Powolna metamorfoza - 2008 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krzysiu, może to dobry, kuchenny pomysł dla Ciebie ?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=528
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Śliczne są. Muszę pomyśleć nad kuchnią dla nich :lol: :lol: :lol:
A skoro już Haniu czuwasz nad nimi, to może mi powiesz, co dalej? Wypuściły drobne listki - te dwie większe, bo ta mniejsza nawet nie zrzucała. Pień im się co prawda marszczy, ziemia obrasta pleśnią, ale wilgoć trzymam. Nawet kupiłem nawilżacz na kaloryfer :lol:
Tylko, że wielkimi krokami nadciąga zima. Czy powinienem przestać je podlewać? Czy wynieść do jakiegoś chłodnego miejsca? Wydają mi się zbyt wątłe na to... Czy mogę je trzymać przez zimę w sypialni, gdzie jest temperatura pokojowa++ (ja też jestem cieplolubny) :lol: ?

Smoku, Jestem na etapie wybierania roślin, które tam dosadzić. Obiecane mam już od Comy95 i od Mamy kolejne hosty na wiosnę, wczoraj dostałem (chyba?) trzmielinę płożącą, którą powsadzałem od słonecznej strony, konwalii tam nie dam, rosną obok, i niech sobie rosną, ale przydałby się jakiś kolor kwitnący... Zawilce, przylaszczki...? Szukam po xiążkach i po sieci, co znosi kwaśną glebę, lubi cień (duuuuży cień) i nie rośnie za wysokie. Zamierzam przyjrzeć się bliżej dąbrówce i runiance japońskiej, może je tam wcisnę?

Agnieszko na wiosnę rozbestwiłem się mieczykami, bo na wsadzonych 5 cebulek wyroslo 7 mieczyków :lol: I teraz mi się wydaje, ze wszystko, co wepchnę w ziemię to wyrośnie. O jakież będzie moje rozczarowanie wiosną, kiedy się okaże, że na sześciu metrach wsadzonych cebulek powschodzą pojedyncze kępy :lol: Ale nic to, nie będzie ładnie na wiosnę, to będzie za dwa lata. A w Obi o mały włos nie kupiłem Queen of the Night, bo na zdjęciu wyglądała jeszcze inaczej, niż na tych, które kupiłem przez sieć i w sklepie ogrodniczym. Dobrze, ze w porę przeczytałem nazwę :lol: Ech, ta siła photoshopa :lol:

Izo, fachowcy mają to do siebie, ze wydaje im się, że wiedzą najlepiej. I często wykorzystują tą wiedzę do tego, żeby się jak najmniej narobić :lol: :lol: :lol: Mój ulubiony ogrodnik, którego polubiłem w tym tygodniu from the start jak schodził z dachu, to mówił, że pogonił już kilka ekip fachowców. Bo wiecznie musiał po nich poprawiać. Teraz ociepla sam, ma czas dla swoich roślin i chyba jest szczęśliwy. Może kiedyś dokupię sobie hektarów na ogród, i też będę rozmnażał z myslą o czerpaniu z tego korzyści? Ale póki co, to muszę się jeszcze sporo nauczyć :oops:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Krzysiu o fachowcach to ja książke moge napisać ale to nie temat na to forum :)

Ja ostatnio po drodze zatrzymałam się w ogrodniczym.
Były rośliny, których nie znałam, więc pytałam o wymagania, wielkość... Pan mi coś tam objaśniał a że nie wzbudził mojego zaufania to potem szybko zadzwoniłam do koleżanki, żeby mi te nazwy spisała i sparwadziła wymagania... niestety okazło się, że nie do końca miał Pan rację.. ale przynajmneij się starał :) szkoda, że okazał się niewiarygodny :(

Kiedyś byłam w innym ogrodniczym a tam Pan chodził ze mną i pokazywał ciekawe roślinki, opowiadał o nich, widać było, że to człowiek z pasją.... aż nie chciałam wychodzić stamtąd... chociaż na koniec jak mu powiedziałam, że jest chyba szczęśliwy bo robi to co lubi, powiedział, że nie...

dobrze, że nasza Hania lubi to co robi :) Dlatego taka szczęśliwa i uśmięchnięta z niej dziewczyna :)
z uśmiechami Iza
u liski
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Witojcie !

chcesz załozyc pod cisem hodowle slimaków to sadz hosty :lol:

jak chcesz ciemno ale zimozielono to barwinek......

Panie Krzysiu .....wiecej fantazji.......pod cisem :D

a ten cis to ho ho!dla mnie "okaz", niemal taki jak smok :lol:[one tak wolno przyrastaja] ...zartuje bo podziwiam

hej!
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

mam! mam propozycje :D
serduszka !
fajny jest tez niebieski wielosił richardsona..jak cos wiekszego to pluskwica zwana swiecznica :?: moze jezyczka pomaranczowa,albo hortensja ...bo macie Panie cieplej :P
moze trzykrotka!

ech kolorowo moze byc w cieniu :D
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Smoku, nec hercules contra plures, tam NIC nie chce rosnąć, więc jak hosty zechcą, to będę im wdzięczny. Polubiłem je, i w końcu mam dla nich miejsce :lol: . A ślimaki wole zbierać w jednym miejscu, niż po całym ogródku :lol: Z barwinkiem zdażę. Fantazji mej się nie czepiaj, lepiej jej dopomóż podsuwając coś niskiego, kwasolubnego, rosnącego w ciemności :lol:
Cis jest wielki i nieokiełznany, zacząłem go kiełznać w tym roku. Tym samym uchroniłem go przed zakusami wycięcia z powodu estetycznego bałaganu. Echh, nigdy nie zrozumiem kobiet, małe roślinki - źle, duże - źle, są - źle, nie ma ich - też źle :shock:

