Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

Lucynko i ja swój regalik przytargałam z altany, umyłam i teraz schnie a po południu pójdzie na parapet, bo ciaśniutko już u mnie. Tym bardziej, że w kolejce do siania stoją pomidory i słodkie papryki.
Tak sobie pomyślałam, że Misia pilnowała Cię bo miała nadzieję, że jak pogrzebiesz w ziemi to zapakujesz siebie i ją i pojedziesz na działkę...i straciła nadzieję ;:306
Deszcz już drugi ranek mnie powitał ale temperatura na plusie, a ziemia mokra jedynie na 10 cm.
Luciu no właśnie narcyzy zapączkowane tulipany wyłażą, a krokusów niet...może je coś zezarło! ;:145
Słoneczka i ciepła przedwiośnia w połączeniu z dobrym zdrowiem Wam życzę ;:196 ;:196
jagusia111

Post »

Lucynko wiosna u Ciebie w pełni zarówno na działce jak i w mieszkaniu. U mnie wczoraj lało okropnie, a dziś od przedpołudnia piękna pogoda. Słonko, a na termometrze nawet 20 stopni. Strach się jeszcze rozpłaszczać bo wiaterek chłodny, a w cieplejszym ubraniu trudno wytrzymać. Po ciepłej i mokrej nocy wiosna dała porządnie o sobie znać. Wylazły i rozkwitły prawie wszystkie krokusy, wychodzą inne cebulowe. Wrzośce kwitną na całego, a i róże za chwilę będą miały listki. Ciekawie co nam pogoda w tym roku zmaluje.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
O ile wczoraj deszcz mi nie przeszkadzał i podczas pracy z przyjemnością słuchałam deszczowej piosenki granej na zewnętrznym parapecie, o tyle dzisiaj ta melodia wyprowadzała mnie z równowagi. No bo ileż można...
Wprawdzie jeszcze coś nie coś wysiałam, głównie zioła, ale zajęło mi to ledwie chwil parę, a planowałam dłuższą wycieczkę do odległego sklepu ogrodniczego. Dobrze że mam co pielęgnować na parapetach, szybciej dzień mija.
A niektóre sieweczki są już naprawdę ładne i serce rośnie na ich widok.

ObrazekHeliotropy. Niektórym już ścięłam czubeczek.

Koleusy w towarzystwie heliotropów.
Obrazek Jedne i drugie we własnych doniczkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwiosnki wzniesione przepikowane do doniczek - po kilka, kilkanaście sztuk.
Obrazek

Obrazek

ObrazekTrojeść krwista biała.

ObrazekSzałwia omączona biała

Obrazek Kobea

ObrazekNajbardziej wyrywna begonia.

Muszę zrobić przerwę, wrócę po kilkunastu minutach, wysyłam to, co napisałam, by mi nie przepadło gdzieś w Kosmosie.
Do miłego ;:100
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, jestem pod wrażeniem ile już masz zieleniny w doniczkach :uszy .
A na deszczową piosenkę już tak za bardzo nie narzekaj :wink:, jeszcze pewnie zatęsknimy za deszczykiem.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie padało wczoraj calutki dzień a dzisiaj ;:3 i 15 st.. ;:333 Trochę mokro ale na działce byłam.Nie ma tam za bardzo jeszcze czego szukać ale beczkę na wodę już wytargaliśmy pod rynnę.
U Ciebie już zielono w domciu a ja dopiero startuję powoli! :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Irenko - no to Ci wichura szkody narobiła i naraziła na dodatkowy koszt. ;:oj
Kursujesz, kochana, jak mały samochodzik, ;:71 ale skoro sprawia Ci to przyjemność, a siły pozwalają, to czemu nie. ;:63
Kotka, jak czytam, już przygotowana do życia na działeczce, tylko czy zgodzi się na nowe warunki, skoro dotąd przebywa w domowych pieleszach. ;:218
Pozdrawiam wzajemnie i, słoneczka życząc, buziaki zostawiam. ;:196 ;:196

Marysiu - coraz to więcej kuwetek i doniczek nam przybywa, coraz więcej miejsca dla nich ubywa. ;:223 Przydałyby się ciepłe słoneczne dni, by można było posiłkować się np. balkonowymi foliaczkami. ;:108
Misia bardzo nie lubi sama zostawać w domu, stąd taka jej asysta. Przed wyjściem zawsze wkładam spodnie, w domu spodni nie lubię, a w tym pokoju, w którym siałam i pikowałam, wyłączyłam kaloryfer i było chłodno, wobec czego włożyłam dres. Kota bała się, że mogę za chwilę wyjść, stąd takie pilnowanie. ;:204
Moja działka w tym roku wyjątkowo przemoczona. M mówi, że dosyć głęboko. ;:303
Tak się zastanawiam, jakie zwierza gustują w cebulkach krokusów... Mam krokusy pamiętające jeszcze poprzednich właścicieli działki i nie tylko nie giną, ale coraz to ich przybywa, a gryzoni u mnie dostatek. ;:224
Zdrówko przygarniam z radością, na słoneczko czekam, za wszystko dziękuję ;:167 ;:196 i odwzajemniam.

