Kaktusy i sukulenty zimą.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak dbać o kaktusy zimą?

Post »

:wit dobry wieczór:
właśnie powynosiłam większość moich kaktusów do piwnicy z małym okienkiem - około 12 stopni, a jak mróz na dworze to około 8, rzadko mniej - ale nad niektórymi się zastanawiam, czy nie będzie im za zimno :Austrocylindropunta cylindica - druga zima; Ferocactus emoryi i histrix; Gymnocalycium michanowichi, w tym jedno szczepione - pierwsza zima; Neobuxbaumia euphorbioides - 3 zima; Rebutie - pierwsza zima.
W pokoju mam 16-18 stopni, wszystkie są podsuszone;będę wdzięczna za radę, w zasadzie to poza Disocactusem, którego co roku zimuje w piwnicy , to dla innych to by był pierwszy raz.
Basia
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Możesz uchylić okno w piwnicy. W ten sposób obniżysz temperaturę i obniżysz wilgotność powietrza. Jedyny ciepłolubny kaktus z Twojej listy to Neobuxbaumia. Ją możesz zimować w cieple. Na kwiaty i tak nie masz szans.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakie właściwie warunki powinny być spełnione by kaktusy dobrze przezimowały oraz żeby nie pozostało po nich tylko wspomnienie ?
- odpowiednia temp
- przesuszone podłoże
- środek na wełnowce itp
coś jeszcze ?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ważny jest brak wilgoci w powietrzu, dobrze gdy będzie dostęp świeżego powietrza. Czyli dobrze, gdy pomieszczenie, gdzie przetrzymywane są kaktusy nie będzie zawilgocone i by uchylić lekko okno jeśli jest taka możliwość. Istotne jest także towarzystwo różnych patogenów, a właściwie jego brak. Np. nie można zimować kaktusów w jednym pomieszczeniu z ziemniakami, bo te warzywa są źródłem wielu paskudnych infekcji. Ważne jest także światło. Im więcej zapewnimy go kaktusom tym lepiej.
Odradzam stosowanie w czasie zimowania chemii, także na wełnowce. Czas na pozbycie się szkodników już minął. Akcję odrobaczania należało przeprowadzić pod koniec sezonu wegetacyjnego. W czasie zimowania chemia może uszkodzić rośliny. Jeśli pojawią się w czasie zimy szkodniki należy wybić rośliny z ziemi, wykąpać je w chemii, poczekać aż wyschną i zimować do wiosny bez podłoża. Dopiero na wiosnę należy przeprowadzić akcję ponownego sadzenia roślin do podłoża będąc pewnym, że nie ma już żadnego robactwa.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
D-avi-D
500p
500p

Post »

chemie dostały razem z ostatnim podlaniem,
trzymam je w zwykłym pokoju, w którym grzejnik jest zakręcony - 10* można zapewnić, ale uchylenie okna spowoduje spadek temp.
Wystarczy uchylić okno z raz w tygodniu ?
bod333
200p
200p
Od: 22 paź 2011, o 19:56

Post »

Okno możesz otwierać nawet codziennie. Ważne, aby nie narażać kaktusów na mróz. Jeżeli za oknem jest dodatnia temperatura, to nic się nie stanie. Oczywiście należy pamiętać, aby zacinający deszcz nie zalał roślin.
Bogdan.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie piszesz jakie masz kaktusy więc trudno określić, czy te 10*C będzie dla nich optymalne. Dla dużej ilości rodzajów taka temperatura będzie odpowiednia w czasie zimy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
D-avi-D
500p
500p

Post »

mam u siebie głównie gymniaki, nie będzie przeszkadzało jeśli temp. wzrośnie do 15* lub nawet troszkę więcej ?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Na dłuższą metę temperatura na poziomie 15*C będzie dla tych roślin za wysoka. Zatem chwilowe skoki temperatury w górę nie powinny być problemem. Jeśli będzie to stała temperatura to może być to przyczyną wyciągania się roślin i problemów z kwitnieniem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
D-avi-D
500p
500p

Post »

Raczej spokojnie dam rade zejść poniżej 15* , a z drugiej strony jaka stałą temp. minimalna wytrzymają ?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Rodzaj Gymnocalycium jest rodzajem występującym na bardzo dużym areale. Rosną te roślinki od tropikalnej dżungli w Boliwii poprzez wysokie i suche Andy (2000m n.p.m.) aż po zimną Patagonię w Argentynie. W zależności od lokalizacji poszczególne gatunki będą preferowały temperatury w okolicach 10-15*C, inne rzędu 0-5*C a niektórym nie będzie groźny nawet spory mróz. Musisz sprawdzić skąd Twoje rośliny pochodzą i dostosować ich warunki zimowania do tych panujących w ich ojczystych rejonach. Optymalna temperatura to zakres 8-12*C. W tych warunkach prawdopodobnie wszystkie gymnaki będą czuły się zimą dobrze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
D-avi-D
500p
500p

Post »

Dzięki za rozjaśnienie tego tematu.
Więc postaram się zapewnić 8-12* , jeśli niektórym nie będzie odpowiadało to zastosuję indywidualne zimowanie :)
Expired
50p
50p
Od: 29 paź 2012, o 13:21

Post »

U mnie już też zimowanie w pełni i zaczynają się problemy... Temperatura 8-9 stopni, kaktusy mają dostęp do okna, pomieszczenie wietrzone, wilgotność powietrza bardzo niska czyli niby wszystko ok... Wszystkie kaktusy już śpią w najlepsze. Na jednym kaktusie zauważyłem jakieś plamki. Wcześniej ich nie było. Te plamki są żółtawe i niektóre mają białą kropkę. Zdjęcie raczej nic nie pomoże bo to "owłosiony" kaktus i ledwo je widać :/

Sorry za kiepską jakość fotek ale lepszych nie dało rady zrobić ;/

Obrazek

Obrazek

I przeczytałem dopiero, że przez zimowanie kaktusy tracą korzenie i trochę mnie to wypłoszyło ;/ jak to z tymi korzeniami jest?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Zdjęcia są nieczytelne i nic z nich nie wynika.

O tych korzeniach w czasie zimowania to chyba jakieś przekłamanie. One w tym czasie zamierają ale po to, by na wiosnę znów zacząć się rozwijać. Korzenie kaktusów tak działają, że w czasie podlania rosną a w czasie suszy zamierają. To normalny sposób ich egzystencji przez cały rok niezależnie czy roślina jest w fazie wzrostu czy w fazie spoczynku.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Expired
50p
50p
Od: 29 paź 2012, o 13:21

Post »

czyli one "śpią" razem z kaktusem :) dzięki że to sprostowałeś bo jak się naczytałem że niby tracą korzenie a na wiosnę wyrastają nowe i trzeba uważać z podlewaniem bo bez korzeni zgnije - to się wystraszyłem że mi cała kolekcja padnie ;/ tym bardziej że to moje pierwsze zimowanie i w sumie tylko dzięki temu forum się na to zdecydowałem :)

no właśnie na tych zdjęciach prawie nic nie widać bo włosy zasłaniają ;/ te plamki dopiero teraz się zrobiły i nie wiem czy to nie wina niskiej temperatury
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”