Dom w odcieniach zieleni (2)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dom w odcieniach zieleni (2)

Post »

Niech Ci ładnie rosną ;)

Ciekawe okazy za fajną cenę ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super zakupy:).
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ja się właśnie zastanawiam kiedy wysadzić begonie do ziemi ? :arrow: :?:
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

zeberko, ja też mam dylemat z moimi bulwami. Niby zaleca się pędzić nawet od stycznia. One na początku chyba dużo światła nie potrzebują? Co do temperatury to nie jestem pewna. :roll:
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Oczywiście, że nie żałuje. Piękne nowości u Ciebie ;:224
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rapunzel - ;:196 . Też się cieszę, że je pokazałam. Wiem, co miałaś na myśli pisząc, że nie wiadomo, co będzie, jednak ja muszę Twoje słowa odnieść do czegoś zupełnie innego, a mianowicie do mojego przesuszania roślin. Przecież rosiczkę podobno należy podlewać codziennie! Nie wiem, jak długo będę o tym pamiętać :oops: .
Mmarylo - dziękuję ;:196 . Szkoda, że nie możesz wychodzić z domu na dłużej :( . Mam nadzieję, że kiedyś jednak wejdzie Ci w drogę taki ładny i niedrogi ;:108 .
Domimiko - dziękuję ;:196 . Mam nadzieję, że się uda.
Jatro - dzięki ;:196 .
Anjju - mam nadzieję, że już wróciłaś do nas ;:196 . Bardzo mi Ciebie brakowało ;:108 .
Adamie - też byłam w dzikim szoku, kiedy zobaczyłam tą cenę. I to za dwie rośliny w doniczce! Myślę, że mój mężczyzna też był zdziwiony, bo od razu mi zaproponował, że mi tego dzbanka kupi :) . Szkoda mi tylko, że zostawiłam tam kapturnice za trzy złote, ale już przy rosiczce popatrzył na mnie krzywo, a te kapturnice były mocno podsuszone :( .
Justus - dziękuję ;:196 . Trafiło mi się, jak ślepej kurze.
Filigranowa - dziękuję ;:196 .
Zeberko i Rapunzel - z tego, co kojarzę, to w zeszłym roku wsadzałam je do ziemi na przełomie lutego i marca. W połowie maja były już całkiem spore. Myślę, że nie ma się co spieszyć, żeby w domu za bardzo nie urosły zbyt delikatne i łamliwe ;:108 . No, chyba, że nie ma wyjścia, bo np. już zaczęły rosnąć.
Stokrotkaniu - dziękuję bardzo ;:196 .

Pokażę, co się dzieje u moich zielonych. Niby za oknem zima, a u nich wiosna pełną parą.
Hiacynty w wodzie w końcu zaczęły rosnąć w górę, choć muszę przyznać, że nawet bym tego nie zauważyła, gdyby nie to, że wyrosły ze swoich pudełek. Teraz kombinuję, jak im te pudełka podwyższyć.
Natomiast te w ziemi rosną dość szybko. Dwa zdjęcia: sprzed czterech dni i z wczoraj:
Obrazek Obrazek

Anturium zakwitło jednym miniaturowym kwiatuszkiem. Zdjęcie bez lampy z prawdziwszym kolorem, a to z lampą - z ładniejszym:
Obrazek Obrazek

Mam nadzieję, że nie chwalę się za wcześnie, ale to moja młoda, dopiero co "urodzona" roślinka - fiołek Playfull Spectrum sport:
Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Fajne wygoniły do góry Hiacynty, ślicznie to wygląda, a jak się rozkwitną.... ;:3
Młodziudkie Anturium ma piękny szklisty kolor, też czekam na takie święto :heja
A fiołeczek daleko od korzonka wypuszcza 1 maluszka.Trzymam za niego kciuki,bo u mnie nie ma kiełkujących listeczków ;:196
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, bardzo szybko rosną twoje hiacynty, może na dniach pokażesz nam kwitnące.
Co do podlewania, to ja wychodzę z założenia, ze lepiej przesuszyć niż przelać, ale czy roślinki są mi za to wdzięczne, nie mam pojęcia. Ja zdjęcia robię teraz taką funkcją w komórce: noc i zdjęcia są bardziej naturalne niż z lampą. Zabawne, że mam dobry aparat, ale nie chce mi się walczyć z przesyłaniem zdjęć z niego, a z komórki idzie mi migiem, a zdjęcia tez dobre. :)
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Śliczne hiacynty i jakieś tam maleństwa widać ;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Hiacynty naprawdę duże i dorodne - gratuluję hodowli.

