Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Niesamowicie wygodna w dodatku ;) Taki błękit w sam raz do mojego ogrodu...
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Czy Ty coś sugerujesz? Przecież nie podobał Ci się ten nowy niebieski? Ale pomysł na niebieską ławeczkę u Ciebie...
jest dobry. Korzystając z literatury dobierz teraz rośliny do niebieskiej ławki (oczywiście swojej ławki, po przemalowaniu)
Dorzuć donicę, ale nie niebieską- w dopełniającym kolorze, pomarańczowym? Terakotowym!!!
I tak zaczynamy projektowanie... :lol: :lol: :lol: Poodzenia :lol:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

madziarynka pisze:U nas też nasiona były przysypane i zagrabione. Nie mieliśmy już czasu, bo był wieczór i wałowanie odłożyliśmy na dzień następny. Gdyby było przywałowane to straty byłyby znacznie mniejsze. w końcu nic nie zapowiadało burzy i takiej zlewy. Nie bardzo wiem co robić. Na razie zwałowaliśmy teren tak jak jest. Może trzeba było zagrabić raz jeszcze ? Myślę, że poczekam na to jak trawa wzejdzie i wtedy jakieś decyzje podejmę, albo podosiewam trawy.
Też myslę, że trzeba poczekać. I to nawet z miesiąc. Bo niektóre nasiona długo kiełkują. U nas cały czas sie pojawiają nowe trawki.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Madziu-przeszłam przez wszystkie strony i ...jestem pod wrażeniem :shock: :D Tak wiele dokonałaś :lol: w tak krótkim czasie... :lol: chylę czoła dla dzielnej młodej kobietki ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

no Magda, zazdroszczę bardzo tego miejsca odpoczynku :lol: a na brązowej też przysiadłaś na chwilkę? :wink:
Nigella ma rację, ten kolor będzie pasował do Twojej altany...
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jak tam po weekedzie? Co z twoją trawką?
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Śliczna ta niebieska ławeczka!!!
Magdo - ja bym spróbowała za jakiś czas dosiać trochę trawy, tzn. najpierw poczekała i zobaczyła, gdzie trawa wzeszła, gdzie są dziury, a gdzie jest posiane za gęsto. Ponieważ pogoda jest dziwna, burze naprzemian z upałami wstrzymałabym się do września, albo nawet października - bo jesień i wczesna wiosna to najlepsze terminy do zakładania trawnika. Jesień jest nawet lepsza, bo wilgotniejsza i nie ma już upałów.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Tymczasem przez weekend była u nas kiepskawa, żeby nie powiedzieć, że fatalna. W sobotę padało całkiem równo, a w niedzielę podobnie tyle, że z przerwami. Działkę więc nie odwiedziłam za to wybrałam się do "Ogrodów Piosenek" poświęconych w tym roku w całości Edwardowi Stachurze. Rozmarzyłam się troszeczkę i takie rozmarzenie zostało mi w oczach do dzisiaj.

Na działkę wybieram się za to dzisiaj, niebo się cokolwiek przejaśniło i padać nie powinno. Sprawdzę czy nowa trawka zaczęła już kiełkować czy zmyło ją doszczętnie.
Dominiko i Asiu! Dziękuję za cenne rady odnośnie trawniczka. Faktycznie poczekam na moment kiedy trawka wzejdzie, a potem podsiewam nasion gdzie ich ewentualnie brakuje. Nie będę się przy tym śpieszyć gdyż niektóre nasiona kiełkują wolniej, zwłaszcza te szlachetniejsze. Wybierałam mieszankę z małą ilością życicy więc trawa powinna być szlachetna, oczywiście jeśli wykiełkuje. Pomysł z późniejszy dosiewem jest o tyle uzasadniony, że trawnik jest na skarpie i wydaje mi się, że jak będzie już rosła tam trawka to będzie stanowiła naturalną barierę przeciwko spływaniu nasion.

Gosiu! Ławeczka oczywiście będzie u mnie niebieska, czarodziejsko anielsko się zniebieszczy, abo jak kto woli wpadnie w nastrój błękitny. Na brązowej czasem też przesiaduję, chociaż niezbyt często. Jak na razie to biegam z motyczką, łopatką, albo pędzlem.

Grażyno! Witam Cię u mnie!

Nigello! Terakotowa donica jest świetnym pomysłem. Już ją tam widzę oczami wyobraźni. Tylko żeby nie poszła na spacer jak mnie nie będzie...
nigella
1000p
1000p

Post »

To się ją...przykręci śrubą! Jak myślisz? Dobrze dobierz niebieski, ten na filarki może być jaskrawy :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I co się nie odzywasz? :wink: Jak postępy?
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Madziarynko czyżbyś się na urlop udała i nas o tym nie poinformowała ??? :wink: Gdzie jesteś i co porabiasz? Jak Twoja trawa?
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Właśnie gdzie Ty się podziewasz - napracowałaś się a teraz odpoczywasz? :lol: Należy Ci się - odpoczywaj ;:12
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Witajcie Dziewczyny! Na wakacje od działki wybieram się w najbliższą niedzielę, to znaczy pojutrze. A teraz próbuję jeszcze podgonić rzeczy pilne do zrobienia w ogródku. Wczoraj i dziś zawzięłam się na biedną altanę i malowałam jąna rożne odcienie niebieskiego. Jeśli chodzi o trawę to nie jest z nią, aż tak tragicznie. Coś tam wschodzi, chociaż widać małe niedoskonałości. Co wschodzi to podlewam i sobie rośnie. Pewnie jak wrócę za tydzień to odbędzie się pierwsze koszenie trawy. Z innych aktualności - mam już wykopany kompostownik. Znalazłam tez metalowa szynę i blachy, które pomalowałam farbą antykorozyjną i wykorzystam do zabezpieczenia jego brzegów przed osuwaniem się. Przymierzam się też do zaplanowania oczka wodnego, ale być może plany te zostaną odłożone na później. A teraz parę zdjęć lepiej obrazujących postępy prac.

Obrazek
Obrazek

Jak widać trawa, zarówno ta zasiana wcześniej jak i później zieleni się.
Może ktoś mi podpowie jak zabezpieczyć ten spadek. Słupki, murek czy nasadzenia??? Może pas bukszpanu ??

Obrazek
Altanka w nowych odcieniach niebieskiego, do których nie mam jeszcze przekonania.

Za to jeżówka od nigelli podoba mi się z każdym dniem coraz bardziej. Najwidoczniej spodobało jej się nowe miejsce.

Obrazek

Odkryłam, że sąsiad ma dobry wgląd na moją działkę... Widać ją od niego jak na dłoni.

Obrazek

Ja za to widzę jego leszczynę. Te słupki to obrys ewentualnego oczka. Nad lokalizacją jeszcze się zastanawiam.

Obrazek
Awatar użytkownika
orinoko01
200p
200p
Od: 21 cze 2009, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Magda
Fajnie jest śledzić Twoją działeczke od podstaw...sporo się zmieniła, najbardziej jednak mnie ciekawi ten obrys oczka....co też będzie się działo dalej.....
nigella
1000p
1000p

Post »

To niesamowite, jak zmienia się Twój ogród! Dobry kolor na filarkach! Zostało farby na ławeczkę?
Posłuchaj...mam ofertę Rozarium, może Cię zainteresuje? No i opryskiwacz mój, zanim wybędziesz... Daj znać ;lol:
Pozdrawiam, nigella
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”