Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zrobiłam trochę nowych zdjęć:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

u storczyków ok. dzisiaj przesadziłam tego, co ma tak dużo korzeni. nie umiałam go wyjąć z doniczki, ale w końcu się udało. duo storczyków puszcza nowe korzonki.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Piękne zdjęcia i piękne storczyki ;:6
Czy ty je posypujesz jakimś brokatem że one tak ślicznie się błyszczą?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

one się błyszczą same od siebie, zwłaszcza jak pada na nie słońce.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Extra wyglądają takie błyszczące,naprawdę myślałam Dusiu że używasz jakiegoś brokatu hehe..
Zdjęcie zrobiłaś wyjątkowo piękne,są bardzo żywe i wyraźne.Widzę że już opanowałaś swój aparat,ja od swojego jeszcze nawet instrukcji nie przeczytałam hehe..Pączki u mojej Phal.equestris alba już powinny się zacząć otwierać bo już są takie pulchniutkie i nie długo ja porobię fotki ;:113
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agata0806 pisze:Extra wyglądają takie błyszczące,naprawdę myślałam Dusiu że używasz jakiegoś brokatu hehe..
Zdjęcie zrobiłaś wyjątkowo piękne,są bardzo żywe i wyraźne.Widzę że już opanowałaś swój aparat,ja od swojego jeszcze nawet instrukcji nie przeczytałam hehe..Pączki u mojej Phal.equestris alba już powinny się zacząć otwierać bo już są takie pulchniutkie i nie długo ja porobię fotki ;:113
dzisiaj niechcąco odkryłam, że zdjęcia da się przybliżać jeszcze bardziej niż myślałam i wypróbowałam to. nawet equestris, zwykle bardzo problemowy, wyszedł ostry i wyraźny. a brokat storczyki już mają w sobie. zdjęcia były robione z lampą, więc brokat widać na nich.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

No właśnie zauważyłam że Equestris wyszedł ślicznie i czytałam właśnie wcześniej Twój post że masz problem ze zrobieniem mu zdjęcia ale jak już doszłaś do wszystkiego i już wiesz co i jak to bardzo się cieszę bo Twoje zdjęcie będą jeszcze bardziej wyjątkowe.Gratuluję ;:31
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Ale Dusiu jakie piękne paszczki i jak mi lśnią pięknie płatki :). Widać,że mają u Ciebie superowo :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agata0806 pisze:No właśnie zauważyłam że Equestris wyszedł ślicznie i czytałam właśnie wcześniej Twój post że masz problem ze zrobieniem mu zdjęcia ale jak już doszłaś do wszystkiego i już wiesz co i jak to bardzo się cieszę bo Twoje zdjęcie będą jeszcze bardziej wyjątkowe.Gratuluję ;:31
miałam dużo problemów z robieniem zdjęć jemu i miniaturkom, ale może od teraz będą wychodzić lepiej. odkąd nauczyłam się robić dobre zdjęcia, stało się to jedną z moich pasji i chętnie to robię. bardzo się cieszę, że wam się podobają. teraz nareszcie już nikt mi nie pisze, że robię brzydkie zdjęcia ;) .

