Przepisy Jadzi1 i miłych gości
Aga natchnęłąś mnie tą sałatą
Nawet dziś się zastanwiałam co by tu zmienić... ostatnio tylko kapusta czy sałata za podstawę mi robią a zupełnie zapomniałam o tuńczyku... którego we własnym soku mam
A reszta wg. upodobań
Dzięki wielkie

Nawet dziś się zastanwiałam co by tu zmienić... ostatnio tylko kapusta czy sałata za podstawę mi robią a zupełnie zapomniałam o tuńczyku... którego we własnym soku mam


Dzięki wielkie

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Ale się uśmiałam ja zobaczyłam ten przepis Agnieszko
Wczoraj byłam na spotkaniu psiarzy i właśnie ta sałatka była , u nas mówi się na nią tort z tuńczyka
.Bardzo ładnie wygląda i tak też smakuje
ja cały wieczór ją jadłam , znikała w oka mgnieniu
Agnieszko dziękuje bardzo
jesteś kochana
Ja miałam dziś robić ciasto Liseczki ale córcia poprosiła abym zrobiła sernik domek na zimno i daktylowca
Sałatkę Agnieszki polecam bo pyszna ;:13 Kochanie jak masz jeszcze jakieś przepisy to pisz .





Agnieszko dziękuje bardzo


Ja miałam dziś robić ciasto Liseczki ale córcia poprosiła abym zrobiła sernik domek na zimno i daktylowca
Sałatkę Agnieszki polecam bo pyszna ;:13 Kochanie jak masz jeszcze jakieś przepisy to pisz .

- basga
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7699
- Od: 12 sie 2007, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Jadziu-mam przepis na daktylowca ale...jeszcze go nie robiłam.
Oto przepis:ciasto
2 niepełne szkl.pł.owsianych
1.5 szkl.mąki
1 szkl.cukru
3/4 margaryny
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Margarynę roztopić i dodać do reszty składników,podzielić na 2 części.
Na dno formy wyłożyć jedną część ciasta,ugnieść i wyłożyć masę daktylową,przykryć resztą ciasta,lekko docisnąc i piec w 170*/30 min.
Masa
45 dkg pokrojonych daktyli
3/4 szkl.cukru
1 szkl.wody
1 łyżka margaryny
1 szkl.posiekanych orzechów.
Ale za to zrobiłam BRZOSKWINIOWCA
Biszkopt- każdy ma swój
MASA
6 dag żelatyny ( 6 łyżeczek do brzoskwiń i 6 do jogurtu)
4 łyżki cukru
1 litr jogurtu naturalnego ( można dać bitą śmietanę tylko zmniejszyć wtedy żelatynę )
1 puszka brzoskwiń
herbatniki
Biszkopt (można nasączyć)
Masa
Sok razem z brzoskwiniami zmiksować tylko nie za długo , bo powstanie pianka i dodać żelatynę rozrobioną w 1/4 szk. gotującej wody
Jak zacznie gęstnieć wyłożyć na biszkopt.
Na to
Jogurt miksować z cukrem też nie za długo + żelatyna i jak zacznie gęstnieć wyłożyć na brzoskwinie.
Na to ułożyć herbatniki namoczone , w przepisie jest alkohol, ale można herbatce czy wodzie z cytryną lub zapachem – według uznania
Zamiast jogurtu wzięłam pół litra kremówki i tylko 3 łyżeczki zelatyny.
Ciacho łatwe i orzeżwiające.

Oto przepis:ciasto
2 niepełne szkl.pł.owsianych
1.5 szkl.mąki
1 szkl.cukru
3/4 margaryny
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Margarynę roztopić i dodać do reszty składników,podzielić na 2 części.
Na dno formy wyłożyć jedną część ciasta,ugnieść i wyłożyć masę daktylową,przykryć resztą ciasta,lekko docisnąc i piec w 170*/30 min.
Masa
45 dkg pokrojonych daktyli
3/4 szkl.cukru
1 szkl.wody
1 łyżka margaryny
1 szkl.posiekanych orzechów.
Ale za to zrobiłam BRZOSKWINIOWCA

