Kompost cz.2

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kompost cz.2

Post »

Ja też nie dodaję gałęzi oraz grubych i twardych chwastów do kompostu z miękkimi resztkami. One bardzo długo się rozkładają i utrudniają wybieranie kompostu. Nieraz odniosłam wrażenie, że kompost je konserwuje. Natomiast gałęzie wystawione luzem na warunki atmosferyczne szybciej się rozkładają.Ja mam 2 komory i ,,stertę", należę do tych leniwych którzy tylko dorzucają :wink:
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pocięte gałązki dodaję do kompostu zgodnie z zasadą , że ma być równowaga zielonego z brązową frakcją .
Nie mam problemów przy przekładaniu .
Taki kompost ma lepsze przewietrzanie .
Wczoraj wybierałam nie do końca przerobiony na ciepłą grządkę . Robiłam to widłami , szło dobrze .
Po jednym sezonie na ciepłej grządce praktycznie nie ma śladu po większych frakcjach .
Natomiast na stercie leżało to latami i ledwo co pod spodem się rozkładało .
Takie są moje doświadczenia .
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

Żona przycinała róże. Zapytała gdzie mi dać pędy róż po przycince. Że jestem zarządca kompostownika 8-) to powiedziałem żeby rzuciła do drugiej komory. Problem w tym że wyszło tego bardzo dużo.

I teraz pytanie czy jak przerzuce na nie kompost z ubiegłego roku to takie różane pędy szybko się rozłożą czy będą tam leżeć i leżeć latami?

Pytam bo na chwilę obecną mogę je ok prostu widłami wyciągnąć i dać na pryzmę na końcu działki.

Dodam że pod tymi gałęziami jest sporo kartonu bo trafiał tam wcześniej jako przyszły inkubator dla dżdżownic.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Podobnie do ANULAB uważam, że dodatek grubej zrębki do kompostownika jest korzystny. Gałęzi i butwiejących desek daję nie więcej niż 10% i mieszam z pozostałymi odpadami. Większą ilość pędów róży po wymieszaniu z innymi składnikami kompostownika polałbym jakąś gnojówką.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Tylko że to nie jest zrębka a pedy długie na 50-80 cm.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Róże pnące do kompostowania tnę sekatorem na kawałki długości dłoni.
Próbowałem też ze średnim rezultatem robić z nich zasieki przeciw gryzoniom (układałem wzdłuż ogrodzeń i wdeptywałem w ziemię).
Do kompostownika nie wrzucam jedynie (ze względu na długi czas rozkładu) zrębków tui i cypryśników.
Pędy róż podobnie do pędów malin, jeżyn i winorośli kompostują się najkrócej.

i
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Dobra. W takim razie rozdrobnie ile mi się będzie chciało i przerzucę kompostem z komory z ubiegłego roku. ;:333

A takie pędy z róż albo po przycince drzewek owocowych to zaliczamy jako ZIELONE czy BRAZOWE?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Wegług mnie zielone skoro nie były zdrewniałe i obumarte . Mam czasami problem z zakwalifikowaniem , dość długo
myślałam , że kawę zalicza się do brązowych .
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie sprawę rozstrzygnęły kolce - zdecydowałem, że nie chcę ich mieć w kompoście i zostawiam je pod różami. Nic nie widać - ewentualnie można pociąć na drobne kawałki. To samo dotyczy innych kolczastych - raz tylko wrzuciłem je do kompostu, a na wiosnę przy jego wybieraniu zmieniłem zdanie.

W kwestii gałęzi - polecam cięcie ich na mniejsze póki są świeże.
Te które dam radę pociąć sekatorem trafiają do kompostownika w miarę potrzeby - nadmiar czeka obok albo gdzie mi wygodnie. U mnie też się nie kompostują przez kilka lat i oto chodzi. Po prostu podczas wybierania kompostu, reszta trafia z powrotem do kompostownika warstwami - a nadmiar do wora i czeka na odpadki z kuchni. Tak jak kilka osób pisało, to usprawnia wentylację.
Te które są zbyt grube, trafiają na stertę i robią za schronienie dla różnych "szkodników". A stertę porasta pokrzywa, albo jest między płotem a różami, więc jej nie widać w sezonie nawet.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Możesz mieć rację z tymi kolcami. Niebawem ładnie odłączą się od łodyg i będą się przemieszczać w kompoście. Przemyślę jeszcze temat.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

Ja tam gałęzie róż rzucam na stosik, a jak już wyschną bardzo ładnie się palą. Kiełbaska na różanym ogniu pycha.
Awatar użytkownika
doras
50p
50p
Od: 27 lip 2019, o 19:41

Post »

Czy wrzucacie do kompostu spady z jabłonki? Spadają mi nadpsute papierówki i tak się zastanawiam właśnie ;:173
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Sam o to kiedyś pytałem. Można wrzucać. ;:333
Awatar użytkownika
doras
50p
50p
Od: 27 lip 2019, o 19:41

Post »

Ok, dzięki!😊
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

A co z robaczkami w tych jabłkach ? Mam na myśli cykl rozwojowy tychże. Gdzieś czytałam, że taki "towar" należy głęboko zakopać, ale nie powiedziano jaka głębokość jest bezpieczna. To samo dotyczy roślin porażonych różnymi chorobami, których nie należy kompostować lecz "głęboko" zakopać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”