Nie rozumie - to znaczy, że hippeastrum które "śpi" u mnie w doniczce (w piwnicy) mam po wypuszczeniu liści przesadzić? Proszę również o informację czy cebulę hipka lepiej trzymać w doniczce z ziemią czy też luzem?ciotka pisze:Pytałam co zrobić z kiełkującymi hipkami. Kiedy należy je przesadzać ?
Hippeastrum(zwartnica) cz.1
Najlepiej cebule z hipeastrum po kwitnięciu i wzroście cebuli wyjąć z doniczki i ziemi na zimowanie pisałem o tym przeczytaj cały wątek od początku a znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie a czy powinnaś go posadzić po zimowaniu od nowa ja uważam że tak w nowa doniczkę i ziemię ale to również zależy od przyrostu sezonowego cebuli oraz zasuszenia systemu korzeniowego. 

Najlepiej cebule z hipeastrum po kwitnięciu i wzroście cebuli wyjąć z doniczki i ziemi na zimowanie pisałem o tym przeczytaj cały wątek od początku a znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie a czy powinnaś go posadzić po zimowaniu od nową ja uważam że tak w nową doniczkę i ziemię ale to również zależy od przyrostu sezonowego cebuli oraz zasuszenia systemu korzeniowego. 

Przemo pisze:Bez ziemi ale jak do tej pory zimowałaś go w suchutkiej ziemi bez podlewania to niech tak zostanie, kiedy go wystawiłaś na zimowanie i jaką ma tam temp.?
Dostałam go w ubiegłym roku kwitnącego. Po zaschnięciu liści wyniosłam go do piwnicy w doniczce z ziemią. W grudniu wypuścił liście więc wrócił do mieszkania ale nie zakwitł. Teraz po zaschnięciu tydzień temu wyniosłam go do piwnicy (temp.ok.10C).
To wyjmij go z ziemi by obeschły korzenie(po miesiącu je zetnij ok 1,5 cm od dołu cebuli) i niech tam sobie zostanie do połowy kwietnia ułożony na gazetach i nimi zakryty by nie miała cebula dostępu światła a jednocześnie by dochodziło do niej powietrze. Ok. 15 kwietnia z powrotem do ziemi lekkie zasilenie i pędzenie na kwiatostan a po przekwitnięciu aż do końca sierpnia podlewaj i nawoź by cebula mogła sobie rosnąć, od września przestań podlewać a w listopadzie znów do piwnicy i na początku marca od nowa do ziemi. 

- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nezka. Czy ten twój bezimienny to nie jest przypadkiem "Double Record"? Porównaj z tym linkiem. http://www.wswarmenhoven.com/products/A ... Record.asp