Zielono i kolorowo - ogród w remoncie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono i kolorowo - ogród w remoncie

Post »

Alu a gdzie Ty wynajdujesz takie drzewa jak śliwko brzoskwinia ?? ciekawe jakie owoce będą ??
Pozdrawiam cieplutko i zdrówka życzę ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu ,tak pochwale i pozdrowię męża ,dziękuje ;:196 A wiem ,ze i mąż podziękuje i odwzajemni pozdrowienia :D
Tak wiem ,że piwniczka musi być wzmocniona .Mój M to dobry budowniczy z pomocą może by zrobił bo nie mówił nie ,a materiały jakieś są i może by wystarczyły .Pozdrawiam ;:167
Lucynko ja też dziękuje i ciągle mu przypominam ,żeby był ostrożny ,ale jak to chłop czasem uparty jak osioł ;:306
Pozdrawiam również ;:196
Lodziu wezmę oczywiście ,dziękuję ;:196
Iwonko nie mam pojęcia mąż kupił wszystkie drzewka tej wiosny .Wyglądają standardowo jak w każdej szkółce . :D
Tereniu mąż kupił je na All......o i chyba były niedrogie ...
Pozdrawiam również cieplutko ;:196 ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Ależ Dalie ;:oj Ta różowa z czerwonymi prążkami niespotykana. ;:215
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Alu cudna ta ostatnia dalia ;:333 ;:333 ;:333
Spokojnej nocy ;:167 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz bardzo ładne dalie, Alicjo! ;:63 ;:63
Pierwsze zdjęcie fantastyczne!!! ;:433
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alicjo dalie cudne,moje przemarzły oprócz dwóch bo nie chciało mi się wykopywać ;:223
Canny ci kwitną a ta pomarańczowa cudna ,moje mają w tym roku tylko liście a w tamtym pięknie kwitły,nie wiem o co chodzi ;:131
Kociaczki cudne ,ja ciągle myślę czy nie wziąć następnego ,ale ciągle się boję ,że też może długo nie pobyć przez to ,że mam ruchliwą ulicę.Bardzo mi brakuje moich kociuni :cry: Na razie biję się z myślami ;:131
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Ta ostatnia dalia jest cudna. Widzę ją już u kilku osób aż dziw, że przeoczyłam taką przy zakupach.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

W moim domu jest taka piwnica z wejściem z przedpokoju, bo dom z lat 60-tych. Był tam kiedyś hydrofor. Nie korzystam z niej, bo położyłam wykładzinę na całości, a tu trzeba wręcz odkroić na klapę i można zahaczyć przy chodzeniu. Wolałabym wejście z zewnątrz.
Dalie są cudne, uważam, że coś wymyślisz z tą rabatą i będzie pięknie :tan .
Nie wydaje mi się, żeby w nasionach łąki był podagrycznik, bądź dobrej myśli ;:108 .
;:168
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu ,dziękuje ;:196
Tereniu dziękuję ;:196 była spokojna .Miłego dnia ;:167
Lucynko dziękuję ;:196
Kasiu ona w realu jest ładniejsza to tegoroczny nabytek.
W ubiegłych latach też miałam nawet kilka odmian podobnych do niej ,ale ..... :(
Aniu w domu rodziców też są takie piwnice ,jedną mama już zasypała ,a druga czeka w kolejce .Nie korzysta z nich bo woda się wdarła .Ale korzystaliśmy z nich wiele lat :D
W tamtych czasach tak się budowało .
Ja też wolałabym inne wejścia ,ale czasem się nie da .
Moją piwnicę w budynku gospodarczym musieliśmy zasypać niestety woda i to duża .A piwnicę mąż zrobił duża przestrzenną i tyle kasy na nią poszło .
Tę piwnicę ,którą ja teraz chcę to jej zrobienie stoi po znakiem zapytania właśnie ze względu na wodę .Uszczelnienie jej było by bardzo kosztowne ,więc moje marzenie może w raz z wodą odpłynąćććććććc.
Muszę te rabatke rozluźnić .Pocieszyłaś mnie mam nadzieję ,że nasionka łąkowe są selekcjonowane .
;:196

Tegoroczny nabytek
Obrazek

Obrazek
Ostróżka powtórzyła kwitnienie

I ciekawostka siewki cann ,nasionka były całą zimę w ziemi tyle tylko ja nie mam pojęcia skąd się w niej znalazły .Siewki wyrosły w miejscu w którym żadna roślina oprócz zielska nie rosła ;:oj
Obrazek
Pozdrawiam Alicja
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Aluś biała dalia przepiękna ,jak ja je kocham ,moje rozwichrzone powoli sie zbierają ,może zdążę sie nimi nacieszyć ,z niczego nie można ani na chwilę spuścić z oka ,bo już źle się dzieje,miłej i pięknej niedzieli życzę ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne masz Alu swoje Dalie.
Biała cudna.duże chyba ma kwiaty???
Ja białej nie mam.
Muszę chyba zapisać sobie jakich mi brak,ąby łatwiej kupić takie na wiosnę :)
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

