Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Beatko masz rację, tylu trzmieli co na czosnku główkowatym nigdy nie widziałam. Mam nadzieję, że już święta wszyscy w zdrowiu spędzali.

Wandziu dziękuję. ;:196 Przykryłam ostróżkę ususzonymi badylami werbeny, ale widocznie to za mało. Kupowałam cebulki czosnków w grudniu, za śmieszne pieniądze, w sklepie internetowym. zimy nie było, więc posadziłam chyba pod koniec grudnia i większość ma ładny szczypior.

Lucynko dziękuję za życzenia. ;:196 Taki egoizm bardzo wskazany, spacer na działkę, to najlepsza forma rekreacji, przyjemnie i pożytecznie. ;:333 Już po świętach, jutro mam zamiar wreszcie w słońcu przycinać lawendy. Czosnki wszystkie ładnie wzeszły, nawet te sadzone końcem grudnia. Tylko karatawski się nie pokazuje.

Ewelinko będziemy się cieszyć czosnkami podwójnie, kwitnieniem i bezobsługowością. Mogą rosnąć w jednym miejscu kilka lat. Tylko co z rewolucjami na rabatach. ;:306

Anitko dokupiłam kilka czosnków olbrzymich, nawet grudniowe już wyszły z ziemi. ;:215 Ja wysiałam, to za kilka lat, :;230 będę mieć więcej wysokich. Ceny wysokich są trochę zaporowe, a ja jeszcze walczę z gryzoniami. Marzy mi się ich łan, za rozplenicami.

Małgosiu mam jakąś odmianę szafirków, które wypuszczają liście jesienią. Teraz tylko trzy dni słońca i zakwitną. ;:333

Moniko mam nadzieję, na ładne widoki. Potrwa to jednak dość długo, bo zakwitają dopiero w lipcu.

Aniu może gryzonie niszczą czosnki. ;:218 U mnie jedna z wykopywanych cebul była nadgryziona. :evil: Dziękuję za diagnozę ostróżki. ;:196 Za słabo okryłam w ostatnie przymrozki.

Mariolu może mają za mokro i gniją. ;:218 Szukałaś cebuli, czy tylko brak wzrostu. Na moich piaskach radzą sobie przyzwoicie.

Gosiu tak nietypowe zimy, pewnie dezorientują rośliny. ;:108 Moje narcyzy w ubiegłym roku miały po kilka kwiatków, teraz mam nadzieję, lepiej zakwitną.

Zuza dzięki, ;:196 ponawożę. Blade też z powodu okrycia przed przymrozkami. Nie zdejmowałam tydzień, więc się nie wybarwiły. Czosnki główkowate kwitną dość późno, pewnie z liatrami.

Paulinko może jeszcze za zimno i jesienne nie ukorzeniły się dobrze. ;:218 Moje czosnki wysokie, dwuletnie już dwa tygodnie na wierzchu, a jesienne dopiero zaczęły się pokazywać.

slimak900 witam i dziękuję. ;:196 Już zapomniałam, jak dzieciaki wstawały w sobotę o piątej. :D Ogród najpierw był odskocznią od problemów, a teraz to już chyba pasja. Siewki są świetne, ale w ilościach niewielkich. Jak zdominują rabatę, to ich usuwanie zabiera czas, który można poświęcić na odchwaszczanie, albo inne prace. Moim zdaniem doskonale poprawia nastrój zrobienie jednej rabaty, która szybko cieszy. ;:215 Potem zagospodarowujesz kolejne fragmenty i nawet się nie obejrzysz, jak twój ogród będzie piękny. ;:108

Dziś pierwszy naprawdę słoneczny dzień. ;:215 Zrobiłam parę zdjęć, ale rośliny czekają chyba na cieplejsze dni.

Kwitnące w domu.

Obrazek

Obrazek

Usiłuję zrobić zdjęcie fioletowym irysom, ale tylko w zestawieniu z Harmony widać różnicę.

Obrazek

Obrazek

Bordowo-fioletowe J.S. Dijt. Z dziesięciu pokazało się pięć.

Obrazek

Przylaszczka się nie poddaje.

Obrazek

Krokusy też się zbuntowały i słabo kwitną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wrzośćce.

Obrazek

Przegorzan od Ali Biedronki szybko się pozbierał.

