Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Post »

Ja też mam już spokój z cebulami, a róż na szczęście nie zamawiałam, dopiero na wiosnę kupię. Tak więc mogę zacząć od dzisiaj marzyć o wiośnie i planować.
Aniu, driakiew zadedykowałaś mi śliczną. Dzięki ;:196
Graham T. to dobry wybór. Ja swojego wiosną przesadzam w inne miejsce. Będę organizować słoneczną rabatę.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O rany ;:oj a ja się martwiłam o swoją głowę w temacie cebul ;:306 Tobie też nic nie brakuje :;230 Cebulowe szaleństwo.
Mi do posadzenia już zostały niedobitki, na szczęście bo pleców nie czuję.
Jeszcze czosnki i pass.
Ale wiosną damy czadu :heja Też sadzę do donic ze względu na nornice. Wszystkie zeszłoroczne wyciągałam i rozsadzałam ;:170 mrówcza robota ale liczę że było warto ;:65
Dodawałaś jakiś nawóz przy sadzeniu?
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

:wit
Aneczko już się odnalazłam i mam nadzieję,że i swój wątek odkurzę (o ile pozwoli mi na to mój zbuntowany komputer :? ).Jestem pełna podziwu dla Twojej ogromnej pracy z cebulami ale jednocześnie troszkę się załamuję bo mam podobną ilość do posadzenia a nie wkopałam jeszcze ani jednej.Miałam zająć się tym w weekend ale dopadło mnie zapalenie oskrzeli i jestem uziemniona.Chyba muszę poprosić mężusia o pomoc ale jak tu mu wytłumaczyć skąd tyle cebulek nabrałam ;:224
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, wielkie ;:138 Dałaś radę posadzić wszystkie cebulowe i to w doniczkach ;:oj Tym bardziej wielki szacun dla Ciebie ;:180 Mam nadzieję, że deszcz zawitał do Ciebie i ulżył roślinom.
Jak posadzisz róże, to od razu usyp im kopczyki. Zapobiegnie to nadmiernemu wysuszaniu gleby wokół nich i lepiej będzie się utrzymywać wilgoć.

Graham Thomas moim zdaniem nie pachnie jakoś intensywnie. Mnie osobiście jego zapach nie bardzo nęci. Jesienią jest trochę wyraźniejszy.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja cebulki mam jeszcze przed sobą i czekam na lepsze dni.
Może jeszcze będzie chociaż kilka ze słonkiem i wtedy je wysadzę.
Ale mam o wiele mniej od Ciebie i nie będzie to tak wielkie poświęcenie.
Za twoje będę trzymała kciuki ;:215 , oby gryzonie omijały je szerokim łukiem. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Też sadzę cebulowe do donic ,ale nie wyobrażam sobie ile trzeba mieć donic ,miejsca i ile dołków wykopać ,aby umieścić w ziemi ponad 400 cebul. ;:oj
Wiosną będzie kolorowy zawrót głowy . ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Cebulowe do donic? To tak można? ;:oj I nie przemarzną? Naprawdę?
To świetnie!
Dzięki za podpowiedź.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie Kochani. :wit
Mamy piątunio!

Po całym dniu padającego śniegu i dwóch dobach padającego deszczu ziemia w końcu jest taka jak być powinna a roślinki ucieszone. :heja A ja razem z nimi. Teraz mogę spokojnie sadzić róże.
W ziemi siedzą już od jakiegoś czasu 3 x Ashmed Fairy i Eskimo, które kupiłam od nasze Moni.
Teraz czekam na zamówione u Ewy - Gloridei. Miejsce dla prawie wszystkich już gotowe. ;:170
Dziś posadziłam kolejne 120 cebulek. Jednak dokupiłam jeszcze troszkę szafirków... tak jakoś wyszło... ;:170
Mam chrapkę na więcej czosnków. Widziałam wyprzedaże w Ciastoramie. Pewnie się skuszę.

Muszę się pochwalić, że w końcu mam fajny aparat!!! Niestety trochę potrwa nim go rozszyfruję. Póki co zrobić nim zdjęcie makro z odpowiednią ostrością graniczy z cudem. :roll: Ale doczytam... nauczę się...

