Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 3

Post »

Piękne zdjęcia złotej jesieni pokazałaś ;:215 Taki spacer to samo zdrowie i uczta dla oczu i radość ;:167
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Milenko, miód na moje oczy , takie widoki jak nam zaserwowałaś. Las liściasty o tej porze roku przepiękny. Leżałaś ;:306 na liściach jak robiłaś zdj. drzewom od dołu. No wiem, że nie! :heja
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Joasiu - uwielbiam ten las o każdej porze roku, ale jesienią i wiosną jest najpiękniejszy :) Gloria Dei to już nie to, co latem, no i niestety czarna plamistość wytłukła jej liście prawie do samego czubka :oops: Stosowałam tylko ekologiczne opryski, ale chyba za rzadko i zbyt szybko sobie odpuściłam. Na pocieszenie Gloria to jedyna róża tak zmasakrowana przez plamistość.
Aniu - bukowe lasy są cudne, w dodatku salamandry uwielbiają ściółkę bukową; pewnie dlatego w mojej okolicy ich tak dużo. O tej porze roku codziennie spotykam co najmniej jedną parkę :tan
Iwonko - ja jeszcze nic nie przygotowałam, ale M. obiecał wykopać doły, a to 90% roboty :D Tak się rozochociłam jego chęciami i moim lepszym samopoczuciem od 2 dni, że domówiłam jeszcze kilka chryzantem ;:224 Wcześniej stany podgorączkowe i okropne bóle brzucha ;:219 Dziś odkurzyłam ogród i drogę dojazdową z liści, bo stary orzech sąsiadów już wszystkie zgubił. W samym ogrodzie nie ma tragedii, najwięcej liści mam ze starej brzózki i leszczyny, a to co posadziłam tej wiosny jeszcze małe :)
Elu - oj tak, jesienny spacerek w słoneczną pogodę to jest to ;:215
Mireczko - hehe dziękuję :) Nie leżałam, ale jak człowiek idzie po tym dywanie, to ma różne myśli i pomysły :tan

A to wykopał mój pies spod tuj - wczesnym latem mniej więcej w tym miejscu pod tujami mieszkał jeż - myślicie, że to on mógł to tam przynieść? Wyglądają jak pszczele, bo osa buduje gniazda okrągłe ;:24

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko miło że jesteś...zdjęcia lasu ;:167
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Milenko ja również pospacerowałabym po takich okolicach, pozostaje pozazdrościć takich widoków.Znalezisko bardzo ciekawe pod tuja było zakopane?na jaką głębokość było zakopane? Masz zdrowy i ekologiczny ogród gdyż eż chętnie zamieszka, a nawet rozmnoży się w ogrodzie jeżeli jest prowadzony ekologicznie,gdzie nie nadużywa się chemicznych środków ochrony roślin, które są śmiertelnym niebezpieczeństwem dla jeży, zwłaszcza młodych, ;:138
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Ciekawe wykopalisko. Nie mam zielonego pojęcia czy to spawka jeża- taki kawał plastra przytargałby - jeśli leżałby tam od bardzo dawna to pewnie by się rozłożył.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Milenko, leśne widoczki piękne :D
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Ciekawostka z tymi plastrami.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś ;:196
Joasiu - u mnie pod tujami o każdej porze roku sporo igliwia (nie sprzątam go, bo przy ponad 60 m nie mam do tego serca) i właśnie tam mieszkał dość długo jeż i stamtąd pies wykopał plastry. Z chemią to prawda, staram się jej unikać ;:108
Mirko - może to nie sprawka jeża, ciekawe w takim razie czyja? ;:173
Reniu - dziękuję ;:196
Aniu - też jestem ciekawa skąd to się wzięło.. A może jakieś dzikie pszczoły miały gniazdo w tujach? :roll:

Dziś przyszły róże od Ewy - Graham Thomas, Cardinal de Richelieu i Alexander MacKenzie już pojechały do Mamy, a u mnie zostaje reszta, w tym przecudny gratisik - Friendship ;:167 M. dziś wykopał 3 doły, przy samej ścieżce gdzie będą rosły dwie Veilchenblau wykopaliśmy ogromny kawał betonu, a w miejscu, gdzie będzie Degenhard, przeogromny kamień - sama nie dałabym rady ;:185

Obrazek

Mędrek trafi oczywiście obok Wesołka - może kiedyś uzbieram całą serię Siedmiu Krasnoludków, które będą "szły" w kierunku altany ;:204

Obrazek

Martwić trochę może wysoki poziom wód gruntowych, ale skoro inne róże w tym miejscu dają sobie radę, to może i Degenhard będzie rósł...

