Pierwsze koty za płoty IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty IV

Post »

Iwonko nadrabiam zaległości i oczy mi z orbit wychodzą ;:oj Cudna sesja martagonowo-bodziszkowa, pozostałe rośliny i zwierzątka też mi się bardzo podobają, ale szczęka mi opadła przy zdjęciu Desdemony. Podobna jest do mojej AUScat.

Z przyjemnością też poczytałam Twoje opowieści nieźle się przy tym bawiąc, bo oczami duszy wyobrażam sobie te wszystkie opisywane przez Ciebie perypetie, jak chociażby pozyskiwanie roślin z terenów miejskich, czy przygoda z rowerem ;:306 ;:215

Serdecznie pozdrawiam i lecę dalej ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, mam nadzieję, że moja kolekcja czosnków na jesieni się wzbogaci o kolejne :heja Te olbrzymie dalej są zachwycające, mimo iż właściwie już przekwitły. Za to jestem rozczarowana czosnkami Krzysztofa. Mam nawet wątpliwości, czy to były one. Teraz już jest za późno, żeby je rozwiać albo potwierdzić, bo już przekwitły, ale zupełnie nie przypominały tych ze zdjęć w necie.
W zaciszu swojego domu lub ogródka, możesz wyglądać jak czarownica, ale nikomu wtedy się przed oczy nie ciśniesz a ja musiałam tak przejechać przez całe miasto. Ale zamknęłam oczy i uznałam, że skoro ja nikogo nie widzę, to i mnie nie widaćObrazek

Obrazek

Ewuś, nawet nie musiałam się rozglądać czy ktoś patrzy, bo wiedziałam, że na pewno... Ale świsnęłam tylko dwie gałązki, to siedzieć bym nie poszła, bo to mała szkodliwość czynu jest... :;230
Nie lubię pająków, ale tylko wtedy, gdy chcą sobie ze mnie zrobić spacerniak. Ale w naturze lubię je obserwować i zawsze liczę, że jeszcze tym razem mnie nie zjedzą ;:306

Obrazek

Marysiu, tak chyba będzie dla niej najlepiej ;:196
Strażaków nie mam już o co czarować, bo dalie są już wyschnięte na wiórObrazek Każda jedna przedstawiała dzisiaj sobą, obraz nędzy i rozpaczy. Dziwi mnie że miasto robi takie nasadzenia, a później o to nie dba. przecież to są pieniądze wyrzucone w błoto ;:223
Lilie złotogłów są u mnie od lat, ale te odmianowe pojawiły się dopiero niedawno i jeszcze nie kwitły. W pierwszym roku pokazały jeden kwiatek, w ubiegłym ani jednego, a w tym po prostu rzuciły mnie na kolana. I tak mnie rzucają za każdym razem jak na nie spojrzęObrazek
EM oczywiście stanął na wysokości zadania i już wczoraj miałam rowerek gotowy. Rano pojechał na działkę i przywiózł go do domu, a następnie do sklepu po części i teraz już wszystko działa jak ta lala :heja Potem jeszcze poszliśmy na myjnię samochodową i profesjonalnie go sobie umyłam. EM mi pokazał co i jak i tak mi się spodobało, że już inaczej roweru myć nie będę.
Chyba nie odpowiedziałam Ci na pytanie odnośnie tej rośliny https://images83.fotosik.pl/1084/fdc7a9f6893a8eb2.jpg To jest rodgersja kasztanowcolistna.

Obrazek

Izo, oczywiście , że masz rację ;:196 Sama nie wiem czemu tak napisałam, bo przecież sprawdzałam w necie nazwę. Zresztą Delicate Joy też posiadam... Pomyłkę już poprawiłam, dziękuję ;:196 Być może kupowałyśmy w tym samym sklepie? Bardzo jestem zadowolona z zakupów. Przynajmniej na razie, bo jeszcze muszę się przekonać, czy nie mam pomyłek.

Obrazek

Ewelinko, ale jak byśmy tak mogli wszystko przewidzieć, to jakie to życie byłoby nudne ;:202 ? Wolę nie wiedzieć, co mnie czeka za rogiem....
Ale mi nasłodziłaś ;:196 Teraz już sama nie wiem, czy zejść z piedestału, czy też na nim pozostać? Jednak zejdę, bo nie przyzwyczajona jestem do takich wysokościObrazek Ale bardzo mi miło, że tak na to patrzysz ;:196
W tym roku na pewno część róż przykryję chochołami ze słomy, bo zdało to egzamin. Na pięterku domku już mam dwa baloty siana oczekujące na zimę.

