Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
sylwekw

Re: Sylwekw zakłada ogród

Post »

Dzisiaj pojechaliśmy do jednej szkółki ogrodniczej. Miało być otwarcie sezonu z pokazem ciemierników. No marnie to wyszło, pogoda kiepska, tych ciemierników to zaledwie kilka odmian. Wcale nie zrobiły na mnie wrażenia a poza tym cena wydaje mi się dość wysoka.
Za to przeszliśmy się zobaczyć co tam na placu stoi no i moją uwagę zwróciły Echinacee .. aż tak bardzo nimi nie jestem osobiście zainteresowany ale pośrednio przez kogoś. A uwagę moją zwrócił fakt, że mieli aż 18 odmian :-).
Drugie co przyciągneło moją uwagę to trawy - jakieś odmiany Stipy, nawet w takiej pozimowej szacie, to znaczy wyglądające jak żywe siano :-) - bardzo ładnie się prezentowały. Takie miękkie chciałoby się powiedzieć puszyste :-).
Ale niestety szkółka host, która jest 200m od miejsca gdzie byliśmy jeszcze nie rozpoczyna sezonu więc będę musiał jeszcze poczekać z odwiedzinami w tych miejscach..

A tak z innej beczki :-) ... zamierzam poprowadzić swoją własną stronę między innymi o naszym ogrodzie. Ciekawe czy będą chętni aby tam zaglądaź :-)
x_P-42

Post »

sylwekw pisze: Ale niestety szkółka host, która jest 200m od miejsca gdzie byliśmy jeszcze nie rozpoczyna sezonu więc będę musiał jeszcze poczekać z odwiedzinami w tych miejscach..
A to pech ! Akurat szkółka z hostami się guzdrze!!! ;:99
A tak z innej beczki :-) ... zamierzam poprowadzić swoją własną stronę między innymi o naszym ogrodzie. Ciekawe czy będą chętni aby tam zaglądaź :-)
Wątpisz w to? Ja także pracuję nad własną stronką , dotyczącą głównie host i innych roślin cieniolubnych. Ale to strasznie nużąca praca! ;:7
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Sylwku! Ale zakupów narobiłeś. Gdzie to wszystko pomieścisz?
Pozdrawiam :wit :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06

Post »

Hej:)
to ja chyba jestem inna :wink: gdyż byłam w OBI na ogrodzie i też widziałam cebulki różnych kwiatów, ale wyszłam z niczym :roll:
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
sylwekw

Post »

artam pisze:......To naprawdę z tego roku? Aż wierzyć się nie chce! Ja też chcę być czasowo w Holandii! Nic dziwnego,że zew wiosny się w Tobie odezwał i pognał na zakupy! Ach, kiedyż u nas tak będzie...
Tak to naprawdę z tego roku jest juz trochę więcej jeszcze innych oznak ale po tym jak mnie niektórzy skarcili abym nie wychylał się tymi sygnałami bo w POlsce jeszcze zima to się powstrzymuję od dalszych zdjęć :-)
dosia pisze: Witaj zajrzałam i ja ,no no jest na co popatrzeć ,oko nacieszyć i oczywiście listę chciejstw powiększyć.Ja gdybym wróciła po męża wyszłabym ze sklepu bez żadnej rośliny
No a my akurat w sprawie ogrodu to jesteśmy bardzo zgodni. I powiem szczerze, że po żonkę pojechałem raczej po to aby kupić więcej niż mniej :-)

Pola42 pisze: A to pech ! Akurat szkółka z hostami się guzdrze!!!
Wątpisz w to? Ja także pracuję nad własną stronką , dotyczącą głównie host i innych roślin cieniolubnych. Ale to strasznie nużąca praca!
Pola spokojnie na hosty jeszcze czas a ta szkółka to nie jest Fransen czy Jan tylko inna, którą odkryłem bardzo blisko swojego miejsca zamieszkania.
A co do wątpliwośći odnośnie strony to sa one jak najbardziej uzasadnione bo moje doświadczenie jest raczej znikome więc i korzyści dla odwiedzających raczej małe a dla samego oglądania ogrodu to raczej ludzie nie będą zaglądać bo lepsze są takie miejsca jak to forum np.
stasia109 pisze:Witaj Sylwku! Ale zakupów narobiłeś. Gdzie to wszystko pomieścisz?
Pozdrawiam
Oj stasiu w moim ogrodzie miejsca jest jeszcze mnóstwo, aby mi tylko pieniędzy starczyło na obsadzenie wszystkiego tak jak sobie do wymarzyłem :-)

D-M pisze:Hej:)
to ja chyba jestem inna :wink: gdyż byłam w OBI na ogrodzie i też widziałam cebulki różnych kwiatów, ale wyszłam z niczym
No faktycznie chyba jesteś inna :wink: - nie wiem czy Cię podziwiać czy zazdrościć :-)
x_P-42

Post »

sylwekw pisze:
Pola42 pisze: Wątpisz w to? Ja także pracuję nad własną stronką , dotyczącą głównie host i innych roślin cieniolubnych. Ale to strasznie nużąca praca!
A co do wątpliwośći odnośnie strony to sa one jak najbardziej uzasadnione bo moje doświadczenie jest raczej znikome więc i korzyści dla odwiedzających raczej małe a dla samego oglądania ogrodu to raczej ludzie nie będą zaglądać bo lepsze są takie miejsca jak to forum np.

