Wiosna w ogrodzie Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna w ogrodzie Doroty

Post »

Dorotko, mebelek juz pomalowany, jutro mam zamiar zakupić jakieś roślinki. Juz wiem, że będzie fajnie wyglądał.

Kasiu, u mnie azalie były całkowicie przykryte śniegiem i to jest chyba klucz do ich obfitego kwitnienia. Pojedyncze gałązki, które wystawały nad śnieg przemarzły.
Następna zaczyna kwitnąć.
Obrazek

Grażynko, floksa mogę przywieźć do Sulejowa. Jakoś jedna doniczkę dotacham :wink:
Bardzo się cieszę, że będziemy razem mieszkać.

Justynko PW za chwilkę :)

Gosia, to obiela. Niestety muszę ją przesadzić, bo to dość duży krzew, a ja jak głupia posadziłam ją w ścisku ;:223
Niestety, może i niedaleko, ale ja będę wracać PKSem i jestem uzależniona od rozkładu. Nie wiem jak ja to zrobie ale autobus odjeżdza z Sulejowa chyba przed 8. :roll:

Aguś, no właśnie u mnie tak z wielkokwiatowymi i różanecznikami. wszystkie pąki przemarznięte. Kwitną jedynie te, które uchowały się pod śniegiem. A tak liczyłam na piękne widoki.
Dobrze, że z nowych nabytków zakwitły mi przynajmniej jednym kwiatem. Mam pewność, że to te odmiany, które kupowalam.
Cannon's Double
Obrazek
Silver slipper
Obrazek
A zapowiadały się pięknie, miały masę pąków.
Cygańska spódnica tym razem tylko w okolicach parteru i zdecydowanie brak w niej żółci
Obrazek

Majeczko, cisze się, że mróz oszczędził twoje azalie. Przyznam się, że i ja gdzies zagubiłam twój ogród, zaraz wyruszam na poszukiwania.
Dla ciebie, na przeprosiny czosnkowe kule
Obrazek

Obiecałam Monice zdjęcie ogrodu w większej perspektywie. Widać na nim lekki spad. Dlatego ostatnia rabata po prawej stronie musiała być trochę podniesiona
Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dzięki, Dorotko, za to zdjęcie. Teraz łatwiej sobie wyobrazić te rabaty, gdy pokazujesz zbliżenia ;:63
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oglądam właśnie pogodę. Wygląda na to, ze u nas przymrozków nie będzie, przynajmniej dziś. To dobrze, bo moje lilie takiej wielkości, że żadnym sposobem ich nie zabezpieczę.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Też siedzę przed TV....na piatek 17 a sobota 21 tam....nie ciekawie.....
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, nie bluźnij :wink: . 21 bardzo dobrze, nieciekawie byłoby gdyby było 12 :lol:
Będzie nam i tak ciepło :;230
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne widoki Dorotko ;:138 ;:138 ;:138
U mnie azalie wyjątkowo nie przemarzły... i niech tak zostanie, bo kwitnienie jeszcze przed nimi :)
a Twój Cannon's Double - rewelacyjny ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Piękne azalie. Moje japońskie jak zwykle kiepsko kwitną. Jakoś nie umiem ich prowadzić. Pierwszy raz mam wielkokwiatową. No nie pierwszy raz, kiedyś miałam, ale mi padły 2 pod rząd. Więc na długo czas zrezygnowałam. W tamtym roku spróbowałam ponownie i chyba coś z tego bedzie. Przynajmniej z jedną. Druga musiała bardzo się odbudować.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Azalie japońskie zwykle przemarzają, ale w tym roku nakryłam stroiszem i doczekam się kwiatów :D Później niż u Ciebie, ale cieszę się, że wreszcie je zobaczę. Już dwa sezony wcześniej nie kwitły, tylko ratowały życie, wreszcie teraz chyba się uda.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Moja starsza stażem azalia nie zakwitła, to już 3 rok bez kwiatów ;:145 , ale chociaż trochę poszła w górę.
Podoba mi się mebel tarasowy, doskonale będzie pasował do całości ;:215
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj:))
Pięknie się ogród prezentuje.. ;:138 Mebelek też mi się podoba :D
Azalie i u mnie też kiepsko kwitną..niebieska wcale nie zakwitnie..zmroziło pąki):Jedynie japońskie i pomarańczowa pozwolą cieszyć się kwiatami..:)Oby tych przymrozków już nie było..to też fajnie będzie bo tak jak u Ciebie..nie mam szanas okryć wszystkiego ;:223
Pozdrawiam..cieplutko w ten zimny poniedziałek;)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, chyba najbliższej zimy będę musiała dokładnie przykryć moją jedyną azalię japońską. Jak Ty to robisz, że te wrzosowate tak Cię lubią...to naprawdę wyższa szkoła jazdy. Nawet ta ostatnia zima, choć wyrządziła szkody, jednak i tak można sięcieszyć pięknymi kwiatami.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ooooo....to widzę, że Grażka z Dorotką na herbatkę z prądem się umawiają. :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w ten ponury dzień. Pogoda pod psem. Miejmy nadzieje, ze od piątku zgodnie z zapowiedziami sie poprawi i tak juz zostanie.
Ewunia, polowałam długo na Cannons Double. Jedną zeżarł mi kilka lat temu maczniak, troche się zniechęciłam, ale jak zobaczyłam w ogrodniczym nie mogłam się jej oprzeć.
Dzis zaobserwowałam na mojej olbrzymiej 'Irene Koster', która w tym roku niestety nie kwitnie, że w zamian za to wypusciła masę nowych przyrostów.