Jagusiu - no, może jeszcze nie w pełni, ale zajawki już są. Głównie na parapetach. :lol:
U mnie i dzisiaj lało, a temperatura w okolicy 10*, szału nie ma. ;:185
Oby tylko wiosna zimy nam nie zafundowała :oops: , z resztą sobie poradzimy.

Kasiu - jak zawsze, w gorącej wodzie kąpana, wcześnie wystartowałam z siewem i mam nadzieję na wcześniejszą wiosnę, ;:218 bo siewki śpieszą, także pomidorki.
W sumie to masz rację. Mnie nic nie dogodzi. Albo za mokro mi, albo za sucho, nigdy w sam raz. ;:306

Maryniu - mnie jeszcze deszcz w domu zatrzymał, pewnie i jutro działkę sobie daruję, bo coś mnie ciągnie do odległego sklepu ogrodniczego, a jak już pójdę w miasto, to po drodze są różne ciekawe obiekty (galerie, markety, sklepiki...). Byłoby wstydem nie zwiedzić ich przy okazji. ;:33
Startuj, kochana, startuj, bo wiosna lada moment może nas zaskoczyć. :lol:

Pierwiosnek doniczkowy stracił pierwsze kwiatki, ale rozwinął nowe, tym razem na znacznie krótszych łodyżkach. Śliczny jest.

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

A u mnie ciągle pada. :(
Duże sadzonki.W domu Ci zakwitną.A koleusy gdzie będziesz sadzić.?Moje pierwiosnki chyba zamroziłam na amen.Od 26 lutego stoją i nic.
Zaglądałam to leżą sobie na wierzchu i ani dudu,nic. ;:134
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

U mnie wczoraj też pogoda taka sobie, dzisiaj ładnie, a jutro to nie wiadomo... W marcu jak w garncu ;:131
Roślinki coraz piękniejsze, zaczyna widać kto on zacz, a nie takie zielone pchełki :wink:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko kochana, w końcu i Tobie begonia wystartowała i ani się obejrzysz jak dogoni moje. ;:215
Ale się napracowałaś, wszystkie roślinki przepikowane a koleuski już pokazały kolorowe twarzyczki. ;:215 ;:433
Zdróweczka i słoneczka życzę Wam obojgu i roślinkom, żeby pięknie rosły. ;:167 ;:3 ;:79 ;:cm
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko Twoje siewki są przepiękne. Dobrze, że masz mix koleusów, miałam kiedyś przygodę z ich wysiewem, miały być mieszanką, a trafiła mi się tylko jedna odmiana.
Doniczkowy pierwiosnek piękny.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Pierwiosnki

Post »

danuta z pisze:Moje pierwiosnki chyba zamroziłam na amen.Od 26 lutego stoją i nic.
Zaglądałam to leżą sobie na wierzchu i ani dudu,nic. ;:134
Danusiu

Nasiona pierwiosnków przysypuję lekko ziemią, dociskam i mocno podlewam przy pomocy rozpylacza, po czym na kuwetkę, w której są nasionka nakładam drugą przeźroczystą kuwetkę, która pełni podwójną rolę:
1. utrzymuje wilgoć
2. Zachowuje spora dawkę powietrza i daje dużo przestrzeni.
Kuwety stawiam na ciepłym i jasnym parapecie, ale nie nad grzejnikiem, tylko w drugim końcu parapetu.

Metoda sprawdzona, bo wszystkie odmiany pierwiosnków mi powschodziły. Najstarsze siewki już przepikowałam, kolejne czekają w kolejce. A co ciekawe, ten system sprawdził się także w uprawie goryczek, które też powschodziły mi w całości.

Spróbuj tak postąpić ze swoimi pierwiosnkami.
Zrobiłam zdjęcie poglądowe kuwetki, z której jeszcze nie zdjęłam górnej. Zresztą nie zdejmuję jej aż do pikowania, tylko od czasu do czasu uzupełniam wodę przy użyciu spryskiwacza, ale tylko wtedy, gdy górna kuwetka nie jest już zaparowana.

Obrazek

W taki sam sposób traktuję wszystkie siane roślinki.

