Różyczki u Ewki cz. III

Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki cz. III

Post »

Mój Valter od dołu dopiero wypuszcza noski .No cóż trzeba będzie trochę dłużej poczekać na kwiaty.Ewuniu sporo zieleni a róże takie wysokie ja mogę tylko o takich pomarzyć, a przecież nie mieliście prawie wcale śniegu ,a u nas było -30 może nawet ciut więcej sporej pokrywie śniegu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Widzę, że Twoje królestwo powoli zarasta i robi się coraz bardziej kolorowo ;:108 . Masz sporo ładnych cebulowych, które cieszą oczy ;:108 . Różyczki rosną jak szalone i niedługo będziemy oglądali pierwsze kwiaty :heja . Jesteś bardzo pracowita i podziwiam Cię za taką ilość róż ;:108 . Sporo zachodu przy ich pielęgnacji a Ty na wszystko znajdujesz czas ;:215 . Pozdrawiam i słoneczka Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Aniu - dziękuję za link, z przyjemnością przeczytałam artykuł. Skorupki jaj nigdy nie wrzucałam do ziemi, choć wiem, że mogą wzbogacić glebę w wapń. Natomiast skórki od bananów od dawna wrzucam jako nawóz. Ostatnio cała rodzinka zbierała skórki dla nowoposadzonych róż. Zamiast schabowego - stosowaliśmy dietę bananową. Nawet mój pies polubił banany :;230
Może to te skórki powodują, że różyczki tak fajnie rosną? Oprócz nich podsypuję róże wiórami rogowymi i nawozem do róż. Nawozu jeszcze nie dawałam, ale zobacz jakie piekne już mają listki.
Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewuniu z nazwami czy bez jednakowo cudnie kwitną te twoje tulipanki ;:108 Moje dopiero zaczynają.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tolinko - zapraszam Cię razem z M. do siebie nad Wartę. My wypijemy kawunię i pogadamy o ogrodzie, a M. złowi jakąś rybkę. Wędkarze są częstymi gośćmi w okolichach mojego ogrodu, mają ciszę i mogą w spokoju łowić. Zazwyczaj są to niewielkie rybki, ale zdarzają się naprawdę duże okazy. Czasami obserwuję taką rzucającą się rybę, kapitalny widok.
Być może zaciekawi Cię info o tym, że 16 kwietnia w niedzielę Wielkanocną w HGTV o 9,25 w programie 'Nowa Maja w ogrodzie'będzie prezentowany różany ogród (powtórka za tydzień 23 kwietnia) . Właścicielka ogrodu gościnnie zagląda na nasze forum, aktywniejsza jest na fb i tam pokazuje swój Różany Raj.
Mój raj szykuje się do lata

Obrazek

Jadziu - sama się dziwię, jak to możliwe, że one tak się trzymają. A przecież były mocno osłabione trawiącymi je całe lato chorobami. Jedynym przykryciem były niewielkie kopczyki z ziemi i kory. Tych najbardziej zabiedzonych jeszcze nie pokazałam, bo i nie ma czym się chwalić, ale sama dobrze wiesz, że równowaga być musi. Trzymam kciuki za U.V. i mam nadzieję, że ta silna roża szybciutko Ci odbije.
Niedawno pokazywałam nową różankę, która teraz kolorowieje od hiacyntów i tulipanów ( jeden z posadzonych gatunków jakiś mały, choć opis był inny). Tutaj różyczki są wybiedzone, bo to ubiegłoroczne przesadzenia. Najgorzej ma się Teasing G., ostał jej się jeden pędzik. Jak dostanę gdzieś sadzonkę, to wymienię, ale nie kalkuluję mi się zamawiać 1 krzewu przez internet, więc czekam.

Obrazek

Ewuś - uwielbiam, gdy wiosną kwitną cebulowe. Lubię zaglądać w kielichy tulipanów, wąchać hiacynty. Chyba najmniejszą sympatią darzę krokusy, bo szybciutko przekwitają. Na razie niestety tylko kilka dni mogłam cieszyć się z rozwiniętych tulipanów. Pogoda sprawia, że cały czas są zamknięte.
Mam wyrozumiałego M., który tak samo jak ja lubi ogród i rozumie, że nie zawsze może być obiad, gdy róże trzeba przyciąć czy zielsko wyrwać :lol: Za to go tak kocham!
Obrazek

-- 12 kwi 2017, o 23:03 --

Małgosiu - pięknie, pięknie kwitną i to mi zupełnie wystarcza. A teraz zaczynają jeszcze rozchylać się żonkile. Oczywiście nazw nie znam i w przypadku jak w pozostałych cebulowych nazwy są mi obojętne. Niestety jest ich ciągle zbyt mało, by zerwać bukiet na wielkanocny stół, trzeba więc będzie taki bukiecik zakupić. Choć pewnie zdecyduję się na tulipany, te w wazonie dłużej wytrzymują.
To dla Ciebie:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu podziwiam te cudne zielone pędy ;:167 U mnie tylko 3 róże mają takie pedy Elżbietka, LO i Alpenfee .The Pilgrim też cięty do ziemi,Maritim ,Charles Austin,Abraham Darby i wiele innych róż .UV już wypuszcza noski od ziemi, a 3 róże poszły w zapomnienie.No cóż trzeba się z tym było liczyć przy 30* mrozie albo i ciut więcej było ;:222
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu - LO także u mnie wygląda już teraz fantastycznie. Z wymienionych przez Ciebie mam też Abrahamy - wszystkie cztery świetnie przetrzymały zimę. The Pilgrim też nie odniósł żadnych strat, jest młodą różą, bo dopiero mam ją od ubiegłego roku, więc jeszcze nie jest jakimś specjalnie okazałym krzewem. Nad Elżbietką się zastanawiam, jest u Ewy w Rozarium, ale nie mam gdzie tej róży posadzić. Podziwiam ją u Ciebie, więc cieszę się, że nic jej się nie stało. Mówisz, że mieliście 30 stopni mrozu ;:oj , w życiu takiego nie doświadczyłam!

