Uprawa melonów cz. 2
Re: Uprawa melonów cz. 2
oczywiście podlewanie 

- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co to za eksperyment, próba rekordu liczby nasionek w jednej doniczce? 

Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Witku, Ty się ciesz ze swojego przedszkola, bo u mnie dopiero żłobek (Pticze Mołoko), a ten Dino ze zdjęcia to nawet jeszcze do żłobka się nie nadaje 

-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
O, widzę, że nie tylko ja robię w tym roku za przedszkolankę. 

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Eksperyment dlatego że nie dość że pierwszy raz w życiu sieję melony to sądząc że kiepsko wzejdą wysiałem więcej
i w dodatku w mikro doniczce
zamiast osobno.
Sam jestem ciekaw Kasiu Twojego eksperymentu z Dino.
Widzę że nie sam będę przedszkolanką melonową.

Sam jestem ciekaw Kasiu Twojego eksperymentu z Dino.

Widzę że nie sam będę przedszkolanką melonową.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Jest taka teoria. Podobno wtedy melony są słodsze. Ja jednak podlewania nie ograniczam a i tak melony mam bardzo słodkie. Nie jestem wstanie zjeść więcej niż jednen kawałek. Chociaż mąż i dzieci się zajadają.agnesa700 pisze:Podobno jak już dojrzewają trzeba ograniczyć podlewanie.
Moim zdaniem ilość cukru zależy głównie od odmiany. W tym roku zrobię eksperyment i części podlewanie ograniczę, a pozostałym nie. Zobaczymy jak wypadnie porównanie smaku.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Też siałem Melbę po trzy ziarnka bo "kurczę ważne do tego roku, pewnie słabo wzejdą"... Po dwa dają radę, ale w większej kupie będą się męczyć, więc będę rozsadzał.Eksperyment dlatego że nie dość że pierwszy raz w życiu sieję melony to sądząc że kiepsko wzejdą wysiałem więceji w dodatku w mikro doniczce
zamiast osobno.
Póki są małe łatwo jest rozsadzić, więc nie ma na co czekać.
beata_m - jakie sadzisz melony, że są tak słodkie?
beata_m - jakie sadzisz melony, że są tak słodkie?
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Ja twierdzę jednak, że słodycz melonów zależy bardziej od warunków uprawy niż odmiany. Nie tylko od tego oczywiście, ale głównie właśnie od nasłonecznienia, temperatury (wyższa = lepsza) i nieprzesadnego podlewania. Pamiętajmy, że melony, jak zresztą wiele innych dyniowatych pochodzi z subtropikalnego klimatu afrykańskiego, gdzie deszcz może nie padać tygodniami czy miesiącami, a i tak nie robi to roślinom większej różnicy. U nas wszystko sprowadza się do gleby. Z mojej można lepić całkiem niezłe garnki, więc podlewanie tak do dwóch razy na miesiąc (w foliaku, agrowłóknina) było całkowicie wystarczające. Jak ktoś sadzi na doszczętnym piachu, albo wymienił sobie w tunelu ziemię na jakąś próchnicę, to na pewno musi brać konewkę w dłoń dużo częściej.
Zbyt częste podlewanie prowadzić może do niebezpiecznych chorób grzybiczych - dlatego tak jak w przypadku pomidorów, nigdy nie lejemy po liściach. Korzenie niestety również są podatne na gnicie przy nadmiarze wilgoci.
Moje sprawdzone i polecane odmiany - Delice de la Table i Petit Gris de Renne. Miałem także Emira z drugiego pokolenia, nie mam mu nic do zarzucenia.
Zbyt częste podlewanie prowadzić może do niebezpiecznych chorób grzybiczych - dlatego tak jak w przypadku pomidorów, nigdy nie lejemy po liściach. Korzenie niestety również są podatne na gnicie przy nadmiarze wilgoci.
Moje sprawdzone i polecane odmiany - Delice de la Table i Petit Gris de Renne. Miałem także Emira z drugiego pokolenia, nie mam mu nic do zarzucenia.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Melony uprawiam w inspekcie i w gruncie na czarnej agrowłókninie. Jeśli jest chłodno okrywam włókniną. Uprwiam odmiany Emir i Junior. W tym roku mam też dwie nowe przeznaczone do tunelu - Malaga i Model. Faktem jest, że ostatnie lata w moim rejonie są suche. Nie wiem jaki byłby efekt w bardzo deszczowe lato.agnesa700 pisze: jakie sadzisz melony, że są tak słodkie?
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
Połowę melonów wsadziłam do gruntu, reszta za kilka dni 

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja czekam do przyszłego tygodnia
U Ciebie nie ma przymrozków ? 

Ja też czekam do przyszłego tygodnia.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moje niektóre melonki mają już po dwa liście właściwe ... jak myslicie,jest szansa na jakieś owocowanie? siałam 30 kwietniaPelasia pisze:A ja sobie przypomniałam teraz ,leżąc w łóżku ,że miałam siać melony w tym rokuwstałam i teraz skończyłam siać
,posiałam 6 doniczek po 3 nasiona
Obadamy