Mój ci on część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ci on część 3

Post »

Słuchajcie,bez forum kiepsko,bardzo liczę na rady ;:108 Szukałam ,jak posadzić piwonię i w jednym miejscu czytam;lubi ziemie kwaśną,nie znosi wapnia,a w kolejnym,że nie toleruje kwaśnej ;:219 Posadziłam w kompostowej ziemi tak,jak pokazywali na rysunku,czyli głęboko,lekko pochylona,ale nie daje mi to spokoju.Zmierzę pH i jeszcze poczytam ;:131
Madziu a ty w jaką ziemię posadziłaś? Chętnie zobaczę twoje,mam nadzieję,że dokopię się zdjęć z okolic maja-czerwca? :D
Grażynko ja dzisiaj byłam tak nastawiona na pracę,że nie wiem,jak zareagowałabym na szron :evil: Dużo zrobiłam,zrobiłabym jeszcze więcej,ale przyszła sąsiadka i nie wypadało trzymać ją w ogrodzie ;:204 Przesadziłam dwie azalie,ale nie wiem,czy jedna przeżyje.Nie wiem czemu wydawało mi się,że widłami ogrodniczymi lepiej mi się wykopie.Wyjmując oderwałam wszystkie drobne korzenie,został gruby,krótki badyl :( Drugą przesadziłam już ze szpadlem,ziemia się trzymała korzeni,więc myślę,że będzie dobrze.Przesadziłam też ubiegłoroczny rhododendron,bo wysiała się przy nim malwa i jej bałam się ruszać.Posadziłam wszystkie nabytki,obcięłam maliny,bukszpanowy żywopłocik,jeden berberys,wystające gałęzie lipy sąsiada,no i wysadziłam jodłę,która była choinką u córki.Igły nie sypały się za bardzo,choć niedawno dopiero wyszła z mieszkania,w którym brak balkonu ;:131 Niechlujnie była wsadzona do doniczki,korzenie szły do góry,widocznie sprzedawca przewidywał jej żywot tylko na okres świąt.
Agnieszko jesteś również posiadaczką kolekcji piwonii ;:oj A ja tak się cieszę z tej jednej,na razie :D Dobrze zrobiłaś odpuszczając sobie dziś ogród.Jest jeszcze czas.Chociaż jak spojrzałam na moje niedokończone sprzątanie badyli,na trawę,którą teraz najlepiej wyskubać,to zapragnęłam ciepełka,żeby dłużej można było porobić.

Obrazek
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Mirko jaki miły dzień, jak możesz popracować w ogrodzie. ;:215 Szczególnie, jak oprócz sprzątania można sadzić nowości. :D Tyle krzewów przesadzić, ;:oj masz napęd. ;:180
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No mam napęd,Soniu,tylko ja muszę wykazać się teraz rozsądkiem i nie przesadzać z ogrodem,ze względu na stan zdrowia,ale to takie trudne...
Dzisiaj było wietrznie,ale cięcie nie pozwalało odczuć chłodu.Przycięte mam wszystkie berberysy i większość bukszpanów.Cebulowe rosną w oczach,tulipany zwłaszcza i cesarskie korony,ale krokusy jakoś się ociągają,zauważam pojedyncze kwitnienia.

Obrazek
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ta ostatnia fotka to obecna :shock: :?: czyżby juz tak kwitło ? ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie z krokusami to samo.
Jakby podmarzły i miały nie kwitnąć.
Chyba u wszystkich te objawy są widoczne.
Ja na razie utknęłam w połowie prac i nadal muszę czekać na lepsze dni. :twisted:
Grażyna.
kogro-linki
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Karolciu,zdjęcie świeżuteńkie ;:108 Byłam w sklepie ogrodniczym ;:306
Nie spiesz się Grażynko,niech się ociepli.Cieszę się z tego co już zrobiłam,chociaż widzę,ile jeszcze pracy :shock: Popadało u nas po południu,dobrze na moje przesadzone rośliny. Fartnęło mi się w Biedronce,wzięłam ostatnią miniaturową różę na pniu przecenioną na dyszkę.Mimo ,że ostatnia,to bardzo ładną ma koronę.Zostawiłam aparat na deszczu,suszę go,mam nadzieję,że nic mu nie będzie :?
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Mirko,
zdjęcia gdzieś tam są, zapewne się w końcu dokopiesz.
Piwonia drzewiasta nie jest wymagająca.
Najlepiej rośnie w glebie gliniasto-piaszczystej, nie należy przenawozić azotem.
W pierwszym roku po posadzeniu nie nawozić w ogóle, ewentualnie w drugiej połowie sierpnia niewielką dawką nawozu potasowo-fosforowego (bez azotu).
Również w pierwszym roku nie daj zakwitnąć, niech roślina się wzmacnia.
Na zimę nie okrywaj, nie ma takiej potrzeby.
Przymrozków też obawiać się nie trzeba.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i jak tu nie kupić drugiej :wink: Aparat deszczu się nie boi,wysuszyłam i już mogę pokazać mój ostatni nabytek.Ostatni wiecie w jakim sensie,nie ,że w tym sezonie :wink:

