Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki

Post »

Dzisiaj było karmienie i zbieranie biohumusu.

Kastra 80 litrowa kilka dni temu wylądowała na balkonie, gdyż pojawiły się w niej jakieś czarne biegające robaczki, temp ziemi miała dziś 13 C (powietrza 8 C), cześć towarzystwa była na górze, więc nic im póki co nie grozi.
Robaków biegających nie stwierdziłem, więc dżdżownice wrócą do ciepełka.
Wilgotność mają dobrą.

Dżdżownice w wiadrze również mają się dobrze, a może nawet lepiej, bo temp gleby wynosi 24 C,wilgotność 80% , kilka najgłodniejszych mnie przywitało, tak wyglądają wytłoki po 7 dniach, dostały obornik koński i zostały położone nowe wytłoki, których dziurki zalałem wodą deszczową :

Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Biohumus

Post »

Zebrałem biohumus z kastry, co tydzień " doję " ok 2,5 l herbatki, jak mawiają amerykanie.
Obrazek

Obrazek

odkrywając Ich świat zobaczyłem kilka ciężarnych hybryd.
Jedna na godz 12 , a druga na 17.30 , reszta uciekła.
Obrazek

Ciąża to powiększone pierścienie, które przesuwają się ku dołowi i zostają wysadzone na Świat w postaci kokonów, podobno wieloraczków może być nawet kilkanaście, choć najczęściej nie przekraczają 10 szt, pojawiają się małe białe sznureczki, miesiąc potrzebują aby być dorosłymi.

Po skaczących robaczkach śladu nie ma , więc kasta została w temp 24 C.Wilgotność ma dobrą , bo 77%

Następnym razem poruszę temat przechowywanie odpadków organicznych.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam hodowcę dżdżownic kalifornijskich :wit
Ja w tym sezonie bawiłam się w taką hodowlę od wiosny do jesieni, kiedy to wypuściliśmy nasze stadko do kompostu. Na wiosnę kupię nowe Dżdżownice, bo niestety nie mam gdzie przetrzymać tego inwentarza przez zimę.
rtk10
100p
100p
Od: 12 sie 2011, o 12:59

Post »

Witaj Piotrze,
ostatnio temat dżdżownic kalifornijskich zdominował Twój wątek.

Ja powrócę jeszcze do Twojego rzędowego wysiewu wyki ozimej (=wyki kosmatej).
Mając ograniczoną ilość obornika, wykorzystujesz go pod uprawę swoich głównych upraw: papryki, pomidorów i fasoli tycznej - szparagowej i na suche ziarno. To rośliny, które mają duże wymagania i najlepiej rosną w pierwszym roku po oborniku zastosowanym jesienią. W międzyrzędziach, tu gdzie wysiałeś żyto, na wiosnę, jako "ścieżkę" możesz posiać np. szpinak. Rośnie on dość szybko. Bardzo dobrze kiełkują jego nasiona i jest dobrym "towarzyszem" dla innych roślin w uprawie współrzędnej. Myślę, że w międzyrzędziach głównych roślin będą mogły doskonale rosnąć jednoroczne zioła i "uzdrawiające" kwiaty.

W następnym roku przesuniesz się o 20-25 cm i tu, gdzie był obornik, wczesną jesienią (nawet może korzystniej będzie wcześniej - późnym latem) dasz poplon. I tak na niewielkim kawałku ziemi, ograniczonej areałem posiadanej działeczki w mieście, w drugim roku po paprykach, pomidorach i fasoli, znajdą miejsce warzywa o średnim zapotrzebowaniu na azot, zaś w trzecim - o małym.

Na poplon, w zależności od terminu siewu i rodzaju gleby, możesz zastosować: gorczycę, peluszkę, koniczyny: egipską i perską, łubiny, facelię, grykę, żyto ozime, wykę i inne.

