Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród
- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród
Ciesz się, że masz deszcz. U mnie tylko straszy i nic nie pada. Podeślij trochę mokrego do mnie, przyda się. 

Te konwalie juz kwitna, bo są w doniczce i były przechowywane wewnątrz, wcześniej urosły, te w gruncie dopiero rozwijają liście, potem wkleję zdjęcie.
Alphax, no przecież pierwiosnek lekarski, od którego pochodzą ogrodowe, jest żółty...
Mam też różowy i bordowy, potem zdjęcie wkleję.
Ha! Wczoraj najpierw przestało padać, wszystko obeschło, a pod wieczór znowu popadało. Dzis od rana jest pogodnie, aż nie mogłam uwierzyć, gdy wstałam i zrobiłam zdjęcie.
Wczoraj zaczęłam kosic "trawę"
to była inauguracja sezonu kosiarkowego, niestety deszcz mnie przegonił, ale coś tam zdążyłam bzyknąć 
Alphax, no przecież pierwiosnek lekarski, od którego pochodzą ogrodowe, jest żółty...

Mam też różowy i bordowy, potem zdjęcie wkleję.
Ha! Wczoraj najpierw przestało padać, wszystko obeschło, a pod wieczór znowu popadało. Dzis od rana jest pogodnie, aż nie mogłam uwierzyć, gdy wstałam i zrobiłam zdjęcie.
Wczoraj zaczęłam kosic "trawę"

Bea
Pierwiosnki

Moje tegoroczne tulipany, całe 3, słownie trzy

I, jeśli chodzi o tulipany w tym sezonie, to by było na tyle

Owoc ciężkiej pracy koparki przedsiebierno-zasięrzutnej: fragment długiej rabaty z rozchodnikami

Pierwsze niezapominawki , czyli coś dla mnie , inwalidy pamieciowego

Klon i świerk

Rabata z pięciornikami, jeszcze są małe

A to... to jest malutkie gniazdko z jajeczkami w krzaku bukszpanu!

Tyle sie nagadałam, że gryzoń zjadł mi wszystkie szkarłatki... Jednak nie wszystkie, oto jedna sie uchowała i wyłazi

Kasztanowiec na środku podwórka, pod nim neoprymitywistyczny stół i ławka, w tle stodoła, jak jest tak lekko przeslonieta, to nawet nie wygląda tak tragicznie

Moje tegoroczne tulipany, całe 3, słownie trzy

I, jeśli chodzi o tulipany w tym sezonie, to by było na tyle

Owoc ciężkiej pracy koparki przedsiebierno-zasięrzutnej: fragment długiej rabaty z rozchodnikami

Pierwsze niezapominawki , czyli coś dla mnie , inwalidy pamieciowego

Klon i świerk

Rabata z pięciornikami, jeszcze są małe

A to... to jest malutkie gniazdko z jajeczkami w krzaku bukszpanu!

Tyle sie nagadałam, że gryzoń zjadł mi wszystkie szkarłatki... Jednak nie wszystkie, oto jedna sie uchowała i wyłazi

Kasztanowiec na środku podwórka, pod nim neoprymitywistyczny stół i ławka, w tle stodoła, jak jest tak lekko przeslonieta, to nawet nie wygląda tak tragicznie

Bea
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obejrzałam pola, lasy, rabatki, ale i tak najbardziej podoba mi się ostatnie zdjęcie! Wiem, że taki areał jest trudny do ogarnięcia, ale w zamian masz miejsce na takie fantastyczne drzewa!
Prawda, że ładny kasztanowiec wyhodowałam?
Korona kasztanowca

Lipy, przy domu i przy garażu, dopiero mają pąki, to ciekawe, że kasztanowiec, drzewo pochodzące z południa Europy, rozwija liście wcześniej niż rodzima lipa i to po takiej zimie...

Konwalie pod lipą

A to zdjęcie zrobiłam dzis rano, tak sie ucieszyłam z pogody, że z kawą poleciałam w szlafroku na dwór

Dziś rano. Po pierwsze chciałam uwiecznić błękitne niebo, a po drugie ptaka siedzącego na konarze, ale prawie go nie widać. Nikona Małż zabrał ze sobą na wyjazd, a komórką to sobie można...
z takiej odległości...

Konwalie z drugiej strony lipy, dziś rano, przy porannej kawie pod domem

Korona kasztanowca

Lipy, przy domu i przy garażu, dopiero mają pąki, to ciekawe, że kasztanowiec, drzewo pochodzące z południa Europy, rozwija liście wcześniej niż rodzima lipa i to po takiej zimie...