a storczykom źle u mnie nie jest, teraz znowu ożywają, bo rośnie im dużo korzeni, a niedługo pewnie wyrosną też pędy. ale jestem bardzo smutna, że nie ma w tym roku wystawy. bardzo bym chciała pojechać na tą w Krakowie, ale niestety mam daleko :(((
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Duśka, naprawdę coraz lepsze zdjęcia robisz, jestem pod wrażeniem!
Storczyki piękne, jest czego zazdrościć, no i ten połysk..! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agita pisze:Duśka, naprawdę coraz lepsze zdjęcia robisz, jestem pod wrażeniem!
Storczyki piękne, jest czego zazdrościć, no i ten połysk..! :)
cieszę się, że jesteś zadowolona. a twoje storczyki też na pewno się błyszczą, jak pada na nie słońce. lubię robić zdjęcia tak, żeby kwiaty były oświetlone przez słońce. często ładnie wychodzą, ale ostatnio niestety słońce nie jest często. teraz jest, ale nie w takim miejscu, żeby padało na storczyka. ale kolekcję mam skromną w porównaniu z niektórymi osobami na forum. ale jak się uda, kiedyś też zamierzam mieć piękną, liczną kolekcję. w mojej wymarzonej kolekcji na pewno będzie bardzo dużo Phalaenopsis i trochę Vand. Vandy bardzo mi się podobają, kilka mi się marzy, ale niestety nie mam miejsca na tak duże storczyki. ale białą sobie na pewno kupię, jak spotkam. i taką jak ta, która mi padła prawie 2 lata temu od deszczówki (zdjęcie tej, co padła, jest w pierwszym poście mojego wątku). była piękna i było mi jej bardzo żal. odkąd uschła, nie używam deszczówki, żeby mi znowu coś nie uschło (wtedy uschły 2 Vandy i parę innych storczyków). ale w tym roku raczej sobie Vandy nie kupię, przecież nie ma wystawy : (((((((( ;:145
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przed chwilą przesadziłam bellinę do większej doniczki (zwykłej, przezroczystej 12 cm). w tej malutkiej pewnie było jej ciasno (choć bardzo dużo korzeni nie ma), ale śmiesznie wyglądały jej nie tak małe liście (rozpiętość 25 cm) w porównaniu z tak malutką doniczką, która do tego nie była całkiem przezroczysta. mam nadzieję, że bellina będzie się ładnie przekorzeniać w podłożu i że zakwitnie. listki ma sztywne, zdrowe. podlewam ją częściej niż inne. małą doniczkę po bellinie dostała słabsza z moich lueddemanian, ta, która kilka miesięcy temu straciła wszystkie korzenie, a teraz ma 5 (większość jest krótka, ale powinny urosnąć). przestawiłam ją na parapet, a zamiast torebki nakryłam zwykłą doniczką 12 cm (z torebką by się nie zmieściła, a jak na razie powinna być jeszcze czymś nakryta, żeby miała wilgotniej). pozostałe storczyki pod torebkami też się ładnie ukorzeniają. nie miały korzeni wcale albo miały tylko parę, a teraz ładnie odżywają i może kiedyś ucieszą mnie swoimi kwiatami.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu, piękne zdjęcia zrobiłaś :D storczyki skrzą się cudnie, a warżki w przybliżeniu są niewiarygodnie piękne ;:31
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamba pisze:Dusiu, piękne zdjęcia zrobiłaś :D storczyki skrzą się cudnie, a warżki w przybliżeniu są niewiarygodnie piękne ;:31
uwielbiam robić zdjęcia. warżki są bardzo ciekawym elementem kwiatu storczyka i często uwieczniam je na zdjęciach.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

storczyki mają się ok. za kilka dni je podleję z nawozem, może wtedy zaczną się pojawiać pędy. bellina od wczoraj jest w normalnej doniczce, mam nadzieję, że się przyzwyczai. equestris kwitnie, Liodoro powoli przekwita. kwiatki equestrisa nie są bardzo trwałe, ale ciągle wyrastają nowe. za jakiś czas zakwitnie drugi pęd na ogromnym Phalaenopsisie (wielkim na ponad pół metra). na pierwszym pędzie kwitnie od lutego, a drugi pęd wyszedł mu w wakacje. keiki Phal. pink panther ma już dość długie korzonki i ogólnie jest już spory. gdy tylko znajdę dla niego doniczkę, odetnę go, bo już niedługo będzie gotowy do oddzielenia. z botanicznymi na razie jest ok. nowy listek Phalaenopsis violacea jest na razie jednolicie zielony, a na starych zostało tylko parę małych plamek, które się nie powiększają. może już jest z nim wszystko ok. mam nadzieję, że będzie żył i że zakwitnie.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Przepiękne fotki, a płatki faktycznie jak posypane brokatem :wink:
Phal.equestris coraz bardziej mi się podoba, chyba powooooli zacznę myśleć o zakupie :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”