Gosia, azalia japońskie sprawiaja wielu osobom kłopoty. U mnie o dziwo w zasadzie sa bezproblemowe. pewnie, że bywają zimy, że przemarzną, zwlaszcza kiedy nie ma sniegu. Ale w naszym regionie bezsnieżne zimy należą raczej do rzadkości więc azalie maja kołderkę.
Własnie sie rozkręcają. Nie ma piękniejszego widoku ;:167
Obrazek

Obrazek

Azaliom nie zaszkodzi rok przerwy w kwitnieniu, wręcz przeciwnie, będą miałay czas sie wzmocnić.

Ewa, dla nich to wystarczające zabezpieczenie. Stroisz dodatkowo chroni przed wysuszajacym slońcem i wiatrem. Ciesze sie, że doczekałaś się kwitnienia, to wsaniale krzewy.

Aniu, najwyraźniej coś jej nie pasuje. Z w ogóle zawiązuje pąki? Może ma za sucho w lipcu. U ciebie o ile pamietam piaski. Warunkiem zawiązania paków przez azalie jest dobre zaopatrzenie w wode w okresie ich wiązania.
Mebelek tarasowy już odmalowany, na razie kwiatki byle jakie, ale na razie brak mi kasy, musi tak być przez jakiś czas.
Obrazek

Reniu, azalie u mnie kiepsko w tym roku, różaneczniki chyba wcale nie zakwitną, jeśli to pojedynczymi kwiatami. Szkoda, ale na pogodę wpływu nie mamy. Prztmrozków już chyba nie będzie, na szczęśćie bo u mnie lilie wystrzeliły, niektóre mają już pąki a niektóre wysokie prawie na metr. I jak takie przykrywać? :wink:

Aguś, koniecznie narzuć na japonke jakąś świerkową gałązkę, zobaczysz, że to wystarczy. Na kwasoluby ogólnie nie narzekam, no może z wyjątkiem wrzosów. Te u mnie na glinie nie mają szans. Ale jakoś szczególnie mnie to nie martwi :)

Grażynko, mieszkamy w jednym pokoju, więc trzeba sie umówić :)

Barbarello, dziękuję. Witam u mnie.

Hosty po ostatniej dawce wody wystrzeliły. Na hostowisku jest ciasno, ale póki ślimaki sie do nich nie dobraly sa piękne.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zeszloroczna 'nowa' rabata gęstnieje z dnia na dzień
Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Piękne hostusie Dorotko ...jak ja kocham te liściory ;:167 Ale chyba czeka Ciebie przesadzanko....nieuchronne ;:108
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj czeka Dorotko, czeka. Wiem o tym, ale juz drżę na samą myśl.
Zamierzam część host przenieśc przed dom od wschodniej strony. Będa tam mialy dobrze. A tutaj posadzę jakieś nowe(dla mnie), ładne odmiany. Juz nawet poczyniłam pierwsze kroki :lol:
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”