Sylwku , ja szukając w internecie jakiejś rośliny np hosty , wolę zaglądać na stronki pasjonatów ogrodowych, niż oglądać zdjęcia sprzedawców, czy te, zamieszczone w Hosta Library. Sprzedawcy często zamieszczają fotki młodych roślin a ja chciałabym zobaczyć , jak roślina będzie wyglądać za 4-5 lat. Dlatego buszuję po prywatnych stronach i zazwyczaj mogę zobaczyć to, czego gdzie indziej nie zobaczyłam.
Przyznam Ci się,że z przyjemnością korzystam z takich stron.
Co do doświadczenia...długich dywagacji na temat uprawy i tak nikt nie będzie czytał! ;:7
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Sylwku!!!

Pooglądałam sobie Twój ogródekGRATULACJE.Zamieszczaj dalej zdjęcia w WIOSNA2010(od razu lżej na sercu)I jak miło poczytać,że nie tylko ja wychodzę z ogrodniczego z odchudzonym portfelem(chociaż cały czas sobie powtarzam,że więcej nie znaczy lepiej) :wit :wit
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Sylwek, rozwiń, proszę tę informację o tej prezentacji jeżówek, to bardzo ciekawe, 18 odmian, jakich, w jakich cenach, no i w jakiej formie one były, zmusili je do kwitnienia teraz?
sylwekw

Post »

artam pisze:Sylwek, rozwiń, proszę tę informację o tej prezentacji jeżówek, to bardzo ciekawe, 18 odmian, jakich, w jakich cenach, no i w jakiej formie one były, zmusili je do kwitnienia teraz?
Niewiele jest do rozwijania. Jak zobaczyłem z daleka tabliczki z Echinacea to planowałem spisać nazwy i ceny ale gdy podszedłem bliżej i zobaczyłem, że jest ich tak dużo to trochę mi się odechciało, zwłaszcza, że sam za bardzo nie jestem nimi zainteresowany a nie wiedziałem czy ktoś będzie chciał takie szczegóły :-). Ale szkółka jest blisko mnie więc będę tam od czasu do czasu zaglądał (przy okazji odwiedzania szkółki host).
Zaś jeśli chodzi o ich stan to tak jak pisałem. Był raczej marny - były w doniczkach, wyraźne "wymęczone" długą zimą - to były takie "zmarniałe" liście. Oczywiście, że nie kwitły.
Ja bym takiej rośliny nie kupił bo w tym stanie nie sposób ocenić jej kondycji. Ale to może być sygnał, że potem latem kiedy jest pora jeżówek będzie u nich wybór.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

sylwekw pisze:Ja bym takiej rośliny nie kupił bo w tym stanie nie sposób ocenić jej kondycji. Ale to może być sygnał, że potem latem kiedy jest pora jeżówek będzie u nich wybór.
Sylwku, to trzymaj rękę na pulsie :) i informuj o tych jeżówkach, no i o hostach, oczywiście, a reszta...wiadomo...
sylwekw

Post »

igor944 pisze:Witaj w poście z 7 lutego to nie moge uwieżyć , że takie duże już wyszły ;:138
No to dzisiaj zrobię kolejne zdjęcia. :-)
artam pisze: Sylwku, to trzymaj rękę na pulsie :) i informuj o tych jeżówkach, no i o hostach, oczywiście, a reszta...wiadomo...
Rękę trzymam ... nie tylko na pulsie. Zwłaszcza, że tutaj chyba już na dobre wiosna zawitała bo po bardzo krótkotrwałym powrocie zimy teraz od ponad tygodnia utrzymują się temperatury powyżej +5 stopni w dzień a były chyba ze dwa dni +11.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Drogi Sylwku, ja tez poszalałam z zakupem nowych cebulek i nasion, kieszeń pusta, a w sercu żar!!!
Pozdrawiam serdecznie, pa :wit :heja ;:14
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

WITAJ, masz piękne wrzosy, ciekawi mnie czy je obcinasz, jeżeli tak to kiedy i do jakiej wysokości?
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Witaj Sylwek:)
ale ci zazdroszczę tej wiosny :) moje tulipany też już pokazały noski ale zapowiadją powrót zimy i mrozów :( boję się o nie troszkę .
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
sylwekw

Post »

malgocha1960 pisze:WITAJ, masz piękne wrzosy, ciekawi mnie czy je obcinasz, jeżeli tak to kiedy i do jakiej wysokości?
Tak przycinam - a właściwie powininem powiedzieć przycinałem bo dopiero dwie wiosny u mnie były więc to jeszcze nie jest rutynowa czynność. Przycinałem mniej więcej w maju. Jeśli chodzi o wysokość przycinania to nie umiem określić w cm ale moje przycinanie polega na odcinaniu tych suchych koncówek z kwiatkami z poprzedniego sezonu. Jak długie są te obeschnięte koncówki tyle przycinam. Może to brzmi niewiarygodnie ale ponieważ na razie nie było tych wrzosów jeszcze aż tak dużo a ja jestem maniak pod tym względem, to przycinałem sekatorkiem właściwie pojedynczo każdą gałazkę - w tym roku chyba już sobie kupię nożyce do przycinania wrzosów :-)

iwonaxp pisze:Witaj Sylwek:)
ale ci zazdroszczę tej wiosny :) moje tulipany też już pokazały noski ale zapowiadją powrót zimy i mrozów :( boję się o nie troszkę .
Z Tymi twoimi tulipanami to jakoś od samego początku pod górkę - ale pewnie koniec będzie szczęśliwy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”