Biszkopt- każdy ma swój
MASA
6 dag żelatyny ( 6 łyżeczek do brzoskwiń i 6 do jogurtu)
4 łyżki cukru
1 litr jogurtu naturalnego ( można dać bitą śmietanę tylko zmniejszyć wtedy żelatynę )
1 puszka brzoskwiń
herbatniki
Biszkopt (można nasączyć)
Masa
Sok razem z brzoskwiniami zmiksować tylko nie za długo , bo powstanie pianka i dodać żelatynę rozrobioną w 1/4 szk. gotującej wody
Jak zacznie gęstnieć wyłożyć na biszkopt.
Na to
Jogurt miksować z cukrem też nie za długo + żelatyna i jak zacznie gęstnieć wyłożyć na brzoskwinie.
Na to ułożyć herbatniki namoczone , w przepisie jest alkohol, ale można herbatce czy wodzie z cytryną lub zapachem – według uznania
Zamiast jogurtu wzięłam pół litra kremówki i tylko 3 łyżeczki zelatyny.
Ciacho łatwe i orzeżwiające.

Aga zapomniałam napisać ... zrobiłam wczoraj sałatkę... dałam papryki konserwowej czerwonej dla koloru zamiast sera żółtego i dołożyłam kukrydzę ... nie miałam majonezu to sobie zrobiłam taki sos śmietanowo-musztardowy (potrzeba matką wynalazków) i teraz się zajadam mniam
Dzięki wielkie ... pyycha!

Dzięki wielkie ... pyycha!
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Kurcze ale tu smakolyki macie ;:13 Daktylowca juz "skublam" wczesniej ale daktyli nie moge kupic albo tez za malo sie rozgladalam i dlatego jeszcze ne piekam. Troche wyrzuty sumienia mnie mecza, ze "skublam" i nic w zamian nie zostawilam. Wiec dzisiaj podam przepis na ciacho z jablkami i budyniem. Latwy i smaczny 
*Jablecznik z budyniem*
Ciasto: 3 szkl maki
1 szkl cukru
1 margaryna
2 jaja
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Wszystkie skladniki zagniesc, podzielic na dwie czesci, jedna wstawic do lodowki a druga wylozyc na blache.
Na wylozone ciasto posiekac 5 obranych ze skorki jablek.
Nastepnie ugotowac 2 budynie waniliowe wedlug przepisu na opakowaniu, w 1 litrze mleka. Ugotowany, goracy jeszcze budyn wylac na blache. Wyjac czesc ciasta z lodowki i zerzec na grubej tarce rownomiernie na budyn. Piec w piekarniku w temp. 170 st. ok godziny (wierzchnia czesc musi miec zloty kolor). Po wystygnieciu ciasto posypac cukrem pudrem.
Mam nadzieje, ze Wam bedzie smakowalo ;:2
Moniu, dlaczego nie używasz polskich znaków diakrytycznych? Nie chcesz? Nie możesz? Bardzo proszę, zacznij pisać po polsku, będziemy bardzo zobowiązani
Nalewka

*Jablecznik z budyniem*
Ciasto: 3 szkl maki
1 szkl cukru
1 margaryna
2 jaja
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Wszystkie skladniki zagniesc, podzielic na dwie czesci, jedna wstawic do lodowki a druga wylozyc na blache.
Na wylozone ciasto posiekac 5 obranych ze skorki jablek.
Nastepnie ugotowac 2 budynie waniliowe wedlug przepisu na opakowaniu, w 1 litrze mleka. Ugotowany, goracy jeszcze budyn wylac na blache. Wyjac czesc ciasta z lodowki i zerzec na grubej tarce rownomiernie na budyn. Piec w piekarniku w temp. 170 st. ok godziny (wierzchnia czesc musi miec zloty kolor). Po wystygnieciu ciasto posypac cukrem pudrem.
Mam nadzieje, ze Wam bedzie smakowalo ;:2
Moniu, dlaczego nie używasz polskich znaków diakrytycznych? Nie chcesz? Nie możesz? Bardzo proszę, zacznij pisać po polsku, będziemy bardzo zobowiązani

podajecie takie smakowite przepisy...jako, że jest karnawał podaję przepis na pączki - inne:
Pączki twarogowe
twaróg 40 dkg
mąka 2 szklanki
cukier wanilinowy , 1 opakowanie
soda, 1 łyżeczka
śmietana, 1 łyżka
olej do smażenia
jajka, 4 sztuki
Wymieszać twaróg i cukier, mąkę z sodą, jaja i śmietanę. Uformować pączki (ok 3,5-4 cm średnicy). Wrzucać do gotującego się oleju. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
I koniecznie do nich dobra, mocna kawa
;
Pączki twarogowe
twaróg 40 dkg
mąka 2 szklanki
cukier wanilinowy , 1 opakowanie
soda, 1 łyżeczka
śmietana, 1 łyżka
olej do smażenia
jajka, 4 sztuki
Wymieszać twaróg i cukier, mąkę z sodą, jaja i śmietanę. Uformować pączki (ok 3,5-4 cm średnicy). Wrzucać do gotującego się oleju. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
I koniecznie do nich dobra, mocna kawa

jack55
Witam serdecznie
Dziękuję bardzo za wszystkie przepisy
Jacku koczka oczywiście została zjedzona i wszystkim bardzo smakowała
Teraz zrobię w następnym tygodniu bo będę miała zaś gości
może uda mi się zrobić fotkę to pokarzę . Ja dodałam jeszcze pod koniec smażenia marchewkę krojoną w plastry i czosnek
Przepis na sernik na zimno tak zwany domek
* PRODUKTY **5 paczek herbatników ( ja kupuję zawsze 2 paczki więcej na wypadek połamanych )
*0,50 KG twarogu półtłustego
* 1 szklanka cukru pudru
* cukier waniliowy
* pół kostki masła
* 4 żółtka
* 2 - 3 łyżki kakao
* folia aluminiowa
WYKONANIE
Twaróg kręcimy przez maszynkę , dodajemy cukier , masło , żółtka , cukier waniliowy , całość miksujemy dzielimy masę na dwie części ale nie równe , jednej masy ma być troszeczkę więcej i tam dosypujemy kakao .
Rozkładamy folię , a na nią herbatniki , tak ma to wyglądać.
Herbatniki warstwa masy białej , herbatniki , warstwa masy ciemnej na środkowych herbatnikach jak kładę masę ciemną kładę jej więcej , tak ,że po złączeniu w tym trójkącie jest masa .





Wstawiamy do lodówki na jakieś 4 godziny , następnie robimy polewę ( na pewno każdy ma swój sposób na polewę więc nie piszę ) i polewamy i zaś do lodówki .

SMACZNEGO

Jak coś nie jasne to pytajcie , ja lecę robić sałatkę .


Dziękuję bardzo za wszystkie przepisy

Jacku koczka oczywiście została zjedzona i wszystkim bardzo smakowała



Przepis na sernik na zimno tak zwany domek

* PRODUKTY **5 paczek herbatników ( ja kupuję zawsze 2 paczki więcej na wypadek połamanych )
*0,50 KG twarogu półtłustego
* 1 szklanka cukru pudru
* cukier waniliowy
* pół kostki masła
* 4 żółtka
* 2 - 3 łyżki kakao
* folia aluminiowa
WYKONANIE
Twaróg kręcimy przez maszynkę , dodajemy cukier , masło , żółtka , cukier waniliowy , całość miksujemy dzielimy masę na dwie części ale nie równe , jednej masy ma być troszeczkę więcej i tam dosypujemy kakao .
Rozkładamy folię , a na nią herbatniki , tak ma to wyglądać.
Herbatniki warstwa masy białej , herbatniki , warstwa masy ciemnej na środkowych herbatnikach jak kładę masę ciemną kładę jej więcej , tak ,że po złączeniu w tym trójkącie jest masa .





Wstawiamy do lodówki na jakieś 4 godziny , następnie robimy polewę ( na pewno każdy ma swój sposób na polewę więc nie piszę ) i polewamy i zaś do lodówki .

SMACZNEGO

Jak coś nie jasne to pytajcie , ja lecę robić sałatkę .