Obrazek

Danusiu, póki co, niech sobie rosną w jednym miejscu ;:108 Jak zaczną się rozmnażać, to wtedy będę się zastanawiać co z nimi zrobić. Tę lilię mam pierwszy rok, być może i u mnie zginie. Muszę poczytać, dlaczego nazywa się doniczkową i jak to się ma do zimowania.

Obrazek

Beatko, Desdemona jest młodziutka, na dodatek dostałam uszkodzoną sadzonkę, więc to i tak cud, że rośnie. Jak na razie to jest karzełkiem, chyba nie ma więcej niż 20cm wzrostu ;:202 I płatki osypały się szybciutko, ale rzeczywiście tego na zdjęciu nie widać. Ale kwiat miała piękny, porcelanowy. Próbowałam ją powąchać, ale zrezygnowałam, bo musiałabym paść przed nią plackiemObrazek
Martagony z bodziszkami są warte Twojej reakcji. Moja była identyczna ;:306

Obrazek

Wczoraj byliśmy na osiemnastce Filipa sympatii, Magdy. Impreza były plenerowa, a na dodatek wegetariańska, bo zarówno Magda, jak i jej rodzice nie jadzę mięsa. Najbardziej mi smakowały tzw. jaszczury. Jest to ciasto drożdżowe nawinięte na patyk i upieczone nad ogniskiem. po upieczeniu nadziewa się je różnymi farszami na słodko lub słono. Z taką potrawą spotkałam się po raz pierwszy ;:oj

Obrazek

Obrazek

Za to w domu i obejściu zwierzaków jest sporo, a co najważniejsze wszystkie zostały wzięte ze schroniska i mimo różnorodności gatunków, doskonale się ze sobą dogadują. Do rodziny należą trzy psy, dwa koty, dwa króliki i dwie świnki wietnamskie. Jak dla mnie są to świnie, a nie świnki

Obrazek

Dzisiejszy dzień w całości spędziłam na działeczce i mimo ogromu pracy jaką wykonałam, wróciłam do domu w całkiem niezłym stanieObrazek
Sąsiad ciął czereśnię i dostałam całą gałąź do objedzenia :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz muszę szybciutko iść spać, bo strasznie mi się już buzia drzeObrazek Do Was zajrzę jutro, pewnie dopiero wieczorkiem ;:196
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Iwonko, cóż za ogrom kwiecia. Wszystko rozkwita w oszałamiającym tempie, trochę mi się to nie podoba, bo co będziemy podziwiać latem? :wink:
Róże i tak mimo przemarznięcia zimowego obficie kwitną. Jazz ma fajny krzaczek, długo ją masz? A z jasną ostróżką to Rhapsody? Bo też ładnie rozkrzewiona (u mnie jakoś dziwacznie rosną dwa egzemplarze), a fajny duet kolorystyczny.
Martagon, ach..... ;:138 Wcale nie dziwię się Twojemu zachwytowi, bo ja mam tak samo. Kiedy mój zakwitł rok temu, to tylko stałabym i podziwiała te drobne i urocze kwiatuszki. Ooo, może jutro będzie mieć otwarte pąki. Bo moje jeszcze wczoraj były w pąkach.
Nie wiem dlaczego, ale jeszcze nie spytałam gdzie dokładnie posiadasz działkę, w którym mieście?
Świnka wietnamska git ;:215 Na pierwszy rzut oka myślałam, że to nosorożec... :;230
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Iwonko na tym pidestale trochę Cię przytrzymamy, nawet gdybyś chciała schodzić. :wink: Zdjęcia oglądam po kilka razy, nie da się inaczej. Sąsiad co rusz się z Tobą czymś dzieli, chyba nie bezinteresownie. ;:113
M się postarał i świetnie, że możesz śmigać rowerkiem na działkę. ;:215
Miłe takie spotkania, gdzie można popróbować ciekawych, innych niż swoje, potraw. ;:108
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Iwonko,ale miałaś przygodę z rowerem ,dobrze,że juz naprawiony i masz czym jeździć ,w ogródku królują róże ,ostróżki i cała reszta ,a smakołyki u synowej dla mnie też zupełnie obce ,chociaż apetycznie wyglądają ,można spróbować ,pozdrawiam i miłego nowego tygodnia życzę ;:196
isia60
200p
200p
Od: 22 sie 2016, o 20:06

