Pozdrawiam cieplutko i zdrówka życzę
Zielono i kolorowo - ogród w remoncie
- TerDob
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielono i kolorowo - ogród w remoncie
Alu a gdzie Ty wynajdujesz takie drzewa jak śliwko brzoskwinia ?? ciekawe jakie owoce będą ??

- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Marysiu ,tak pochwale i pozdrowię męża ,dziękuje
A wiem ,ze i mąż podziękuje i odwzajemni pozdrowienia
Tak wiem ,że piwniczka musi być wzmocniona .Mój M to dobry budowniczy z pomocą może by zrobił bo nie mówił nie ,a materiały jakieś są i może by wystarczyły .Pozdrawiam
Lucynko ja też dziękuje i ciągle mu przypominam ,żeby był ostrożny ,ale jak to chłop czasem uparty jak osioł
Pozdrawiam również
Lodziu wezmę oczywiście ,dziękuję
Iwonko nie mam pojęcia mąż kupił wszystkie drzewka tej wiosny .Wyglądają standardowo jak w każdej szkółce .
Tereniu mąż kupił je na All......o i chyba były niedrogie ...
Pozdrawiam również cieplutko

Tak wiem ,że piwniczka musi być wzmocniona .Mój M to dobry budowniczy z pomocą może by zrobił bo nie mówił nie ,a materiały jakieś są i może by wystarczyły .Pozdrawiam
Lucynko ja też dziękuje i ciągle mu przypominam ,żeby był ostrożny ,ale jak to chłop czasem uparty jak osioł
Pozdrawiam również
Lodziu wezmę oczywiście ,dziękuję
Iwonko nie mam pojęcia mąż kupił wszystkie drzewka tej wiosny .Wyglądają standardowo jak w każdej szkółce .
Tereniu mąż kupił je na All......o i chyba były niedrogie ...
Pozdrawiam również cieplutko

Pozdrawiam Alicja
- jonatanka

- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Ależ Dalie
Ta różowa z czerwonymi prążkami niespotykana. 
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Alu cudna ta ostatnia dalia
Spokojnej nocy

Spokojnej nocy
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz bardzo ładne dalie, Alicjo!
Pierwsze zdjęcie fantastyczne!!!
Pierwsze zdjęcie fantastyczne!!!
- beacia0088

- Od: 25 lis 2013, o 20:18
Alicjo dalie cudne,moje przemarzły oprócz dwóch bo nie chciało mi się wykopywać
Canny ci kwitną a ta pomarańczowa cudna ,moje mają w tym roku tylko liście a w tamtym pięknie kwitły,nie wiem o co chodzi
Kociaczki cudne ,ja ciągle myślę czy nie wziąć następnego ,ale ciągle się boję ,że też może długo nie pobyć przez to ,że mam ruchliwą ulicę.Bardzo mi brakuje moich kociuni
Na razie biję się z myślami 
Canny ci kwitną a ta pomarańczowa cudna ,moje mają w tym roku tylko liście a w tamtym pięknie kwitły,nie wiem o co chodzi
Kociaczki cudne ,ja ciągle myślę czy nie wziąć następnego ,ale ciągle się boję ,że też może długo nie pobyć przez to ,że mam ruchliwą ulicę.Bardzo mi brakuje moich kociuni
- LadyK

- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Ta ostatnia dalia jest cudna. Widzę ją już u kilku osób aż dziw, że przeoczyłam taką przy zakupach.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
W moim domu jest taka piwnica z wejściem z przedpokoju, bo dom z lat 60-tych. Był tam kiedyś hydrofor. Nie korzystam z niej, bo położyłam wykładzinę na całości, a tu trzeba wręcz odkroić na klapę i można zahaczyć przy chodzeniu. Wolałabym wejście z zewnątrz.
Dalie są cudne, uważam, że coś wymyślisz z tą rabatą i będzie pięknie
.
Nie wydaje mi się, żeby w nasionach łąki był podagrycznik, bądź dobrej myśli
.

Dalie są cudne, uważam, że coś wymyślisz z tą rabatą i będzie pięknie
Nie wydaje mi się, żeby w nasionach łąki był podagrycznik, bądź dobrej myśli
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- alicjad31

