Róże u Doroty

Zablokowany
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty

Post »

William Shakespeare przecudny ;:138 a Emillen Gullot boska ;:173 ;:oj
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu,dzięki za podpowiedź ;:167 , przeszukałam szkółki i znalazłam wszystkie Twoje typy róż i jeszcze kilka innych. A co byś powiedziała o Avalon lub Love Letter, Constanze Mozart, Lions Rose bo o Larysie czytałam różne opinie :) .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z tych mogę na 100% polecić Lions Rose,pięknie buduje krzaczek,wielki białe kwiaty i zdrowa.Ja mam jedną ale dzisiaj widziałam ją u Asi ,3 szt razem i zaczynała drugie kwitnienie,naprawdę godna polecenia.Larysę ma Monika -Soczewka zapytaj o nią.
Pozostałych nie mam.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Mati, dzięki ;:196 William S jest naprawdę ;:333 Warto mieć tę różę.

Dzisiaj rano poszłam na ogród...patrzę a tu przykra niespodzianka :( Pełno kopców między różami ;:202 Załamałam się jak zobaczyłam z dziesięć kopców. Przez kilka lat nie było u mnie żadnego kreta...aż do dzisiaj. Zupełnie nie wiem co robić. Zniszczy tyle ciężkiej pracy :cry: Spróbujemy z M karbidem przegonić szkodnika ;:124 , ale wątpię czy to coś pomoże. Może ktoś z Was zna jakiś dobry sposób na pozbycie się tego... z ogrodu. Wszelkie rady będą mile widziane.

Kilka zdjęć na poprawienie humoru.
Elmshorny... w tym roku dają niezły pokaz.

Obrazek

Obrazek

Ascot

Obrazek

Obrazek

Rhapsody in Blue

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to jej malutka koleżanka posadzona obok

Obrazek

Obrazek

Bonica

Obrazek

Obrazek

Idzie jesień... zaczynają kwitnąć zimowity

Obrazek

Na koniec Hella

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko na kreta polecam mojego Gaspara :) tj,kota, w tym roku złapał chyba z 5 szt ;:215 . Żeby jeszcze tak był łaskaw wyłapać nornice, byłabym przeszczęśliwa :tan , ale jakoś lepiej mu idzie z kretami.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Przepiękny pokaz róż. ;:333 Hortensje wyglądają obiecująco, warto je mieć, pięknie i długo kwitną. Rosną praktycznie bezproblemowo.
A kret? Walczymy z nim nieustająco ale bezskutecznie. Pozostaje tylko ... polubić.Obrazek
U mnie bez zmian. Miał być krótki pobyt, a wydłuża się w nieskończoność i nadal nic konkretnego nie wiem. :cry:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Dobrze że u mnie nie ma kretów w ogródku bo wiem jakie szkody mogą narobić :( U mojej cioci nagle wywrócił się świerk srebrny wokół było pełno kopców a w korzeniach krety ;:98 ;:188 ;:163
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja swojego kreta bardzo lubię i jestem wdzięczna że "myszkuje" i wyjada szkodniki spod ziemi.Szkodę naszym roślinom robią karczowniki i nornice.Kopczyki rozgrabiam i jest po krzyku .W końcu ogród jest dla wszystkich, dla nich też.
Kiedyś oglądałam program Maja w Ogrodzie i ten problem był poruszany.Właściciele zwalczyli tak skutecznie krety że mieli inwazję turkucia podjadka i dopiero wtedy mieli przechlapane.Przyroda nie lubi pustki.Więc ostrożnie z tym zwalczanie krecików.Moje koty mają zakaz łapania kretów,jaszczurek,ryjówek,zaskrońców itp.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu ja z 2-ch stron mam puste przestrzenie z jednej pole, z drugiej działkę "niczyją". Więc kretów Ci u mnie dostatek, jak nie z jednej to z drugiej strony atakują - nornice również. Kot mój łapie wszystko co się rusza, jak zdążymy to mu zabieramy i wypuszczamy na sąsiednią dziłkę, ale niestety już tak się wycwanił, że ucieka ze swoja zdobyczą. Równowaga w przyrodzie musi być zachowana, nie sądzę jednak, że mój kot przyczyni się do jej zachwiania. Sam nie jest w stanie tego zrobić :D. Też uważam, że krety są pożyteczne ale nie w takiej ilości. Dwa lata temu mój trawnik wyglądał jak krajobraz księżycowy, nie nadążaliśmy z zasypywaniem kopczyków. Zlikwidować od czasu do czasu kopczyk można ale co innego zaczynać dzień od wywożenia taczką ziemię z trawnika. Bezbłędnie można było wytyczyć trasę korytarza "małej koparki". Teraz tez pojawiają się kopczyki, ale pojedyńcze i te są do przeżycia. ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Dorotko zauważyłam u Ciebie Emilien Guillot , powiedz jaki pokrój ma krzaczek i czy te kwiaty trzyma prosto czy są zwieszone. Mam Agnes Schilliger i krzak jest bardzo rozłożysty a pod ciężarem kwiaty lezą prawie na ziemi.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Daysy, dobrze jest mieć ' łownego kota ' :wink: A jak wypuszczacie złowione przez kota krety to lepiej je gdzieś dalej wywieźć, bo z sąsiedniej działki wrócą z powrotem :;230
U mnie akurat kret upodobał sobie nasz ogród... M mówi, że to dlatego bo jest nawożony, podlewany i zadbany, a nornice też mam niestety. W zeszłym roku poginęło mi większość cebulowych :evil: to pewnie jej sprawka.

