Nasze 1500 m2 - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze 1500 m2 - cz.2

Post »

Witaj Małgosiu. Fajny ten ciemiernik ;:108 , bardzo ciekawy kolor ma ;:333 . Jak to jest , że człowiek zmęczy się, spoci a i tak szczęśliwy wraca z ogrodu ;:306 . Trzymam kciuki za powojniki i żeby się odwdzięczyły ;:108 . Przebiśniegów szkoda ale z drugiej strony wiesz, że wszystkiego mieć nie można :wink: . Ja czekam na słoneczko bo dzisiaj u mnie deszcz ;:222 . Pozdrawiam :wit .
Justina41
50p
50p
Od: 29 sty 2017, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Małgosiu zachwyciły mnie Twoje roślinki. Czy będziesz miała w tym roku jakieś nadwyżki? Nie mam możliwości złożenia zamówienia w Twoim wątku sprzedażowym. Interesują mnie hosty i roślinki na skalniak.

Justyna
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu w sobotę nareszcie mogłaś ucieszyć się z bolących mięśni, jak większość. :D Ja kupuję 50 kg Polifoski w składzie dla rolników i nawóz do kwaśnolubnych. Polifoska kosztuje około 100 zł, mam na dwa lata na kawałek trawnika i pod niektóre rośliny. Na moich piaskach niestety szybko wypłukują się składniki. Jak poczytałam o składzie tych dedykowanych dla poszczególnych roślin, to różnią się małymi dawkami mikroelementów. Skoro produkuję kompost i sypię popiół z kominka, to szkoda kasy na nawozy po 500 zł za 50 kg. Przeliczałam. :roll:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Lidziu niestety ciemiernik to stary nabytek i nie mam pojęcia co to za odmiana :( Przebiśniegi były kupione w biedro... późną jesienią, a jeszcze czekały trochę na posadzenie, więc bardzo możliwe, że ten drugi czynnik zadziałał. Dobrze, że Daszeńka mogła liczyć na chętne do głaskania ręce, pewnie choć trochę pomogło jej to otrząsnąć się po stracie Pioruna :( Zwierzęta potrafią bardzo cierpieć po stracie przyjaciela. Za każdym razem, gdy Bergen był gdzieś ze mną poza domem, kot witał się z nim po powrocie, jakby go nie widział tydzień :wink:
Natalko wiosną każdy pączek wydaje mi się cudem ;:306 Przebiśniegi posadziłam na rabatce trochę podniesionej względem terenu, więc raczej za mokro nie powinny mieć. Bardziej podejrzewam ten czynnik wspomniany przez Lidzię, czyli mogły być przesuszone ;:222
Ewelinko ja też nie wiem jak to jest, że takie zwykłe babranie się może sprawiać aż tyle przyjemności ;:306 Dzisiaj rano było 0 stopni, więc mam nadzieję, że nie zaszkodziłam powojnikom... Co prawda obcięłam te najbardziej wytrzymałe, ale...
Justynko witaj ;:7 . Nadwyżki oczywiście będą, a roślinek na skalniak ci u mnie dostatek :wink: Czy możesz pisać i odbierać pw? Jeśli tak, to mogę tam ci wysłać ofertę.
Soniu żeby cieszyć się z bolących mięśni to już chyba naprawdę fanatyzm ;:306 Masz oczywistą rację z tymi nawozami, te dedykowane kosztują średnio 10 zł za kg, a że mam rośliny z przeróżnych grup, to zawrotu głowy można dostać ;:219 A którą polifoskę kupujesz? Z tego co wyczytałam to oznaczenie np. 6, 8 itd. dotyczy zawartości azotu. Zamówiłam już azofoskę, bo czytałam, że ona dobra wczesną wiosną, więc teraz chyba powinnam kupić z najmniejszą zawartością azotu, tak?

Ach ta wiosna, wczoraj jeszcze pąk, a dzisiaj...
ObrazekObrazek

Odkryłam też pierwsze pączki krokusów ;:138 Na pczątek tylko "starzy" mieszkańcy ogrodu, ale świeże nabytki sadzone jesienią mimo późnego sadzenia w większości mają już szczypiorki, więc nadzieja na kwitnienie jest :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Małgosiu super że i Tobie udało się zmęczyć na ogrodzie... :heja
Tego nam było trzeba prawda?
Ale już roślinki super zaczynają kwitnąć... jeszcze tak ostrożnie, nieśmiało ale zaraz pokażą na co je stać. Tylko ;:3 musi się postarać i zacząć bardziej grzać...
Justina41
50p
50p
Od: 29 sty 2017, o 20:41

Post »

Małgosiu dziękuję za miłe przyjęcie :D Będę z przyjemnością śledzić Twój wątek.
Tak, mogę odbierać wiadomości PW, bardzo proszę o ofertę ;:196
Justyna
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękny ten ciemiernik ;:138 jak to z dnia na dzień się rozwijają :) Wawrzynek w pąkach, ten rózowy jest wcześniejszy, za to biały bardziej widoczny, bo biel z daleka widać. Ja właśnie poluję na biały . A w tym roku różowy pięknie u mnie kwitnie, zobacz -wstawiłam nowe zdjęcia :)
Mnie też często wsadzone cebulki nie wychodzą. kilka razy sadziłam krokusy jesienne i żadnego nie widziałam , sadziłam tez śnieżyce--bez efektu. Nie wiem pd czego to zależy :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Małgosiu piękny ciemiernik i wiosna śliczna u Ciebie ;:333
Zmęczona w ogrodzie ale szczęśliwa , ja dzisiaj też popracowałam i trudno i się teraz ruszyć
Pozdrawiam wiosennie :wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj szczęśliwa kobieto :wit , a powiedz mi jak to przycinałaś powojniki, dokładnie zgodnie w wytycznymi p.Marczyńskiego?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu oj tak, nie ma lepszego odstresowacza niż obolałe mięśnie po pracach ogrodowych ;:306 Słońce niestety nadal u mnie troche kaprysi, więc i roślinki ostrożnie wychylają łepki :wink:
Justynko cała przyjemność po mojej stronie ;:168 Jeszcze dzisiaj postaram się wysłać ci pw
Karolinko ten twój wawrzynek cudny jest ;:167 Ja też nie wiem o co chodzi tym cebulowym ;:218 Krokusy jesienne też miałam, nawet zakwitły, ale tylko raz i tyle moje oczy je widziały ;:222 Śnieżniki (czy to to samo co śnieżyce?) kwitły mi przez dwie kolejne wiosny i też się pożegnały ;:145
Tereniu dziękuję w imieniu ciemiernika ;:196 Wszystko boli, a my zadowoleni... Masochiści z nas czy co? ;:306
Iwonko znalazłam taki filmik (Stasia też go wstawiała), okazało się, że p. Marczyński obcina nawet każdy zaschnięty ogonek liściowy, a ja do tej pory tylko z długości ciachałam... Zresztą sama zobacz, on tam szczegółowo objaśnia cięcie każdej grupy odmianowej
http://www.clematis.com.pl/pl/informacj ... 503-ciecie
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Kwiaty! Widzę kwiaty! No w końcu... :tan Co prawda u mnie wszystko się przygotowuje, ale jeszcze nic nie zakwitło. Oczekuje pierwszego odważnego :wink: A u Ciebie JUZ, doczekałaś się po tej długiej, męczącej i średnio urokliwej suma sumarum zimie 8-)

Ja też niedawno obejrzałam filmik p. Marczyńskiego o cięciu powojników - skrupulatny jest skubaniec, trzeba przyznać :wink: Ja tez się w tym roku muszę bardziej przyłożyć ;:108 Wiele z moich odmian dało sie znak życia, ale część buduje napięcie i wygląda dziwnie ;:218
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Małgosiu dziękuję za filmik ;:196 jeszcze ne cięłam powojników to się przyda ;:108
U mnie zimno się zrobiło ale i tak troszkę popracowałam na działce . Nic na razie nie kwitnie .
Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Małgosiu, co robisz z takimi bylinami jak wiesiołek, mydlnica czy aster connecticut? Obcinasz teraz to co się ostało po zimie, zostawiasz samo sobie do zaniknięcia, czy może już obcięłaś jesienią? ;:218
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu niektóre moje powojniki w tamtym roku takie napięcie mi budowały i to całkiem długo... Trzy z nich obudziły się, gdy już w ogóle straciłam nadzieję. Co do cięcia bylin, to ja zawsze obcinam wiosną, wiesiołka już obcięłam, aster connecticut dość późno się pojawia, nieraz czekam na pierwsze zielone zalążki, a jak mnie denerwuje to obcinam wcześniej :D A o którą mydlnicę pytasz? Bo mam dwie - jedna lekarska jest dość wysoka, ją traktuję tak jak wiesiołka, a druga bazyliowata - niska dywanowa, tę się wiosną nie tnie, bo nie zakwitnie w tym roku. Ją tnę gdy się nadmiernie rozwali na rabacie, ale dopiero po przekwitnięciu ;:108
Tereniu cieszę się jeśli mogłam pomóc ;:168 U mnie też paskudna pogoda, wczoraj udało mi się "wykraść" zaledwie dwie godzinki na ogród... Niewiele w tym czasie można zrobić, ale zawsze to jeden zakątek mniej do ogarnięcia :D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Dzięki Małgosiu, no widzisz, a ja z bylinowymi zawsze się bałam ciąć do końca, a teraz to wytnę je tak jak pokazane ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”