Obrazek

Graham Thomas na terenie z takim samym poziomem wód cały czas chce kwitnąć :)

Obrazek

Laguna za furtką też chce kwitnąć, choć słonka w tym miejscu ma niewiele:

Obrazek

Tak wyrosła w tym sezonie i zastanawiam się, czy owinąć pędy agrowłókniną na zimę czy zaryzykować i zostawić?

Obrazek

Rugosa Rotes Meer wypuściła jakieś pół metra od krzaka pędzik, ciekawe, czy przetrwa zimę :)

Obrazek

Budleja oszalała i zaczęła wypuszczać młode listki - przynajmniej wydaje mi się, że wcześniej ich nie było :roll:

Obrazek

Kwitnie ostatni mocno opóźniony nagietek:

Obrazek

..i sedum siebolda:

Obrazek

Obrazek

W miejscu kosmosów posadziłam zdobycznego różowego złocienia:

Obrazek

Kocanek z tej samej grządki jeszcze nie usuwam - zbyt ładnie jeszcze wyglądają :) M. dopytuje, czy aby na pewno zebrałam nasionka, bo koniecznie musimy je mieć w przyszłym roku :D

Obrazek

Obrazek

Rododendron przesadzany latem z donicy stracił masę liści, ale liczę na to, że się przyjął. Tam gdzie patyczki, posadziłam lilie, powsadzałam też sporo cebulowych. Dopiero na zdjęciu dojrzałam, jak brzydko prezentują się dwa wrzosy - ni w pięć, ni w dziewięć :roll:

Obrazek

Berberys stracił już masę liści, zostały jeszcze owoce dla ptaków:

Obrazek

I chyba nie pokazywany jeszcze jesienny nabytek - agrest (a w jego nogach sporo powsadzanych cebulek wiosennych :D):

Obrazek

Miłego wieczoru :wit

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Aj jak te koraliki uwielbiam :D a wrzosom daj szansę, może im się jeszcze odmieni :wink:
A dołki przygotowane ;:333 , możesz przekazać pochwały
Czy wspomniany kamień wykopywał czy zostawił?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko, chodziło mi bardziej o to, że posadziłam tak ni w 5 ni w 9 dwie sztuki, one są jeszcze malutkie i w ogóle nie wyglądają jak typowe wrzosy, więc wygląd im przebaczam :D Gorzej jak lilie wyrosną mi na liliputy (wg opisu kupiłam same wysokie odmiany od 120 do 200 cm), bo posadziłam je też za hortensjami, więc lepiej, żeby były wyższe ;:218 Kamień wykopał - oczywiście zostawiłam, na pewno się przyda :) Pochwały przekażę dopiero jak skończy, ok? bo mi jeszcze siądzie na laurach i będę musiała sama kopać :lol:
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Milenko w pięknej mieszkasz okolicy...a koralików na berberysach to Ci zazdroszczę...u mnie nie maja moje krzaczki koralików...buuu...mało mnie na forum postaram się nadrobić...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Ha, to ja też się pochwalę że mam już agrest na działeczce - rodzica oddali nam jeden krzak bo mieli kilka sporych ;:215
Budleja u mnie też wypuściała młode listki - coś się roślinkom pomieszały pory roku ;:306
Miłego dzionka Milenko ;:196
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu - masz teraz zamieszanie remontowe, więc się nie dziwię, że mało Cię na forum ;:196 Może Twój berberys ma mało słonka? Mama miała berberysa w cieniu i słabo owocował. Pozbyła się go, bo rósł przy furtce i haczył ręce, kurtki; teraz rośnie tam duży jałowiec kupiony za przyzwoitą jak na swój rozmiar cenę :)
Monia - to większy egzemplarz, obok niego rośnie wypierdek kupiony za 5 zł - wysoki na 15 cm :D Tego upolowała mi sąsiadka. Uwielbiam agrest jak żaden inny owoc ;:152

Dziś miałam sadzić róże, a tu pada.. Cały weekend mam teściową, może się nie obrazi, jak zniknę na trochę w ogrodzie, by sadzić (jutro ma być ładnie) ;:224 Miłego dnia :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Milenko, a jakie różyczki sadzisz? ;:173
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie