Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3
Wegetarianko, ja nie narzekam na obsługę sklepu, są bardzo mili. Ale, jak napisałam, po dwóch wpadkach dałam sobie spokój. Nie mam ochoty latać na pocztę i odsyłać towaru, wolę kupować w sklepie, gdzie nigdy nie było wpadek. A nasiona dyni bezłupinowej są bardzo smaczne. Można je jeść tak na sucho, można delikatnie podprażyć na patelni z solą albo z sosem sojowym. Tak samo można robić nasiona słonecznika, ale nie takiego chińskiego, grubawego, lepszy jest taki cieńszy, płaski.
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uff... a jednak ślepa nie jestem:
Loeb napisała (wszystko o dyniach cz.2) Piżmowe[moschata] krzyżują się z maxima i z pepo. Maxima i pepo się nie krzyżuje.
Co nie zmienia faktu, że mamy problem, bo:
wegetarianka (wszystko o dyniach cz.2) ( napisała: krzyżowanie następuje pomiędzy odmianami dyni olbrzymiej czy między odmianami dyni piżmowej, olbrzymia z piżmową czy zwyczajną nie krzyżują się.
GunnarSK (cz.1) Hokkaido to dynia olbrzymia, a butternut piżmowa, i nie krzyżują się.
Głupieję...
Loeb napisała (wszystko o dyniach cz.2) Piżmowe[moschata] krzyżują się z maxima i z pepo. Maxima i pepo się nie krzyżuje.
Co nie zmienia faktu, że mamy problem, bo:
wegetarianka (wszystko o dyniach cz.2) ( napisała: krzyżowanie następuje pomiędzy odmianami dyni olbrzymiej czy między odmianami dyni piżmowej, olbrzymia z piżmową czy zwyczajną nie krzyżują się.
GunnarSK (cz.1) Hokkaido to dynia olbrzymia, a butternut piżmowa, i nie krzyżują się.
Głupieję...

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Krzyżowanie następuje wewnątrz gatunku, czyli moschata i moschata, pepo i pepo, maksima i maksima. Jest jeszcze gatunek argyrosperma (np. Japanese Pie czy odmiany Cushaw), który jest kuzynem moschata i między nimi też może dojść do krzyżowania, ale w sytuacji gdy argyrosperma jest mamusią, a moschata tatusiem.
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Aniu, rozumiem Cię w pełni, ja jestem lojalną klientką, ale do pierwszego rozczarowania 
Aria, zaciekawiło mnie źródło, bo nigdy o tym nie słyszałam, wszędzie podają 1 czy 2 męskie na 1 kobitę; a 4 kwiaty na raz ciężko jest spotkać; często jest tak, że męskie i żeńskie kwitną na przemian, trzeba byłoby mieć po kilka krzaków z odmiany, raz jest dużo żeńskich, innym razem od groma męskich
IMO 2 męskie na jedną pannę w zupełności wystarczą 

Aria, zaciekawiło mnie źródło, bo nigdy o tym nie słyszałam, wszędzie podają 1 czy 2 męskie na 1 kobitę; a 4 kwiaty na raz ciężko jest spotkać; często jest tak, że męskie i żeńskie kwitną na przemian, trzeba byłoby mieć po kilka krzaków z odmiany, raz jest dużo żeńskich, innym razem od groma męskich

- BRZOSKWINKA
Dzięki Ekspercie!wegetarianka pisze:Krzyżowanie następuje wewnątrz gatunku

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 200p
- Od: 27 sty 2009, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powiedzcie mi proszę bo ja już zgłupiałam 
Mam nasiona dyń:
-Bambino dużej
-Ambar zielonej i półkrzaczastej
-Amazonki krzaczastej o małych owocach
-i czekam na nasiona Justynki, chyba o małych owocach, półkrzaczastej
Nasionka są z torebek firmowych, nie z moich owoców.
Wszystkie to chyba tzw. olbrzymie.
Czy ja je mogę posadzić/posiać obok siebie? I owoce będą takie jak mają być? Ja nie chcę z nich potem pestek do siewu brać. Albo kupię nowe, albo będę używać te które mi w torebce zostały.
------------------
To samo z cukiniami/kabaczkami?
Mam zieloną, zieloną w paski, taką białawą i 2 różne żółte.
Czy mogę je wszystkie obok siebie posadzić?
Nasion z nich zbierać nie będę.
-------------------
I podobnie z patisonami.
Mam nasiona 3 wersji kolorystycznych...