Helenko, ;:196
W tym roku jestem zauroczona hortensjami, gdyby nie mała powierzchnia to pewnie sadziłabym bez opamiętania... a tak na razie pozostanę przy pięciu szt. Mój najnowszy nabytek to Sweet Summer... ma być niezbyt duża i o to mi chodzi ;:173
Trzymam za Ciebie ;:333 Wiem,że ta niepewność jest stresująca, ale bądź dobrej myśli ;:168

Mati, ciesz się ,że nie masz kreta to nie masz i kłopotu jak go wyprosić :roll: A ten świerk u Cioci to chyba nie był zbyt duży.... :wink:

Alu, ja mam dwa psy i one dostały ode mnie wytyczne czego nie mogą robić w ogrodzie ;:306 ....mianowicie zabraniam im kopania. Jeden z nich to pies myśliwski i polowanie ma w genach, chociaż my z eMem nie polujemy. Dopóki pozwalałam mu kopać to kret jakoś omijał nasz ogród... no trochę łaził, ale po obrzeżach i to mi nie przeszkadzało, ale to co jest teraz to wcale mnie nie cieszy, bo kopie pod różami :evil:
Masz w takim razie dobrze wychowane koty, że stosują się do Twoich zakazów :;230

Danusiu, Emilien G ma grube, mocne pędy i bardzo dobrze utrzymuje kwiaty. Ma ich po kilka i więcej na pędzie a mimo to stoi sztywno i nie pokłada się na boki. Krzaczek jest zwarty i zgrabny ;:108 Też nie lubię jak kwiaty leżą na ziemi.

Gebruder Grimm.... ;:333 zdrowa i kwitnąca bez przerwy. Kwiaty zmieniają swoją barwę z każdym dniem. Jeśli ktoś lubi ten kolor to róża jest naprawdę godna polecenia.

Obrazek

Obrazek

Papageno

Obrazek

Obrazek

Bardzo spóźniona ostatnia lilia

Obrazek

A tu w towarzystwie Kardynałka
Obrazek

Gartentraume...cieniutkie i bardzo wiotkie pędy, ale jest młodziutka, za to kwiaty ;:224 śliczności i ten zapach...