Obrazek
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wcale się nie dziwię że dokupiłaś następną.
Nie ma to jak piękne kwiaty cieszące oko. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Dzisiaj pierwszy dzień wiosny, jednak Mireczko dla Ciebie mam wspomnienie zimy:
Obrazek

Róża zapowiada się wspaniale :D
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne Olu ;:215 .Daszek wycięty jak z tafli :D Cieszę się,że też dostrzegasz uroki zimowych zdjęć.Jeszcze kwiecień plecień przed nami,ale nic już wiosny nie zatrzyma ;:oj Mam do pokazania nowe zakupy,ale z braku czasu nie zasiadam przed komputerem,może jutro.Teraz włączyłam,żeby na pw powiadomić o wysłanych przesyłkach a tu czeka na mnie wiadomość,że roślinki dotarły :D Oj,nie doceniamy poczty,nie doceniamy... :wink:
Mój ci on cz. 3
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od rana wieje,nie sposób wyjść do ogrodu a tam tyle pracy :shock:
Wczoraj dostałam sadzonki żółtych malin,wsadziłam też 4 wiśnie sokówki.

Obrazek
Weszłam do sklepu po słodycze,ale nie mogłam się oprzeć bratkom w bardzo atrakcyjnej cenie(4,99)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tak wygląda kolejna odsłona wiosny w moim ogrodzie,a tak moje kolejne zakupy :D
Obrazek

Obrazek
Przestrzegam przed kupowaniem trytomy w Biedronce.Będę reklamować,bo w torfie nie znalazłam sadzonki,pewnie zbutwiała.Natomiast jeżówka jest dorodna,jak na tę cenę,wiadomo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jesienią sadziłam szachownicę,jak ją teraz poznać,zapomniałam,gdzie wsadziłam ;:131
Mój ci on cz. 3
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Takim katastroficznym zdjęciem rozpoczynam dzisiejszy post :(
Co robię nie tak,że dobrze zapowiadające się sadzonki ciemierników tuż przed kwitnieniem gniją :( Tak się cieszyłam,że w tym roku to już doczekam się kwitnienia ,a tu bach,sytuacja się powtórzyła :(

Obrazek
Lecimy dalej w tym tonie :( Laurowiśnia poparzona przez mróz.Tu nie panikuję tak bardzo,bo ona lubi cięcie,a na zdrowych gałązkach kwitnienia się doczekam.Na razie obserwuję,czy listki opadną,może drugie wyrosną a kwiat i tak się pojawi,zobaczymy ;:131

Obrazek
Z milszych oku widoków jest kółeczko z bratków i szykująca się do kwitnienia gęsiówka(?):D No i kotek-psotek,co to za najfajniejsze legowiska uznaje te w tulipanach :evil:

Obrazek
Pamiętacie,jak miotałam się z oczarem;wyciąć kwitnącą podkładkę,zostawić,niech jesienią też kwitnie...Wycięłam.I nie żałuję.Cały krzak teraz obsypany kwiatem,ładniej wygląda,na pewno więcej przyrośnie.
Zapowiadają ciepłe dni,trochę deszczu,po prostu idealnie ;:oj Przewalimy na pewno dużo roboty. ;:108
Mój ci on cz. 3
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mireczko kółko z bratków super wyszło ;:333 Jak zaczną kwitnąć na całego będzie niezły widok. :D
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mireczko czy okrywałaś na zimę ciemiernik cuchnący? Mi to wygląda na chorobę grzybową. Liście zbrązowiały od przemrożenia. Obetnij je, bo to dodatkowe siedlisko grzybów.
Pozdrawiam Hala
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”