Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Post »

Justynko a Ty się tak nie czaj tylko szybciutko chwal się jeszcze nabytkami z Krakowa :;230
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Justynko jaka ja durna jestem :oops: :oops: :oops: 20 strona a ja nie zauwazylam,ze masz nowy watek ,alez mi wstyd,
a Ty takie piekne hoje pokazujesz-przyznam sie,ze sie zarazilam nimi i mam ich juz chyba z 10
piekne fiolaski -tez mam ich troche ,
skretniki-no z nimi to mi nie po drodze,mam jeden mialam chyba ze 6 ale nie kochamy sie,
a u Ciebie wszystko piekne zadbane ,pomyslowo z tymi koszami w oknie,cudny lisc paproci-je tez kocham i sliczne chryzantemy przypominaja o jesieni i o dniu wszystkich zmarlych
prosze o wybaczenie ;:182 ;:182
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tolumnia przepiękna, niech rośnie na potęgę.
Widziałam rozrośniętą roślinę a kwiecia miała chyba ze 100, bajka po prostu. :D
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justynko a ja wciąż się zachwycam Twoimi skrętnikami ,storczykami i zazdroszczę takich wystaw roślinnych bo te żurawki są super i już bym wiozła do domu pól tego poletka ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Justynko, zazdraszczam Tobie tego Filodendrona brasil za całe 4,60zł..... ;:oj Ja ostatnio bardzo polubiłam filodendrony, bo okazało się, że dobrze się u mnie czują i ładnie mi rosną.
Jak zwykle zachwycam się Twoimi fiołeczkami a ten WIR naprawdę jest zachwycający - niech szybciuchno się rozwinie i pokaże się w pełnej krasie
Muszę też przyznać, że po moich wiosennych niepowodzeniach z fiołkami teraz cieszę się ich kwitnieniami. Mam kilka fajnych odmian i teraz tylko czekam aż się kwiatuszki rozwiną i wtedy też się trochę nimi pochwalę :tan :tan :tan
Pozdrowionka :wit
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kociaro - odpowiedziałam na pw ;)

Olgierdyno- już powoli rosną hoje w tych koszach. Jednak lacunosom najbardziej odpowiada "zwisanie".

Elciu1974- chryzantemy to ostatnie kwiaty jesieni i chyba to sprawiło, że je pokochałam. Z wiosennych - uwielbiam narcyze ;)

Trzynastko- to koniecznie Musisz powiększyć kolekcję o kolejne odmiany lacunos. A jest w czym wybierać.

Krzysiu- byłam, widziałam Twoje lacunosy - piękne krzaczki Masz. Moje, to jeszcze "niemowlaczki"... Będzie jeszcze jedna nowość, choć tym razem, nie krakowska.

Renato1962- wiadomo, że żurawki i mnie zachwyciły. Nie tylko one, zresztą.

Malachitek- trzeba zacząć od prostych roślin. To mój pierwszy filodendron ( nie licząc jednego z wymiany, który u mnie nie przeżył). Mam nadzieję, że będzie żyć. Dostał lokum obok epipremmum n'joy - ładnie się kontrastują ich kolorki.

Agnisia31- dziękuję bardzo ;)

Georginja- Jest sporo roślin z którymi się nie dogaduję. Ale próbuję, aż w końcu się udaje.
Będę doświetlać zimą mnożarki. Reszta roślin musi sobie poradzić bez światła "sztucznego".

Mojra- dziękuję za odwiedziny.
Moje oczy już by chciały widzieć ten "busz" lacunos. Wiem, jestem niecierpliwa ;:224

Narine- to tylko niektóre zdobycze krakowskie. Inne pokażę, jak troszkę podrosną.

Paula15- No tak...najbliżej, chyba warszawska wystawa storczykowa jest. Albo... zagraniczne wystawy pozostają.

Tesiu39- przede wszystkim można pooglądać i wtedy się wie, jakiej wielkości jest roślina - sam kwiat. Czasami zdjęcie nie pokaże dokładnej "faktury" rośliny. I można się nieco zdziwić, kupując ją "w ciemno".

