Nowicjuszka w ogrodzie
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mariolu - byłem ostatnio w ogrodniczym - patrzę a tam szkarłatka za jedyne 15 zł :P czyli masz cenną roślinkę 

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu - na szczęście nie jestem maniaczką
A drugie szczęście to że mamy tak rózne ogrody. dziękim temu nie jest nudno i mam okazję coś sobie upatrzyć w innych ogrodach 
Maryniu - szkarłatka zdobyła moje serce głównie dzięki swojej zmiennej urodzie przez wiele miesięcy. To niezwykle cenna zaleta u roślin ogrodowych. Wysoka jest na jakieś 100-150 cm, ma ładne liście, kwitła, teraz się wybarwia, ciekawa jestem czym jeszcze mnie mile zaskoczy
Karolku - "mamy" cenną roślinkę
Szkarłatka została podzielona między mnie, ciebie i Fridę 

Maryniu - szkarłatka zdobyła moje serce głównie dzięki swojej zmiennej urodzie przez wiele miesięcy. To niezwykle cenna zaleta u roślin ogrodowych. Wysoka jest na jakieś 100-150 cm, ma ładne liście, kwitła, teraz się wybarwia, ciekawa jestem czym jeszcze mnie mile zaskoczy

Karolku - "mamy" cenną roślinkę

Pozwoliłam sobie wpaść z rewizytą bez zaproszenia.Chociaż znam już Twój ogród Mariolu z wcześniejszych obserwacji,to teraz powiem kilka słów.Jako ,że uwielbiam białe kwiaty - masz wspaniałą białą różę ( ja mimo usilnych prób zakupienia w tym kolorze - poniosłam sromotną klęskę - etykieta zakupu sobie - w praktyce - kolor czerwony,różowy,żółty- poległam ) , nie odpuszczę w pochwałach liliowca, floksów no i oczywiście reszty - słów brakuje .
Pozdrawiam cieplutko.Marta.
Pozdrawiam cieplutko.Marta.
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
jeśli same się wysieją w tamtym miejscu to szybko zginą bo tam ma powstać altanka ...Gabriela pisze:Mariolko, wystarczy zostawić te czarne nasionka aby się wysiały.coma95 pisze:
Karolku - "mamy" cenną roślinkęSzkarłatka została podzielona między mnie, ciebie i Fridę
Na drugi rok będziesz miała mnóstwo sadzonek i możesz obdarować połowę forum.
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- giga45
- Od: 28 lut 2008, o 12:55
Witam Cie mariolus po urlopiku. Pogoda Ci na pewno dopisała i choc troszke kolorku przywiozłas na sobie. Ale fotki po przyjeździe sa świetne. szkarłatka cos niesamowitego-jeszcze takiej nie widziałam. Różyczki białe ślicze, u mnie też miechunka do połowy wybarwiona, a hosty dawno przekwitły. magiczny ten Twój ogród-dba sam o siebie jak pani nie ma. Pozdrawiam buziaki.

-
- Od: 14 cze 2008, o 21:31
Mariolu szkarłatka piękna a z tymi nasionkami to bardzo dobry pomysłGabriela pisze:Mariolko, wystarczy zostawić te czarne nasionka aby się wysiały.coma95 pisze:
Karolku - "mamy" cenną roślinkęSzkarłatka została podzielona między mnie, ciebie i Fridę
Na drugi rok będziesz miała mnóstwo sadzonek i możesz obdarować połowę forum.

- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Mariolu,czy miechunkę sieje się z nasion,czy sadzi sadzonki?
Nie mam takiej rośliny,ale zawsze mi się podobała.
Nie mam takiej rośliny,ale zawsze mi się podobała.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie było ich pełno.coma95 pisze: Z tym rozsiewaniem to chyba nie jest tak prosto bo naprawdę rosną tylko jakieś 3 sztuki w kupce i absolutnie nie ma żadnej szkarłatki w innych miejscach.
Jeszcze teraz wyłażą z ziemi. Miałam bardzo duży krzew.
A miechunka jest bardzo ekspansywna, potrafi nawet wyleźć metr od rośliny matecznej.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Aniu - nasiona wysiewa się na rozsadniku wiosną V-VI a na miejsce stałe jesienią we IX. Pozbieram nasionka i ci wyślę ale uważaj u mnie rozsiewa się naokoło. Tylko że na kwiaty będziesz długo czekała bo zakwitnie dopiero w następnym roku. Poszukam w necie czy mogę jakoś wysłać ci troche tych które rosną juz u mnie - mam ich dużo właśnie w miejscu gdzie wiosna planuję rozbudowę altanki....
Gabrysiu - nie przestraszyłaś mnie bo jeśli nawet gdzies mi się porozsiewa to znajda się chętni
A co do miechunki to właśnie widzę w swoim ogrodzie jak się uparcie pojawia coraz dalej od swojego pierwotnego stanowiska....
Piotrku - ja dopiero zaczynam przygode z ogrodem, większośc to zasługa poprzednich właścicieli....
Gabrysiu - nie przestraszyłaś mnie bo jeśli nawet gdzies mi się porozsiewa to znajda się chętni

Piotrku - ja dopiero zaczynam przygode z ogrodem, większośc to zasługa poprzednich właścicieli....
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Ale ja Cię nie chciałam straszyć, broń Boże, raczej chciałam pocieszyć że możesz mieć dużo roślin bez wysiłku.coma95 pisze: Gabrysiu - nie przestraszyłaś mnie bo jeśli nawet gdzies mi się porozsiewa to znajda się chętniA co do miechunki to właśnie widzę w swoim ogrodzie jak się uparcie pojawia coraz dalej od swojego pierwotnego stanowiska....
I wiem też, że zawsze znajdą się chętni, którzy nie maja tak pięknej rośliny, choć trującej.
Nie myśl, że znowu Cię straszę, ale taka jest prawda.
Przepraszam jeśli mnie źle zrozumiałaś.