Joasiu ,dziękuje
Tereniu dziękuję
była spokojna .Miłego dnia
Lucynko dziękuję
Kasiu ona w realu jest ładniejsza to tegoroczny nabytek.
W ubiegłych latach też miałam nawet kilka odmian podobnych do niej ,ale .....
Aniu w domu rodziców też są takie piwnice ,jedną mama już zasypała ,a druga czeka w kolejce .Nie korzysta z nich bo woda się wdarła .Ale korzystaliśmy z nich wiele lat
W tamtych czasach tak się budowało .
Ja też wolałabym inne wejścia ,ale czasem się nie da .
Moją piwnicę w budynku gospodarczym musieliśmy zasypać niestety woda i to duża .A piwnicę mąż zrobił duża przestrzenną i tyle kasy na nią poszło .
Tę piwnicę ,którą ja teraz chcę to jej zrobienie stoi po znakiem zapytania właśnie ze względu na wodę .Uszczelnienie jej było by bardzo kosztowne ,więc moje marzenie może w raz z wodą odpłynąćććććććc.
Muszę te rabatke rozluźnić .Pocieszyłaś mnie mam nadzieję ,że nasionka łąkowe są selekcjonowane .
Tegoroczny nabytek

Ostróżka powtórzyła kwitnienie
I ciekawostka siewki cann ,nasionka były całą zimę w ziemi tyle tylko ja nie mam pojęcia skąd się w niej znalazły .Siewki wyrosły w miejscu w którym żadna roślina oprócz zielska nie rosła

Tereniu dziękuję
Lucynko dziękuję
Kasiu ona w realu jest ładniejsza to tegoroczny nabytek.
W ubiegłych latach też miałam nawet kilka odmian podobnych do niej ,ale .....
Aniu w domu rodziców też są takie piwnice ,jedną mama już zasypała ,a druga czeka w kolejce .Nie korzysta z nich bo woda się wdarła .Ale korzystaliśmy z nich wiele lat
W tamtych czasach tak się budowało .
Ja też wolałabym inne wejścia ,ale czasem się nie da .
Moją piwnicę w budynku gospodarczym musieliśmy zasypać niestety woda i to duża .A piwnicę mąż zrobił duża przestrzenną i tyle kasy na nią poszło .
Tę piwnicę ,którą ja teraz chcę to jej zrobienie stoi po znakiem zapytania właśnie ze względu na wodę .Uszczelnienie jej było by bardzo kosztowne ,więc moje marzenie może w raz z wodą odpłynąćććććććc.
Muszę te rabatke rozluźnić .Pocieszyłaś mnie mam nadzieję ,że nasionka łąkowe są selekcjonowane .
Tegoroczny nabytek

Ostróżka powtórzyła kwitnienie
I ciekawostka siewki cann ,nasionka były całą zimę w ziemi tyle tylko ja nie mam pojęcia skąd się w niej znalazły .Siewki wyrosły w miejscu w którym żadna roślina oprócz zielska nie rosła

Pozdrawiam Alicja
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Aluś biała dalia przepiękna ,jak ja je kocham ,moje rozwichrzone powoli sie zbierają ,może zdążę sie nimi nacieszyć ,z niczego nie można ani na chwilę spuścić z oka ,bo już źle się dzieje,miłej i pięknej niedzieli życzę 
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne masz Alu swoje Dalie.
Biała cudna.duże chyba ma kwiaty???
Ja białej nie mam.
Muszę chyba zapisać sobie jakich mi brak,ąby łatwiej kupić takie na wiosnę
Biała cudna.duże chyba ma kwiaty???
Ja białej nie mam.
Muszę chyba zapisać sobie jakich mi brak,ąby łatwiej kupić takie na wiosnę
- alicjad31

