Ogród Pod Lasem
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 paź 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród POD LASEM
Helen, Stachu, wpadajcie, Przyjaciele, wpadajcie, na tym polega urok tego Forum, że się odwiedzamy choć znamy się (najczęściej) tylko z obrazków naszych ogrodów.
-
Dziś rano, po deszczowej nocy wyszłam na polowanie ... na ślimaki. Ustrzeliłam kilkadziesiąt sztuk i tych w skorupkach i tych gołych. Wszystkie popłynęły rurą do rzeki, bo zabić nie potrafię. Poza tym jeszcze wczoraj wieczorem sądziłam że rabatki są porządnie odchwaszczone, a dziś, po tym deszczu widać, że jutro znów trzeba pogrzebać w glebie 

- Danio
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z ślimakami to faktycznie utrapienie
Tegoroczna wilgotna wiosna sprzyja im nadzwyczajnie.
Bardzo podoba mi się nasadzenie w kotle do gotowania bielizny. Uwielbiam takie klimaty.
Pozdrawiam Dorota

Bardzo podoba mi się nasadzenie w kotle do gotowania bielizny. Uwielbiam takie klimaty.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
-
- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zrobiło się azaliowo i bzowo aż do mnie doszedł zapach
i dałam się skusić
i dałam się skusić

- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Piętrus bardzo ładnie zastawiony
Kociołek też ciekawie wygląda w roli donicy.

Kociołek też ciekawie wygląda w roli donicy.
-
Doroto,walkę ze ślimakami to już zaczęłam jesienią, w czasie sprzątania ogrodu zaglądałam pod kamienie, pnie, tam one składają takie duże białe jajka, dobrze widoczne, no i to wszystko niszczyłam. Mam nadzieję, że w tym roku już nie będzie takiej ślimakowej klęski urodzaju.
Danusiu to prawda,, że wiosna to najbardziej pachnąca pora roku, a azalie pontyjskie pachną rzeczywiście oszałamiająco.
Gosiu, Dorotko cieszę się, że Wam się podobają moje nietypowe sposoby na wystawę kwiatów. Wam też nie brakuje ciekawych pomysłów.
Danusiu to prawda,, że wiosna to najbardziej pachnąca pora roku, a azalie pontyjskie pachną rzeczywiście oszałamiająco.
Gosiu, Dorotko cieszę się, że Wam się podobają moje nietypowe sposoby na wystawę kwiatów. Wam też nie brakuje ciekawych pomysłów.
-
O ale piękne widoczki azalie przepiękne a jakie kolorki ...no zazdraszczam zazdraszczam ....
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skoro zaproszenie "do wpadania" potwierdzone przez Gospodynie to sobie... wpadłam... i w dodatku dostałam prezent w postaci informacji jak postępować z pustynnikiem... żeby kwitł...
Za ślimaki dziękuję, mam swoje
Różaneczniki i azalie przyprawiły mnie o bół wątroby...bo moje załatwił przymrozek i z kwiatków w tym roku nici...

Za ślimaki dziękuję, mam swoje

Różaneczniki i azalie przyprawiły mnie o bół wątroby...bo moje załatwił przymrozek i z kwiatków w tym roku nici...

-
Lucynko, nie zazdraszczaj, bo mi je zaczarujesz
Stachu, dzięki.
Ave, miło mi że znów wpadłaś, a na wątrobę to może jakichś ziółek Ci naparzę
Ale w przyszłym roku Twoje też zakwitną, na pewno
Ślimaków w czasie obchodów porannych znajduję coraz mniej, znaczy moja metoda się sprawdza.
Jak postępować z pustynnikiem i wszelkimi innymi roślinami dowiaduję się z niezawodnego miesięcznika twójogrodnik. Rośliny i ich wymagania są tam opisane b.szczegółowo i fachowo. Polecam, kupuję od wielu lat i stąd czerpię swoją wiedzę. Doprecyzuję inf. o pustynniku. Kiedy pojawią się kolby kwiatostanowe, należy co 10 dni rozsypywać wokół każdej rośliny po 2 łyżki stołowe nawozu do roślin kwitnących, np. do róż. Można też użyć Florovit w płynie. No i regularne podlewać. Kiedy skończy kwitnienie powinien mieć sucho, ale w czasie wzrostu dawać mu jeść i pić

Stachu, dzięki.
Ave, miło mi że znów wpadłaś, a na wątrobę to może jakichś ziółek Ci naparzę

Ślimaków w czasie obchodów porannych znajduję coraz mniej, znaczy moja metoda się sprawdza.
Jak postępować z pustynnikiem i wszelkimi innymi roślinami dowiaduję się z niezawodnego miesięcznika twójogrodnik. Rośliny i ich wymagania są tam opisane b.szczegółowo i fachowo. Polecam, kupuję od wielu lat i stąd czerpię swoją wiedzę. Doprecyzuję inf. o pustynniku. Kiedy pojawią się kolby kwiatostanowe, należy co 10 dni rozsypywać wokół każdej rośliny po 2 łyżki stołowe nawozu do roślin kwitnących, np. do róż. Można też użyć Florovit w płynie. No i regularne podlewać. Kiedy skończy kwitnienie powinien mieć sucho, ale w czasie wzrostu dawać mu jeść i pić

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Jolu - bardzo dziękuję za te dodatkowe informacje, bo ja pustynnika dostałam i jeszcze niewiele na jego temat wiem 

-
Jestem do usług, Ewo, cieszę się, że mogłam pomóc. Jak nie wiem czego roślina potrzebuje, to wertuję swoje roczniki TO i staram się postępować wg zaleceń. Jeżeli będziesz miała jakiś problem, to jak w dym ..... zgłoś się do mnie i odszukam odpowiedni przepis na roślinkę. Powodzenia z pustynnikiem, bo wart zachodu, jest piękny.
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Jolu, też polecam TO. A z roślinami różnie bywa. Moim pustynnikom, które tak wspaniale kwitły w ub.roku,
w ogóle zapomniałam dać jeść.
Teraz zadbałam, ale wcale nie jestem pewna efektu. Pąki mają, ale jakieś
anorektyczne.
w ogóle zapomniałam dać jeść.

anorektyczne.

-
Adrianno, ja jeszcze nie mam doświadczenia i porównania jak przebiega proces wzrostu i kwitnienia, więc opieram się tylko na wiedzy z lektury. Przed chwilą oglądałam - są dwa pędy kwiatowe, jeden wygląda na dorodny, drugi raczej wątły. Z trzech kęp tylko z jednej wyrosły pędy kwiatowe. Ale pierwsze koty za płoty, będę o nie dbała, może to docenią.
Dopóki kwitną, ciągle zachwycam się Rh

Żarnowiec, taki z lasu ...

W pomarańczowej donicy to prusznik - nowy nabytek, ciekawe czy tym razem uda mi się go przezimować, bo poprzedni padł - w gruncie.
Jeszcze raz mój nowy Rh, bardzo mi się podoba kolorek
Dopóki kwitną, ciągle zachwycam się Rh

Żarnowiec, taki z lasu ...

W pomarańczowej donicy to prusznik - nowy nabytek, ciekawe czy tym razem uda mi się go przezimować, bo poprzedni padł - w gruncie.
Jeszcze raz mój nowy Rh, bardzo mi się podoba kolorek