Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

Wegetarianko, ja nie narzekam na obsługę sklepu, są bardzo mili. Ale, jak napisałam, po dwóch wpadkach dałam sobie spokój. Nie mam ochoty latać na pocztę i odsyłać towaru, wolę kupować w sklepie, gdzie nigdy nie było wpadek. A nasiona dyni bezłupinowej są bardzo smaczne. Można je jeść tak na sucho, można delikatnie podprażyć na patelni z solą albo z sosem sojowym. Tak samo można robić nasiona słonecznika, ale nie takiego chińskiego, grubawego, lepszy jest taki cieńszy, płaski.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uff... a jednak ślepa nie jestem:
Loeb napisała (wszystko o dyniach cz.2) Piżmowe[moschata] krzyżują się z maxima i z pepo. Maxima i pepo się nie krzyżuje.

Co nie zmienia faktu, że mamy problem, bo:
wegetarianka (wszystko o dyniach cz.2) ( napisała: krzyżowanie następuje pomiędzy odmianami dyni olbrzymiej czy między odmianami dyni piżmowej, olbrzymia z piżmową czy zwyczajną nie krzyżują się.

GunnarSK (cz.1) Hokkaido to dynia olbrzymia, a butternut piżmowa, i nie krzyżują się.

Głupieję... ;:223
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Krzyżowanie następuje wewnątrz gatunku, czyli moschata i moschata, pepo i pepo, maksima i maksima. Jest jeszcze gatunek argyrosperma (np. Japanese Pie czy odmiany Cushaw), który jest kuzynem moschata i między nimi też może dojść do krzyżowania, ale w sytuacji gdy argyrosperma jest mamusią, a moschata tatusiem.
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Aniu, rozumiem Cię w pełni, ja jestem lojalną klientką, ale do pierwszego rozczarowania :)
Aria, zaciekawiło mnie źródło, bo nigdy o tym nie słyszałam, wszędzie podają 1 czy 2 męskie na 1 kobitę; a 4 kwiaty na raz ciężko jest spotkać; często jest tak, że męskie i żeńskie kwitną na przemian, trzeba byłoby mieć po kilka krzaków z odmiany, raz jest dużo żeńskich, innym razem od groma męskich :) IMO 2 męskie na jedną pannę w zupełności wystarczą :)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wegetarianka pisze:Krzyżowanie następuje wewnątrz gatunku
Dzięki Ekspercie! ;:196 To bardzo ważne. ;:108
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06

Post »

Powiedzcie mi proszę bo ja już zgłupiałam :(

Mam nasiona dyń:
-Bambino dużej
-Ambar zielonej i półkrzaczastej
-Amazonki krzaczastej o małych owocach
-i czekam na nasiona Justynki, chyba o małych owocach, półkrzaczastej

Nasionka są z torebek firmowych, nie z moich owoców.

Wszystkie to chyba tzw. olbrzymie.
Czy ja je mogę posadzić/posiać obok siebie? I owoce będą takie jak mają być? Ja nie chcę z nich potem pestek do siewu brać. Albo kupię nowe, albo będę używać te które mi w torebce zostały.

------------------
To samo z cukiniami/kabaczkami?

Mam zieloną, zieloną w paski, taką białawą i 2 różne żółte.
Czy mogę je wszystkie obok siebie posadzić?
Nasion z nich zbierać nie będę.

-------------------
I podobnie z patisonami.
Mam nasiona 3 wersji kolorystycznych...
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

BRZOSKWINKA pisze:
wegetarianka pisze:Krzyżowanie następuje wewnątrz gatunku
Dzięki Ekspercie! ;:196 To bardzo ważne. ;:108
Czyli piżmowa tylko z piżmową uffff :D
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wegetarianko, chodzi o to, że trzeba mieć min. 4 osobniki [rośliny] i zapylać pyłkiem wszystkich każdy kwiat, a nie pojedynczo. Wtedy zmienność genetyczna jest zachowana w obrębie tej odmiany. Dwa męskie, zgoda, ale pochodzące z innych niż kwiat żeński osobników[roślin].
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

nataliaada, krzyżowanie na jaw wychodzi dopiero w drugim roku po wysianiu swoich nasionek ze swojego owocu :)
Alembik

Post »

Tak sobie myślę, że może najlepiej będzie w domu siać dynie po jednym nasionku. Skoro mają zachować zdolność kiełkowania przez sześć lat :) Ale dobrze by było, żeby każdy znalazł jakieś miejsce oddalone od wszelkich innych dyń. Może nawet dziczkę i posiał sobie na akcję jedną dynię. Ja w taki sposób planuję rozmnożyć figolistną ;)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj trafiłam na coś co może się przydać do osłaniania kwiatów dyni podczas zapylania - resztki z moskitiery, którą rozpinałam na oknie. Chyba idealne: przewiewne, delikatne, miękkie. :?:
Pozdrawiam, Joasia
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Alembik pisze: Ale dobrze by było, żeby każdy znalazł jakieś miejsce oddalone od wszelkich innych dyń. Może nawet dziczkę i posiał sobie na akcję jedną dynię. Ja w taki sposób planuję rozmnożyć figolistną ;)
Weź pod uwagę ,że jeśli miejsce nie będzie zabezpieczone to taka dynia może stać sie łupem saren lub jeleni - przynajmniej u mnie tak by było.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Alembik pisze: Ale dobrze by było, żeby każdy znalazł jakieś miejsce oddalone od wszelkich innych dyń. Może nawet dziczkę i posiał sobie na akcję jedną dynię. Ja w taki sposób planuję rozmnożyć figolistną ;)
Figolistna należy do całkiem innego rodzaju dyń i nie zapyli się z innymi, a co za tym idzie nie skrzyżuje się. Nie ma potrzeby siać z dala od innych rodzajów ;) To tak jakby myśleć, że arbuz skrzyżuje się z ogórkiem :lol: Tak jest w teorii, ale w praktyce jest to udowodnione.
Alembik

Post »

Było by świetnie, ale podobno krzyżuje się z piżmową. Konia z osłem się da, lwa z tygrysem, to dyni z dynią by się nie dało? :D A tak w ogóle to jak smakuje dynia figolistna? Pestki i miąższ? Jestem dość ciekaw, bo podobno była uprawiana przez indian, jako jedna z głównych roślin jadalnych :)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Mniej więcej nijak. Oni to traktowali raczej jako rezerwę wody.. Z miąższu, który jest włóknisty i biały, można zrobić ewentualnie marmoladę, byle dobrze pocukrować i dodać aromat. Pestki są nieco męczące w obieraniu, smakują przeciętnie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”