Post »

Iwonko! :wit Ta nasza "wspólna" lilia jest doniczkowa ze względu na to ze jest taka niziutka i raczej wyższa duzo nie będzie.Ona jest z azjatyckich więc nie powinna przemarznąć..moja rosnie niby w gruncie ale w doniczce,postaram sie ja dopilnować a różowa tez powinnam mieć ale jeszcze sie nie ujawniła..kupowałam w LG...Tez jestem z nich zadowolona przynajmniej z cebul.Zobaczymy jak pokaza sie kwiaty
pozostałych...Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam!Izabela
Moja działka pod koniec sezonu 2017,2018 ,2019
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Udała mi się sztuczka stara jak świat :heja
Rano pogoda zrobiła mnie w jajo. W momencie, kiedy miałam wsiadać na rower i ruszać do pracy z nieba zaczął padać taki grubszy kapuśniaczek. Pożegnałam się więc z rowerem i w ostatniej chwili zdążyłam na autobus. Myślałam, że po pracy wyskoczę chociaż na trzy godzinki na działeczkę, ale też padało. Ale to takie padanie, które człowieka z równowagi wyprowadzi, a pożytku z niego żadnego ;:222 Zrobiłam zakupy i wróciłam do domu. Oczywiście zanim dojechałam, po chmurach i mżawce nie został nawet ślad, a na niebie pełne słońce. No i czy to nie idzie się wkurzyć?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Korzystając z pogody i z z tego,że jestem w domu, postanowiłam więc umyć okna. Ostatnio mi się nie udało, bo zaczęło padać, to może teraz mi się uda? I udało :tan Co prawda udało mi się umyć tylko jedno, bo kątem oka, którego nie mam (tak przynajmniej mówili w reklamieObrazek) zobaczyłam nadciągające chmury. Rzuciłam więc wszystko i jeszcze wyciągnęłam Kaprysa na spacer. Przezornie (o święta naiwności!) zabrałam ze sobą parasol. I skutek był taki, że po powrocie do domu tylko głowę miałam suchąObrazek Padało krótko, bo tylko z pół godziny, ale przy ostatnio panującej suszy, każda kropla wody się liczy. Mam nadzieję, że i na działce popadało, bo sucho już było przeraźliwie. Wczoraj cały czas podlewałam, ale ciśnienie wody było praktycznie żadneObrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alicjo, mieszkam w Olsztynie i na jego obrzeżach mam działkę ;:108
Jazz jest śliczna, chociaż u mnie nie jest największa. Jakoś wolno się rozrasta, ale ja ją bardzo lubię, jak każdą pustą różyczkę. Jest u mnie trzeci sezon i kwitnie bardzo obficie, a jej kwiaty nie boją się ani deszczu, ani słońca.
Wietnamka nosorożcem? A ja robiąc jej zdjęcie,pomyślałam, że wygląda jak hipopotam ;:306

Obrazek

Soniu, chyba błądziłaś myślami gdzieś daleko nazywając mnie JoląObrazek
Ale to nie ten sąsiad. Sąsiad od ;:136 to taki po przekątnej, a tego od czereśni mam za plecami. To ten sam, który jak podlewa gnojówką z pokrzyw, to najpierw się pyta, czy czasami nie piję kawy :;230
Właściwie to nic więcej nie spróbowałam, bo tak mi te jaszczury zasmakowały, że zjadłam aż dwa i na nic innego nie zostało mi miejsca. Ale to dla mnie taka ciekawostka kulinarna, którą może kiedyś powtórzę.
Rowerek już naprawiony, eM wymienił kilka części i jest znowu prawie jak nowyObrazek

Obrazek

Martuniu, to jeszcze nie synowa, ewentualnie kandydatka na nią ;:108 Jeszcze nie wiadomo co z tego wyjdzie, ale są już ze sobą ponad dwa lata, to i może będzie tak jak mówisz? Może być, bo Magda jest bardzo sympatyczną osóbką.
Bez roweru, jak bez ręki, dlatego też eM się postarał. Mam z nim dobrze :tan

