Moje skarby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Powiedział, że zamówi. Zwykle słowa dotrzymuje, mam nadzieję, że teraz też. Już kilka razy mi zamawiał. Tacca, Cambria i Encyclia, to też zamówione przez syna.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Wanda pisze:Na pocieszenie i po moich zachwytach nad Catleyami z Wystawy synuś się zlitował i zamówił mi je na Allegro - 5 sztuk w słoiku, każda ponoć innego koloru. Młodziutkie roślinki. Mam nadzieję, że sobie z nimi poradzę i uda mi się je doprowadzić w przyszłości do kwitnienia. Znów oczekiwanie na przesyłkę. ;-)

Dusia, na Allegro są i Vandy w słoikach po 3 sztuki młode. Może cię zainteresują. ;-)
w słoikach to nie... nie chce mi się czekać 10 lat na kwiaty (Vanda podobno zakwita 8-16 lat od wyrośnięcia). mnie interesuje dorosła, kwitnąca Vanda. A ta za 99 jaki dokładnie miała wzorek i kolor? mam nadzieję, że na wystawie w Sosnowcu bedą tańsze Vandy niż rok temu. za 100 zł jeszcze moge kupić, ale to przede wszystkim zależy od T.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Vandy hoduje się w koszyczku.

Catlei nie będzie, zrezygnowałam na razie. Ale co ma wisieć, nie utonie podobno.
Wczoraj był dzień kąpielowy i przegląd. Dziś zrobiłam fotki niektórym.

Oto pęd kwiatowy na Dendrobium niespodziance Obrazek
Cambria ma dzidziusia
Obrazek
Dendrobium Anabell przekwitło, ale z boku coś wypuszcza. Pęd to będzie, czy keiki?
Obrazek
Oba Oncidium też mają dzieci. To z prawej ma jeszcze dwa z drugiej strony, ale maleńkie jeszcze
Obrazek
Przy okazji pochwale się swoją figą. Zasadziłam ją w marcu 2007 z pesteczki. Kilka dni temu wróciła z wakacji na balkonie. Ma ponad 170 cm wzrostu. Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Vandy hoduje się w koszyczku.

a ja hoduję w wazonie, bo to lepszy sposób do domowych warunków. nie każdy ma możliwość uprawiać Vandę na wisząco, taki sposób jest dobry do szklarni, gdzie Vanda może wisieć pod sufitem. ja w wazonie trzymam. Vanda wiszaca ładnie wygląda, ale po moczeniu kapałaby jej woda z korzeni na parapet/podłogę/inne storczyki.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację. W mieszkaniu może być problem z powieszoną w koszyczku. Bardzo mi się Vandy podobają, ale chyba jeszcze przez jakiś czas nie odważę się na ich hodowanie.
Awatar użytkownika
joannna
200p
200p
Od: 29 mar 2008, o 21:51

Post »

Wando figa jest super ,a co do Vandy to
nie rozumiem twoich obaw ,wiem że jest wymagającą rośliną .ale jak ja się zdecydowałam na vande to ty na pewno dasz sobie radę.Po Twoich postach mogę stwierdzić że masz o wiele większe doświadczenie niż ja . odwagi
pozdrawiam aska
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

myślę, że mogłabyś sobie dac radę z Vandą lub inną Vandowatą, musiałabyś jej tylko zapewnić odpowiednie warunki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro namawiacie, to pewnie się kiedyś skuszę na jakiegoś malucha, tylko najpierw muszę pokombinować z zamontowaniem czegoś, na czym dało by się pozawieszać część kwiatów. Zimno się zrobiło i powoli targam doniczki do mieszkania. Parapety już pozastawiane, w salonie stoją te największe. Ale jeszcze trochę mi zostało do poupychania. Kaktusy pójdą na klatkę schodową, bo tam będą miały najchłodniej. Granaciki, ananaska i cytrusy już zabrałam z balkonu, orzeszka arachidowego też. Amarylisy poszły w kąt odpoczywać. Nazbierało mi się tego, oj nazbierało.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duśka, ty mnie nie kuś ;-) Sama wiesz, że Vanda droga, a ja bidna emerytka. Zima idzie i będą wydatki na ogrzewanie. Na razie muszę się szczypać z kasą, ale jak się wreszcie zbiorę i rzucę palenie, to codziennie 7 zł do świnki i na Vandę nazbieram. Pozostanie tylko ją upolować. ;-)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale może uda ci się spotkać tańszą kiedyś. na wystawach czasem bywały po 90 (kwitnące, ze szklanką) . przekwitnięta Vanda kosztuje chyba 60-70. jak kiedyś spotkasz ładną, tanią Vandę, to może sobie ją wtedy kupisz... Vanda jest naprawdę piękna, ale żeby zakwitła, trzeba jej zapewnić odpowiednie warunki i bardzo na nią uważać kiedy ma kwiatową łodyżkę. moja żółta w tym roku 2 razy styraciła łodyżkę, bo było okno uchylone. w przyszłym roku muszę ją ustawić w innym miejscu na oknie. ale za to różowa zakwitła tak pięknie, że rozpływałam się z zachwytu patrząc na nią.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje cudeńko zakupiona na wystawie rozwinęło nowe kwiaty.
No powiedzcie, czy on nie jest uroczy? Obrazek Obrazek Obrazek
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Jest przeuroczy :D szkoda tylko że już jednego pączka traci :( Lubię te połączenie kolorów, chyba będę musiał sobie podobnego sprawić :D
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, jeden pączek podsycha, ale to naturalne, zmiana warunków. Gdy go kupiłam i targałam do domu, było wyjątkowo zimno. I tak się cieszę, że mi nie przemarzł.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wando przepiękny, wygląda jak drzewko, taki rozgałęziony. Już sobie wyobrażam jak będzie wyglądał, gdy otworzą się wszystkie pąki :shock: :D
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

prawdziwa pieknosc ;:226
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”