Kaktusowe szaleństwo - _LeNa_

ODPOWIEDZ
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusowe szaleństwo - _LeNa_

Post »

Ale śliczny echinopsis ;:oj
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Natalko bardzo mi miło, że się podoba :D
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

_LeNa_ pisze:Ty postawiłeś na róż czy też może na biel?
Tak naprawdę na nic nie stawiałem chciał bym żeby był taki jak w naturze a czy w naturze jest biały czy różowy to trzeba pytac Tomka On na pewno wie. Możliwe że w naturze występują i takie i takie bo jak tak to wole bardziej różowego :D ponieważ mam już 2 Echinopsis kwitnące na biało a jaki będzie kolor to się okaże bo jeszcze nie kwitł jest szansa że w nadchodzącym sezonie zakwitnie ale jak nie to też się nie zdziwię :lol:
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p

Post »

Rafale właśnie o coś takiego mi chodziło.. U mnie też wszystkie kwiaty białe ;:108 Myślałam, że w tym przypadku będzie niespodzianka w kolorze różowym, ale jak widać biały mi pisany ;:306 Niemniej jednak Tobie życzę różowego :wink: Bardzo chętnie nacieszyłabym wzrok takim zacnym widokiem ;:152
Kaktusowe szaleństwo..
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

LeNo przyszłam z rewizytą - pooglądałam sobie kłujaki, bardzo mi się podobają, dobrze im u Ciebie, bo pięknie kwitną ;:63
U mnie, jak być może kojarzysz, mało jest kaktusów a tych, które mam nie potrafię nawet nazwać :oops: jednak mimo wszystko powoli acz sukcesywnie ich przybywa :lol: bo co jakiś czas któryś "wpada mi w oko" :lol: Mam jednak duży problem z południowym parapetem :(

Gratulacje z powodu pędzika u hoji kerri - to dość rzadkie zjawisko ;:333
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Echinopsis cudo ;:167
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p

Post »

Basiu witam u mnie :wit Dziękuję za wizytę i tyle miłych słów pod adresem moich roślinek ;:196 Tak prawdę powiedziawszy, to widziałam u Ciebie całkiem sporo kaktusów i innych sukulentów, ale wiesz.. Ja na takie widoki wyczulona :lol: Pamiętam piękne senecio, kwitnące stapeliowate, ogromną euphorbię, cudne aeonium, zwisające epiphyllum, a także roślinki z kaudeksem i wiele, wiele innych.. ;:224 A więc całkiem pokaźną kolekcyjkę, którą z zachwytem podziwiam ;:108

Zuziu dziękuję :D

A na dziś przygotowałam moje (już nie takie świeże) nowości :wink: Zdjęcia robiłam, gdy na zewnątrz nie było jeszcze biało :D Oto one..

Notocactus uebelmannianus - kwiatki, kwiatki i jeszcze raz kwiatki.. Urzekły mnie swym kolorem ;:152 Mam nadzieję, że w następnym sezonie doczekam swoich :)

Obrazek

Echinocereus subinermis - coraz bardziej podobają mi się echinocereusy.. Zresztą nie tylko one.. ;:224 Mnóstwo roślin mi się podoba ;:306

Ale to w końcu "normalne zachowanie" po trafieniu na FO 8-) Dlatego jestem nadzwyczaj spokojna.. :lol:

Obrazek

Gymnocalycium oenanthemum - chodziło już za mną długo ;:65 Nareszcie mam ;:128

Obrazek

Obrazek
Kaktusowe szaleństwo..
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, jak zaczęłaś tak ciągiem wymieniać moje kaktusowate, to aż się uśmiechnęłam ;:oj - faktycznie trochę ich jest ;:306
A może podpowiesz mi co mam zrobić aby mi zakwitły? - czy kaktusy muszą być przechłodzone?
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

A ja szukałam Cię w "moim" dziale a Ty kaktusowa jesteś!
Fajne kłujaki posiadasz, też je lubię. Ale jestem pod wrażeniem ile Ci kwitnie i kwitło!
I jakie to są piękne kwiatuchy ;:oj
Mi kwitły tylko dwa kaktusy, nie znam się na nazwach niestety. Jednego nawet sama doprowadziłam do kwitnienia a drugiego kupiłam już z kwiatkiem.
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p

Post »

Basiu masz ich całkiem sporo. Jak widzisz, moje oko wyłowiło te wszystkie rarytasy :lol: Ale co ja mówię.. U Ciebie rarytas na rarytasie ;:224 Twój OZ po prostu powala na kolana ;:108

A co do kaktusików.. Powinny one przejść okres zimowego spoczynku. W tym czasie nie należy ich podlewać. Trzeba też trzymać je w niskiej temperaturze. Obniżenie temperatury i niepodlewanie to najlepszy sposób zabezpieczenia się w okresie zimowym przed wzrostem naszych kłujących ulubieńców :wink: Dzięki temu rośliny kończą okres spoczynku w lepszej kondycji i są znacznie bardziej chętne do pokazywania kwiatów :D Niestety u mnie z tym jest trochę problem.. W ubiegłym roku miałam do dyspozycji tylko "przewiewny" parapet. Niektóre zakwitły bez problemu (np. echinopsisy), ale były i takie, które kwiatów nie pokazały (np. gymnokalicja) ;:131

Anetko witam Cię u mnie i zapraszam częściej ;:7 Tak, tak.. Ja kaktusowa, ale jak widzisz zapuszczam się i w inne strony (tzn. Twoje).. ;:224 Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa, zachwyty, pochwały.. Cieszę się ogromnie :tan I oczywiście gratuluję własnych kwiatuszków na kaktusiku ;:63 Toż to wielka radość i satysfakcja, i nie lada wydarzenie dla milośnika kłujących ;:215
Kaktusowe szaleństwo..
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło mi, że tak mówisz ;:196 A w jakiej temperaturze kaktuskom będzie najlepiej się zimowało i czy już pora?
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Ładne nowości, szczególnie Gymnocalycium oenanthemum - bardzo ładne ma ten nowe ciernie :)
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p

Post »

Tak Basiu, już pora. Ja zaprzestałam podlewania już w październiku. A co do temperatury.. Wydaje mi się, że taka optymalna to 8-12*C. Oczywiście są kaktusy, które wolą wyższe temperatury np. z rodzaju Melocactus. Takiego delikwenta zimowałam na kwietniku nieopodal kaloryfera i o dziwo, udało mi się ujrzeć w tym sezonie jego drobne kwiaty :D

Dawidzie dziękuję. Mnie też bardzo podobają się te ciernie, a i odcień korpusu też niczego sobie.. ;:224
Kaktusowe szaleństwo..
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44

Post »

Fajne te Twoje nowości ;:108 mamy podobny gust bo nie tak dawno też kupiłem Notocactus uebelmannianus i Echinocereus subinermis i są podobnych rozmiarów pewnie kupiliśmy u tej samej osoby :D
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p

Post »

Rafale dzięki :wink: Tak mi właśnie zaświtało, gdy zobaczyłam u Ciebie N. uebelmannianus :) Co by nie mówić.. Sprzedawca zapewne ten sam :D A roślinki rzeczywiście są zadbane i godne uwagi, i nigdy nie przyjechały do mnie z niechcianym lokatorem.. :evil: Bo i tak się czasem zdarzało :?
Kaktusowe szaleństwo..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”