Maleńki fiołeczek cieszy już oczy pierwszym...listkiem...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mmarylo - ;:196 właśnie jeden zaczął kwitnąć. Zapach jest po prostu obłędny :!: Szkoda, że to rośliny sezonowe, bo są dużo lepsze od wszelkich odświeżaczy powietrza i zagłuszaczy przykrych zapachów :) .
Rapunzel - ;:196 . Rosną, rosną :) . Trochę ciemno mają - może dlatego tak "gonią". No, ale wszystkie miejscówki na parapetach już dawno wykupione :wink: i im pozostało jedynie miejsce na barku.
Większość roślin faktycznie lepiej przesuszyć, niż przelać, ale rosiczki to podobno stworzenia bagienne i obawiam się, że susza by się im nie spodobała :roll: . A co do komórki, to wychodzę z założenia, że ma służyć do rozmowy, ewentualnie do smsów i tyle mi w niej wystarczy :wink: .
Stokrotkaniu - dziękuję ;:196 .
Justus - ;:196 . Obym go tylko teraz nie zasuszyła na amen, jak mi się to już wielokrotnie przydarzyło z innymi młodymi roślinami :oops: .

No to czym by Was tu pomęczyć :roll: ? Już wiem: oddzielałam ostatnio sadzonkę skrętnika od liścia. Najpierw liść z roślinką, a następnie odcięta sadzonka (liść bez korzeni wsadziłam z powrotem do ziemi - zobaczę, czy cokolwiek z tego wyniknie). Zdjęcia robione w trakcie rozsadzania, stąd takie niewyjściowe tło:
Obrazek Obrazek

Przy okazji okazało się, że drugi liść w tym samym pojemniku w końcu drgnął:
Obrazek

I ciąg dalszy eksperymentu z Concord Blue - liść wsadzony do ziemi wypuścił korzenie (a przy okazji: ten, który stał w wodzie, już z korzonkiem, zgnił. Może miał za ciemno, a może go przewiało :roll: ):
Obrazek

Rozkwitł pierwszy hiacynt z tej trójcy, którą ostatnio pokazywałam:
Obrazek Obrazek

I odsłonił niespodziankę :shock: :
Obrazek

Parę dni temu dotarła do mnie zamówiona roślinka :tan . Była tak opatulona, że nawet temperatura wczorajszej, czy dzisiejszej nocy by jej nie zaszkodziła. Roślinka na tle swojego podróżnego domku i z bliska:
Obrazek Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, podziwiam szczerze twoje osiągnięcia w dziedzinie rozmnażania wszelkich skrętników, widać ja nie mam do tego kompletnie talentu. Czyżby ten hiacynt też był dwupędowy?
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

To się nap[racowałaś z kwiatuszkami. A co to za roślinka na ostatnim zdjęciu?
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rapunzel - no właśnie :tan . On jest taki 2w1, czyli, że nie dość, że może kiedyś będą z niego dwie cebulki, bo obok ma mniejszą rozetę liści, to jeszcze w tej większej ma dwa pędy kwiatowe :) .
Ja mam cztery liście skrętnikowe na koncie ;:118 , a trzy kolejne się zastanawiają. Więc wcale nie jest tak różowo, ale przecież nie będę pokazywać zdechlaków :wink:.
Filigranowa - ;:196 . To jest sabotek, a dokładniej według opisu to Paphiopedilum sukhakulii, chociaż mi wystarcza ta pierwsza część nazwy ;:108 .

Właśnie obejrzałam prognozę pogody, więc zostawiam Wam coś z serii "my się zimy nie boimy" :wink: - fiołki (ogrodowe):
Obrazek Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

;:63 ;:63 Nowe nabytki, Wiktorio, wspaniałe. Dorodne i dużo w nich życia, a Ty sobie dasz z nimi radę - wszyscy
to mówią. Hiacynty dziwnie jakieś łodygi mają krótkie. Moje widzę, rozwijają kwiatuszka bezpośrednio prawie z cebulki,
jakieś dziwne te cebulki - ale kolor widzę (jedna cebula-niebieska) :heja ;:63
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”