Izabello, czasami się zastanawiam: a co, jeśli ludzie, których obgaduję są też na tym forum (w końcu to forum ogrodnicze), trafią na mój wątek i skojarzą sytuację? Jak się poczują? Kurcze, każdy ma swoje motywy, a nic nie jest takie, jakim się wydaje.Muszę się więcej pokory nauczyć, odzwyczaić od oceniania innych. Twój przykład Pana wykonującego dobrze robotę nie przynoszącą mu szczęścia daje wiele do myślenia...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

minismok pisze:mam! mam propozycje :D
serduszka !
fajny jest tez niebieski wielosił richardsona..jak cos wiekszego to pluskwica zwana swiecznica :?: moze jezyczka pomaranczowa,albo hortensja ...bo macie Panie cieplej :P
moze trzykrotka!

ech kolorowo moze być w cieniu :D
Pisaliśmy równocześnie :lol:
Jutro się im przyjrzę. Nie może tam być nic wysokiego, góra 20 cm total, więc hortensja odpada, tak samo jak pnącza, które "zakłóciłyby" cisa. Kolejne wędzidła fantazji...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

bishop pisze:
Izabello, czasami się zastanawiam: a co, jeśli ludzie, których obgaduję są też na tym forum (w końcu to forum ogrodnicze), trafią na mój wątek i skojarzą sytuację? Jak się poczują?

hahahahah czytasz w moich myślach. Zanim wysłałam wiadomość opisałam ostatni mój przypadek w sklepie ogrodniczym (z tego tygodnia) wrrrrr ... jednak po namyśle skasowałam właśnie z powodów, które napisałeś.
To co wysłałam wydało mi się bezpieczne ...:)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Skoro wypuściły listki, to znaczy, że mają już korzenie. :P
Można im więc ograniczyc podlewanie, by ziemia była wilgotna ale nie przemoczona.
Dotykasz palcem i przyklejają się drobinki ale
ziiemia nie puchnie pod naciskiem, jak mech na trofowisku ( bo ten etap dostarczania wody wobez braku korzeni, mamy już za sobą :-)
Podsusz ja trochę, by znikła z donicy pleśń i podlewaj później z umiarem,
czyli, gdy będzie suchawo.
W sypialni?
Jak najbardziej.
Będzie miała asumpt do wyciągania szyi. :wink:

Zobacz Krzysiu , jakiej wielkości kwiat :shock: ma Apricot Andres74
Obrazek
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=528

A pod cisa - hosty, żurawki, żuraweczki, zawilce gajowe, epimedium,
konwalie, brunery, tyfusy plamiste , czyli ....zapomnaiałam ( liska wie!), jasnoty
O, mam. Tyfus kropkowany, czyli miodunka w odmianach. :lol:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Za oknem złoty poranek, fotosik się zlitował, więc wszystkie Panie rozczarowane walką z górską glebą, górskim klimatem i górskimi charakterami zapraszam na przypomnienie tego, co w góry przyciąga - widoków.

Ubiegłoroczna jesień w Alpach chwytana poprzez okna samochodu - Album

Trochę zimy też się załapało :wink: .
Jeśli ktoś nie mieszka w górach, a też chce sobie przypomnieć, jak tam bywa ładnie, to zapraszam do albumu.
(Nawigacja strzałkami nad każdym zdjęciem :lol: )
Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To ja jednak stanowczo wolę Twoje nizinne
lecz trójwymiarowe, obrazki Krzysiu :P
Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To może morze? :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj.

Fajny i ciekawy pomysł na "leśną rabatę"Z własnego doświadczenia wiem ,że funkie trzeba sadzić w dość dużej odległości od siebie i iglaków ponieważ szybko się rozrastają ,osiągają wielkie rozmiary i działają wtedy jak parasol-nie przepuszczają wcale deszczu. zaglądając pod moje liście w lecie kiedy są ogromne panuje tam susza.

Pozdrowienia.
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witojcie ! AQQ :)

jak NIC nie rosnie to tylko barwinek Panie.......tylko raczej spore kepy bo przyrastac za szybko po ciemku nie bedzie [ prosze nie pytac co to jest "ciemko"...hihihihihi]

patrze na ta podwyzszona rabate pod cisem....tam bedzie sucho,od igieł kwasno a i ziema pewnie u Was piaszczysta.......to moze na obrzezu poziomki! :) .poziomeczki sa cudne kwiatecki i owoce maja słodkie

trzmielinki to bym wsadziła do tego trójkata :)

i starczy....lepiej Panie mniej gatunków a wiecej sadzonek.......bo w lesie runo dywany sciele a kropki ładne sa nad i..hihihihi

a jak wiosna szanowna małzonka albo inna dama powie ze chce weselej to zawsze mozna powtykac niecierpki kolorowe :lol: .......tylko w doniczkach bo to pijawki :)

pozdrowiła serdecznie z gór :P

hej!
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O poziomkach nie pomyślałem w tym miejscu, wydało mi się za ciemne. A trójkąt już zajęty, bo pod portfel wpadła mi modrzewnica :lol:

A coraz bardziej mi się wydaje, że podlewania to ja tam jednak nie uniknę. Już cis jest parasolem. Ale z drugiej strony - jak tam raz podlałem, to ziemia trzymała wilgoć przez kilka dni. Może się uda.

I jak mi coś za mocno wyrośnie (a nuż?), to najwyżej przesadzę na drugą strone ścieżki. Bo wlaśnie się zastanawiam, czy o metr dalej nie ułożyć konarów i nie dosypać za nimi ziemi? Wtedy kawalek ścieżki byłby w takim "mini-wąwozie" :lol: ? Tylko na razie nie mam ziemii, ale jak się napalę, to coś wykombinuję :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”