Beatko bardzo Cię przepraszam ,ze Cię pominęłam w odpowiedziach .Czasem tak mam ,ze mój wzork .......beacia0088 pisze:Alicjo dalie cudne,moje przemarzły oprócz dwóch bo nie chciało mi się wykopywać![]()
Canny ci kwitną a ta pomarańczowa cudna ,moje mają w tym roku tylko liście a w tamtym pięknie kwitły,nie wiem o co chodzi![]()
Kociaczki cudne ,ja ciągle myślę czy nie wziąć następnego ,ale ciągle się boję ,że też może długo nie pobyć przez to ,że mam ruchliwą ulicę.Bardzo mi brakuje moich kociuniNa razie biję się z myślami
Dziękuje .
No to teraz masz mniej do wykopania bo tylko dwie
Beatko jeżeli chodzi o canny to bardzo ważne jest miejsce moje w ubiegłym roku nie wszystkie zakwitły i były o wiele mniejsze .Teraz mają dobrą miejscówkę i dały i dają z siebie wszystko .Faktem jest ,że je podpędzałam w domu tylko Wyoming była sadzona prosto do gruntu później zakwitła,ale daje czadu .
U mnie też kotki giną na drodze nie dawno jednego pochowałam .
Pozdrawiam
Witaj Martuś toż to mamy dzisiaj poniedziałek chyba ,że na wyrost piszesz
Dobrze byłoby mieć ogród samoobsługowy i tylko cieszyć się efektami
Moje dalie z poprzednich lat też nie wszystkie zdążą zakwitnać ,a szkoda .
Miłego poniedziałku
Aniu dziękuje ,biała faktycznie śliczna jest i dość duże ma kwiaty ,jak przezimuje i będzie miała duże przyrosty to ją rozmnożę to będę miała na wymianę następnej jesieni .O ile na taką nie trafisz wcześniej
Pozdrawiam Alicja
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Witam świątecznie, Alicjo!
Ta biała dalia rzeczywiście urzeka swoim pięknem.
Mnie też się marzy piwnica, ale M nie chce się zgodzić, twierdząc, że stać nas na nowy domek działkowy, ale nie na podpiwniczenie. Cóż, z czegoś trzeba zrezygnować, a tak bardzo marzy mi się możliwość nocowania na działce.
Wymyśliłam jednak sposób na przechowanie karp tudzież cebul roślin sadzonych wiosną.
W tunelu M wykopie głęboki dół, do którego wstawię duży pojemnik plastikowy z wentylacją w klapie. Na wierzch położę grubą warstwę słomy i przysypię warstwą ziemi.
Kiedyś tak przechowywałam buraczki i mimo dość ostrych zim nigdy nie zmarzły. To było jeszcze na starej działce ze trzydzieści lat temu i zupełnie o tym zapomniałam. Teraz sobie przypomniałam i będę stosować.
Miłego popołudnia i wieczoru.
Ta biała dalia rzeczywiście urzeka swoim pięknem.
Mnie też się marzy piwnica, ale M nie chce się zgodzić, twierdząc, że stać nas na nowy domek działkowy, ale nie na podpiwniczenie. Cóż, z czegoś trzeba zrezygnować, a tak bardzo marzy mi się możliwość nocowania na działce.
Wymyśliłam jednak sposób na przechowanie karp tudzież cebul roślin sadzonych wiosną.
W tunelu M wykopie głęboki dół, do którego wstawię duży pojemnik plastikowy z wentylacją w klapie. Na wierzch położę grubą warstwę słomy i przysypię warstwą ziemi.
Kiedyś tak przechowywałam buraczki i mimo dość ostrych zim nigdy nie zmarzły. To było jeszcze na starej działce ze trzydzieści lat temu i zupełnie o tym zapomniałam. Teraz sobie przypomniałam i będę stosować.
Miłego popołudnia i wieczoru.
- alicjad31

Lucynko witaj .
Mój mąż zanim zamieszkaliśmy na naszej działce w głębokim dole przechowywał marchewkę i już nie pamietam co bo to on głównie zajmował sie naszą działką .
A zawsze mnie zastanawiało jak rolnicy przechowywali ziemniaki na polach w dużych kopcach ,a zimy były przecież ostre.
Lucynko nocowanie na działeczce i oglądanie roślinek z kawką bezcenne ,a piwniczkę może da się później zrobić
Dziękuję wzajemnie

Mój mąż zanim zamieszkaliśmy na naszej działce w głębokim dole przechowywał marchewkę i już nie pamietam co bo to on głównie zajmował sie naszą działką .
A zawsze mnie zastanawiało jak rolnicy przechowywali ziemniaki na polach w dużych kopcach ,a zimy były przecież ostre.
Lucynko nocowanie na działeczce i oglądanie roślinek z kawką bezcenne ,a piwniczkę może da się później zrobić
Dziękuję wzajemnie
Pozdrawiam Alicja
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Alu!
czytam o daliach...u mnie tez przez dwie ostatnie zimy, sporo wyginęło. Poprzednie lata , ta sama piwnica była doskonała do przechowywania. Być może powinnam była wcześniej zacząć je zraszać. W tym roku niewiele odmian kwitnie, wszystkie szlachetne odmiany wyginęły. Zdecydowanie zakochałam się w hortensjach i to one będą dominowały u mnie.Poza tym z wielkim zachwytem patrzę na rosnące u mnie bezproblemowo perukowcach, magnoliach , wisterii a z bylin pysznogłówki, jeżówki , lawenda, floksy. Do chryzantem miłość moja przemija bo z 15 ubiegłorocznych odmian , w tym roku pozostało mi kilka.
Zdecydowanie gorzej mi kwitną w tym roku wszystkie gazonowe: pelargonie, werbena , surfinie. Tłumaczę sobie tym,ze to rok przestępny
, bo przecież dbam o nie tak samo jak każdego roku..Moi sąsiedzi do tej pory przechowują ziemniaki w kopcach na polu, solidnie przykryte sporą warstwą słomy, a następnie ziemią.Efekt doskonały!
Pozdrawiam cieplutko!
Zdecydowanie gorzej mi kwitną w tym roku wszystkie gazonowe: pelargonie, werbena , surfinie. Tłumaczę sobie tym,ze to rok przestępny
Pozdrawiam cieplutko!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki