Zakątki na Dębowym 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakątki na Dębowym 4

Post »

Witaj Aniu po długiej przerwie pięknie u Ciebie tak kolorowo, bajecznie oby sierpień był słoneczny i ciepły i mozna było cieszyc sie takimi widokami. Pozdrawiam życzę słoneczka i miłego weekendu ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alicja125- Alu Witaj ;:196 Dziękuję za odwiedziny. :D
Lato w ogrodzie obfituje w kwitnienia wielu roślin. Hortensje z daleka widoczne pysznią się bielą i już różami. Liliowce jeszcze się nie podają . Tu i ówdzie jeszcze ładnie kwitną. Lilie dostojne, piękne damy cieszą nas i kwitnieniem i cudnym zapachem. ;:167
A jeszcze floksy, dalie, jeżówki i mnóstwo innych kolorowych pięknych roślin i kwiatów.

Sadźce tuż, tuż i będzie i ładniej i owady będą miały ucztowanie. W tym roku już porosły duże. Na wiosnę koniecznie im trzeba będzie zmienić miejscówki. Teraz myślę, tu , tam i jeszcze gdzieś im dać to miejsce.
Mam ich 3 różne. W tym roku 2 już ładnie wyrosły i w górę i przyrosły sporo. Czyli w 3 roku są ładne. ;:108 ;:108
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
I 3 - ten jest niższy, coś powyżej 1m. Niewiele jeszcze przyrósł. Ale też cieszy.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Sadźce też są ładne ,ale do większych ogrodów zawsze je podziwiałam u Christinkrysi z Dzielżanami które u mnie też nie mają racji bytu z powodu suszy tak jak i Wiązówki np taka Rubrum , nawet te o białych kwiatostanach, [lekarstwo] ale teraz mają lepszą miejscówkę. Miłego weekendu Anusiu a kiedy wysłać Ci te kokorycze lakolistne ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Miałam kiedyś sadźca ale owady raczej słabo się nim interesowały, a że to była duża roślina to zrezygnowałam z niego. Aniu kiedyś pytałam Ciebie o zielony żywopłot i chyba wiem co to jest - jałowiec być może Blue Arrow.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Aniu, piękny masz ogród ;:138 Na takiej dużej powierzchni można ładnie wyeksponować duże rośliny takie jak hortensje, sadźce czy duże trawy. I lepiej rosną jak mają miejsce. Moje niektóre krzewy muszę koniecznie przesadzić, bo wciśnięte zbyt blisko siebie kiepsko rosną. Np. hortensję Diamant Rouge całkowicie przytłoczyła Anabelka i tawuła, którą zbyt słabo przycięłam po kwitnieniu. Krzewuszka i berberys o żółtych listkach też posadzone zbyt blisko ;:223
Super fotorelacja o bocianach ;:215
Myślę, że coś tam wyjadają, jakieś szkodniki. Ciesz się nimi póki są, bo zbliża się czas ich odlotu.
Życzę Ci szybkiego powrotu do formy po zdjęciu gipsu. To pewnie niebawem nastąpi. A tymczasem miłej, spokojnej niedzieli, bez pogodowych ekscesów.
:wit :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu ogród jest cudowny, taki jak lubię. Biel hortensji, iglaki i kolory innych krzewów świetnie zestawione z bylinami i trawami. ;:215
Hakonechloa wyjątkowo szybko urosła. ;:oj
Pomidorki z sadźcem świetnie się komponują. :)
Hortensja pienna być może jest z grupy odmian Magical. ;:218 Mam Magical Moonlight i ma tak mocno upakowane kwiaty.
Sesja z bocianami wspaniała. ;:138
U nas nie wychowały młodych. Było jedno pisklę, ale leżało któregoś dnia na ziemi. Smutny widok.
Miłej niedzieli. ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Aniu - w Twoim ogrodzie można się zatracić, ewentualnie oczopląsu dostać. :D Nie wiadomo, gdzie patrzeć, co podziwiać bardziej, ponieważ wszystkie kwiatki są cudowne. ;:215
Teraz furorę robią hortensje, których u Ciebie duża kolekcja, ;:63 ale przecież obok kwitną inne letnie kwiatuszki, które wespół tworzą fantastyczne obrazy. ;:215 ;:303
Sadźców masz sporo. ;:333 Miałam kiedyś jednego, ale szybko się go pozbyłam. Na małej działce bardziej przeszkadzał niż zdobił, a owady i tak wybierały jeżówki. :lol: Oddałam sąsiadce do ogródka przed blokiem.

Czas żniw, zatem pogoda antyżniwowa - jak mawia mój brat. Deszcze i burze, nawet z gradem. ;:oj U nas szczęśliwie nie wydarzyło się nic złego. W nocy przeszła burza, ale taka delikatna i krótkotrwała. Teraz świeci słońce i jest mocno parno. No i gorąco, wbrew zapowiedziom. Z obawy przed deszczem zostałam w domu, a nie było się czego bać. ;:108

Dobrego, spokojnego tygodnia, Aniu. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH- Jadziu Mi zawsze sadźce się podobały. U mnie jest miejsca sporo. może tylko na tej rabacie gdzie rosną jest ciasnawo od bylin. to je trochę przeniosę i dam dużo miejsca. I niech rosną. ;:108 ;:108 Wiązówka mi padła. I nie mam na razie żadnej.
Weeknd udany. Trochę gości a i syn na długi urlop przyjechał. :D
O fajnie, że pamiętasz o kokorycze lakolistnej. ;:138 Jadziu kiedy chcesz to wysyłaj. :wink:

latrie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bufo-bufo- Olu A mi sadźce bardzo się podobają.
I to ,że są duże to też. U mnie roślin jest dużo, dużo kwitnie to owady niech sobie same wybierają co chcą :)
Tak ja mam żywopłot z jałowca Blue Arrow. Już stary ciąć go trzeba , bo inaczej sie pokłada. Teraz juz jego nie sadziłabym tylko tujki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jarha- Halinko witaj i dziękuję za miłe słowa ;:196
Muszę troszkę pozmieniać w moim ogrodzie i rozluźnić roślinom. Przesadzać mam gdzie.
No własnie dać im miejsce aby lepiej rosły. Ja też mam sporo hortek posadzonych zbyt blisko innych roślin. Nic zmienię to na wiosnę.
Bociany widzę codziennie. To trochę je uwieczniłam na moich kadrach. :D wie, wiem już niedługo odlecą. Szkoda.
Dziękuję bardzo za życzenia zdrowia. Gips mam do 16. Już coraz bliżej. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
Weekend był miły i goście i syn jest na dłużnym urlopie. To weselej i milej. :) ;:173

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mój żeniszek z nasion :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cyma2704- Soniu Bardzo ci dziękuję za miłe i pozytywne słowa. ;:196
Hortensji mam sporo. 3 musze przesadzić bo za ciasno mają z innymi roślinami. Uwielbiam je. Teraz i bielą swoja z daleka sa widoczne. A Vanilki już róze łapią. Nie wszystkie jednakowo. Ale to dobrze.
O dzięki za nazwę tej hortensji na pniu. Magical Moonlight ładnie . :D Tak ta moja kwiatostan ma napakowany. :)
Cieszę się , że sesja bociania się spodobała.
O szkoda, że u ciebie piskle bocianie wypadło z gniazda. Szkoda.
Dziękuję bardzo i miłego tygodnia życzę ;:196

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Anusiu oczywiście że pamiętam o kokoryczy Zobaczę jak moje wiązówki sie rozrosły, bo w paru miejscach je teraz mam.Miałaś te z białymi kwiatami czy bordowymi Rubra.Te Rubra są wyższe tak jak sadźce, białe dużo niższe.Może poczekam aż i werbeny hastaty zawiążą nasionka wtedy razem wyślę. Śliczne te ostatnie fotki przesłonięte trawami ;:63 ;:63 No to masz znów pomocników ;:196 mile spędzonego tygodnia ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

plocczanka_ Lucynko To chyba dobrze, jak ogród jest bogaty w różne rośliny. ;:173
Ja sama nie raz za pierwszym razem nie wszystko dostrzegę :) Tak, tak teraz hortensje mają swój piękny czas. Mam ich już sporo. To w ogrodzie nawet ładnie z nimi i to z daleka.
Obok to mam już różnych roślin na upychane. ;:173
Sadźców mam 3 różne. Mi one się podobają. Ja mam miejsca dużo. Na wiosnę je troszkę przesadzę aby dać im więcej miejsca. Każdy wybiera rośliny takie jakie chce. I takie jakie pasują w swoim ogrodzie. ;:108
Umnie deszcz prawie codziennie pada. Tak czas żniw i deszcze leja.
Pomidorki już mi zaraza wzięła. Ech.. nie wiem już jak z nimi postępować. ;:222 Ja też mialam w nocy burzę i to blisko. dzień był upalny, słoneczny, duchota nawet. A teraz deszcz leje.
Dziękuję bardzo i Tobie Lucynko dobrego tygodnia. ;:196 ;:167

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH - Jadziu Bardzo cieszę się na tą kokorycz. Ja takiej roślinki nigdzie n żywo nie widziałam. Tak inna i ciekawa.
Miałam 1 wiązówkę. Wiosną miała listki bordowe. I padła. nie wyrosła .Uschła ;:139 . Może tam za sucho dla niej było ??
I teraz nie mam żadnej.
Oczywiście może być razem. rób tak żeby było tobie lepiej.
Cieszę się, że zdjęcia ogrodowe ci się spodobały.
O tak mam pomocnika- syna. A najważniejsze, że weselej, milej. :D ;:173

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Aniu, bogaty Twój ogród w rozmaitości kwitnące. ;:138 ;:138
Podziwiam wszystkie kwiatuszki, każdy z nich bowiem zatrzymuje na sobie wzrok. ;:215 Szczególnie wyróżniają się zdjęcia obejmujące większy kawałek ogrodu, dzięki nim widać kolorystykę i ilość nasadzeń. ;:303
Widzę, że hortensje już zaczęły zmieniać kolory, przybierać jesienne barwy. ;:204
U nas na działkach jeszcze nie widać przebarwień.

Aniu, przeczytaj PW. Napisałam Ci o pomidorkach.

Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko Dziękuję, dziękuję ;:196 ;:167
Lubię różne roślinki. Jak sroka. :D
No tak w szerszej perspektywie może nie widać , jak na niektórych rabatach mam upchane już :wink:
Nic na wiosnę rozluźnię. ;:108 ;:108
Tak hortensje a zwłaszcza Vanilki na słońcu czy też dębolistna też rośnie na pełnym słońcu już kolory podjesienne złapały ;:173

Obrazek
Akant- pierwszy raz w moim ogrodzie :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lilia Drzewiasta 'Henry