliźniat, to oba piękne. Różowego na szczęście sama mam, ten drugi, kremowy?, podoba mi się bardziej taki wyblakły :), wygląda jak jakiś botaniczny...
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko ślicznie i kolorowo wśród Twoich storczyków :D :D
tylko podziwiać te pasiaste ślicznotki :D :D