Doromichu- witaj miło :D
Cieszę się, że Jesteś.
Tak - jesień u mnie jest kolorowa. A wnet będzie początek sezonu hipeastrowego. Nie mogę się doczekać tych, cudnych, ogromnych kwiatów na moich parapetach.
A skrętniki w tym roku odmładzane były(cała kolekcja) - więc kwitnień mało. Za to...za rok...

GrazynkoW- tyle, że to wystawowa tolumnia. Ale może kiedyś sobie taką sprawię...kiedyś...

IkaD- haha... też bym wzięła conajmniej pół tego poletka żurawek.

AliWas- oby i u mnie dobrze się poczuł. Jak przeżyje zimę, to na pewno kolejne sztuki się pojawią.
Wir - już kwitł, pokazywałam jego zdjęcie w pełni rozkwitu - teraz pokazałam pączek. Bo mnie zachwycił tą falbanką...
A Widzisz - trzeba być cierpliwym. Ja czekałam ponad dwa lata na pierwsze, ładne kwitnienia fiołkowe. Cierpliwość i systematyczna opieka - "owocuje" ładnymi kwiatami.

Skoro chryzantemy się podobają, to jeszcze dwie "pomarańczki":

Obrazek

Obrazek

Następne są w pączkach - więc zdjęcia będą, jak zakwitną.

Ceropegia woodii - u mnie pięknie rośnie, więc sprawiłam jej koleżankę, a raczej - dwie. Jedna z nich to - wspomniana nowość- ceropegia sandersonii:

Obrazek

Fiołki - kilka kwitnień razem:

Obrazek

Zaczynam kochać roślinki o ozdobnych liściach, peperomia variegata:

Obrazek

I...hurra! Udało się - Vallota speciosa już kwitnie. Doczytałam się, że aktualna jej nazwa to: Cyrtrathus elatus. Uważam, że jest urocza. Kolor kwiatów: ceglasto czerwony. Cebulka maleńka, a wytworzyła dwa pędy. Po sześć kwiatów na pędzie, na razie kwitną dwa kwiaty. Pierwsze zdjęcie z wczorajszego popołudnia, drugie - z dziś:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Gratuluję kwitnienia valloty. ;:138
U mnie też kiedyś kwitła ale to po kilku latach dopiero jako spora cebula.
Mam gdzieś zdjęcia we wcześniejszych moich wątkach.
Co zrobiłaś, że młoda u Ciebie zakwitła?
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Dołączam się do gratulacji ;:333
Inne kwitnienia również piękne ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Justynko, znalazłam tego pięknisia fiołkowego WIR ;:138
Jest na stronie nr 7. Jest przecudny ;:215
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tolumnia niezwykle oryginalna a łączka żurawek przesympatyczna aż zaprasza do kupna ;:333
Pozdrówka :wit
Awatar użytkownika
Violka33
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 20:31

Post »

Wooow vallota śliczniutka.Chryzantemki masz spore;),moja Solar od Ciebie ładnie kwitnie;)).
Fiołeczki cudnie Ci kwitną, ja nie przestanę zachwycać się nimi niezależnie czy odmianowy czy nie.Wszystkie są cudniaste ;:223 ;:3
Awatar użytkownika
justinajb
100p
100p
Od: 29 maja 2013, o 08:11

Post »

oj Kochana przeglądam wątek i wzdycham do Tanga ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Krzysia
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Vallota cudownie zaczęła swój pokaz ;:oj Ceropegie podobają mi się już od pewnego czasu, ale jakoś chyba na szczęście ;:198 nie weszłam w posiadanie żadnej z nich, ciekawe jak długo uda mi się im opierać :;230 Porozdawałam trochę fiołków i o dziwo na parapetach jak nie było miejsca tak nie ma ;:306 więc ceropegie nadal muszą czekać.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Vallota nie jest tak popularna na forum, jak hipeastrum, więc zastanawiam się, skąd wzięłaś cebulę :D bo to, że zakwitła ci maleńka cebulka, to akurat w Twoim przypadku mnie nie dziwi ;:185
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
gardeniaa
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

Mnie też zachwyciły kwiaty valloty ;:63 Moja cebulka ma już ponad cztery lata i tylko raz mi kwitła.
W tym roku na kwitnienie się nie zanosi ;:185
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”