beacia0088 pisze:Alicjo dalie cudne,moje przemarzły oprócz dwóch bo nie chciało mi się wykopywać ;:223
Canny ci kwitną a ta pomarańczowa cudna ,moje mają w tym roku tylko liście a w tamtym pięknie kwitły,nie wiem o co chodzi ;:131
Kociaczki cudne ,ja ciągle myślę czy nie wziąć następnego ,ale ciągle się boję ,że też może długo nie pobyć przez to ,że mam ruchliwą ulicę.Bardzo mi brakuje moich kociuni :cry: Na razie biję się z myślami ;:131
Beatko bardzo Cię przepraszam ,ze Cię pominęłam w odpowiedziach .Czasem tak mam ,ze mój wzork .......
Dziękuje .
No to teraz masz mniej do wykopania bo tylko dwie ;:306 Szkoda ,że nie wykopałaś .No cóż czasem tak bywa ,że ogarnia nas jakaś nie moc do prac .
Beatko jeżeli chodzi o canny to bardzo ważne jest miejsce moje w ubiegłym roku nie wszystkie zakwitły i były o wiele mniejsze .Teraz mają dobrą miejscówkę i dały i dają z siebie wszystko .Faktem jest ,że je podpędzałam w domu tylko Wyoming była sadzona prosto do gruntu później zakwitła,ale daje czadu .
U mnie też kotki giną na drodze nie dawno jednego pochowałam .
Pozdrawiam :wit
Witaj Martuś toż to mamy dzisiaj poniedziałek chyba ,że na wyrost piszesz ;:306 dziękuje ;:168
Dobrze byłoby mieć ogród samoobsługowy i tylko cieszyć się efektami ;:306
Moje dalie z poprzednich lat też nie wszystkie zdążą zakwitnać ,a szkoda .
Miłego poniedziałku ;:168
Aniu dziękuje ,biała faktycznie śliczna jest i dość duże ma kwiaty ,jak przezimuje i będzie miała duże przyrosty to ją rozmnożę to będę miała na wymianę następnej jesieni .O ile na taką nie trafisz wcześniej :D
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witam świątecznie, Alicjo!
Ta biała dalia rzeczywiście urzeka swoim pięknem. ;:63 ;:63
Mnie też się marzy piwnica, ale M nie chce się zgodzić, twierdząc, że stać nas na nowy domek działkowy, ale nie na podpiwniczenie. Cóż, z czegoś trzeba zrezygnować, a tak bardzo marzy mi się możliwość nocowania na działce.
Wymyśliłam jednak sposób na przechowanie karp tudzież cebul roślin sadzonych wiosną.
W tunelu M wykopie głęboki dół, do którego wstawię duży pojemnik plastikowy z wentylacją w klapie. Na wierzch położę grubą warstwę słomy i przysypię warstwą ziemi.
Kiedyś tak przechowywałam buraczki i mimo dość ostrych zim nigdy nie zmarzły. To było jeszcze na starej działce ze trzydzieści lat temu i zupełnie o tym zapomniałam. Teraz sobie przypomniałam i będę stosować.

Miłego popołudnia i wieczoru. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko witaj .
Mój mąż zanim zamieszkaliśmy na naszej działce w głębokim dole przechowywał marchewkę i już nie pamietam co bo to on głównie zajmował sie naszą działką .
A zawsze mnie zastanawiało jak rolnicy przechowywali ziemniaki na polach w dużych kopcach ,a zimy były przecież ostre.
Lucynko nocowanie na działeczce i oglądanie roślinek z kawką bezcenne ,a piwniczkę może da się później zrobić :D
Dziękuję wzajemnie ;:196 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu! ;:168 czytam o daliach...u mnie tez przez dwie ostatnie zimy, sporo wyginęło. Poprzednie lata , ta sama piwnica była doskonała do przechowywania. Być może powinnam była wcześniej zacząć je zraszać. W tym roku niewiele odmian kwitnie, wszystkie szlachetne odmiany wyginęły. Zdecydowanie zakochałam się w hortensjach i to one będą dominowały u mnie.Poza tym z wielkim zachwytem patrzę na rosnące u mnie bezproblemowo perukowcach, magnoliach , wisterii a z bylin pysznogłówki, jeżówki , lawenda, floksy. Do chryzantem miłość moja przemija bo z 15 ubiegłorocznych odmian , w tym roku pozostało mi kilka.
Zdecydowanie gorzej mi kwitną w tym roku wszystkie gazonowe: pelargonie, werbena , surfinie. Tłumaczę sobie tym,ze to rok przestępny ;:306 , bo przecież dbam o nie tak samo jak każdego roku..Moi sąsiedzi do tej pory przechowują ziemniaki w kopcach na polu, solidnie przykryte sporą warstwą słomy, a następnie ziemią.Efekt doskonały!
Pozdrawiam cieplutko! ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”