Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sylwekw zakłada ogród

Post »

Witaj Sylwuś ! Zaglądałam do Ciebie wiele, wiele razy - mimo, że nie zostawiałam śladu. Jestem pełna podziwu, że mimo odległości, cały czas tworzysz ogród ;:63
A piszę dllatego, że myślałam sobie o Twoich wrzosach w zeszłym tygodniu, kiedy było na tyle ciepło, że przycinałam swoje wrzosy. Zawzięłam się na przycinanie po jednej gałązce, bo "jak Sylwuś może, to ja też dam radę". Kiedyś już pisałeś o swojej metodzie przycinania, a efekty są fantastyczne!
I teraz trochę się boję, czy nie za wczesnie, bo dziś spadł śnieg - tak na oko, to z 10-15 cm. Cały dzień było piękne słoneczko, więc naładowały się baterie słoneczne - i teraz w ogrodzie świecą wszystkie światełka. Przy tym śniegu - krajobraz jak z bajki. Ale co z wrzosami?
Pozdrawiam serdecznie - Ula
sylwekw

Post »

ursulka pisze:Witaj Sylwuś ! Zaglądałam do Ciebie wiele, wiele razy - mimo, że nie zostawiałam śladu. Jestem pełna podziwu, że mimo odległości, cały czas tworzysz ogród ;:63
A piszę dllatego, że myślałam sobie o Twoich wrzosach w zeszłym tygodniu, kiedy było na tyle ciepło, że przycinałam swoje wrzosy. Zawzięłam się na przycinanie po jednej gałązce, bo "jak Sylwuś może, to ja też dam radę". Kiedyś już pisałeś o swojej metodzie przycinania, a efekty są fantastyczne!
I teraz trochę się boję, czy nie za wczesnie, bo dziś spadł śnieg - tak na oko, to z 10-15 cm. Cały dzień było piękne słoneczko, więc naładowały się baterie słoneczne - i teraz w ogrodzie świecą wszystkie światełka. Przy tym śniegu - krajobraz jak z bajki. Ale co z wrzosami?
Pozdrawiam serdecznie - Ula
Ula!

Po pierwsze bardzo dziękuję za uznanie.
Przyznam się, że ogród to jest to co najbardziej wpływa na moją tęsknotę za powrotem.

Po drugie aż się zarumieniłem :oops: ... tak czule się do mnie zwracasz ... "Sylwek" wystarczy w zupełności :-).

No i sprawa przycięcia wrzosów - faktycznie chyba trochę się pospieszyłaś ale czy to im bardzo zaszkodzi to nie potrafię odpowiedzieć. Ale wiem jak to jest, kiedy po długich zimowych tygodniach bez możliwości prac w ogrodzie, wreszcie trochę słońca i ciepła się pojawi to tak człowieka ciągnie aby coś wreszcie zrobić, że czasami pochopnie jakieś działania podejmuje się zbyt wcześnie. Ale cóż czasami radość przewyższa rozsądek :-). Bądź dobrej myśli, wrzosy dadzą sobie pewnie jakoś radę.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hihihi, dobrze Sylwuś, niech Ci będzie Sylwek :D
Bo to widzisz, jest tak: jak się poczyta cały wątek od początku, to ma się wrażenie, że ten ogrodnik to ktoś znany i w jakiś sposób bliski - przez takie samo ogrodnicze zbzikowanie. I dlatego tak wyszło :D
Dzisiaj odgarniałam śnieg, żeby sprawdzić, co z wrzosami. Póki co mają się dobrze :D
Pozdrawiam Holendra - Ula
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:;230 hahaha jak się broni rękami i nogami przeciwko słodzeniu :) :heja
Nooo ale na temat :)
Z tymi tulipanami wcale nie było pod górkę :)!! wszystko było OK tylko ty niepotrzebnie się denerwowałeś :)
Martwię się troszkę o dwa gatunki bo jakoś nie bardzo chcą wystawić nosa :) w przeciwieństwie do ich przeciwniczek z tego samego holenderskiego kartona :) Ale jestem dobrej myśli . Zastanawiam się czy nie trafiła na ciężką ziemię , ale jakby nie mogły sobie poradzić to pomogę im jak zima zelży :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
sylwekw