Mam nasiona dyń:
-Bambino dużej
-Ambar zielonej i półkrzaczastej
-Amazonki krzaczastej o małych owocach
-i czekam na nasiona Justynki, chyba o małych owocach, półkrzaczastej
Nasionka są z torebek firmowych, nie z moich owoców.
Wszystkie to chyba tzw. olbrzymie.
Czy ja je mogę posadzić/posiać obok siebie? I owoce będą takie jak mają być? Ja nie chcę z nich potem pestek do siewu brać. Albo kupię nowe, albo będę używać te które mi w torebce zostały.
------------------
To samo z cukiniami/kabaczkami?
Mam zieloną, zieloną w paski, taką białawą i 2 różne żółte.
Czy mogę je wszystkie obok siebie posadzić?
Nasion z nich zbierać nie będę.
-------------------
I podobnie z patisonami.
Mam nasiona 3 wersji kolorystycznych...
Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Czyli piżmowa tylko z piżmową uffffBRZOSKWINKA pisze:Dzięki Ekspercie!wegetarianka pisze:Krzyżowanie następuje wewnątrz gatunkuTo bardzo ważne.

Wegetarianko, chodzi o to, że trzeba mieć min. 4 osobniki [rośliny] i zapylać pyłkiem wszystkich każdy kwiat, a nie pojedynczo. Wtedy zmienność genetyczna jest zachowana w obrębie tej odmiany. Dwa męskie, zgoda, ale pochodzące z innych niż kwiat żeński osobników[roślin].
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nataliaada, krzyżowanie na jaw wychodzi dopiero w drugim roku po wysianiu swoich nasionek ze swojego owocu 

Tak sobie myślę, że może najlepiej będzie w domu siać dynie po jednym nasionku. Skoro mają zachować zdolność kiełkowania przez sześć lat
Ale dobrze by było, żeby każdy znalazł jakieś miejsce oddalone od wszelkich innych dyń. Może nawet dziczkę i posiał sobie na akcję jedną dynię. Ja w taki sposób planuję rozmnożyć figolistną ;)

- BRZOSKWINKA
Dzisiaj trafiłam na coś co może się przydać do osłaniania kwiatów dyni podczas zapylania - resztki z moskitiery, którą rozpinałam na oknie. Chyba idealne: przewiewne, delikatne, miękkie. 

Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Weź pod uwagę ,że jeśli miejsce nie będzie zabezpieczone to taka dynia może stać sie łupem saren lub jeleni - przynajmniej u mnie tak by było.Alembik pisze: Ale dobrze by było, żeby każdy znalazł jakieś miejsce oddalone od wszelkich innych dyń. Może nawet dziczkę i posiał sobie na akcję jedną dynię. Ja w taki sposób planuję rozmnożyć figolistną ;)
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Figolistna należy do całkiem innego rodzaju dyń i nie zapyli się z innymi, a co za tym idzie nie skrzyżuje się. Nie ma potrzeby siać z dala od innych rodzajów ;) To tak jakby myśleć, że arbuz skrzyżuje się z ogórkiemAlembik pisze: Ale dobrze by było, żeby każdy znalazł jakieś miejsce oddalone od wszelkich innych dyń. Może nawet dziczkę i posiał sobie na akcję jedną dynię. Ja w taki sposób planuję rozmnożyć figolistną ;)

Było by świetnie, ale podobno krzyżuje się z piżmową. Konia z osłem się da, lwa z tygrysem, to dyni z dynią by się nie dało?
A tak w ogóle to jak smakuje dynia figolistna? Pestki i miąższ? Jestem dość ciekaw, bo podobno była uprawiana przez indian, jako jedna z głównych roślin jadalnych 

-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Mniej więcej nijak. Oni to traktowali raczej jako rezerwę wody.. Z miąższu, który jest włóknisty i biały, można zrobić ewentualnie marmoladę, byle dobrze pocukrować i dodać aromat. Pestki są nieco męczące w obieraniu, smakują przeciętnie.