MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Post »

Klik - jak najbardziej wszystko na dobrej drodze. Rogata charuje, aż wióry lecą ( sprzyja jej pogoda - bo cieplutko) Ogrodowa jeszcze ani myśli o wybudzeniu - niech jeszcze pośpi z tydzień, może dwa :wink:
Cała moja populacja rogatej wynosi: - 8 samic. Tak, że szału wielkiego nie ma, ale już 7 rurek zamurowały.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie dziś zaczęło się większe wygryzanie z pierwszego pakietu. Dużo samczyków wyleciało i parę samiczek. Pogoda lekko za chmurami, temp +14*C. Jedna z samiczek pozostała przy rurkach i zaczęła się nimi interesować :tan , oby i tak inne jeszcze zechciały zamiast fruuu w świat :D Przy okazji stojąc jak ten słup, podglądając życie pszczółek zainteresowałam się kokonami wklęsłymi. Pomyślałam aby delikatnie je pincetką ścisnąć aby były okrągłe. W niektóry czułam jak brzęczą pszczółki i nawet pomogłam im się wydostać. Bardziej jednak zaciekawiły mnie te wklęsłe nie bzyczące. Czego ja tam nie znalazłam; w 2 maleńkie stalowozielone martwe? muszki, w 3 nie przeobrażone suche larwy, w 1 suchą rozsypującą się pszczołę a w 4 ;:oj żywe larwy, od razu do uśmiercenia. Czyż by to były te muszki czy jeszcze inne dziadostwo zjadające pszczołę.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28

Post »

Upasione bąki rogate
https://youtu.be/1a4RIENGhR4
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Norbi - oglądnąłem film , wygląda jak trzmiel ;:138

Mam takie pytanko : ktoś już widział kokony miesierki ? Wczoraj pomalutku odsłoniłem liście i są tak larwy koloru białego , ale nie wiem czy to ostatnia faza rozwoju czy jeszcze coś będzie ?
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

Jolek zobacz co DaniM napisał w zeszłym roku. Zdjęcie też wrzucił. Czytajmy forum w miarę regularnie, taka rada :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=28

markonix Jak ustaliliśmy :wink: to ani chybi Megachile alpicola, bo dekielek z ziemi :wink: . Gdzieś coś, kiedyś czytałem, ale dzisiaj nie mam czasu grzebać i się upewniać , że ta miesierka ma dwa pokolenia w roku i zimuje w formie przedpoczwarki. Jeżeli chodzi o przedpoczwarki to odradzam grzebać przy nich. U wielu gatunków ta faza rozwojowa jest strasznie delikatna i nie przeżyje takiej ingerencji.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi ;:136 Jesteście bardzo pomocni ;:215
Pamięć jest wybiórcza i szukając w google inf na temat tych larw trafiłam później na posty DaniM.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

U mnie pełną parą murarki już działają zaklejając kolejne rurki i co ciekawe...
Na opcje rdest, rurki do napojów(żółte), formatki styrodurowe.
Stwierdzam, że w 85% najbardziej lubią rurki po napojach, 10% formatki i 5% rdest.
Szał totalny z rurkami do napojów mam, latają jak oszalałe. Trzciny w tym roku nie bd dawał zobaczę jak ten styrodur im podejdzie gdy już zalepią wszystkie (500szt) rurek do napojów. Trzciny w pobliżu nie mają do wyboru więc są zdane na ten styrodur :wink: :wink:
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47

Post »

Powiedzcie mi
czy jest już za późno na kupno kokonów murarek ?
Pozdrawiam Marcin :)
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

aturi pisze:Powiedzcie mi
Raczej późno ;:145 Chyba że masz kogoś bardzo blisko , bo wchodzi w grę tylko bardzo szybki odbiór osobisty ;:108
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

aturi pisze:Powiedzcie mi
Ja w tamtym roku jakoś w kwietniu wystawiłem tak więc śpiesz się ale nie oczekuj mega przyrostu ;)
Ja miałem ok 700szt . W tym roku dokupiłem kokonów i startuję od 1tyś. :)
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
klik
1000p
1000p

Post »

comandos21 Zostawiłeś w tych butelkach na słońcu prawda? Piąty kwietnia i już murują , noooo brawo, szacun stary :wink: ! Cytat z Ciebie dla Ciebie "nie oczekuj mega przyrostu" .
A Ty nie dostałeś przesyłki z kokonami na początku maja w zeszłym roku? Miałeś przyrosty 3 z hakiem zdaje się, więc nie takie złe. W tym możesz mieć gorsze , no chyba że trafi się mega wiosna, czego Ci życzę serdecznie :) . W normalnej naszej wiośnie przy tak wczesnym wybudzeniu Majek byłby pewnie zdecydowanie mniejszy przyrost u Ciebie jak w zeszłym roku, albo może spadki populacji.
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ile czasu pszczoły mogą głodować? Po kilku dniach ocieplenia znowu zrobiło się paskudnie, rzuca żabami co chwilę a temperatura oscyluje w granicach 5-11 st.C Całe wygryzione już towarzystwo gdzieś się zadołowało. Zamówić im catering? Na razie to w większości jeszcze trutnie ale i tych szkoda Może wstawić do ula spodek ze słodzoną wodą?
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie jak na razie nie padało i nie pada. Jednak mam podobną sytuację jak u kolegi. Nie widać ich. Wczoraj jeszcze słyszałam , że coś po południu się wygryzało. Obok kwitnie wielki krzew jagody kamczackiej, czarna porzeczka i tylko różne gatunki trzmieli widzę a na nektarynce jakieś muchowate.
klik
1000p
1000p

Post »

Owady jako zwierzątka zmiennocieplne mogą dłuuuuugo głodować. Mają mniejsze zapotrzebowanie energetyczne na podtrzymywanie życia niż zwierzęta stałocieplne. Im niższa temperatura tym dłużej mogą nic nie jeść. Nawiązując i wyjaśniając mój wcześniejszy wpis, samice w chwili wygryzienia z kokonów mają przygotowane pokaźne pakiety jaj. Pakiety zawierają zdecydowanie większą ilość jaj niż samice mogą złożyć przez całe swoje życie. Jaja stanowią zapas energii na okresy niesprzyjającej pogody. Zazwyczaj 1/3 - 1/2 jaj podlega resorpcji i zapewnia przeżycie w dobrej kondycji chłodów, deszczy itp. Te 1/3 - 1/2 jaj wchłaniane jest gdy pszczoła wybudza się we właściwym dla niej czasie. Kiedy wybudzimy ją wcześniej mamy szansę , że ponad połowa jaj nie zostanie złożona w gniazdach tylko przeznaczona do "spożycia" . Już o tym zjawisku kiedyś pisałem, ale dawno, więc się powtórzę :wink:
dr Ed
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2017, o 07:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich!
To mój pierwszy sezon z murarkami, natomiast porobnice żyją obok nas od 6 lat, a właściwie to my zamieszkaliśmy obok nich :D
W zeszłym roku przeczytałam cały wątek murarkowy, w tym roku kupiłam 100 kokonów i 200 rurek trzcinowych.
Od 24 do 26 marca wyszło 30 pszczółek, 25 kokonów zniknęło (może sikorki wyżarły), reszta leży i nic się nie dzieje od prawie 2 tygodni. Czy z tego jeszcze coś będzie, czy zostanę z samymi samcami?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”