Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c

Post »

kozula pisze:Meno, Big Zebra może się sama zakończyć. Zeby pomidory miały nisko 1 grono, rozsada nie moze być trzymana cały czas w cieple.
To na wszelki wypadek sobie zapiszę. Teraz już nic z tym nie zdziałam,ale w przyszłym roku, będę mądrzejsza...taka mam nadzieję ;)
kozula pisze: Nierówne wiązanie owoców w gronie, może być spowodowane brakiem fosforu. Pod dostatkiem jest go tylko w kurzeńcu, w innych obornikach za mało.
Mam kurzeńca pod dostatkiem, ale nie wiem,czy wystarczy go rozmieszać i podlać i w jakich proporcjach?
Mam taki nawóz "Rosasol potasowy" Mogę nim opryskać roślinki, bo jest rozpuszczalny w odzie i można nim zarówno podlewać jak i opryskiwać.
Skład:8% azotu (N) całkowitego, w tym: 6% azotu (N) azotanowego, 1% azotu (N) amonowego i 1% azotu (N) amidowego.
24% pięciotlenku fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w wodzie,
34% tlenku potasu (K2O) rozpuszczalnego w wodzie,
2% tlenku magnezu (MgO) rozpuszczalnego w wodzie,
0.01% boru (B) rozpuszczalnego w wodzie,
0.0075% miedzi (Cu) rozpuszczalnej w wodzie,
0.026% żelaza (Fe) rozpuszczalnego w wodzie,
0.032% manganu (Mn) rozpuszczalnego w wodzie,
0.023% cynku (Zn) rozpuszczalnego w wodzie.
Pisze na nim, że do pomidorów można go użyć 4 razy w sezonie. Użyłam go tylko raz do podlewania pomidorków po przesadzeniu w miejsce stałe. Tyle tylko, że roślinki w szklarni wykazują chwilowo objawy przejedzenia( mają liście lekko podwinięte do spodu). I boję się, żeby ten azot z rosoaolu im nie zaszkodził...
kozula pisze: Megagroniasty jeśli jest niedożywiony, to mu i betokson nie pomoże. Głodne kwiatki mają po przekwitnięciu żółte łodyżki.
moje nie mają żółtych łodyżek :) .Na razie tylko zasychają im płatki. A łodyżki są zieloniutkie. Liście megagronka są zielone, grzbiety są wybałuszone lekko do góry a brzegi delikatnie podwinięte pod spód. Wygląda jak by dobrze, tym bardziej że regularnie dostawał pokrzywówke.

Dziękuję Kozulko za odpowiedź ;:196 ,masz niesamowitą wiedzę o hodowli roślin ;:180

A tu mam dodatkowe pytanie dla obeznanych...Kiedy roślinom podać magnez :? ? Poddałam im siarczanu potasu ze względu na zielone piętki u większości odmian....Ale co z magnezem? Czekać na objawy niedoboru :? czy może lepiej im troszkę podać ?
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja wczoraj opryskałam siarczanem magnezu bo już nie wytrzymałam takie pstrokate liście, nie zaszkodzi a może pomoże. :P

Kurzeniec trzeba przefermentować z wodą, tak jak gnojówkę.
Mena, nie sądzę abyś przedawkowała z nawożeniem czytając to co napisałaś.
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

Pomimo tego, że czytam to forum regularnie,moja wiedza o pomidorach jest na prawdę mała :(. I bardzo trudno jest mi dogodzić moim pomidorkom, ze względu na nieodpowiednie przygotowanie podłoża.Widzę, że mają braki...szczególnie te w gruncie...ale boję się przesadzić z nawozami. Ktoś, kto ma większe doświadczenie i wiedzę, szybko dostrzeże anomalie i zareaguje. A mi na prawdę się z tym schodzi. Aż mi wstyd normalnie :oops:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

suzana pisze:Kurzeniec trzeba przefermentować z wodą, tak jak gnojówkę.
Ja przefermentowałam tak obornik koński, czy można takiego przefermentowanego więcej lać bezkarnie? Jaka powinna być proporcja?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Trzeba rozcieńczyć wodą co najmniej 1 :10.

Pozdrawiam
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

MENA515 pisze:Pomimo tego, że czytam to forum regularnie,moja wiedza o pomidorach jest na prawdę mała :(. I bardzo trudno jest mi dogodzić moim pomidorkom, ze względu na nieodpowiednie przygotowanie podłoża.Widzę, że mają braki...szczególnie te w gruncie...ale boję się przesadzić z nawozami. Ktoś, kto ma większe doświadczenie i wiedzę, szybko dostrzeże anomalie i zareaguje. A mi na prawdę się z tym schodzi. Aż mi wstyd normalnie :oops:
Ja też czytam to forum i im więcej czytam tym mniej wiem, pomidor to roślina szybko reagująca na niedobory, stresy, przenawożenie, trudno się w tym wszystkim połapać, to skręca dolne liście, to górne itd., dużo tego.
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

Ja wiem,że w tym roku super zbiorów mieć nie będę. Oby tylko nie chorowały zbytnio ;). Nie da się chyba nauczyć obchodzenia z roślinką czytając zapiski innych :(. Ale liczę na to, że wspomagając się wiedzą innych, z roku na rok będę miała coraz lepsze zbiory :).
11krzych

Post »

MENA515 pisze:Ja wiem,że w tym roku super zbiorów mieć nie będę. Oby tylko nie chorowały zbytnio ;). Nie da się chyba nauczyć obchodzenia z roślinką czytając zapiski innych :(. Ale liczę na to, że wspomagając się wiedzą innych, z roku na rok będę miała coraz lepsze zbiory :).
Podpisuję się obama ręcami pod Twoim postem. Nie jest u mnie źle, ale rosnące obok siebie wykazują objawy przelania, przesuszenia, przenawożenia i głodu. Więc ja po prostu raz w tygodniu leję pokrzywówkę, obrywam liście/wilki i cieszę się, że nie mają chorób "śmiertelnych".
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

11krzych pisze:cieszę się, że nie mają chorób "śmiertelnych".
Moje jak na razie też nie,ale jak je tak będę torturować,to w końcu coś złapią ;:223 Bardzo chcę spróbować każdej odmiany jaką mam, zebrać nasionka na przyszły rok i zdecydować jakie odmiany będę uprawiać. Ale i na krzyżówkach mi zależy...Miło było by doczekać do utrwalenia odmian i mieć takie "swoje" pomidorki, dopasowane pod własny gust :)
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

MENA515 pisze:Ale i na krzyżówkach mi zależy...Miło było by doczekać do utrwalenia odmian i mieć takie "swoje" pomidorki, dopasowane pod własny gust :)
I o to właśnie chodzi. Wszystcy jesteśmy amatorami, i w następnym roku nawet Kozula też będzie.
pozdrawiam, Gunnar
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

Witam,przedstawiam moje rośliny z nasion Akcji,dzisiaj (po tym jak naoglądałem się roślin Kozuli) poprzeginałem rośliny parami,prawy do lewego i odwrotnie,za kilka dni po oberwaniu zbędnych liści zrobi się mniej gęsto:
Obrazek
image uploading

Megagroniastego grono rozrasta się niemiłosiernie,pierwszy raz w życiu widzę coś takiego,a z zalążków kwiatów widać,że to dopiero jedna trzecia,może czwarta:
Obrazek
upload gif
następny to Black Pear X Big Zebra,też duże grona,dużo staśmionych kwiatów,generalnie dziwne piętki owoców,także z tych niestaśmionych kwiatów:
Obrazek
wordpress image hosting
Obrazek
free image hosting
Obrazek
free image hosting
Obrazek
upload pngpng
Bawole X Anna Russian ma duże grona,nie wiem czy regulować,na razie likwiduję tylko staśmione,część z nich zostawiłem:
Obrazek
adult image hosting
Obrazek
png upload
Obrazek
upload pngpng
Na koniec czarna zebra malinowa i fioletowa zebra:
Obrazek
post image wordpress
Obrazek
image hosting
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Sebapila piekne masz pomidorki ;:138 Czym je karmisz? ;:137
Asia
Kasencja

Post »

Sebastianie pomidorki piękne ;:108

A po co Ci ta zapalniczka w dłoni? :wink: ?
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

Czym je karmisz?
W lutym dałem mnóstwo obornika,ale dodatkowo(teraz chyba ostatnie 200L) daję w nawadnianiu pożywkę do pomidorów firmy Substral
A po co Ci ta zapalniczka w dłoni?
Uwielbiam sobie po środku tunelu usiąść z zimnym piwkiem,zapalić marlboro i powymieniać się myślami z moimi roślinami...
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

sebapila pisze: Uwielbiam sobie po środku tunelu usiąść z zimnym piwkiem,zapalić marlboro i powymieniać się myślami z moimi roślinami...
Ja ze swoimi gadam jak z dziećmi :lol: Nie wiem,czy to normalne włazić codziennie po 5-6 razy do szklarni i w kółko szukać "wilków", sprawdzać owoce i gadać do krzaków. Ale zauważyłam jedną istotną dla mnie rzecz. To rozmawianie z krzaczkami i w ogóle przebywanie wśród nich uspokaja mnie i wycisza :). Po raz pierwszy mam coś co na mnie tak wpływa. Może nie mam doświadczenia i popełniam wiele błędów ( w planie mam popełnianie ich coraz mniej ;)), ale te moje kilkadziesiąt krzaczków to moja odskocznia od reszty świata.Mogłabym przy nich siedzieć i nie myśleć o niczym innym...:D.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”