Post »

iwonaxp pisze: ....Martwię się troszkę o dwa gatunki bo jakoś nie bardzo chcą wystawić nosa :) w przeciwieństwie do ich przeciwniczek z tego samego holenderskiego kartona :) Ale jestem dobrej myśli . Zastanawiam się czy nie trafiła na ciężką ziemię , ale jakby nie mogły sobie poradzić to pomogę im jak zima zelży :)
Napisz mi które dwa, porównam jak sie maja u mnie w stosunku do pozostałych, może te odmiany po prostu troszkę próźniej wychodzą ...
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witaj Młody Człowieku! Szczęśliwy za pewnie jesteś, że u Ciebie cieplej niż u nas? Bo u nas wygląda na to, że zima się zadomowiła na dobre. A my chcemy już wiosny. :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
sylwekw

Post »

stasia109 pisze:Witaj Młody Człowieku! Szczęśliwy za pewnie jesteś, że u Ciebie cieplej niż u nas? Bo u nas wygląda na to, że zima się zadomowiła na dobre. A my chcemy już wiosny. :wit
Stasiu nie myśl, że ja z tych co to się cieszą czyjąś krzywdą. A jeśli chcesz wiedzieć dokładnie to tutaj też chwilowo wróciła zima, z pewnością nie tak jak w Polsce ale jednak.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwek, kochasz ogród, kwiaty, ptaki, dlatego wiem, że musisz z natury być dobry. Ja tylko Cię informuję, że zima u nas dalej się panoszy, aż się płakać chce.
Pozdrawiam serdecznie, trzymaj się :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
sylwekw

Post »

Wiosenny przegląd objawił kilka strat po zimie.

Cyprysik Lawsona Ivonne:

Obrazek

Inny iglak (właściwie to dwa takie same, rosnące tuż obok siebie ucierpiały w ten sam sposób):

Obrazek

Różanecznik (ale ten to od samego początku ma kłopoty z przezimowaniem):
Obrazek

No i największa przykrość. Świerk Pospolity odm. Inversa. Chyba pod ciężarem śniegu (roztopionego i zamarzniętego):
Obrazek

Obrazek

Czy to się da jeszcze jakoś uratować ??

Ale za to dużo innych roślinek świetnie sobie poradziło :-)
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwek - ja bym próbowała go ratować. Trzeba by nastawić jak złamaną rękę, usztywnić i "zagipsować" czyli związać mocno. Jest duża szansa, że się zrośnie. W każdym razie próbować warto.
Jeszcze warto byłoby po "złożeniu", posmarować ranę funabenem, albo inną maścią ogrodniczą, która zdezynfekuje i osłoni miejsce złamania.
Kiedyś przy pomocy maści Funaben uratowałam tuję ze zgorzelą mrozową - z dużym ubytkiem kory. Udało sie, więc i Tobie może się udać. Powodzenia, bo świerk piękny.
pozdrawiam - Ula
sylwekw

Post »

Ursulka, dziękuję bardzo za rady .... oczywiście, że nie spisaliśmy go jeszcze na straty a nawet jeśli ta gałązka jest stracona to przecież nie cały świerk.
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Ursulka ma rację i ja mam w ogrodzi tak uratowaną Inversę. Warto sprobować.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwek, dużo pracy przed Tobą. Ale dasz radę i tego Ci życzę, powodzenia :wit :heja ;:138
Adresy do moich wątków
sylwekw

Post »

stasia109 pisze:Sylwek, dużo pracy przed Tobą. Ale dasz radę i tego Ci życzę, powodzenia :wit :heja ;:138
Pracy w ogrodzie to ja sie nie boję - a obecnie to wręcz cierpię z powodu jej braku :-)
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim wypadku, zapraszam do mojego ogrodu. Tu roboty mnóstwo. :lol: :wit :wit
Adresy do moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”