I tym sposobem na niewielkiej powierzchni uzyskasz uprawę współrzędną różnych gatunków warzyw, ziół, truskawek i poziomek oraz kwiatów. To jak ulepszona XIX-wieczna "trójpolówka". A przecież przyroda w naturze nie zna monokultury - wytworu obecnie stosowanego w rolnictwie i ogrodnictwie tzw. profesjonalnym, czyli przemysłowym.

Stosując ten sposób uprawy małego kawałka ziemi bardzo dobrze i profesjonalnie przeciwdziałasz szeroko rozumianej degradacji gleby i chorobom roślin.

Ciekawie zasady uprawy współrzędnej opisuje Gosia http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=98 - polecam.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Biotit :wit dżdżownice ożywiły wątek i bardzo dobrze. Sama chyba się na nie nie zdecyduję, ale miło popatrzeć na Twoją farmę ;:306 Ciekawe czy te robaki nadają się na przynętę? Miłe stworzonka. Będziesz miał kompost jak puch. :)
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zajrzałam dziś do moich podopiecznych co tam u nich słychać. Piotrek, czy to co tam widać, to są ich kokony? (bo nie wiem, czy na pępkowe coś już przygotowywać :wink: ). Zebrałam też trochę biohumusu :D

Obrazek

Obrazek

Oregano Kubańskie, które dostałam od Piotrka na wiosnę ładnie mi się rozrosło i jakby ktoś chciał sadzonkę, to mogę się podzielić ;:108.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz nowe potomstwo, z jednego kokonu może powstać nawet 10 nowych żyć. Biedą takie białe cienkie 1 cm sznurki.

Ja pojechałem do Hodowcy po wermikompost cena wynosi 20zł za 10 l. Powtarzam , jest to przerobiony przez Red Hyberian of California obornik koński przez rok czasu, ziemia wygląda jak puch, Dostałem również trochę obornika, w którym odkryłem młodziutkie dżdżownice.

Obrazek

Obrazek

A tak wygląda moja hodowla w kastrze 80 l :

Obrazek

Żyją sobie bezstresowo, zaglądam do nich rzadko, natomiast pod wytłoczkami od jaj, widać je w dobrej kondycji, mają ciepło i wilgotno.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ w pojemniku 30 l dżdżownice kalifornijskie ładnie przerobiły wszytko, zastanawiam się jak je przenieść do nowego domu? Póki co rozmieszczone są wszędzie, wcale nie mają ochoty wychodzić do góry.
Czy ktoś ma w tym temacie doświadczenie?
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Wróciłam.... gdzie te piękne papryki? prosze o zdjęcia nowych wysiewów, bo ja już pierwsze wysiałam :)
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Papryki wysiane wspólnie z Piotrkiem 22.11.2015r. Carolina Reaper i Scotch Bonnet
ObrazekObrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ewa, ale dałaś po oczach tymi zdjęciami ;:oj Piękne rośliny, liście iście szmaragdowe ;:215
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Stoją pod lampami,wczoraj pierwszy raz zasiliłam florowitem.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Biotit pisze:Czy ktoś ma w tym temacie doświadczenie?
Ja zwabiałem wytłokami jabłkowymi.
Podchodziły do nowego świeżego jedzonka, wtedy je wybierałem i przenosiłem do nowego
lokum.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje jedzą tylko obornik, więc podpatrzyłem , że najlepiej je trochę przegłodzić zrobić kulkę smakołyku i włożyć do siatki , podać na tacy z kartonu i czekać. Tak zrobię i zobaczymy czy się zwabią?

Ewa, nasza wspólna Carolina wygląda pięknie, pamiętaj jest b.kapryśna.
Moje wątki
Festina Lente
grazyna255
100p
100p
Od: 8 lut 2013, o 11:36

Post »

Oglądam te Wasze robaczki... Piotrek, możesz zdradzić jak stosujesz przerobiony nawóz przez dżdżownice do produkcji rozsady? Mieszasz z torfem, piaskiem, używasz bez domieszek? Ja również w tym celu chcę założyć produkcję, mam dosyć chorób odglebowych, które póki co staram się zwalczać różnymi wyciągami roślinnymi...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”