Moje skarby
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
w słoikach to nie... nie chce mi się czekać 10 lat na kwiaty (Vanda podobno zakwita 8-16 lat od wyrośnięcia). mnie interesuje dorosła, kwitnąca Vanda. A ta za 99 jaki dokładnie miała wzorek i kolor? mam nadzieję, że na wystawie w Sosnowcu bedą tańsze Vandy niż rok temu. za 100 zł jeszcze moge kupić, ale to przede wszystkim zależy od T.Wanda pisze:Na pocieszenie i po moich zachwytach nad Catleyami z Wystawy synuś się zlitował i zamówił mi je na Allegro - 5 sztuk w słoiku, każda ponoć innego koloru. Młodziutkie roślinki. Mam nadzieję, że sobie z nimi poradzę i uda mi się je doprowadzić w przyszłości do kwitnienia. Znów oczekiwanie na przesyłkę. ;-)
Dusia, na Allegro są i Vandy w słoikach po 3 sztuki młode. Może cię zainteresują. ;-)
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Tak, Vandy hoduje się w koszyczku.
Catlei nie będzie, zrezygnowałam na razie. Ale co ma wisieć, nie utonie podobno.
Wczoraj był dzień kąpielowy i przegląd. Dziś zrobiłam fotki niektórym.
Oto pęd kwiatowy na Dendrobium niespodziance
Cambria ma dzidziusia

Dendrobium Anabell przekwitło, ale z boku coś wypuszcza. Pęd to będzie, czy keiki?

Oba Oncidium też mają dzieci. To z prawej ma jeszcze dwa z drugiej strony, ale maleńkie jeszcze

Przy okazji pochwale się swoją figą. Zasadziłam ją w marcu 2007 z pesteczki. Kilka dni temu wróciła z wakacji na balkonie. Ma ponad 170 cm wzrostu.
Catlei nie będzie, zrezygnowałam na razie. Ale co ma wisieć, nie utonie podobno.
Wczoraj był dzień kąpielowy i przegląd. Dziś zrobiłam fotki niektórym.
Oto pęd kwiatowy na Dendrobium niespodziance

Cambria ma dzidziusia

Dendrobium Anabell przekwitło, ale z boku coś wypuszcza. Pęd to będzie, czy keiki?

Oba Oncidium też mają dzieci. To z prawej ma jeszcze dwa z drugiej strony, ale maleńkie jeszcze

Przy okazji pochwale się swoją figą. Zasadziłam ją w marcu 2007 z pesteczki. Kilka dni temu wróciła z wakacji na balkonie. Ma ponad 170 cm wzrostu.

- Storczykowa
Tak, Vandy hoduje się w koszyczku.
a ja hoduję w wazonie, bo to lepszy sposób do domowych warunków. nie każdy ma możliwość uprawiać Vandę na wisząco, taki sposób jest dobry do szklarni, gdzie Vanda może wisieć pod sufitem. ja w wazonie trzymam. Vanda wiszaca ładnie wygląda, ale po moczeniu kapałaby jej woda z korzeni na parapet/podłogę/inne storczyki.
- Storczykowa
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Skoro namawiacie, to pewnie się kiedyś skuszę na jakiegoś malucha, tylko najpierw muszę pokombinować z zamontowaniem czegoś, na czym dało by się pozawieszać część kwiatów. Zimno się zrobiło i powoli targam doniczki do mieszkania. Parapety już pozastawiane, w salonie stoją te największe. Ale jeszcze trochę mi zostało do poupychania. Kaktusy pójdą na klatkę schodową, bo tam będą miały najchłodniej. Granaciki, ananaska i cytrusy już zabrałam z balkonu, orzeszka arachidowego też. Amarylisy poszły w kąt odpoczywać. Nazbierało mi się tego, oj nazbierało.
- Storczykowa
ale może uda ci się spotkać tańszą kiedyś. na wystawach czasem bywały po 90 (kwitnące, ze szklanką) . przekwitnięta Vanda kosztuje chyba 60-70. jak kiedyś spotkasz ładną, tanią Vandę, to może sobie ją wtedy kupisz... Vanda jest naprawdę piękna, ale żeby zakwitła, trzeba jej zapewnić odpowiednie warunki i bardzo na nią uważać kiedy ma kwiatową łodyżkę. moja żółta w tym roku 2 razy styraciła łodyżkę, bo było okno uchylone. w przyszłym roku muszę ją ustawić w innym miejscu na oknie. ale za to różowa zakwitła tak pięknie, że rozpływałam się z zachwytu patrząc na nią.
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59