Ogród Pod Lasem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród POD LASEM

Post »

Helen, Stachu, wpadajcie, Przyjaciele, wpadajcie, na tym polega urok tego Forum, że się odwiedzamy choć znamy się (najczęściej) tylko z obrazków naszych ogrodów.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziś rano, po deszczowej nocy wyszłam na polowanie ... na ślimaki. Ustrzeliłam kilkadziesiąt sztuk i tych w skorupkach i tych gołych. Wszystkie popłynęły rurą do rzeki, bo zabić nie potrafię. Poza tym jeszcze wczoraj wieczorem sądziłam że rabatki są porządnie odchwaszczone, a dziś, po tym deszczu widać, że jutro znów trzeba pogrzebać w glebie ;:223
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z ślimakami to faktycznie utrapienie :evil: Tegoroczna wilgotna wiosna sprzyja im nadzwyczajnie.
Bardzo podoba mi się nasadzenie w kotle do gotowania bielizny. Uwielbiam takie klimaty.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zrobiło się azaliowo i bzowo aż do mnie doszedł zapach
i dałam się skusić :wit
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Piętrus bardzo ładnie zastawiony ;:138
Kociołek też ciekawie wygląda w roli donicy.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Doroto,walkę ze ślimakami to już zaczęłam jesienią, w czasie sprzątania ogrodu zaglądałam pod kamienie, pnie, tam one składają takie duże białe jajka, dobrze widoczne, no i to wszystko niszczyłam. Mam nadzieję, że w tym roku już nie będzie takiej ślimakowej klęski urodzaju.
Danusiu to prawda,, że wiosna to najbardziej pachnąca pora roku, a azalie pontyjskie pachną rzeczywiście oszałamiająco.
Gosiu, Dorotko cieszę się, że Wam się podobają moje nietypowe sposoby na wystawę kwiatów. Wam też nie brakuje ciekawych pomysłów.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Będzie piękny jak urośnie tak duży jak te stare

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

lewizja dopiero rozwinęła pierwsze kwiatki Obrazek

Mini mini rojniczek kwitnie niezawodnie co roku Obrazek
A bratki wciąż się uśmiechają :) (te butelki w tle, to przykryte doniczki z wyłamanymi przez wiatr pelargoniami) Obrazek
Lucy2na

Post »

O ale piękne widoczki azalie przepiękne a jakie kolorki ...no zazdraszczam zazdraszczam ....
Stachu 1956

Post »

ładnie , całe krzewy w kwiatach .
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skoro zaproszenie "do wpadania" potwierdzone przez Gospodynie to sobie... wpadłam... i w dodatku dostałam prezent w postaci informacji jak postępować z pustynnikiem... żeby kwitł... :lol:
Za ślimaki dziękuję, mam swoje :uszy
Różaneczniki i azalie przyprawiły mnie o bół wątroby...bo moje załatwił przymrozek i z kwiatków w tym roku nici... ;:145
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Lucynko, nie zazdraszczaj, bo mi je zaczarujesz :;230
Stachu, dzięki.
Ave, miło mi że znów wpadłaś, a na wątrobę to może jakichś ziółek Ci naparzę :;230 :;230 Ale w przyszłym roku Twoje też zakwitną, na pewno ;:108
Ślimaków w czasie obchodów porannych znajduję coraz mniej, znaczy moja metoda się sprawdza.
Jak postępować z pustynnikiem i wszelkimi innymi roślinami dowiaduję się z niezawodnego miesięcznika twójogrodnik. Rośliny i ich wymagania są tam opisane b.szczegółowo i fachowo. Polecam, kupuję od wielu lat i stąd czerpię swoją wiedzę. Doprecyzuję inf. o pustynniku. Kiedy pojawią się kolby kwiatostanowe, należy co 10 dni rozsypywać wokół każdej rośliny po 2 łyżki stołowe nawozu do roślin kwitnących, np. do róż. Można też użyć Florovit w płynie. No i regularne podlewać. Kiedy skończy kwitnienie powinien mieć sucho, ale w czasie wzrostu dawać mu jeść i pić ;:108 ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Jolu - bardzo dziękuję za te dodatkowe informacje, bo ja pustynnika dostałam i jeszcze niewiele na jego temat wiem ;:180
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jestem do usług, Ewo, cieszę się, że mogłam pomóc. Jak nie wiem czego roślina potrzebuje, to wertuję swoje roczniki TO i staram się postępować wg zaleceń. Jeżeli będziesz miała jakiś problem, to jak w dym ..... zgłoś się do mnie i odszukam odpowiedni przepis na roślinkę. Powodzenia z pustynnikiem, bo wart zachodu, jest piękny.
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Jolu, też polecam TO. A z roślinami różnie bywa. Moim pustynnikom, które tak wspaniale kwitły w ub.roku,
w ogóle zapomniałam dać jeść. :;230 Teraz zadbałam, ale wcale nie jestem pewna efektu. Pąki mają, ale jakieś
anorektyczne. :roll:
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Adrianno, ja jeszcze nie mam doświadczenia i porównania jak przebiega proces wzrostu i kwitnienia, więc opieram się tylko na wiedzy z lektury. Przed chwilą oglądałam - są dwa pędy kwiatowe, jeden wygląda na dorodny, drugi raczej wątły. Z trzech kęp tylko z jednej wyrosły pędy kwiatowe. Ale pierwsze koty za płoty, będę o nie dbała, może to docenią.

Dopóki kwitną, ciągle zachwycam się Rh Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Żarnowiec, taki z lasu ... Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
W pomarańczowej donicy to prusznik - nowy nabytek, ciekawe czy tym razem uda mi się go przezimować, bo poprzedni padł - w gruncie.

Jeszcze raz mój nowy Rh, bardzo mi się podoba kolorek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”