Ogród i róże Ireny

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród i róże Ireny

Post »

Dobrze moja poprzedniczka napisała- właścicielko królewskiego ogrodu witaj!

Jak zaglądam do ciebie, to taj jakbym przemieszczała się w inny piękny różany ogród w wielką klasą ;:180
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irenko, póki zamówienie nie jest zrealizowane możesz je zmienić. Myślę, że nie będzie problemu, ja bym przynajmniej zapytała o taką możliwość. Poza tym, może się okazać, że u Ciebie w ogrodzie może zupełnie dobrze rosnąć, to przecież zależy od wielu czynników.
Decyzję jednak musisz podjąć sama. Niejednokrotnie przekonałam się, że róże o których czytałam niepochlebne opinie w moim ogrodzie nie potwierdzały się i odwrotnie te zachwalane u mnie nie zdawały egzaminu. Może warto spróbować.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie kochane. :wit :wit
Jadziu ja teraz prawie przy każdej róży powsadzałam po kilka patyczków, przydypałam je ziemią i poczekam co będzie. Z zeszłego roku (nie chcę zapeszyć) mam chyba małą Teasing Georgię i chyba Benjamina Brittena. Jak faktycznie przeżyją i coś z nich będzie to będę miala satysfakcję. Tylko się zastanawiam , kiedy można je wykopać i posadzić do doniczki?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Witaj eDorko w moim ogródku. Jaki on tam królewski? Ale za pochwałę dziękuję. Mam dużo bukszpanu, bo jak chyba już kiedyś pisałam dostawałam od już śp.sąsiada całe wiadra obciętego bukszpanu i żal mi go było wyrzucić , więc sadziłam, a potem wymyśliłam takie romby i tak wyszło.
Miło mi Cię gościć i zapraszam częściej i pozdrawiam ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Witaj Aniu - jak już wyżej pisałam nic wielkiego w tym ogrodzie, tyle że dużo bukszpanu. Boję się co bedzie w tym roku z nim, oby tylko ta wstrętna ćma bukszpanowa wyniosła się gdzie indziej. Na pewno będziemy z nią walczyć. ;:164 ;:163

Obrazek

Obrazek

Daysy - jak Ci już wiadomo zdecydowałam, że mimo wszystko pozostanę przy moim zamówieniu. A może będą chciały u mnie rosnąć. A jak nie to poszukam czegoś innego. Ale spróbuję. Dorzuciłam jeszcze Stawberry Hill. Myśl o niej chodzi za mną już ze 2 lata. Raz ją zamówiłam, ale brakło więc zaproponowano mi Wildeve. Ale teraz mam nadzieję, że dotrze do mnie.
Ja Kosmos mam też od zeszłego roku i bardzo mi przypadły do serca od pierwszego roku.
Poniżej Chippendale i Kosmos

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Irenko daj im porządnie się ukorzenić szybciej niż maj- czerwiec nie wykopuj .Szkoda by było ich gdyby miały się zniszczyć. W każdym razie ja bym tak zrobiła zresztą BRAWO TY cudnie rosną te twoje róże mam nadzieję ,że moje w tym roku też ruszą z kopyta bardzo bym tego chciała
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko Brawo TY :heja .Trzymam kciuki ;:108 .Jadzia ma rację, nie spiesz się, one powinny się dobrze ukorzenić. Te pierwsze korzonki są bardzo delikatne, swoje przesadzam czasem w następnym sezonie. Tylko, że u mnie ziemia ciężka, gliniasta i zbyt wczesne grzebanie przy sadzonce nie jest wskazane.
Cierpliwości życzę ;:108
Strawberry też zamówiłam, właśnie wczoraj dostałam informację, że różyczki już uszykowane do wysyłki ;:215 . Już serduszko mocniej bije ;:173
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p
Od: 24 paź 2013, o 09:34

Post »

Jaki on tam królewski?
Nie bądź zbyt skromna, tego typu ogrody oglądałam w Wersalu!
Naprawdę klasa exclusive ;:167

