Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Post »

Aktualności z ogrodu...
Wczoraj udało mi się wybrukować koło pod poidełkiem. Fotek nie ma, bo zastała mnie przy tym noc ;:306 Myślę, że teraz będzie ładniej, ale kusi mnie jeszcze wykonanie ścieżek prowadzących do ławeczki. Na razie musi to zaczekać, bo nie mam na tyle kostki granitowej. Może w wakacje ;:224
Ogród kwitnie pełną parą - piwonie, bodziszki, przywrotniki, iryski i rozpoczynają róże. Jest kolorowo i przyjemnie, tylko deszcz przegania co chwilę z ogrodu.
Obrazek

Obrazek

Wciąż kwitna ostróżki, choć ich kwitnienie ma się wyraźnie ku końcowi
Obrazek

Obrazek

Nowa rabata zapełnia się roślinami, które dzięki deszczom ładnie się rozrosły :D
Obrazek

Piwonie... Tak lubię ich kwiaty, a tak mało można się nimi cieszyć w tym roku. Ciągłe deszcze powoduja, że kwiaty brzydną, są ciężkie od napełnienia wodą i nie pokazuja swojej urody. W ciepłe dni zapach piwonii unosił się wieczorem nad ogrodem, a w tym roku ;:224 ;:218
Pomiędzy kroplami deszczu złapałam kilka ujęć kwiatów...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ritausma - wigorna róża o straszliwie kolczastych pędach. W tym roku u mnie to już wielki krzak
Obrazek
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia,
nowa rabata przy okrągłej różance zapowiada się wspaniale ;:215 . Ileż tam roślin?
Kiedy Ty ją zrobiłaś :shock: ???
No i granitowe kółeczko pokazuj czym prędzej ;:65 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widziałam u Pani Danusi w jednym z jej wątku piękne luksusowe obeliski ze stali nierdzewnej. Aż nie chcę myśleć ile mogły kosztować ale zachwycały.
Wczoraj poprosiła M by zrobił mi z drutu w podobnym kształcie stożka i wyszło coś takiego. Oczywiście nie ma porównania do tamtych ale jest stabilny i wytrzyma kilka lat, a róże nie leżą na rabacie i zyskały na wyglądzie.

Obrazek

Zrobi mi jeszcze kilka szt wyższych dla większych róż
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Świetny pomysł z tymi obeliskami :D Kilka i mnie by się przydało, szczególnie że posadziłam przy ścieżce angielki, które się w tym roku rozbujały ;:223 No kto sadzi angielki przy przejściu? ;:223 Muszą tak wytrzymać do jesieni.
Ostróżki zachwycające, a piwonie jeszcze bardziej :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko/ Rozetko - nowa rabata powstaje etapami, bo albo deszcz pada i nie da się robić, albo po deszczu szybko muszę się brać za pielenie rabat i tępienie mszyc i grodnic niszczylistek, tórych jest strasznie dużo w tym roku :? Takie prace z rabatami to najlepiej robić wczsną wiosną, a nie teraz, no ale wiosną robiłam inne przeróbki :lol: Za chwilkę pokażę fotki z wybrukowanym placykiem - kółeczkiem :lol: :wit

Moniko/ Soczewko - ja mam w większości obeliski kute, robione na zamówienie u kowala - są ładne, trwałe, stabilne. Kupiłam też swego czasu ładny w OBI. Teraz będę musiała znów zamówić kilka podpór, bo niektóre róże tak się rozrosły, że zaczęły się rozkładać na boki. Myślę też nad takimi pojedynczymi palikami z kulą na górze - tego typu jak ma Kasia-Robaczek - fajna sprawa dla ostróżek i podwiązywania niektórych róż :D
Twój obelisk bardzo zgrabnie się prezentuje ;:108 Mężowi należy się pochwała ;:224

Ewcia, angielki w tym roku mogą się rozrosnąć, bo warunki im sprzyjają ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to daję zaległe foty...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Obawiałam się , że przez dużą ilość bylin jaką posiadasz zrobi się bałagan na tych angielskich rabatach ale to co dziś pokazałaś wygląda cudnie.
;:180 ;:180 ;:180 Gratuluję super efektu

Z wielką ciekawością czekam kwitnące róże
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Wygląda BOMBOWO :D Od poidła, ostróżek i bukszpanów nie można oczu oderwać :shock:
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Moniko, jest świetnie! ;:215
Piękne te lawendowe i białe ostróżki. Ech u mnie nigdy nie osiągnęłyby takich rozmiarów, nie mówiąc juz o ślimakach, które je wprost uwielbiają :evil:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Monika,
Powiem jak tylko najkrócej potrafię: ogród pokazowy ;:oj i to własnymi rękoma, efekt wieloletniej twojej pracy, dlatego tym bardziej zasługuje na ukłony ;:180 chap?au bas :!:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40

Post »

No cóż mało oryginalnie...ale mi też się podoba, tak, że zastanawiam się nad przeróbką swojego ;:306
Poidełko piękne a fach w ręku też widać (to o brukowaniu).
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Wyrkowany placyk pod poidełkiem fantastyczny. Wczoraj próbowałam pracować w ogrodzie, ale upał mnie wygonił.
Ostróżki zachwycające, muszę na białe zapolować, bo nie spotkałam do tej pory w okolicznych ogrodnikach. A może nasionka wytwarzają Twoje i mogłabyś zebrać dla mnie? ;:196
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moni podziwiam Cię za determinację i wytrwałość w dążeniu do realizacji zamierzeń ogrodowych. Poidełko z kostką wygląda świetnie. Zachwycają mnie niezmiennie Twoje lawendowe ostróżki ;:167 Piwonie podobnie jak Ty, uwielbiam i jestem zła na pogodę, która ciągle wywija jakieś numery - czego nie zniszczył deszcz, to teraz dobił upał ;:223 Czy ta piwonia to Sarah Bernhardt?
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soczewka pisze:Obawiałam się , że przez dużą ilość bylin jaką posiadasz zrobi się bałagan na tych angielskich rabatach ale to co dziś pokazałaś wygląda cudnie.
;:180 ;:180 ;:180 Gratuluję super efektu

Z wielką ciekawością czekam kwitnące róże
Dziękuję, Monisiu ;:196
Róże powoli rozkwitają - my,ślę, że przy obecnych upałach to będzie kwestia kilku dni i będzie kwieciście. Rosarium Ueternsen rozwinęła kwiaty w ciągu weekendu - jest teraz cudna, choć co roku biję się z myślami, czy się jej nie pozbyć :roll: Miałam więcej, ale zostały ostatnie dwie szt. To ich ostatni sezon na pokazanie, czy mają zostać, czy zastapię je innymi.
Bylin u mnie jest bardzo dużo, ale staram się sadzić grupami ten sam gatunek i kolor w pobliżu, żeby nie było bałaganu (podobnie robię z różami - sadzę ok.3szt. tej samej odmiany obok siebie). Jeśli sadzę ostróżki to w zbliżonej kolorystyce np. lawendowej obok siebie, a przy tym dopełniam inne byliny w podobnej kolorystyce - kilka kęp bodziszków, fioletowych szałwi, kocimiętki, do tego np.przywrotniki, uzupełniam innymi kwiatami w bieli i już wystarczy. W dalszej części rabaty sadzę znowu w kolorystyce różowej - różowe bodziszki w kilku kępach, różowe szałwie, irysy itp. , które łączę z fioletami. Nie daję zbyt dużej ilości gatunków i kolorów bylin w bliskiej odległości. Staram się grupować, bo wtedy są lepiej wyeksponowane kolory i same rośliny.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”