Zakwitły żonkile , a może narcyze? Nie wiem, bo jak dla mnie to są takie same i nie mam pojecia czym się różnią, może tylko nazwą? W każdym razie czekam na pogodę, żeby pojawiły się też pozostałe. W tej chwili zakwitły takie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Ewuniu ciekawy wykład o narcyzach
http://www.az-ogrodnictwo.pl/2014/01/na ... sow-o.html
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - przeczytałam ! I powiem, że nie wiedziałam, że narcyze to rośliny trujące, posiadające toksyny, a to dość ważna informacja! Nie wiedziałam też, że najpierw trzeba wsadzać do wazonu własnie te kwiaty, a dopiero dnia następnego - inne. Dziękuję za link ;:167 W zamian pochwalę się pączkami rododendronu

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Ewuniu jak widzisz wiele nie wiemy, ja tez się zdziwiłam tymi informacjami.
Ten Rh u mnie zakwita zawsze jako pierwszy ale jeszcze nie startuje. Zauważyłam, że kilka główek zbutwiałych nie wiem czy to przemrożone czy raczej od wody.
Ewuniu arbuzy będę miała po raz pierwszy, nasionka mam ze sklepu tu jest dział na forum ciekawy
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p5811666
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Ewuniu...twoje pędziki różane jak widzę pięknie zielenieją, u mnie tylko te najmłodsze nadają się do pokazania. ;:128 Cóż...albo się wykaraskają, albo będzie miejsce na inne. Bardzo ładnie kwitną ci cebulowe, odgapiam pomysł między różami bo u mnie golizna. ;:306 . Każde miejsce na wagę złota. ;:173
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Ewka mówiąc o powiadomieniach miałam na myśli wiadomości z FO na mojego maila o aktywności w odwiedzanych przeze mnie wątkach :) Twój ogród już całkiem wiosennie się prezentuje ;:215 A narcyzy i żonkile to kwiatki bez których nie ma wiosny :lol: U ciebie widzę mnogość gatunków a do tego jeszcze pewnie niektóre pachną ... i to wiosna właśnie ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też otwierają paki pierwsze Rh i za chwilkę buchną kolorami. Uwielbiam ten czas a teraz dokupiłam jeszcze jednego Nova Zembla i czekam na kwiaty ,ciekawe czy nie ma zmienionej etykiety,bo kupowałam go w markecie w kropki
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - Rododendron przywiozłam dawno temu z ogrodu taty. Został mocno przycięty i doskonale się przyjął. Po wielu latach tak się rozrósł, od góry, że pusty dół zaczął straszyć. Przycięliśmy więc go i okazało się, że na zdrowie mu to wyszło. Teraz jest pięknie zagęszczony i gdy kwitnie, kwiatami obsypany jest cały krzew. W dodatku kwitnie dwa razy, ten drugi raz oczywiście to kwitnienie jest znacznie mniejsze, ale jest!
Trzymam kciuki za arbuzy, kiedyś próbowała z nimi moja przyjaciółka. Muszę ją zapytać, czy jej się udało.

Obrazek

Zuziu - ta golizna spowodowała, że postanowiłam wiosną ukwiecić ogród właśnie cebulkowymi. One mają taką cudowną właściwość, że cebulki przyrastają i każdego roku jest więcej kwiatów. W tym roku czeka mnie wysadzanie cebulek i oddzielanie przybyszowych. Na pewno nie zapamiętam, gdzie jakie gatunki rosną, więc za rok będzie misz-masz. Ale jak wiesz, ja tak właśnie lubię.

Obrazek

Ewuś - niesamowicie pachną hiacynty. Jak wchodzę na ogród, czuję ich zapach. Tulipanki pewnie nie, ich zapachu nie czuję, a nawet jeśli to nie uwodzą. Powiadomień mailowych właściwie nie czytuję, dlatego nie skojarzyłam, dzięki za przypomnienie.

Obrazek

Jadziu - trzymam kciuki za to, żeby etykieta zgadzała się z opisem. Niestety nie mam miejsca na inne rodendrowny, choć tak je lubię. Za to wyszły mi konwale, jakby nie było zbliża się maj.

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Konwalii się pozbywam to zaborcze rośliny i wszędobylskie łażą gdzie chcą a zamiast kwiatów mam same liście .Czasem jakiś kwiatek zakwitnie dlatego zrezygnowałam z nich .Rosną sobie za siatką tam im dobrze i nikt je nie niepokoi. U mnie raczej nie ma pustych miejsc między różami, bo rosną tam rośliny towarzyszące :;230
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”