Nenesa ja również w okresie letnim "balkonuję" hippeatra. Trzeba tylko pamiętać o pobzydze cebularzu-bo to dla nich przysmak. A na przełomie maja i czerwca składają właśnie jaja i szukają odpowiedniego "przystanku" na zimę.Larwa zimuje w cebuli-żeruje w niej całą zimę, pozostawiając na wiosnę po sobie cebulę pustą w środku..Ja właśnie takie skorupy ukorzeniałam w samym perlicie, gdzie po jakimś czasie wypuszczały cebulki przybyszowe..
Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
-
evluk
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hippeastrum / amarylis - porady ,uwagi,zapytania
kyra próbowałaś je "nasadzać" na słoiki? Nalewasz wodę do słoika i sadzasz na nim cebulę. Po jakimś czasie z piętki wychodzą dosłownie korzenie i kierują się w stronę wody..Można jeszcze mniej problematycznie włożyć cebule do samego perlitu w celu ukorzenienia.Tą II metodę stosowałam z dobrym skutkiem
Nenesa ja również w okresie letnim "balkonuję" hippeatra. Trzeba tylko pamiętać o pobzydze cebularzu-bo to dla nich przysmak. A na przełomie maja i czerwca składają właśnie jaja i szukają odpowiedniego "przystanku" na zimę.Larwa zimuje w cebuli-żeruje w niej całą zimę, pozostawiając na wiosnę po sobie cebulę pustą w środku..Ja właśnie takie skorupy ukorzeniałam w samym perlicie, gdzie po jakimś czasie wypuszczały cebulki przybyszowe..
Nigdy mi nic nie zjadło cebulek. Problem to mam jak kupię jakąś niby ukorzenioną. Potem się okazuje, że ląduje oskrobana w cynamonie bo na ogół są podgnite. Dwa razy już się tak naciełąm. Ale takie balkonowanie bardzo im pomaga na kondycję.
-
evluk

- Kontakt:
Nie lekceważ pobzygi. Jest wszędzie. U mnie była tylko raz, a zwartnice uprawiam 20 lat! Zniszczyła mi 50% cebul na balkonie. Od tamtej pory przed wystawieniem cebul na balkon podlewam je Basudinem, który świetnie sobie radzi z tą muchą..Nenesa pisze:Nigdy mi nic nie zjadło cebulek.
A cebula po żerowaniu larwy pobzygi wygląda tak: http://img830.imageshack.us/img830/1174/dsc0107ds.jpg
kyra mozesz napisać coś więcej o dzieleniu cebul?
Przed przekrojeniem zasuszasz cebulę?
Też niestety mam 2 cebulę wymagające tego zabiegu, ale sie trochę obawiam bo nic o tym nie wiem...
Przed przekrojeniem zasuszasz cebulę?
Też niestety mam 2 cebulę wymagające tego zabiegu, ale sie trochę obawiam bo nic o tym nie wiem...
-
evluk

- Kontakt:
Tu masz o rozmnażaniu hippeastrum z łusek, wraz z filmem poglądowym: https://naradka.wordpress.com/tag/hippe ... -hybridum/
evluk bardzo fajny link.Dodam tylko ,że warto każdą łuskę wymoczyć dokładnie w środku antygrzybicznym 
- Jolek

- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też dziękuję za ten link
Moje hipeastrum mam od wielu lat i nigdy nie wytworzyły cebulki . Chyba którąś zarażoną poświęcę na dzieleniu.
Moje hipeastrum mam od wielu lat i nigdy nie wytworzyły cebulki . Chyba którąś zarażoną poświęcę na dzieleniu.
Ja już dzisiaj jak wrócę z pracy jedną podzielę, zobaczymy czy coś z tego będzie 
o kurcze, przykry widok, .Takiego owada widziałam w dorosłej formie może ze trzy razy i aż poszłam pooglądać moje cebule i wygląda, że na razie jest ok. Rosną jak szalone. Nawet te, ktore na wiosnę spisałam na straty.evluk pisze:Nie lekceważ pobzygi. Jest wszędzie. U mnie była tylko raz, a zwartnice uprawiam 20 lat! Zniszczyła mi 50% cebul na balkonie. Od tamtej pory przed wystawieniem cebul na balkon podlewam je Basudinem, który świetnie sobie radzi z tą muchą..Nenesa pisze:Nigdy mi nic nie zjadło cebulek.
A cebula po żerowaniu larwy pobzygi wygląda tak: http://img830.imageshack.us/img830/1174/dsc0107ds.jpg
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Mam pytanie do bardziej doświadczonych:
Jedna z cebul właśnie puściła pęd. Zastanawiam się, czy nie uciąć? Czy jednak zostawić?
Jedna z cebul właśnie puściła pęd. Zastanawiam się, czy nie uciąć? Czy jednak zostawić?
- Jolek

- Od: 12 maja 2013, o 21:24
A po co ciąć, ciesz się kwiatem
Widocznie ,,stwierdził", że ma siłę na pokazanie swojego wdzięku
Jakby był słaby to pęd kwiatowy by usechł.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Może Masz rację, ale...
ja chcę by zakwitł mi w grudniu. Jeśli teraz zakwitnie...zimą może nie być pędu...
I co po kwitnieniu? Nadal mam karmić cebulę, czy wynieść "na sen" wraz z innymi?
ja chcę by zakwitł mi w grudniu. Jeśli teraz zakwitnie...zimą może nie być pędu...
I co po kwitnieniu? Nadal mam karmić cebulę, czy wynieść "na sen" wraz z innymi?
Daj mu dobrze jeść podczas kwitnienia
Moja matka jak kiedyś z florowitem szalała po puszczał po trzy pędy na raz 2-3 razy do roku 
Część nasion posiałam bezpośrednio w podłoże, część zamoczyłam i podkiełkowane popikowałam w podłoże. Ładnie rosną. Ale co dalej? Jak je przezimować? Bardzo proszę, pomóżcie

Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...