Słoneczka życzę ;:3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko :wit
Może tej ćmy bukszpanowej nie będziesz miała .
Róże cudne, ech,,, marzenie. Przecudne.Zawsze je chwialiłam i będę chwaliła, bo masz je wyjątkowo piękne i zdrowe.
Ogród też z wysoką klasa i relegacją. ;:180
pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Irenko, ja mam Pashminę, a nawet dwie, trzeci sezon będzie w tym roku u mnie i powiem Ci, ze to bardzo fotogeniczna róża, jest ładna, u mnie nawet zdrowa.
Ale... Ale jednak kwiaty po deszczu zmieniają się w mumie, kwitnie ładnie, ale nie jest to kwitnienie takie, ze patrząc na nią mogłabym kleknąć z zachwytu, jest po prostu ładna, nie powalająca. Może w tym roku klęknę na jej widok? Kto wie :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Witaj Irko :wit
Pięknie w Twoim Ogrodzie ;:215 , bardzo spodobały mi się Twoje różyce a szczególnie Schneewittchen, Munstead Wood .
Ogród iście królewski, a okazy do pozazdroszczenia ( w sensie pozytywnym), ja dopiero jestem na początku różomanii.
Będę do Ciebie częściej "wpadać" aby nasycić swoje oczy pięknymi widoczkami a przy okazji podpatrywać i może część pomysłów przenieść do swojego ogródka.
Trzymam kciuki i kibicuję.
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Witam serdecznie wszystkich zaglądających. :wit :wit :wit
Na dworze zrobiło się zimniej, ale chyba jeszcze nie jest tak źle. Moje różyczki wszystkie już przycięte. Potraktowałam je w tym roku dosyć ostro. Jak już przycięłam to się przeraziłam. Angielki przycięłam w tym roku mocniej niż w ubiegłym.

Poniżej przycięta MW. Ta w środku zostawiona trochę na wyższym poziomie, a te boczne przycięte krócej.

Obrazek

A tutaj przycięta Judy the Obscure. Pod tymi plastikowymi butelkami przycięte patyczki.

Obrazek

Zobaczę jak to cięcie przełoży się w tym roku na kwitnienie. Latem Wam powiem co z tego wynikło. ;:202

Spróbowałam też przycięte patyczki włożyć do ziemniaka i pod butelkę. Patyczki zawsze mogę wyrzucić, a jak się coś przyjmie będzie frajda. ;:303
Obrazek

Zamówienie złożone, do pierwszego dorzuciłam jeszcze jedną różyczkę i czekam z niecierpliwością na dostawę. ;:65 ;:65 ;:65
Zima w tym roku była łagodna i jak się okazało moje pierwsze róże poszły pod sekator w ostatnich dniach lutego. Jeszcze tak wcześnie nie cięłam. A teraz już niektóre mają liście. Z kolei w ostatnich dniach lutego zostały popryskane Miedzianem.

Obrazek

To The Pilgrim rozłożona, mam nadzieję, że się rozrośnie.

Obrazek ;:168

Jadziu dziękuję za informację, na pewno nie będę tych maluśkich dzieciątek różanych ruszać przez dłuższy czas. Ciekawe co mi się przyjmie z tych wiosennych powpychanych patyków. Jak się poprzyjmują to będę miała satysfakcję ;:333 i możliwość obdarowania znajomych, a jak nie to też nie "wielka szkoda".

Poniżej zeszłoroczne nasadzenie Guersney. Nie za dużo mogę o niej powiedzieć, bo to był pierwszy sezon, ale była chętna do kwitnienia. A zobaczę co pokaże w tym roku
Obrazek

Obrazek

Obrazek.

Daysy tak jak pisałam już do Jadzi, na razie poczekam z grzebaniem wśród korzeni, chociaż mnie korci. ;:173.
Nie mogę się już doczekać zamówionych różyczek. Jak Ty też zamówiłaś Strawberry to będziemy miały co porównywać, jak maluchy rosną. :tan
Na polepszenie humoru kupiłam ostatnio w markecie(chociaż sobie obiecywałam, że już w markecie nie kupię ;:223 ) różówą angielkę - podpisaną Olivia z bardzo porządnymi korzeniami. Chociaż nie wiadomo co z niej wyrośnie. Najwyżej podrzucę ją kuzynce, co zaczyna przygodę różaną. Chociaż kupiłam kiedyś w markecie 4 angielki i co ciekawe w tym samym roku zamówiłam w szkółce 16 odmian angielek i żadna się nie powtórzyła. Z marketowych wyrosły mi porządne Graham Thomas, Gertrude Jekyll, Winchester Cathedral i William Shakespeare.

Poniżej właśnie William Shakespeare

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

EDorko - z tym exclusive to trochę przesada, ale za pochwałę dziękuję. Muszę Ci powiedzieć, że jak oglądam inne ogrody , to zawsze chciałabym inaczej u mnie wszystko posadzić. Ale przecież nie będę robić rewolucji.
A te moje nasadzenia jakoś tak same się ułożyły. A jak się podobają to się cieszę. ;:3. Zapraszam do oglądania.

