Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj postanowiłam przedstawić moją największą chlubę - Phalaenopsis amboinensis.
Niewiele znalazłam na jego temat. Z szczątkowych wiadomości wyszukałam, iż został znaleziony na wyspie Amboin. Rośnie także w Indonezji, Papui i Nowej Gwinei w zacienionych, wilgotnych lasach.
Chociaż to maleństwo, kwiatuszki odrobinę większe niż Mini Mark, a tak wydląda :D :

Miłego oglądania :wit

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ale on piękny... mimo że kwiatuszek tak maleńki, ten Phalaenopsis mi się podoba. niestety w mojej kolekcji nie ma zbyt wiele oryginalnych okazów. tylko Phal. Bellina, Liodoro, Mini Mark i taki z liśćmi w kropki, nazwy nie znam.
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

Zaczynam się rozglądać na allegro za czymś oryginalnym, a nie jak zawsze- hybrydą. Znalazłem za 20 złotych małą sadzonkę, ale miała połamane liście, więc się wstrzymałem.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Volumineux mała sadzonka jest fajna, jeżeli chcesz ją przez parę lat prowadzić i obserwować jak rośnie. Na kwiaty poczekasz nawet do 5 lat, więc jeżeli możesz pozwolić sobie na dorosłą roślinę, to lepiej taką wybrać. Inna sprawa, że malutka, prowadzona przez nas sadzonka do kwitnienia, lepiej przystosuje się do naszych domowych warunków. Niestety nic nie gwarantuje, że uda nam się utrzymać sadzonkę aż do dorosłości. Zatem do odważnych świat należy :D .
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Lana :shock: :shock:
Piękny kwiatuszek a jaki ciekawski :lol:
Bardzo fajna sesja zdjęciowa :wink: a o takich botanicznych gatunkach to na razie mogę tylko pomarzyć :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Lano, twoje maleństwo jest słodziutkie!
A co do storczyków, to moje doświadczenie jest takie,że te kwitnące, zakupione gdy temperatury powietrza są niskie, po przywiezieniu do domu bardzo często tracą kwiaty i pąki. Dlatego o tej porze roku wolę kupować te po kwitnieniu. Po zaklimatyzowaniu się i tak puszczają nowe pędy.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Lano - podziwiam kwitnienie Twojego cudeńka ;:63 ;:63 ;:63
Widziałam je w różnych "wariacjach kolorystycznych", ale krój płatków i wzorek był u wszystkich podobny.
U Ciebie jeden kwiatuszek, ale J A K I ;:215

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

:D Lano, uroczy kwiatuszek :D ... pradziwa 8) chluba ;:215
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Ola la brak mi słów, dosłownie
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuje za komplementy dla mojego storczyka ;:180 .
Jeanne nie wszystkie botaniczne sa trudne, wię może jednak ;:183 dasz się namówić.
Wando ja go nie kupiłam z kwiatuszkiem, co prawda miał już przekwitnięty pęd kwiatowy, jak na wiekszości botaników, a pączek ukształtował się już u mnie.
Art, Bobi, Menia także jestem nim zachwycony, tym bardziej, że zakwitł w całości u mnie.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

To przyjmij jeszcze gratulacje za kwitnienie:)
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Meniu dziękuję bardzo !
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Lano, śliczne maleństwo. Ja ostatnio coraz częściej myślę o botanicznych storczykach, dla nich znajdę jeszcze miejsce :P Jak możesz powiedz gdzie, kiedy i za ile kupiłaś swojego :?: Jeśli masz go jakiś czas i możesz coś na ten temat powiedzieć, to podziel się informacjami o jego uprawie.
Lana pisze:Volumineux mała sadzonka jest fajna, jeżeli chcesz ją przez parę lat prowadzić i obserwować jak rośnie. Na kwiaty poczekasz nawet do 5 lat, więc jeżeli możesz pozwolić sobie na dorosłą roślinę, to lepiej taką wybrać. Inna sprawa, że malutka, prowadzona przez nas sadzonka do kwitnienia, lepiej przystosuje się do naszych domowych warunków. Niestety nic nie gwarantuje, że uda nam się utrzymać sadzonkę aż do dorosłości. Zatem do odważnych świat należy :D .

Zgodzę się z Tobą, ja też wolę kupić dorosłą roslinę, niż czekać kilka lat aż sadzonka urośnie i zakwitnie. Do tego potrzeba odpowiednich warunków, a nie zawsze możemy je zapewnić. Mam 2 sadzonki phal.equestris, które kupiłam na allegro sądząc, że są to większe roślinki. Niestety, sprzedawca okazał się nieuczciwy i przedstawił roślinę w taki sposób, że robiła wrażenie większej i to mnie skusiło.Zresztą pisałam już kiedyś o tym. Pomimo, że już niedługo minie rok jak je mam nie widać aby specjalnie urosły. Poza tym jedna sadzonka mi padła :cry: a był to podobno ( przy tak małej roślinie nigdy nie ma pewności co kupujemy, zwłaszcza na allegro) phal.bellina.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mambo no cóż, tak właśnie bywa z małymi sadzonkami, co oczywiście nie jest regułą.
Sama ma także parę maluszków, takie tyciorki z góra trzema malusieńkimi listkami i te rosną. Chyba z dwie sadzonki niestety nie dały sobie rady i padły.
Mój Phalaenopsis aboinensis został kupiony na ebay-ju, chyba w lipcu lub sierpniu tego roku. Dokładnie nie pamiętam, jak wrócę do domku, to zerknę na fiszkę. Kosztował nie za wiele :D , coś około 30 zł + przesyłka, zatem może dużo przesadzę, ale myślę że zamknełam się w 50 zł.
Jakby nie patrzeć, to o wiele mniej, niż u nas.
Nie zapewniłam mu jakiś specjalnych warunków, traktowałam jak wszystkie phalaenopsisy, tylko botaniki muszą mieć wiekszą wilgotność. Uwaga, nie mylić z częstym podlewaniem, a nie daj Boże, z przelewaniem. Najlepiej wymoczyć, zostawić do przeschnięcia i gdy już widzimy, że podłoże prawie przeschło do końca, wtedy podlewamy następny raz. Zbyt długie przesuszenia nie są tu wskazane. Zaznaczam, że piszę o warunkach panujących w moim domu (bardzo ciepłe, słoneczne mieszkanie) i zawsze trzeba samemu dopracować sobie szczegóły opieki. Co najważniesze sprawdzić, czy możemy zapewnić minimalne warunki bytowania dla takich roślin w naszych mieszkaniach. Ideałem byłoby mieć orchidarium, ale to inna bajka.
Ufff... ale wyszedł mi elaborat, mam nadzieję, że was nie zanudziłam.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Lano, skądże znowu byś miała nas zanudzać :lol:
To właśnie bardzo ciekawe co piszesz, że botaniczne gatunki można z powodzeniem uprawiać w mieszkaniu, mi zawsze wydawało sie że bez orchidarium ani rusz :oops:
jak już się odważę na podobne cudeńko to wiem do kogo zwrócić się po poradę 8) :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”