Obrazek

Izo, to w takim razie nie muszę się już zastanawiać, co z nią zrobić na zimę ;:196 A już się obawiałam, że może będę musiała ją zabrać do domu. Liliowe zakupy zrobiłyśmy w tym samym sklepie i jeżeli cebule będą zgodne, to na pewno je powtórzę ;:63

Obrazek

Lecę siekać koperek, bo mam całą reklamówkę :wit
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Myślę Iwonko , że taką świnkę można polubić ;:108 Róże masz ciekawe ! ;:63 Ta Solina też ładna! Czas sprzyja nam i ogrodom ale mogłaby być nieco niższa temperatura bo ta duchota daje się we znaki!
Dobrze, że nam popadało!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Iwonko..bardzo ładne różyczki, dobrze że popadało , będą dłużej kwitnąć. Jednak najważniejsze że rowerek zrobiony obyś samodzielnie mogła pedałować na działeczkę. Ja zależna od eM a rowerkiem lubię ale ;:185..może kiedyś ;:224 . Pozdrawiam i życzę w nocy deszczyku w dzień ;:3
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ieonko, bardzo dużo w Twoim ogrodzie ciekawych roślin. Oczy przyciągają jednak o tej porze zwłaszcza róże. Sporą masz kolekcję. Bardzo ładnie prezentuje się róża Jazz.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
isia60
200p
200p
Od: 22 sie 2016, o 20:06

Post »

Iwonko!
Jak bedziesz chciała robiś zakupy cebul lilii to podam Ci jeszcze dwie firmy które maja bardzo ciekawe oferty i ogromny wybór
cebul lilii i nie tylko...wtedy wybierzesz gdzie najładniejsze...
Pozdrawiam!Izabela
Moja działka pod koniec sezonu 2017,2018 ,2019
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Wcięło mi wcześniejszy post! ;:223

Napiszę więc, że podziwiam u Ciebie Martagony. Moje przyszły podgnite, podkopał je kret i nie mam ani jednej, a kupiłam 3... Myślisz, że jakimś cudem mogą wyjść w przyszłym roku?

Róże masz piękne, w bardzo nieoczywisty sposób dokonujesz ich wyboru, bardzo zróżnicowane są i pokrojem i kolorem i stylem. :) Ciekawe te jaszczury. Farsz z czego był zrobiony? Pozdrawiam Iwonko.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozwólcie, że dzisiaj odpowiem tylko Monice, ale po prostu czytając to, co napisała, roześmiałam się w głos :;230
Moniko, na pewno już się zorientowałaś, że mój styl, to totalny misz-masz. Tak więc, dokonując wyborów, kieruję się tylko i wyłącznie, czy dana roślina mi się podoba. I czy da sobie radę w moich warunkach klimatycznych. Uwielbiam każdy kolor, nic mi się nigdy nie gryzie, wszystko do siebie pasuje :heja Róża nie może tylko być zbyt wielka i raczej wolę jak nie jest bardzo mocno napakowana. I oczywiście moje ;:167 musi na jej widok mocniej zatrzepotać.
Ponieważ impreza była wegetariańska, to i farsz był taki. do słonych był farsz z grzybów leśnych, a do słodkich była Nu...lla i dżem. Bo i ciasta były dwa, jedno pikantne, a drugie słodkie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Iwonko przepraszam, nie mam pojęcia dlaczego Cię przechrzciłam. :roll: Z tym deszczem to mamy trzy światy. Popada chwilę, a i tak na rabatki trzeba biec z wężem. ;:222
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Piękne zdjecia sobie obejrzałam, najbardziej zachwyciły mnie martagonki i wiele innych kwiatków mi się spodobało, ale nagle wszystko wyleciało mi z głowy i jest w niej tylko świnka ;:306 Czarny wesoły tłuścioszek ;:167 I faktycznie podoba do Hipcia! Ostatnio koleżanka na FB pokazywała swoje świnki wietnamskie i właśnie ogromnie mi się spodobały, choć jej jeszcze takie mocno upasione, ona ciągle w nich widzi te małe pocieszne prosiaczki, jakie nabyła :lol:
Ja bardzo lubię Twój styl misz- maszowy ;:196 I jakoś wszystko do siebie pasuje, choć deklarujesz, że wybierasz je i sadzisz na żywioł :)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”