Obrazek

Obrazek

Aniu- anabuko jakby tej ćmy nie było, to bardzo bym się cieszyła. :tan Na razie jest zimno w nocy to jeszcze jej nie widać. Ale jak się zrobi cieplej to nie wiadomo... Różyczki dziękują za pochwałę i kłaniają się nisko. Ale w Twoim ogrodzie też jest przecudne, masz tyle wspaniałych roślin.

Obrazek

Obrazek

Basiu - dziękuję za informację odnośnie Pashminy. Zamówiłam ją jednak (przekonam się sama jaka jest) i kilka innych i już nie mogę się doczekać kiedy przyjadą.

Obrazek

Obrazek

Ewo - Ewita44- witam w gronie szczęśliwych posiadaczek różanych piękności.
Munstead Wood jest godna polecenia. Jako jedna z pierwszych zakwitla, zdrowa , Pięknie pachnie I tak też się prezentuje. Schneewitchen z kolei została kupiona jako marketowa Kristalperle. Nawet nie wiedziałam że tak długo kwitnie jest zdrowiusieńka. U mnie rośnie przy domu od północno-wschodniej strony I chyba jest z tego zadowolona. W zeszłym roku za towarzyszkę dostała The Pilgrim. Zobaczymy jak się sprawdzą obok siebie. Poniżej właśnie Munstead Wood i Schneewitchen.
Zapraszam do oglądania i pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu kilka fotek wiosennych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitł nawet jeden goździk. ;:3
Obrazek

Pochwalę się jeszcze moim otrzymanym prezentem z ubiegłorocznego konkursu w MPO. Dostałam do w grudniu, a ostatnio mój M i go złożył i na razie można z niego korzystać za szybą, ale latem pójdzie do ogrodu.

Obrazek

Moje pomidorki już rosną , jak dobrze pójdzie to w połowie czerwca już będą swoje.

Obrazek

Lobelie i begonie już czekają na pikowanie.

Obrazek

Na zakończenie fotki z lata

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooooo jakie wielkie pomidorki już masz ;:138 ;:13 , moje jeszcze malutkie, ale i tak się cieszę, że rosną.
Strawberry Hill trafiła do koszyka jako jedna z ostatnich, razem z Williamem Morrisem, jakoś mnie tak naszło na róż, dla towarzystwa dla The Mill on the Floss ;:131
Irenko też kupiłam kilka róż w Auchan i powiem Ci, że były to bardzo ładne sadzonki, które naprawdę dobrze sobie radzą w ogrodzie. do tego w bardzo dobrej cenie.
Cieszę się, że już masz różyczki przycięte, ja przy dobrych układach dopiero za 2 tygodnie będę mogła cokolwiek ciąć. Zupełnie nie wiem jak je ciąć w takiej sytuacji ;:202 .
Trzymam kciuki, aby ćma się nie pojawiła, to paskudztwo może narobić wielkie szkody, muszę przejrzeć bukszpany. Czym i kiedy pryskasz swoje?
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W moim ogrodzie jeszcze daleko do piękności.
Ale twój podziwiam nieustannie. I te cudne róże ;:167
Wiosna W coraz ładniejsze kolory I roślinki się ubiera. ;:333
Wysiewy rosną i cieszą.
Dobrego dnia Irenko. ;:3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Irenko masz już super sadzonki pomidorów. ;:215 Z moich tylko 2 wyglądają podobnie reszta taka sobie. Super wspomnienia oby tegoroczny sezon nie był gorszy niż ubiegły, a ćma oby omijała Twoje cudne bukszpany ;:196 Trzymam kciuki za patyczki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p
Od: 24 paź 2013, o 09:34

Post »

Bardzo, bardzo mi się podoba Twoj różany ogród ;:138
Ta przeszklona ściana jest rewelacyjna, ależ bym chciała mieć taką ;:oj
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Irenko no po prostu dech zapiera... różanka miodzio i oby te bukszpany nie chorowały ;:333
Leżako - hamak królewski ;:108 niech no tylko ;:3 nie brakuje...
Pomidorki dorodne ;:215 Mam takie pytanko z serii naiwnych, czy ty wchodzisz między róże w porze ich kwitnienia ;:306 A powazne pytanie to czy nie jest jeszcze za późno na miedzianowy oprysk :?:
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”