Wątek dla osób odchudzających się w Nowym roku i osób kibic

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wątek dla osób odchudzających się w Nowym roku i osób kibic

Post »

Basiu zapraszamy , w grupie raźniej.
Genia :wit
Awatar użytkownika
AnowiB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Proponuję też chodzić z wyprostowanymi plecami (jak struna),brzuch wciągnięty i ściągniete pośladki..... ;:223 to też swego rodzaju gimnastyka..po pewnym czasie wejdzie to w nawyk....początek trudny .....szczególnie te pośladki.... :;230
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

ALU ważne że potrafisz człowieka do pionu ustawić ;:138 Uważam że to jest potrzebne każdemu,ja też w miarę możliwości staram się odżywiać zdrowo. Nigdy się nie odchudzałam bo nie miałam takich problemów ale moja córka przed swoim ślubem odchudzała się pod kontrolą dietetyka i trochę wiedzy na ten temat posiadam nie koniecznie je stosuje ale dalej się uczę i może spróbuje ;:167
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2011, o 22:16

Post »

Barabella pisze:Nigdy więcej tak drastycznych diet..... ;:14 i wszystkim to odradzam... zwłaszcza jak się ma +50
;:63 ;:63 W każdym wieku. A jak zauważyłyście, każda dieta zastosowana z powodzeniem wyrządza szkody, bo później...
A "jem zdrowo" jest pojęciem względnym, mam koleżankę, która od 10 lat jest na diecie makrobiotycznej a z powodu cholesterolu (7) powinna lezeć w szpitalu. Ona uważa, że ja się źle odżywiam, a wszystkie wyniki mam książkowe. I bądź tu człowieku mądry :;230 :;230
Barabello witaj (nie zdążyłam Cię przywitać u Olka - nie mogłam się dopchać :;230 )

-- 6 sty 2012, o 15:09 --
JolantaG pisze:Zrobiłam dzisiaj sałatkę z buraków ,z połowy przepisu .Najpierw spróbowałam i stwierdziłam ,że mi nie smakuje . :? Wstawiłam do lodówki i później wyjęłam do obiadu .Przegryzła się i jest już zjadliwa .
A ja dzisiaj zrobiłam i ... była mdła. Dodałam jeszcze dwa ogórki kiszone i 1 cebulkę czerwoną i pycha.
Nie da się podać dokładnego przepisu, bo za każdym razem ogórki mają inną wielkośc i kwaśność, tak samo kapista - raz jest bardziej kwaśna, raz mniej.
Smak ogórków powinien być wyczuwalny, tak jak kapusty. Ma być smacznie :D
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Widocznie dałam za mało ogórków .
A co do konserwantów i chemii ,to w czym tego teraz nie ma . :?:
Polecacie pomidorki .Ja ich nie znoszę,bo kupne to sama chemia, bez smaku .U mnie nie ma ekologicznych sklepów .Jem je tylko w sezonie ,gdy mam swoje .Robię przeciery i teraz się nimi delektuję .
Wędlinki i szyneczki jadam swojskiego wyrobu .M robi ,a tata świnkę pasie naturalnie ,bez żadnych pasz i koncentratów .Tylko pokrzywki ,lub inne zieleninki ,kartofelki i zboże ,z własnego pola .
Wiem ,że wieprzowina jest nie zdrowa ,a czy drób to niby taki zdrowy . :?:
Pracowałam kiedyś na fermie .
Myślicie ,że ktoś się przejmuje karencją na leki ,albo rodzajem paszy jaki można podawać przed ubojem . :?: Niestety nie .Ale to też temat rzeka ...............
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

:wit
Drugi raz wcięło mi posta, ale co tam do trzech razy sztuka :lol: Chciałam podzielić się z Wami jak rozwiązuję swój problem odchudzeniowy. Kiedyś już coś podobnego robiłam, ale nie w tak szerokim zakresie. Otóż założyłam "własną książkę kucharską" :;230 Jej schemat jest mniej więcej taki:
Część I - Produkty zakazane w mojej kuchni i ich substytuty - w formie tabeli, np. ziemniaki/ryż basmati, ryż brązowy, kasza gryczana/węglowodany/dodatkowo można- liczba kalorii, indeks glikemiczny, itp i dalej: ulubione słodycze/suszone figi, owoce, czekolada gorzka>80% .....itd. :x
Część II Przepisy dietetyczne z podziałem na rodzaje posiłków, głównie w oparciu o nasz wątek i inne źródła w necie :)
Część III Osłoda życia i desery - ciasteczka wypiekane we własnym zakresie, przegryzki (suszone owoce własne, błonnik z ananasem do ssania, itp) :lol:
Co to mi daje? Po pierwsze to, o czym ciągle pisze Alicja, odchudzanie to nie głodówka. Jak zaczęłam to tworzyć to się okazało, że jest tyle świetnych przepisów. Nie ma mowy o monotonii. ;:108 Wiem, że w sklepie nie sięgnę po ryż długoziarnisty, ale wezmę basmati.
Poza tym, ułożenie jadłospisu przy takiej "bazie danych" jest proste, pamiętając jednak o zasadzie co z czym.
Ponadto, w swojej spiżarni, odnalazłam cudowną rzecz :heja Robiłam tzw. bazę do leczo. Jest to mieszanka warzyw z przewagą papryki i pomidorów w sosie pomidorowym z odrobiną oliwy. Do tego miał iść boczek i kiełbasa :oops: Teraz tylko parę łyżek brązowego ryżu + ta baza do leczo. Właśnie jadłam, pycha. ;:57
Odrzuca mnie od rygorystycznych diet, przede wszystkim koniec z niezdrową i tuczącą kuchnią, no i ze słodyczami ;:108
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
x-k-k

