Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
E-M
100p
100p
Od: 18 sty 2008, o 11:20

Post »

ciotka pisze:Pytałam co zrobić z kiełkującymi hipkami. Kiedy należy je przesadzać ?
Nie rozumie - to znaczy, że hippeastrum które "śpi" u mnie w doniczce (w piwnicy) mam po wypuszczeniu liści przesadzić? Proszę również o informację czy cebulę hipka lepiej trzymać w doniczce z ziemią czy też luzem?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najlepiej cebule z hipeastrum po kwitnięciu i wzroście cebuli wyjąć z doniczki i ziemi na zimowanie pisałem o tym przeczytaj cały wątek od początku a znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie a czy powinnaś go posadzić po zimowaniu od nowa ja uważam że tak w nowa doniczkę i ziemię ale to również zależy od przyrostu sezonowego cebuli oraz zasuszenia systemu korzeniowego. :D
x-C-j
---

Post »

Najlepiej cebule z hipeastrum po kwitnięciu i wzroście cebuli wyjąć z doniczki i ziemi na zimowanie pisałem o tym przeczytaj cały wątek od początku a znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie a czy powinnaś go posadzić po zimowaniu od nową ja uważam że tak w nową doniczkę i ziemię ale to również zależy od przyrostu sezonowego cebuli oraz zasuszenia systemu korzeniowego. :D
Awatar użytkownika
E-M
100p
100p

Post »

Dziękuję Ci bardzo za szybką odpowiedź. Zaraz zabieram się za czytanie - jeszcze nie bardzo sprawnie poruszam się po forum i nie do wszystkich interesujących mnie tematów trafiłam . Już widzę błąd - hipperastrum pozostawiłam w doniczce. Jutro pędzę po niego do piwnicy. Obrazek
x-C-j
---

Post »

Może zimować w ziemi ale trzeba mu zapewnić inne warunki niż bez niej i koniecznie posadzić w nową ziemię na pędzenie wcześniej zcinając zaschłe korzenie. :D
Awatar użytkownika
E-M
100p
100p

Post »

a która metoda jest lepsza?
x-C-j
---

Post »

Bez ziemi ale jak do tej pory zimowałaś go w suchutkiej ziemi bez podlewania to niech tak zostanie, kiedy go wystawiłaś na zimowanie i jaką ma tam temp.? :D
Awatar użytkownika
E-M
100p
100p

Post »

Przemo pisze:Bez ziemi ale jak do tej pory zimowałaś go w suchutkiej ziemi bez podlewania to niech tak zostanie, kiedy go wystawiłaś na zimowanie i jaką ma tam temp.? :D

Dostałam go w ubiegłym roku kwitnącego. Po zaschnięciu liści wyniosłam go do piwnicy w doniczce z ziemią. W grudniu wypuścił liście więc wrócił do mieszkania ale nie zakwitł. Teraz po zaschnięciu tydzień temu wyniosłam go do piwnicy (temp.ok.10C).
x-C-j
---

Post »

To wyjmij go z ziemi by obeschły korzenie(po miesiącu je zetnij ok 1,5 cm od dołu cebuli) i niech tam sobie zostanie do połowy kwietnia ułożony na gazetach i nimi zakryty by nie miała cebula dostępu światła a jednocześnie by dochodziło do niej powietrze. Ok. 15 kwietnia z powrotem do ziemi lekkie zasilenie i pędzenie na kwiatostan a po przekwitnięciu aż do końca sierpnia podlewaj i nawoź by cebula mogła sobie rosnąć, od września przestań podlewać a w listopadzie znów do piwnicy i na początku marca od nowa do ziemi. :D
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Piękne hipcie. No moje już też pokazały swoje piękne oblicze.

Obrazek Obrazek Obrazek

Czerwony to Red Lion, a drugi niestety bez nazwy.
Mam jeszcze jeden, ale zastrajkował, wypuścił liście i koniec.
Buziaki :lol:
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

A to w zbliżeniu bezimienny.

Obrazek

Niestety nie posiadam własnego aparatu, więc nie ujęłam pełnej krasy kiedy były naraz cztery kwiatki. :(
Awatar użytkownika
E-M
100p
100p

Post »

Przemo bardzo serdecznie dziękuję Ci za obszerne wyjaśnienie. Jutro zastosuję się do Twoich rad i mam nadzieję, że w tym roku zakwitnie. Obrazek
Podziwiałam Twoje kwiaty - rosiczkę też.
x-C-j
---

Post »

Miło mi że Ci się moje rośliny podobają taki mały dżunglolasek pokojowy. :D
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

A ja już się wstydzę pytać :oops: Ale muszę jeszcze raz zadać to pytanie. Kiedy przesadzać kiełkujące z nasion hipki. Nie chodzi mi o cebule ,ale o trawki. One są coraz dłuższe i niektóre giną. One mają tylko po jednym listku i wiem, że trzeba je pikować. Niestety nie wiem kiedy. Kto wie niech powie. :lol:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nezka. Czy ten twój bezimienny to nie jest przypadkiem "Double Record"? Porównaj z tym linkiem. http://www.wswarmenhoven.com/products/A ... Record.asp
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”