Pozdrawiam i dobrych wschodów życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko podziwiam co roku Twoje wysiewy, tylko pesymistyczne prognozy, że połowa wypadnie, mi się nie podobają. :wink: Pięknie popikowane. ;:138
Maluszki cebulowe już się śmieją wiosennie, jakie wesołe krokusy, ;:oj a siewki ranników wróżą obfitsze przyszłoroczne kwitnienia. ;:215
U Ciebie czosnek główkowaty ginie, a u mnie wysiały się setki i nie mogę się go pozbyć z rabat na których jest niepożądany. ;:223
Misia uroczo pozuje, na wiosnę wszyscy gubią kilogramy, koty też. :D
Przesyłam uściski i słońca życzę. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Zgodnie z planem polazłam do odległego ogrodniczego, jednak nic sobie stamtąd nie przyniosłam. Nie było niczego, co mogłoby mnie szczególnie zainteresować. Przy okazji pozaglądałam do mijanych marketów i butików, ale i tam nie znalazłam nic godnego uwagi, tak więc jak wyszłam z pustą torbą, tak z pustą torbą wróciłam. Ale za to z pełnym portfelem, więc jakaś korzyść jest!
A pogoda była dość przyzwoita, zwłaszcza w godzinach okołopołudniowych i po. Siewki dostały odpowiednią porcję słonecznych promieni.

Danusiu - sadzonki dostają odpowiednie porcje drożdży, toteż rosną jak na drożdżach. ;:303
Koleusy oczywiście pojadą na działkę, a gdzie je posadzę, to dopiero się okaże. Nawet nie planuję, bo i tak potem pójdzie na żywioł. ;:306

Natalko - u mnie pogoda już od dawna kratkowana, dzisiaj przyzwoita, a chciałabym, by jutro słońce świeciło, bo M zmontował inspekt, który na już latem został zdekomponowany, chciałabym sprawdzić, czy zgodnie z zaleceniem.
Starsze siewki faktycznie już dają się rozpoznać bez podpisywania. ;:333

Stasiu - wystartowały mi wszystkie begonie, ale pozostałe ledwo-ledwo widać. Twoich już nie dogonią ;:185 ;:162 , zbyt długi dystans je dzieli. ;:204
Mam bardzo paskudny nawyk. Nie umiem siać ani pikować na siedząco, a z wyprostowanymi plecami też nie da się tego robić, wobec czego mocno zmęczyłam plecy, które do dziś jeszcze czuję. M zrobił dla mnie specjalny stolik do tej roboty, ale jednak nieco za niski. ;:108 Choć tak po prawdzie to trudno mi było określić, jaką ma on tę wysokość mieć. ;:224
Zdróweczko przygarniam z wdzięcznością, słoneczko zaświeciło, roślinkom przekazałam Twoje życzenia. Za wszystkie pięknie dziękuję ;:196 i odwzajemniam. ;:167

Dorotko - dziękuję za uznanie. ;:168
Spośród siewek koleusów do pikowania wybrałam tylko takie, które różnią się rysunkiem listków, powtarzające się wzory oddałam sąsiadce. ;:108
Tą prymulką zachwycam się codziennie i zastanawiam się, jak długo jeszcze będzie kwitła. ;:218 Na czas wiosenno - letnio - jesienny zabiorę go na działkę, a na zimę przyniosę z powrotem do domu. Jest tak ładny, że musi pozostać ze mną jak najdłużej. ;:63

Soniu - na ogół jestem optymistką, jednak w temacie pomidorków jeszcze pesymistycznego podejścia się nie pozbyłam. ;:185
Ciekawa sprawa z tym czosnkiem główkowatym, bo u mnie naprawdę z roku na rok go ubywa i nie sieje się... A może sieje, tylko ja go niechcący traktuję jak chwasty.... ;:7
Miśka żyje sobie jak pączek w maśle, podjada kiedy tylko zechce, to i tyje. Schudnie, co do tego nie mam wątpliwości, zawsze bowiem chudnie na działkowym wikcie, choć głównie dzięki ruchowi.

Ściskam wzajemnie ;:196 i Tobie również życzę ;:3

Dobranoc. ;:100

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
jagusia111

Post »

Lucynko najprostszy sposób. Jakieś mało wartościowe książki pod nogi od stolika i dopasujesz sobie odpowiednią wysokość. Po co się męczyć.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, u mnie begonie też nie jednakowo wystartowały, te stojące są najwyższe a te kompaktowe dużo niższe i mniej miejsca zajmują. Z wysokich tylko jedna zaczęła kwitnąć a w dwóch doniczusiach nawet kiełków nie widać.Ale się nie przejmuję.
W zeszłym roku też kilka bardzo późno wystartowało, większość już była w wiszących doniczkach, kiedy te dopiero kiełki puściły.
I wiesz co Ci powiem, to one kwitły najpiękniej i cudownie się prezentowały.Nie wiem, może i begonie są wcześniejsze i późniejsze. ;:224
Współczuję kochana Twoim obolałym plecom, czyżbyś chciała się garba dorobić. ;:306 My te prace wykonujemy na siedząco i nogi się cieszą. :;230
Dzisiaj mamy śliczne ;:3 ale poranek był mroźny i kolejna noc będzie na minusie.A tak mnie już korci to siedzenie w domu, niestety w zimnej i mokrej ziemi nie da się pogrzebać, no i zdrowia szkoda. ;:108
Niech Ci to słoneczko nadal roślinkom sprzyja i radość rychłej wiosny daje. ;:3 :tan ;:79 ;:79
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”