Post »

Helios pisze::wit
Część I - Produkty zakazane w mojej kuchni i ich substytuty - w formie tabeli, np. ziemniaki/ryż basmati, ryż brązowy, kasza gryczana/węglowodany/Helena
Helenko, a dlaczego zakazane?
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

:wit
Dlatego Alu, że niektóre z nich, a raczej ich pochłanianie w nadmiernej ilości spowodowało to, że jestem teraz w tym wątku, to po pierwsze. Po drugie zdrowiej będzie jeżeli zjem kaszę gryczaną lub brązowy ryż, niż ziemniaki. Rozumuję w ten sposób, jeżeli mam do wyboru; żeberka z nieodłącznym tłuszczykiem albo goloneczkę, rybę, indyka (muszę polubić), żołądki drobiowe, to wiedząc co one zawierają, wybiorę najmniejsze zło.

Nie wiem dlaczego, ale tkwi mi ciągle w głowie - indeks glikemiczny. Poprzednio tym się nie interesowałam, ani przejmowałam. Mój główny pryncypał stosował dietę Montignac'a i zamęczał nas tym indeksem, potrafił mi nawet wyrzucić z talerza taką przepyszną, malutką, duszoną marcheweczkę :;230

Czytając Twoje wskazówki Alu, odnoszę wrażanie, że są one zbliżone do diety Montignac'a. I tak chyba będę ustalać swój jadłospis.
Chciałam tą swoją ściągę zrobić solidnie, ale jest to bardzo pracochłonne, chociażby z tego powodu, że niektórzy autorzy tabel, nie podają czy charakterystyka dotyczy produktów w stanie surowym, czy przetworzonym.
Na marginesie, może powoli ale wiem już na pewno, że koniec z bezsensownym obżarstwem. Chcę jednak to wszystko poskładać do kupy, uładzić, żeby wytrwać, tym bardziej, że mój M też się chce załapać na nowy styl żywienia.
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Post »

A oprócz diety coś jeszcze robicie, czy czekacie, aż Wam się objawi obwisająca skórka i przyflaczałe mięśnie.
Ja w środę 1,5 godz ćwiczyłam jogę, w czwartek zrobiłam 8 km szybkiego marszu, dziś 6 km.
Jutro jadę na zajęcia, ale zostawię samochód trochę dalej i też zrobię sobie spacer.
x-k-k

Post »

hiacynta pisze:A oprócz diety coś jeszcze robicie, czy czekacie, aż Wam się objawi obwisająca skórka i przyflaczałe mięśnie.
Ja czekam na trzęsienie ziemi, nie ma to jak naturalne wibracje :;230

-- 6 sty 2012, o 21:28 --
Helios pisze::wit
ich pochłanianie w nadmiernej ilości spowodowało to, że jestem teraz w tym wątku, to po pierwsze. Po drugie zdrowiej będzie jeżeli zjem kaszę gryczaną lub brązowy ryż, niż ziemniaki.
Helenko, w nadmiernej ilości to nawet s..s szkodzi :;230 :;230
Cóż Ci biedne ziemniaki zawiniły? Ale masz rację, nie ma lepszej miotełki dla naszych jelit jak kasza gryczana, ale z kalafiorkiem lub brokułami, żadne sosiki z mięskiem :D
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hiacynto, sprawdziłem link, który podałaś, i zauważyłem, że niektóre moje ćwiczenia bardzo przypominają jogę :) ćwiczę z Tobą (lecz nie jogę tylko swoje ćwiczenia) :)
Pozdrawiam i trzymam kciuki :)
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Post »

Może do jogi też się powoli przekonasz ;:138 Ale najważniejsze, to trochę ruchu, tłuszcz z organizmu jest pobierany po 60 minutach ćwiczeń. Przez godzinę zużywany jest glikogen z krwi, dopiero później uruchamiamy zgromadzone latami zapasy.
x-k-k

Post »

hiacynta pisze:Może do jogi też się powoli przekonasz ;:138
Stronka z jogą świetna, wczoraj ćwiczyłam, dzisiaj zaraz zacznę.
Osobiście bardzo lubię jogę, ogólnie lubię ćwiczyć, ale często po prostu tańczę jakieś latino a najlepiej afrykańskie - tu się dopiero dostaje w kość.
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Też dzisiaj próbowałam z jogą ,ale ciężko szło może stopniowo
bo kości zastane pomimo że codziennie spaceruję,ale jak kiedyś musiałam
wejść na 3 piętro to zakwasów w łydkach dostałam ,jednak spacery to za mało ;:65
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Basiu dzisiaj pogoda raczej nie sprzyja rowerkowi ,ja chodzę na spacery ale dziś też dałam sobie luz :wink:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”