Konwalie pod lipą

A to zdjęcie zrobiłam dzis rano, tak sie ucieszyłam z pogody, że z kawą poleciałam w szlafroku na dwór

Dziś rano. Po pierwsze chciałam uwiecznić błękitne niebo, a po drugie ptaka siedzącego na konarze, ale prawie go nie widać. Nikona Małż zabrał ze sobą na wyjazd, a komórką to sobie można...

Konwalie z drugiej strony lipy, dziś rano, przy porannej kawie pod domem

Bea
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tymi zwierzętami sieciowymi wcale nie jest tak łatwo-nawet idąc drogą przecież je WIDZĘ
Wcale nie muszę włazić w sieci. Natomiast arachnofobia nieco ograniczyła mi się samoistnie przez konieczność pracy w ogrodzie. Nie umieram już na sam widok pająków. To wielka korzyść dla mnie, bo wcześniej bywało przerażająco strasznie.
Kasztanowiec pięknie Ci wyrósł

Kasztanowiec pięknie Ci wyrósł

- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Lipy w tym roku późno startują, to fakt, ale moim starczyły 3 dni ze słońcem a potem deszcz, żeby nagle buchnęły listowiem...Ty masz dużo starsze, gdzieś tak rozmiarowo w wieku mojej uschniętej, więc nic dziwnego, że się ociągają. A kwiaty na kasztanie masz, bo to matura trwa przecież?
Miejsca na kawę też zazdroszczę (czy ja nie za dużo Ci zazdroszczę?
), bo Cię nikt nie podgląda jak w szlafroczku mykasz 

Miejsca na kawę też zazdroszczę (czy ja nie za dużo Ci zazdroszczę?

No, jaki ogrodnik, taki kasztanowiec! Się wie!
A to zagadka. Co to jest? Odpowiedź: rabata różana
"Widać" jak róże ładnie juz przycięte

A to, co to jest?
To jest TRAWNIK!

To też

Cóż, jaki garden, taki castle

-- 8 maja 2013, o 10:21 --
...W tej sytuacji, sami rozumiecie, idę coś bzyknąć
(u moich sasiadów słychać kosiarkę od godziny).

A to zagadka. Co to jest? Odpowiedź: rabata różana

"Widać" jak róże ładnie juz przycięte

A to, co to jest?
To jest TRAWNIK!

To też

Cóż, jaki garden, taki castle

-- 8 maja 2013, o 10:21 --
...W tej sytuacji, sami rozumiecie, idę coś bzyknąć

Bea
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Ale masz majestatyczne drzewa.
A trawnik w sam raz dla moich królików. Oj byly by zadowolone.

A trawnik w sam raz dla moich królików. Oj byly by zadowolone.

- katevalley
- 200p
- Od: 17 kwie 2013, o 16:14

P.S. A gdzie te róże??

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Świetne miejsce do mieszkania, cieszenia się zyciem, a chwasty? to też rośliny...albo będziemy z nimi walczyć a walkę i tak przegramy... albo je pokochamy i pozwolimy żyć w symbiozie z nami
Mamy podobny trawnik, tylko koński szczaw nie wytrzymał koszenia i padł jakiś czas temu
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
Jest piękna noc u mnie. Ciepło, bezwietrznie, widać gwiazdy, pachnie porzeczka alpejska, słychać rechotanie żab w bajorkach na dole. Stałam po ciemku przed domem i napawałam się. Prawdziwa majowa noc, jeszcze niech rozkwitną bzy i niech słowik spiewa w sadzie.
Dziś całkiem ciężko pracowałam. Sporo skosiłam, troche odchwaściłam i ...podziwiałam kwitnące brzoskwinie
Na odtrucie - takie kawałki trawnika tez mam (gdzieniegdzie )

Pachnąca porzeczka alpejska, ma zapach... hm, łączący wanilię, migdały, kokos i caprifolium, tak mi sie wydaje

Dziś całkiem ciężko pracowałam. Sporo skosiłam, troche odchwaściłam i ...podziwiałam kwitnące brzoskwinie

Na odtrucie - takie kawałki trawnika tez mam (gdzieniegdzie )

Pachnąca porzeczka alpejska, ma zapach... hm, łączący wanilię, migdały, kokos i caprifolium, tak mi sie wydaje

Bea
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Alpejska porzeczka? Fajnie brzmi, szczególnie jeśli pachnie. Może napisz o niej coś więcej 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Trawnik wyjątkowo bujny
Różnorodność biologiczna w całej okazałości
Mam taki sam, tylko tania siła robocza często kosi i takie wyrośnięte przykłady różnorodności rzadziej się zdarzają. Nie powiem, że nigdy, bo czasem się trafi