Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli

Post »

Nie polecam przechowywania łozy w lodówce. Wystarczy grzebnąć szpadlem w ziemi, wrzucić łozę i zakryć warstwą wilgotnej ziemi. 40 cm wystarczy. Dobrze jest zabezpieczyć w tym miejscu ziemię przed ogrzewaniem promieniami słonecznymi.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39

Post »

Dziękuje za poradę, jutro biorę się za robotę, jednak chodzi mi jeszcze po głowie budowa ukorzeniarki. Zobaczę, co z tego wyjdzie.
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,ja w tym roku mam spokój nie ukorzeniam niczego,za to do sadzenia mam prawie 450 sztuk winorosli goło korzeniowych, piotr
Nowy Ogrodnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 mar 2015, o 23:45

Post »

To pewnie zależy od odmiany ale ja miałem 4 krótkie sadzonki (o 2 parach oczek) i jedną długą o czterech parach oczek i po prostu jakoś koło marca-kwietnia wsadziłem je w doniczki ze zwykłą ziemią ogrodniczą na balkonie regularnie podlewałem tak żeby miały bardzo wilgotno, szczerze mówiąc nie sądziłem żeby to wyszło (wcześniej próbowałem ukorzenić podobnie forsycje i nic mi nie wyszło a ponoć jest taka łatwa) wszystkie puściły liście i wszystkie 5 sadzonek je utrzymało, ukorzeniając się całkiem ładnie, wszystkie były żywe .Inna sprawa że potem napadły je mszyce i chyba jakieś grzyby, a obecnie zimują podczas tej łagodnej dla nich zimy na działce.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

michal4823 pisze:... jednak chodzi mi jeszcze po głowie budowa ukorzeniarki. Zobaczę, co z tego wyjdzie.
Z czego? Z budowy? Dzisiaj miałem konieczność przesadzenia kilku sztobrów Seneci z perlitu do podłoża ziemnego i żeby zapewnić ciepło na dole sztobrów, które już zaczęły wypuszczać korzenie, w 5 minut zmajstrowałem ukorzeniarkę. Elementem grzejnym jest 15W kabel do terarium, na dnie donicy, za parę złotych.

Obrazek
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39

Post »

Wszystko miało zależeć od tego, czy uda mi się zdobyć potrzebne elementy. Chciałem je dzisiaj kupić, jednak w mojej okolicy zdobycie przewodu grzewczego należy do kategorii "seien sfiction". Na trzy sklepy zoologiczne tylko w jednym, pan, wiedział o co chodzi, jednak stwierdził, że nie prowadzi terrarystyki:). W dwóch pozostałych, panie, nawet nie wiedziały, że takie coś istnieje. Lepiej poszło ze znalezieniem sterownika RT-2, jednak cena wydaje się być bardzo zawyżona, 43zł. Chyba zdecyduje się na zakupy, przez znany portal aukcyjny, gdzie przewód 50W + sterownik + przesyłka kosztuje ok 70zł.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Kapitan zobaczyłem u Ciebie ten sposób ukorzeniania z 2009 http://winnica.bloog.pl/gal,565167,titl ... index.html Nie ukrywam, że mnie zainteresował, czy masz jakieś negatwne spostrzeżenia? Jaka mieszanka była w butelkach i czy butelki miały dziury w dnie?
A i czy dawałeś ukorzeniacz?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Już tak nie ukorzeniam. Sposób skuteczny, ale kłopotliwy. Szczególne problemy nastręcza utrzymanie właściwego poziomu wilgotności w petach. Otwory w dnie obowiązkowo, można nawet całe dno odciąć. Ukorzeniacz jak najbardziej.
Piotr
x-p-11
---

Post »

Dzięki, Twój pomysł wykorzystamy do róży pnącej, bo nie ma tam możliwości zrobienia 'normalnych' odkładów.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Jestem w trakcie eksperymentalnego ukorzeniania winorośli, tak to u mnie wygląda po 12 dniach. I tu mam pytanie, czy perlit jest kruszywem jednorazowego użytku, czy mogę go użyć wielokrotnie?Obrazek
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No Józefie nauka nie idzie w las :). Kabelek, RT-2 i grzejemy pod kontrolą, tak?. Można go używać wiele razy, od czasu do czasu warto go wysterylizować, przelać wrzątkiem lub roztworem np Topsinu.
Piotr
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

kapitan pisze:No Józefie nauka nie idzie w las
No cóż Piotrze, jak się ma takiego nauczyciela jak Ty to i efekty są :) Pytam o perlit, bo u nas w sklepie gostek ceni sobie po 10 zł za litr i jeszcze trzeba zamówić. Chciałem jeszcze dosypać, bo kupiłem końcówkę, miał mi sprowadzić resztę, ale sprowadzi dopiero za tydzień jak sadzonki już będą prawdopodobnie w donicach. Więc ukorzeniam w tym co mam, w przyszłym roku chcę ukorzenić kilka sadzonek z mojej kolekcji i chciałem wykorzystać ten perlit ponownie, ale w mniejszym pecie.
Pozdrawiam Józef
x-p-11
---

Post »

Joze1802 nie masz koło siebie jakiegoś marketu budowlanego ? perlit ekspandowany w obi 4litry ok 6 zł.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

No jest problem, bo w naszym markecie nawet nie wiedzą co to jest. :D A do najbliższego OBI to ja mam ponad 60km.
Pozdrawiam Józef
x-p-11
---

Post »

To przeca masz oczy :D pytasz o sypkie ocieplenie, takie panie białe kulki gdzie som? :lol:
W każdym markecie powinien być. Ale w końcu przecież będziesz mieć z odzysku, to nie ma co sobie zawracać głowy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”