Jolu witaj. Jak się kupuje bez opamiętania rośliny w trakcie sezonu to i doniczek się nazbiera. Sadzę w nich tylko tulipany i hiacynty. Po 4-5 do jednej doniczki, a hiacynty po 2-3 szt. Czosnki, narcyzy, szafirki i inna drobnica typu puszkinia, śnieżniki itd muszą radzić sobie bez donic. W zeszłym roku posadziłam 300 cebul i już było ślicznie. Jeśli i one zakwitną, razem z tymi nowo posadzonymi to naprawdę będzie fajnie.
Dla Ciebie fragment mojej ulubionej jesiennej rabaty (wiosną są tam cebulowe):

Obrazek

Grażynko u nas dziś do południa było jeszcze nieciekawie a po południu już piękne słonko i naprawdę cieplutko. Cały weekend ma być ponoć ciepły. Mam nadzieję że uda Ci się uporać z cebulkami w ładną pogodę. Ja muszę przyznać, że nie cierpię sadzenia cebul! Wszystko przez ich ilość. Do stówki byłaby to sama przyjemność.

Obrazek

Dorotko Ty moja różana wróżko. ;:196
Deszczyk popadał, roślinki zadowolone. Ja zadowolona. Teraz tylko czekam na różane panny. ;:65
Grahamek będzie w takim miejscu, że nie specjalnie zależy mi na jego mocnym zapachu. A kopczyki oczywiście zrobię.
Dla Ciebie Fairy:

Obrazek

Aniu wreszcie się odnalazłaś! ;:168 Nie każ nam więcej tak długo na siebie czekać. I szybciutko odkurz wątek.
Twój Mężuś to Anioł, na pewno chętnie pomoże a i zadymy o ilość nie zrobi. :wink:
Dla mojej Ani jeszcze raz The Fairy:

Obrazek

Jolu nazwijmy rzeczy po imieniu: wariatki jesteśmy i tyle. :lol: Za to wiosną będzie cudnie!
Mi też zostały już tylko niedobitki a już myślę, ze przydałoby się więcej czosnków. :twisted:
Nie dałam cebulom nawozu przy sadzeniu. Na pewno dam w marcu jakąś Azofozkę czy co tam będzie dobre.
A Joli trafi się najładniejsze z moich dzisiejszych zdjęć, robionych nierozpracowanym aparatem nówką:

Obrazek

Wandziu już wiem, że Twoja wiosenna rabata będzie super! Bo cały Twój ogród jest piękny. No i też czekam na ten hortensjowy ranking.

Obrazek

Sabinko ja na pewno nie przesadziłam z czosnkami. Co więcej, zamierzam jeszcze ich dokupić na wyprzedażach. ;:224
Nie cierpię sadzenia cebul! Na szczęście do wiosny o tym zapominam a do jesieni i następnych zakupów to już totalnie o tym nie pamiętam.
Czytałam w wątku czosnkowym, że one potrafią tez znikać, tzn gnić już po pierwszym kwitnieniu. Oby z naszymi tak nie było. Gorąco liczę, że te posadzone rok temu podzieliły się choć na pół.

Obrazek

Pumo witaj u mnie i zostań jak najdłużej. Wiele miłych słów mi napisałaś. Dziękuję. ;:131 Otóż wyobraź sobie, że zdjęcia do dziś robiłam telefonem komórkowym. Co prawda miałam telefon z jednym z lepszych aparatów na rynku ale to jednak tylko telefon. Dziś po raz pierwszy robiłam fotki nowym aparatem, dostanym od Mężusia, bym mogła "te swoje badyle fotografować". No i jak go nie kochać..?
Moje zdjęcia do pięt nie dorastają tym, jakie niektóre osoby na tym forum robią. Nie mniej bardzo Ci dziękuję.

Obrazek

Marlenko czy prysznic już odbetonowany..? :lol:
U mnie wodę zamknęli na amen. Aż do wiosny. Zawsze tak jest. Choć wszyscy gadają, że to za wcześnie. Tym bardziej, że prognozy są bardzo optymistyczne.
Mam nadzieję, że Twoje tulipany bez koszyczków przesiedzą całą zimę w ziemi, spokojnie i bezpiecznie.

Obrazek

Ewa -ewka36jjja większość cebulowych zakupiłam cichaczem. I posadziłam też cichaczem. Wiosną będę udawać zdziwioną. ;:306
Cebule do donic a i owszem! ;:224 Potem jednak te donice do ziemi. :lol:
Ja od tego roku też różana... ;:31 Clematiso-różana. ;:167
Podoba Ci się Pastella? W takim razie raz jeszcze:

Obrazek

Paulina owocnego sadzenia cebul. ;:215 Ja czekam aż Ciasto obniży jeszcze bardziej ceny.
Dla Ciebie:

Obrazek

Soniu ja też mam sporo tulipanowych maluszków i jakoś tak żal mi wywalić. Gdzieś poutykam. Tak samo te czerwieńce -pomyleńce. Na tyły dam i albo zakwitną albo nornice nie będą głodować, bo tam własnie "latają".

Obrazek

Kolorowych snów Kochani. I ciepłego weekendu Wam życzę.

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu widać jakie piękne słońce ci towarzyszyło przy pracy. ;:215 No szafirków, to nigdy za dużo. ;:306 Ja wykopałam 7 litrowe wiadro szafirków, większość oddałam. Cudne to zdjęcie z hortensją. ;:63 Dziękuję za Pomponellę, może też będzie mi tak ładnie kwitła. Aparat z pewnością opanujesz, a zdjęcia będziemy podziwiać. ;:65
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Aniu, a jeżeli moje donice są dość duże i głębokie, to co się może stać z cebulami do nich wsadzonymi? Myślisz, że mogą przemarznąć? Już się ucieszyłam, a tu ...klapa. Do ziemi, to nie da rady ;:185 . Chyba zanucę: " A miało być tak pięknie...."

-- 17 paź 2015, o 11:09 --
Patella ;:196 , ot co
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa zawsze możesz zaryzykować ale ja bym się bała. ;:224
Też szykuję kompozycję cebulową na balkon, w dość dużych dwóch donicach. Zamierzam je jednak zadołować do marca/kwietnia w ziemi. ;:131
A styropianem nie możesz obabuchać tej donicy z każdej strony?

Soniu sama się zastanawiam jak szybko mnożą się te szafirki. Jak w zeszłym roku posadziłam sto, to mogę teraz liczyć na dwieście?
Moja hortensja, ta ze zdjęcia, to Limelight. Mimo iż ma więcej kwiatów to jednak są dużo mniejsze niż w ubiegłym roku a i sama hortensja znacznie niższa. Nie przyłożyłam się chyba do podlewania i dokarmiania. :oops: Nadrobię to najbliższej wiosny. :oops:
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Aniu masz śliczne ceramiczne ptaszki :lol: gdzie je kupowałaś? Podziwiam zapał cebulowy ;:108 też założyłam nowa rabatkę cebulową, ale nieco mniejszą, zostało mi parę torebek do posadzenia, ale ta pogoda ;:185 co prawda wreszcie pada, ale mi najlepiej przed ;:101 ;:183
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ech... a miała być taka piękna sobota... :oops: Tymczasem mgliście szaro buro i ponuro. Słońca ani promyczka. ;:222
Też mi więc najlepiej przed lapkiem. :oops:

Witaj Aniu u mnie. Bywałam u Ciebie nie raz. Nawet wpis zostawiłam, by mi Twój watek nie umknął. Doprawdy nie wiem gdzie Ty zdołałas wcisnąć nową rabatkę. Masz już taki dojrzały i pięknie zagospodarowany ogród...
Grubiutki ptaszek był zimą zakupiony w Home & You a ten mniejszy jest z Obi.
Dziś pojadę do Obi to może znów coś z ozdób wyhaczę. :lol:
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Aniu zamieniłam irysy na tulipany ;:306 u mnie to tylko zamiana wchodzi w grę. :;230 Fakt mam kompletny ogród, ale strasznie bałaganiarski i teraz go modyfikuję :wink: Wywalam to co wprowadza nieład i wygląda ogólnie brzydko poza kwitnieniem. ;:224 Do OBI mam 36 kilometrów, ale może się wybiorę, bo szukam ptaszków na studnię.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu ja trzy lata temu kupiłam sto cebul szafirków. W tym roku wykopałam około 7 litrów. Posadziłam jedną trzecią. Może w twojej ciężkiej glebie trochę wolniej, ale moim zdaniem szybko się zagęszczają.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”