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,dużo masz cudownych krokusów,ach te kolory ,a Przegorzan też mam od Ali i fajnie rośnie,a wcześniej jak kupowałam i to parę razy to padały,ona ma dobre serce i dobrą rękę do kwiatów,pozdrawiam świątecznie ,życzę zdrowia i spełnienia ogrodowych marzeń ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś dziękuję. ;:196 Mam kilkanaście kępek krokusów, ale nie zachwycają, może w przyszłym roku jak się ukorzenią i rozmnożą będą ładniejsze. Tak, Ala to wyjątkowa osoba i jakie cuda ma w ogrodzie. ;:oj
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Soniu,znamy się z Alą ,bo jak była w Krakowie wystawa kwiatów,to Ala napisała ,żebym przyjechała,,więc pojechałam ,żeby się z nią spotkać i robiłyśmy razem zakupy,super dziewczyna ,nie mogłyśmy się nagadać ,bo obie gaduły jesteśmy ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś to miło, ;:168 bo jak Ala była u mnie, to nam czasu brakło, żeby podstawowe sprawy omówić. ;:306 We trzy byśmy pewnie gadały jedna przez drugą. ;:173
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sonia, dopiero otworzyłaś wątek a tu już 20 stron ;:oj No nieźle tu się dzieje. Wnusio bardzo silny mężczyzna. Będziesz miała pomoc w ogrodzie. Soniu, widziałam jaka miałaś zimę tej wiosny ;:306 Masz czarnuszkę a właśnie o niej rozmawiałam z lekarzem. Podobnież to bardzo zdrowa roślinka. muszę to wysiać bo mi lekarz kazał to pić. :uszy I nawet ładnie wygląda ;:333 Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, wiosna u Ciebie na całego ;:215
Podobają mi się te granatowe iryski, niestety nie dostałam takich na jesień, udało mi się upolować tylko te jasne, ale one nie robią takiego wrażenia jak te ciemne.
Będę znów polowała jesienią, a teraz pooglądam sobie u Ciebie ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu Twój ogródek zaczyna zachwycać kolorami. Ciekawe czy była u Ciebie burza, niby maja być ... ale to pewnie nie u nas. Już nie mogę się doczekać kiedy zagrzmi i Ziemia się zazieleni,,,, wszystko buchnie :D. Jak Wnusio? Czaruje Cię uśmiechem?:D
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, nie przejmuj się krokusami, za rok będziesz miała prawdziwe łany, one bardzo szybko przyrastają ;:108 Za to iryski godne pozazdroszczenia. U mnie jakoś padają. Z roku na rok mam ich coraz mniej, zaczynam wnioskować, że nie lubią suchych stanowisk..
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu cudnie u ciebie wiosna wygląda. Mam nadzieję, że i u mnie pokaże się dzisiaj słoneczko, co by moje kępeczki również uwiecznić. Jak wczoraj ładnie się pootwierały to czasu nie mialam na sesję...
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, dobrze, że pokazałaś przegorzana, bo mój wygląda zupełnie inaczej. Mam go z kapersa zeszłorocznego, wypuścił liście i teraz czekam. Ale moje liście całkiem odmienne ;:oj Muszę koniecznie obfocić i poprosić o identyfikację. Bo nie wiadomo co to może wyrosnąć ;:223
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu droga, nie narzekaj na krokusy, bo przecież kwitną. ;:63
A już irysy u Ciebie wprost pokazowe!!! ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Soniu.
Czyżby z Martą piszecie o mnie? O jakie to miłe. Przyjedziesz to dostaniesz jeszcze kepę. Pomyśl coś, by nas Marta odwiedziła . To wszystkie trzy pogadamy. Przecież mamy wspólną pasję i gaduły my nie samowite są. Oczywiście na temat kwiatów;:108 Ja się do niej wybierałam ,ale .. Może wspólny wypad na wystawę w maju do Krakowa? To się spotkamy.
A wybierasz się na Podpromie 8.04. Ja będę , bo mam w tym dniu R.M. :wit ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Cudowne masz te irysy ;:138 . W tym roku muszę i ja posadzić je w ogrodzie . Krokusy także urocze. Pogoda coraz bardziej słoneczna to i rośliny szybciej rosną. Oby tak dalej ;:333 . Pozdrawiam i dużo słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Soniu, zachwyciły mnie twoje irysy, piękne są te niebieskie i fioletowe kępki. Z czosnkami poszalałaś, o takich ilościach mogę tylko pomarzyć.
Jak się ma czarnuszka? Wyglądało, że najstarsze liście podmarzły, a środki zielone, więc powinna rosnąć.
Kolorowe liście tulipanów bardzo dekoracyjne, podobne ma również odmiana China Town, napaliłam się na nie, bo są śliczne zarówno kwiaty jak i liście, i długo kwitną, szukałam w sklepach ale nie było. Udało mi się za to kupić Angelique, którą polecałaś. Twoje tulipany w donicach stoją cały czas na zewnątrz czy chowasz do garażu?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”