Moja mała Oranżeria cz.3

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja mała Oranżeria cz.3

Post »

Bleee ;:219 Czasem lepiej nie wiedzieć co tam siedzi... A tak na poważnie - pomogło? Używałam innego środka i o ile wszystko co w ziemi wytłukł to po pewnym czasie i tak miałam "następne pokolenie" z ocalałych dorosłych muszek ;:222 Oszaleć można. Do tego jeszcze przędziorki na 2 storczykach, o ironio, na tym na którym on "przyszły" pokazały się dopiero teraz, prawie po 3 miesiącach, wcześniej wylazły na innej roślinie :evil:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W doniczkach na razie nie widzę ,ale ziemiórki jeszcze czasem łatają ;:124 , tabliczki z lepem działają , przedziora nie widać .Storczyków już nie mam -zmarniały korzenie i liście ,ostał mi się ino jeden ;:306 ;:306
U mnie ;:3 i robię teraz fotki zapomnianych .
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O, to czekamy na fotki, czekamy ;:65
Gdyby nie to, że larwy zeżarły paproć, to bym się do tych dodatkowych latających lokatorów przyzwyczaiła, uciążliwi nie są, nie gryzą, a czasem kot ma ubaw jak je łapie, a ja mam ubaw z kota ;:306
Też się bałam że stracę to dendrobium, już myślałam, że jest po keikach, a były takie ładne, niedługo bym je przesadzała... Na szczęście po przeniesieniu na inne okno jest zdecydowanie lepiej - przędziorki są nadal, ale liście rosną na potęgę, maluchy też odżyły, ba, dorosła roślina zaczęła na potęgę produkować nowe ;:oj Teraz w sumie jest ich chyba z 10, jak wyplenię szkodniki, to połowa będzie do oddzielenia, duże są, tylko muszę zamówić odpowiednią ilość małych doniczek i plantację czas zakładać ;:306 A jak się zrobi cieplej to poszukam chętnych przynajmniej na część z nich, bo co ja zrobię z taką ilością jednakowych storczyków? :shock:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na jedną dwie rośliny jest metoda . Donicę do wora foliowego ,spryskać i podlać np Bi 58 . wór zawiązać i zostawić na 24 godz -wszystkie ścierwa się zagazują . :heja
Gratuluję takiej ilości maluszków . ;:138 ,jak podrosną to chętni się znajdą .
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję w imieniu roślinki ;:196 Dziękuję też za radę - o wkładaniu do wora wiedziałam, ale o zostawianiu go na 24 godz to już nie ;:185 Mam nadzieję że jeden oprysk wystarczy i nie będę musiała więcej truć roślin ;:219 A potem wykopię resztę storczy na ten sam parapet, może dziady w końcu zakwitną :twisted:
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tak gazowałem dwie kalatee-roślinom nie zaszkodziło ,a wszelkie robactwo padło :heja
U mnie storczyki stały na zachodnim parapecie i ładnie kwitły ,nawet pędy się rozgałęziały ,ale chyba skrytobójca przędzior niezauważony je załatwił ;:124

Dawno nie pokazywane ,a przecież u mnie w Oranżerii rosną ;:138

Dwa Aichrysony . Prezent od moderatorki Iwonki ;:196

Obrazek Obrazek

Begonie REX

Obrazek Obrazek

Grubuszki Habbitki

Obrazek Obrazek

Wilczomlecz trój żebrowy . Pilea Cadieri

Obrazek Obrazek

Episcia Cuperata . Filodendron Scandeus variegata . Obie od koleżanki Tesi ;:196

Obrazek Obrazek

Trzykrotka .Maranta Leuconeura 'Kerchowena '

Obrazek Obrazek

Tamaja -rośnie jak szalona jak kupiłem miała dwie małe gałązki ,a teraz ma kilka pędów i osiągnęła78 cm od parapetu :heja :tan . Begonia Królewska .

Obrazek Obrazek

Ptaszek w Oplątwach ;:306

Obrazek

Dla wyjaśnienia .Te bez ;:196 kupiłem sam na giełdzie , a może nie . ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Wilczomlecz trójżebrowy kiedyś uszkodziłam i 'uwaliłam' kawałek od góry. Zła byłam na siebie, że hej. Ale tylko chwilę, bo tak pięknie się rozkrzewił, że :heja
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zrobił fajna niespodziankę :heja -dobry sposób na rozkrzewienie . Może i ja niechcący ten najwyższy odrost -sam czubek :?:
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ach śliczne, zwłaszcza begonie (te kolorowe listki... ;:173 ) i oplątwy ;:108 cała reszta też niczego sobie, dorodne roślinki ;:333
Mówisz że zagazowanie nie zaszkodzi... W takim razie chyba i 2 innym storczom się dostanie, bo nie podobają mi się uszkodzenia na liściach - niby pajęczyny nie widać, ale coś podejrzanie to wygląda ;:185
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

No, no, no, ale dałeś teraz po oczach ;:oj ;:138 ;:138 ;:138 tyle cudowności do tej pory tak ukrywać przed nami ;:224 no ale na szczęście pokazałeś i my też możemy nimi oczy nacieszyć :tan
Tylko że teraz kusisz mnie tymi liściowymi begoniami, a miałam mieć same drzewiaste ;:224 oj biedne moje parapety ;:223
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalio najwięcej w korzonkach -podlej ,po kilku minutach weź lupkę to zobaczysz jak wyłażą ;:oj ;:124
Tesiu a co mi tam -sobota ,dużo czasu to i inni obejrzą . ;:180
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dobrze wiedzieć ;:108 Widzę że jednak forum to forum, ludzie tu niezastąpieni - o przędziorkach wszędzie pisali że siedzą w liściach, ni w korzeniach, a od Ciebie dowiaduję się, że jest inaczej.
W takim razie jeszcze jedno pytanie, może coś doradzisz: to białe hippeastrum które teraz pokazuję u siebie zaatakowała mi czerwona plamistość. Prawdopodobnie przeniosło się z cebuli z B..., tamta była nie do uratowania, ale ta ma szansę. Na miejscu nie mają żadnych środków, więc dzisiaj coś zamówię przez internet. Mam całą listę środków, ale pozostaje pytanie: który? Masz może jakieś doświadczenie w walce z tą chorobą?
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Właśnie dlatego Ci o tym powiedziałam. Na początku nieco krwawił mleczkiem, ale jak zaschło to już nie było niemal śladu, a do miesiąca miał 3 nowe segmenty :tan
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ODPUKAĆ -kto puka :?: ;:306 -przeprasza tak mi się skojarzył dowcip
Na szczęście nie miałem z tym styczności -poszukaj na forum .

-- So 01 lut 2014 13:26 --

Aniu przy najbliższym podlewaniu podejrzewam że się przewróci . ;:306 .nie ,a jak w innym miejscu się odłamie ;:oj ,Idę teraz świadomie go odłamać :heja
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To faktycznie szczęście ;:108 Hmm, więc pozostaje trochę wybór na chybił-trafił, bo co osoba, to inny preparat i też piszą, że skuteczny ;:219 Niestety, taki który likwiduje chorobę w 99% jest zdecydowanie za drogi, trzeba poszukać czegoś tańszego ;:185
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”