Obrazek

Red Leonardo

Obrazek

Giardina

Obrazek

Amber Cover

Obrazek

Pirouette

Obrazek

Sweet Summer

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Świerk no miał z 5 metrów ale przepiękny był :(
Papageno widziałem na żywo w kilku domach w okolicznych miejscowościach niestety w czarnej plamistości :? i troszkę mnie to zraziło do niej ale kwiaty prze fajne :D
Gardentraume jakoś podobna do Edena 85 :?
Giardina zasługuje na miano księżniczki w twoim ogrodzie ;:108
A pirouette też chyba kupię :tan bo jest urocza ;:224
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę Dorotko, że i u Ciebie szykuje się rabatka z hortensjami. Piękne są, kwitną tak długo i zdobią ogród nawet zimą.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Mati, szkoda tego świerka :(
U mnie Papageno jest zdrowa, a Giardina to moja ulubienica.... jest ;:167
Pirouette nie kupiłabym po raz drugi ;:185 Moja rośnie kiepsko i tak samo kwitnie...fakt ma bardzo trudne warunki....sąsiedztwo dębów, brzozy i thui sąsiada. Są jednak lepsze róże. Jest u mnie tylko dlatego, że nie choruje i jeszcze nie zmarzła.

Daysy, rabata będzie mieszana. A hortensje bardzo mi się podobają....zobaczymy czy im spodoba się u mnie :roll:

Kończy się lato i myślę, że powoli mogę zacząć podsumowanie tego sezonu. Chciałabym podzielić się z Wami moimi obserwacjami jak sobie radziły poszczególne róże, które rosną w moim ogrodzie :) Może komuś przydadzą się informacje na temat niektórych róż....może ułatwi to podjęcie decyzji o zakupie tej lub innej odmiany. W podsumowaniu wezmę pod uwagę te różyczki, które są u mnie przynajmniej od wiosny. Te kupowane latem pominę, ponieważ są zbyt krótko i trudno je oceniać ;:173
Oczywiście będę też wstawiała aktualne zdjęcia jeszcze kwitnących róż.
Zacznę może alfabetycznie, żeby się nie pogubić.
Abraham Darby ;:167
Mój krzaczek zgrabny, zdrowy, bez plamistości i bez mączniaka. Kwitła dwukrotnie, obficie. Nie miałam z nią żadnych problemów. Kwiaty duże, pięknie pachnące.
Pierwsze kwitnienie...kwiaty bardziej różowe
Obrazek

Obrazek
Drugie...bardziej morelowe
Obrazek

Alchymist
Pomimo słabej zimy przemarzła trochę, więc kwitła słabiej niż w poprzednim roku.... ale za to jest zdrowa i bezproblemowa. Powtórzyła kilkoma kwiatkami i bardzo urosła. Trudno ją okiełznać tyle powypuszczała nowych pędów ;:oj Jeśli nie zmarznie tej zimy to przyszły sezon zapowiada się dobrze. Dostanie tylko kopiec, bo nie mam jej jak owinąć tak jest wielka.

Obrazek

Obrazek

Amadeus
Mam dwie... i sama nie wiem co sądzić. Jedna rośnie przy tarasie i praktycznie cały sezon walczy z czarną plamistością... co nie przeszkadza jej obficie kwitnąć. Drugą przesadziłam wiosną w inną część ogrodu i jest całkowicie zdrowa bez żadnej plamki za to kwitnie słabiej, ale to pewnie przesadzanie i cięcie do kopca spowodowało tak słabe kwitnienie. Kwiaty piękne ciemnoczerwone, aksamitne płatki...długo się utrzymują i dobrze znoszą upały jak i deszcze.

Obrazek

Amber Cover
Trochę plamek na listkach jest, ale bez tragedii... w zeszłym roku było znacznie gorzej. Kwitnie obficie i długo. Teraz powtarza, ale już słabiej. Krzaczek zgrabny nie wysoki.

Obrazek

Obrazek

To na dzisiaj tyle...jutro ciąg dalszy.

Daysy, jeden z moich piesków jest przy Alchymiście....
drugi tutaj

Obrazek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy moja działka też tak położona i na dodatek jeszcze piasek ,co nornice uwielbiają.
Dorotko psiaki piękne,dobrze że nie masz jamnika ,ten to potrafi kopać. ;:219
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”