Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
- Czym tłumaczyć? W większości przypadków ,,uczciwością'' sprzedawcy. Jaką masz pewność że, to Kompakta.
- Zakup odmiany Somo, lub innej samopłodnej to dobry pomysł, ale czy trafisz na uczciwego szkółkarza, sprzedawcę, tego nie wie nikt.
Pomocny link: https://sadinfo.pl/wzrost-owocowanie/98 ... oreli.html
Pozdrawiam klakier.
- Zakup odmiany Somo, lub innej samopłodnej to dobry pomysł, ale czy trafisz na uczciwego szkółkarza, sprzedawcę, tego nie wie nikt.
Pomocny link: https://sadinfo.pl/wzrost-owocowanie/98 ... oreli.html
Pozdrawiam klakier.
-
- ---
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje pytanie trochę naiwne jest (ale nie mam żadnego doświadczenia z owocami): czy gdy owoc jest już wielkości małej wiśni, to jakie temperatury minusowe mogą mu zaszkodzić?
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W zasadzie czy to szkółka sprzedająca tradycyjne czy przez internet albo tak i tak to zawsze w grę wchodzi nieuczciwość oraz ludzki błąd - żeby mieć odmianę inną niż miała być. Po porze kwitnienia w stosunku do innych, kwiatach, potem kształcie, masie i kolorze owoców można próbować zidentyfikować odmianę.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Mam młodą Karolę 2 metrową na której w tym roku było z 10 kwiatów które opadły i nie sądzę żeby tak młode małe drzewo owocowało .
Mi morele zaczęły owocować w 4 roku po posadzeniu ale drzewa miały ok. 3-3,5 m na ałyczy , a rok wcześniej też miało trochę kwiatów i nie owocowało .
Morela Kompakta z tego co wiem to kwitnie bardzo wcześnie jak Wczesna z modern , Early Orange , Goldrich dlatego mogą przemarzać kwiaty a wtedy lepiej kupować odmiany późno kwitnące takie jak Somo , Sirena itd.
2 żeczą którą trzeba zrobić to opóźnić kwitnienie przez bielenie dość wysoko pni , a drzewa lepiej owocują jak jest zapylacz obok mimo że są samopylne .
Nie zapominamy o nawarzeniu nawozami wieloskładnikowymi z mikroelementami ale trzeba uważać bo jest susza .
W powyższym linku są podane odmiany które są samopylne i nie wymagają zapylacza .

Mi morele zaczęły owocować w 4 roku po posadzeniu ale drzewa miały ok. 3-3,5 m na ałyczy , a rok wcześniej też miało trochę kwiatów i nie owocowało .
Morela Kompakta z tego co wiem to kwitnie bardzo wcześnie jak Wczesna z modern , Early Orange , Goldrich dlatego mogą przemarzać kwiaty a wtedy lepiej kupować odmiany późno kwitnące takie jak Somo , Sirena itd.
2 żeczą którą trzeba zrobić to opóźnić kwitnienie przez bielenie dość wysoko pni , a drzewa lepiej owocują jak jest zapylacz obok mimo że są samopylne .
Nie zapominamy o nawarzeniu nawozami wieloskładnikowymi z mikroelementami ale trzeba uważać bo jest susza .
W powyższym linku są podane odmiany które są samopylne i nie wymagają zapylacza .

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 cze 2011, o 17:49
Sprawdzalem sridki opadlych kwiatow i wnetrze, czyli mala wlochata kulka byly zielone, wiedz nie przemarzly. To ze sucho, to noc mam akurat staw z woda opadowal i czasami poslewam jak wisze ze dlugo nie pada. Drzewko bylo bielone, i kwitlo w ostatnim tygodniu kwietnia
Czy może mi ktoś podpowiedzieć/wytłumaczyć jak należy przyciąć brzoskwinie ?

- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak się cofniesz o stronę to przeczytasz.
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Nie, nie KulasJarzab pisze:Kulas ?
Też przy skrzyżowaniu sienkiewicza/świętokrzyska ?
Jak to nie to tez poproszę namiary.

Pozdrawiam,
Michał
Może mi ktoś jaki link podesłać gdzie jest wytłumaczone jak przycinany brzoskwinie
Bardzo dziekuje za pomoc
Bardzo dziekuje za pomoc
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
Sławomir Zając fajnie to opisuje. Wpisz w wyszukiwarkę you tube cięcie brzoskwini i znajdź jego kanał.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
@Halski - Dziękuje za pomoc 

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Witam miło! Byłabym bardzo wdzięczna za namiary na taką szkółkęDolnoslonzok pisze:Agnieszko, mam sprawdzone szkółki z województwa opolskiego (ma oddział we Wro przy ul. Czekoladowej) i dolnośląskiego. Polecam je i sam kupuję tylko u nich. Solidnie przygotowany materiał, 100 % pewności co do odmiany, a jakość gwarantuje współpraca z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wro. Jeżeli jesteś zainteresowana, to podam Ci adresy na PW, by nie robić reklamy. W tym roku kupiłem u nich parę drzewek, w tym stare, niemiecke brzoskwinie Kernnechter i nektarynę Fantasia.Aguss85 pisze:Mam pytanie do właścicieli brzoskwini płaskoowocowych. (...) Zaczyna mi brakować miejsca na kolejne pomylone odmiany![]()

U mnie na moreli i brzoskwini rosną związki, morela jak co roku rośnie jak na drożdżach. Niestety takie z niej wielkie drzewo że opryski na moniliozę są praktycznie nie do zrobienia. Wycinam porażone gałęzie.

Brzoskwinie póki co nie mają objawów kędzierzawości, chyba jednak zdążyłam z syllitem.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Są lance 2 metrowe do opryskiwaczy. Mam stare jabłonie i taka lanca mi się sprawdza.
https://marolex.pl/content_tools/lanca- ... zka-300cm/
https://marolex.pl/content_tools/lanca- ... zka-300cm/